Folkpartiet stöder könsstympning av pojkar

by

 

På Folkpartiets landsmöte kom frågan om omskärelse av pojkar upp på agendan. Tyvärr blev beslutet att Folkpartiet även fortsättningsvis stöder denna form av könsstympning av av barn.

Det är oerhört märkligt att vi i Sverige bara har förbud mot könsstympning av flickor, inte av pojkar. Ett av många exempel på den nedtystade mansdiskrimineringen.

Omskärelse innebär att utan återvändo skära bort en del av könsorganet (förhuden). Det görs oftast av religiösa skäl. Det borde vara en självklarhet att den som genomgår detta ska ha uppnått myndig ålder innan ett sådant ingrepp kan vara tillåtet – först då kan ju personen förstå konsekvenserna och väga nackdelar/risker mot eventuella fördelar.

Här kan du läsa om saken på sajten för nätverket Säg nej till omskärelse av pojkar.

Annonser

11 svar to “Folkpartiet stöder könsstympning av pojkar”

 1. Ulf Andersson Says:

  Omskärelse av pojkar borde också vara förbjudet.
  Men PK-maffian är i farten igen.

  Att som vuxen man välja att omskära sig, är helt OK.

  Off-topic:
  sen är det ju lite märkligt att många av partistyrelsens
  förslag blev nerröstade på FP:s landsmöte,
  men att partistyrelsens linje vann på S-kongressen……

  Byte av partiledare som lever i verkligheten
  och som har pappa- och mansfrågor på agendan
  istället för klimatfrågor vore ju önskvärt
  i alla politiska partier.

  Trots allt börjar det märkas lite här och var
  att vi som jobbar med dessa frågor och lobbar
  för dem, börjar att få lite uppmärksamhet –
  om än i liten skala tillsvidare.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 2. Gonzo Says:

  Att jämföra manlig och kvinlig omskärelse är nästan omöjligt. Det är helt olika saker.
  Men en sak har dom gemensamt och det är att det är ett övergrepp på barn. Ett övergrepp på barnets rätt till sin egen kropp.

  Vilken eller vilka ingrep skulle accepteras på nyfödda flickor?

  Tatuering?

  Piercing i ena bröst vårtan?

  Brännmärkning? Med bedövning givetsvis. Vi är ju ändå i Sverige, ett civiliserat land

  Sticka nyfödda flickor med nålar, som religös ritual? Ingen gnäller när man ger barn sprutor

  Skära bort den vänstra öronsnibben?

  Scarification?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Scarification

  Ett sätt att visa närheten till Gud? http://www.scarification.se/?level=picture&id=2

  Borde inte religösa föräldrar åtminstonde tillåtas att aga sina små flickor?
  Ge nyfödda flickor smisk på stjärten, kanske med pappas eller prästens bälte.
  Tre röda ränder över stjärten betyder att flickan fått Guds välsingnelse och räddats från det ona

 3. Aewheros Says:

  18 år är ingen magisk gräns där man kan säga att någon förstår eller inte förstår någonting.

 4. AV Says:

  @ Gonzo
  Manlig och kvinnlig omskärelse kan inte jämföras i sin värsta form. Då skull eden manliga motsvarigheten vara att skära bort hela ollonet. Men det finns grader i helvetet. Vissa varianter skär bara lite i inre blygdläpparna och klitoriskappan. Det är väl jämförbart med förhuden?

  Givetvis skall icke medicinskt motiverad genitaliekirurgi vara förbjudet för alla. Varför skall judar och muslimer ha mer rätt att skära i sina barn än nordafrikaner?
  En ring i örat är på gränsen, speciellt på riktigt små barn, men det kan ju växa igen. Ickereversibla kroppsutsmyckningar skall inte heller vara tillåtna förrän barnen är stora nog att bestämma själva, t ex 15-18 år.

 5. vmm Says:

  Jag måste nästan nypa mig i armen för att kolla om jag lever på riktigt när jag tänker på att det är lagligt i Sverige år 2009 att könsstympa pojkar. På sjukhus. Lagligt… jag blir nästan svimfärdig!

  Vi lever i en demokrati och det här är en fråga där vi måste visa demokratimakt! Partier och politiker som tycker att det är okej att omskära barn ska konsekvent röstas bort och partier och politiker som inte tycker det är okej att omskära barn ska konsekvent röstas in. Inför valet 2010 bör vi fråga partier och politiker om vad dom tycker om omskärelse av barn så att vi som väljare vet vilka vi ska rösta på. Och vilka vi inte ska rösta på.

  Jag kommer på min blogg att göra någon slags undersökning av vad politiker tycker i frågan (kalla det demokratiupplysning) och jag vill gärna att GenusNytt och andra bloggar gör liknande projekt inför valet. Ju fler desto bättre. Kom igen nu och visa lite demokratimakt där vi kan sätta press på politikerna!

  http://vitmedelaldersman.blogg.se/
  vitmedelaldersman (a) hotmail.com

 6. profanum_vulgus Says:

  Nu är det ju så att de enda former av kvinnlig omskärelse som förbjöds var ju de med så små ingrepp att de inte kunde vara misshandel (prickning) samt alla former av frivilligt ingrepp av något slag som inte kunde vara misshandel.

  Någon borde anmäla plastikkirurger och piercare som utför ingrepp på kvinnliga könsorgan, det är nämligen helt klart olagligt. Det skulle nog dra igång debatten om förbud på allvar. När folk fattar att det är inte faraonisk tvångsomskärelse som man förbjudit och att det är detta som ska jämföras med att skära i småpojkars penisar.

 7. Urban Says:

  Det är verkligen skandalöst att detta får fortsätta. Och det värsta av allt är att män verkar vara helt oförmögna att sätta gränser kring sin kroppsliga integritet då tyvärr alltför många män tycker att könsstympning av pojkar är helt okej.

 8. Ola Jennebrink Says:

  Folkpartiet är hårt uppknutet till Judendom,Sionism och Israel.Det är därför logiskt att de inte kan förbjuda omskärelse.Den är för judarna ett bevis på förbundet mellan Abraham och Gud och får nog sägas vara en grundpelare i judendomen.Men visst är det som vmm säger att det känns overkligt.Har vi inte kommit längre i vårt sekulära samhälle.

 9. robjoh Says:

  Vad är det liberala med omskärelse? Folkpartiet borde byta namn till Folkpartiet fascisterna. De stödjer FRA och de ger religiösa idioter rätten att märka barn pga ”religionsfrihet” när det borde handla om barnens rätt att välja religion spelar visst ingen roll.

 10. Ola Jennebrink Says:

  Liberalismen har gynnat det judiska folket i Europa på olika sätt. Ekonomiskt,politiskt och religiöst.Så judarna i Sverige tog det liberala partiet till sig.Men när liberalismen kommer i konflikt med den judiska kulturen,så väljer de sin religion före friheten.Därför gör Folkpartiet våld på sin egen ideologi.
  Tyvärr visar alla som får in en fot i staten en böjelse för totalitära åtgärder.Fra är verkligen oroande för framtiden.Hur ska vi kunna få tillbaka det integritetsskydd som vi alldeles nyligen hade?

 11. Fredrik H Says:

  Det är lustigt att se Birgitta Ohlssons (fp) resonemang om omskärelse av pojkar och jämföra det med kastrering på grisar. I fallet omskärelse heter det att det är en religiös yttring som bör få finnas och att den bör utföras på sjukhus då den ändå hade utförts någon annanstans.

  När det kommer till grisar heter det att de ska få bedövning om de kastreras i Sverige, för då duger inte argumentet att de kastreras utan bedövning utomlands (samma akt någon annanstans). Sverige ska vara bäst på djurskydd och det ska ha varit förbjudet sedan länge.

  Omskärelse är för övrigt något som också sker utan bedövning. Är grisar värda mer än pojkar?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: