Augustpriset får genuskritik

by

Det blev förhandstippade Steve Sem-Sandberg som fick det litterärt prestigefyllda Augustpriset. ”Rätt – men ändå fel”, är Svenska Dagbladets rubrik i papperstidningen. Den som läser artikeln inser att det som är rätt är den litterära kvaliteten på vinnaren, det som är fel är hans genus. Citat ur artikeln, skriven av Stefan Eklund:

”Med detta sagt känns det ändå nödvändigt att peka på ett växande problem som Augustpriset har: 28 procent kvinnliga vinnare i den skönlitterära klassen sedan starten är verkligen en anmärkningsvärt skev fördelning.”

Eklund är en förklaring på spåren:

”En förklaring kan vara att Augustpriset gärna går till breda epiker – en genre som oftast företräds av män”.

I så fall är väl fördelningen av pristagare kanske inte så skev. Ändå tycker Stefan Eklund att åtgärder krävs.

”Kanske är det dags att utbilda jurymedlemmarna i modernt genustänkande”.

Skälet är att det kan finnas en annan förklaring, menar Eklund – att juryns medlemmar förknippar kvalitetslitteratur med män.

Vad tycker du? Krävs en genuskurs här? Skriv gärna kommentar!

Annonser

9 svar to “Augustpriset får genuskritik”

 1. Aewheros Says:

  Genuskurser i sig är minst lika snedvridna som Augustprisets könsfördelning. Dessutom är de normerande och inte vetenskapligt neutrala.

 2. Trocadero Says:

  Men herregud, kan folk någonsin sluta klaga? Att det ska vara 50/50 på precis allting (fast helst 80/20, skulle jag gissa) är nog den löjligaste idén någonsin. Gå efter prestationer istället för vilken jävla utrustning man har mellan benen. Kvinnor har precis samma chanser som män; men de kommer aldrig att lära sig detta om de blir särbehandlade hela tiden.

 3. Jonas Says:

  Ren parodi. 28% är visserligen relativt litet. Man kan ju tycka att en könsneutral jury borde utsett fler kvinnor historiskt – det är legitimt att framföra det som en långsiktig kritik.

  Men man kan ju inte kritisera enskilda utmärkelser på detta vis. Eklund säger ju rätt upp och ned att det vore bättre om Steve vore kvinna. Detta går ju inte ihop med att bortse från människors kön och se dem som de individer de är. Inte för fem öre.

  Steve måste bedömas som den författare han är, oavsett kön. Man kan inte sortera in honom i facket ”män” och hävda att de fått för många priser. Det är att helt blunda för litterarära gärningar och börja räkna könsorgan. Är det vad Eklund vill??

 4. Lasse Says:

  Lite off-topic men Ni missade väl inte feminsistiska smygpropagandan i DI:s bilaga.

  Höll på att sätta kaffet i vrångstrupen igår.

 5. Antimilitant Says:

  Ropen på kvotering slår tyvärr bara tillbaka på kvinnorna. Steve Sem-Sandberg framstår nu som mer än väl värd sitt pris, eftersom han har fått det trots att han är man. Hade det blivit en kvinna hade jag kanske misstänkt kvotering.

 6. Anders Says:

  Det känns som vi är på väg in i en genusperiod som kommer domineras av att kvinnor kvoteras in på alla ställen där det inte är 50-50. Vi ser det på flera och flera ställen. Trist. Man kan dock undra varför det är så ointressant att diskera kvotering av män in på typiska kvinnliga områden? Nej då blir det direkt snack om kompetens och diskriminering(se bara vad som hände med vetrinärutbildningen. Ibland får jag nästan lust att se en 50-50 fördelning av föräldraförsäkringen bara för att se så många mammor som skulle gå i taket. För så är det… Det är inte bara män som inte vill ta sitt pappaansvar, det är i de flesta fallen kvinnorna som bestämmer och kräver.

 7. Christopher Says:

  Kanske är det dags att utbilda Stefan Eklund i modernt demokratiskt tänkande.

  Det är inget nytt under solen dock. Både kommunisterna och nazisterna utbildade folk att ”tänka rätt”.

 8. Joakim Steneberg Says:

  Den där Eklund kanske är inne på ”könisperspektivet”? Det kan nog löna sig att fjäska om man hart svårigheter att få kontakt på annat sätt. Särskilt om man föredrar feministkvinnor som partners. Har funderat på vad feminister kan tänkas tända på. För inte kan det väl vara ”ovälkomna blickar eller kommentarer” som Eva Lundgren döpte manliga kontaktinitativ till?

 9. Christopher Says:

  Påstår inte också Eva Lundgren att män begår våldtäkt när de ”spanar in” kvinnor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: