Det kom ett mejl till GenusNytt..

by

 

Det kom ett mejl till GenusNytt alldeles nyss. Jag vill dela med mig av det:

Ser just på SVT24, ”Barnkonventionen” från den 20 november.

I panelen är det 3 kvinnor och 1 man. Dessutom kvinnlig moderator. Nästan uteslutande flickor bland barnen. Har inte sett mer än en av fyra som är pojke. Mestadels flickor i bild hittills (efter 30 minuter). Hittills ingen fråga från någon pojke. Hittills när det visats mer än tjugo vyer har det varit fyra som inte enbart visat flickor.

Mvh Peter

Intressant, tack för tipset, Peter! Ifall det hade varit tvärtom – vilken hade reaktionen blivit?

Jag antar att könsfördelningen i det här programmet inte är en slump, utan resultatet av vad som kallas jämställdhetsarbete. I det här fallet handlar det om att lyfta fram flickorna. Det är ju ett problem att pojkar tenderar att ta plats.

Annonser

13 svar to “Det kom ett mejl till GenusNytt..”

 1. Peter Says:

  Det avslutades med att två av ca femton gruppledare som tackades – två flickor talade. Ev var en av (totalt 15) gruppledarna pojke.

 2. Joakim Steneberg Says:

  Det handlar visst bara om kvinnor. När kvinnor pratar, är det om kvinnor. Eller elakt om män. När jämställdhet förs på tal, bara om kvinnor.
  Sedan kan man kalla det girlpower eller vad som. ”Det är bra”. Flickors utsatthet ”är bra”, det skapar offentliga resurser att sätta in!
  Antingen kvinnor/flickor har problem eller inte har problem, dominerar eller ej så ”är det bra.” Med män och pojkar har det generellt sett blivit precis tvärtom. Det är ju som 1984!
  Och att förändra detta på båda könens villkor verkar näst intill omöjligt!
  Eller?

 3. barfota Says:

  @Joakim Steneberg

  ”Och att förändra detta på båda könens villkor verkar näst intill omöjligt!”

  Jag tror inte alls det är omöjligt men vi måste sluta ge våra röster till partier med feministisk vinkling. Vi måste alltså göra något och inte bara gnälla på de demokratiskt valda. Väljarna har sagt sitt och vi har det samhälle vi förtjänar.

  Tycker du som jag att vi män förtjänar bättre då har vi alla chanser att framföra våra krav inför nästa val. Att rösta på det ”minst dåliga” är vad vi har gjort i alla tider och därför ser det ut som det gör.

  Partier med feministisk vinkling som jag inte tänker rösta på
  Moderaterna
  Kristdemokraterna
  Centerpartiet
  Folkpartiet
  Mmiljöpartiet de gröna
  Feministiskt Initiativ
  Socialdemokraterna
  Vänsterpartiet
  Kommunistiskapartiet
  Sverigedemokraterna

  Det effektivaste är att röstskolka. Personligen röstar jag blankt av den enkla anledningen att ingen skall kunna beskylla mig för att vara ointresserad eller lat

  Det finns så många olika partier och intressegrupper och som tur är så finns det en bra hemsida för den intresserade att botanisera runt i. Besök den gärna.

  Segregerande och diskriminerande partier som företräder feminism bör avskaffas snarast!

 4. Lasse Says:

  Förhoppningvis slår pendeln tillbaka och det blir lite balans i detta, är det enda rimliga scenariot.

  Annars blir jag garanterat utlandsvensk och komme att garva åt detta elände 😉

  Har senaste veckan haft en otäck känsla att Sverige verkligen är på dekis, en olycksbådande känsla. Kvinnorna får väl sopa ihop resterna av gamla svedala sandlådan om x antal år och leka bäst dem vill.

 5. Pia Says:

  barfota:
  Miljöpartiet och moderaterna är dom enda partierna (orkade inte kolla SD) där jag fick noll sökresultat på ”feminism”, fast dom har fortfarande feministisk vinkling, t.ex ”mäns våld mot kvinnor”.

 6. Mangrisen Says:

  Börja gärna med att delta i denna namninsamling mot feministiska partier:
  http://www.namninsamling.se/index.php?&nid=3895

 7. Joakim Steneberg Says:

  Anders Borg är feminist och Schlingmann uppträder som en. Eriksson har feministstuk liksom de tidigare manliga språkrören, Schlaug och Gahrton.
  Däremot vet jag inget om Wetterstrand.
  Själv har jag röstat blankt de senaste valen. Funderar på att genomföra någon slags protest vid valet nästa gång, plus skrivande.
  Det vi kan göra är att skriva till journalister och politiker inför valen och protestera genom goda argument. Ett antal förslag här på sidan framåt våren om viss gemensam strategi vore kanske bra?

 8. Lasse Says:

  Kanske lite ”green peace” metoder för att väcka uppmärksamhet 😉

  Skulle verkligen behövas !

 9. lars Says:

  Jag har också en känsla av att något håller på att gå snett i Sverige:

  Vad man kan göra är att rösta på de minst feministiska partierna och kryssa för de minst feministiska namnen på valsedlarna.

  Sen kan man proteströsta på SD för att störa feminismen, fast det kanske är dumt också resultatet kan bli att resten av partierna sluter upp och blir ännu mer mansfientliga.

  Är man klok så förbereder man sig för sämre tider,lär sig hur man kan lagra mat, hur man jagar, ser till att man har tillräcklig mycket mark för att odla osv.

 10. Joakim Steneberg Says:

  Man kan väl personrösta på Camilla Lindberg. Kan det ändå gynna Birgitta Ohlsson eller Cecilia Malmström i FP? Skall bli intressant att se om Göran Hägglund vågar utveckla sin kritik mot genus på dagis var det väl?

 11. barfota Says:

  @Lasse
  ”Förhoppningvis slår pendeln tillbaka och det blir lite balans i detta, är det enda rimliga scenariot.Annars blir jag garanterat utlandsvensk och komme att garva åt detta elände ;)”

  Visst slår pendeln tillbaka, frågan är bara om du är beredd att vänta ett par hundra år. Att bli utlandssvensk är ingen lösning eftersom feminismen är global, total och genomsyrar allt.
  **************************

  @Pia
  ”Miljöpartiet och moderaterna är dom enda partierna (orkade inte kolla SD) där jag fick noll sökresultat på ”feminism”, fast dom har fortfarande feministisk vinkling, t.ex ”mäns våld mot kvinnor”.”

  När det gäller SD eller något annat parti så tycker jag att man gör en skrivning som pekar i en viss riktning t.ex. kvinnor/män, invandrare/svenskar, färgade/vita, homo/hetro så har man tagit avstånd från en politik som gäller alla och ger alla samma rättigheter och skyldigheter. Detta tycker jag är helt fel i ett modernt samhälle.

  Moderaterna
  I Moderaternas Partiprogram så skriver man bl.a.
  ”Diskrimineringen av kvinnor kan beskrivas i termer av strukturer, roller och grupper. Men vi vill inte att problemet ska lösas på kollektiv nivå.” Genom skrivningen ”Diskrimineringen av kvinnor” så har man tagit en ståndpunkt.

  miljöpartiet de gröna
  I miljöpartiet de grönas partiprogram så skriver man bl.a. ”De gröna har alltid varit en del av den feministiska rörelsen.” och ”Feminism innebär att man inser att kvinnor är underordnade män och att man vill ändra på det. I den bemärkelsen har de gröna alltid varit en del av den feministiska rörelsen.”
  Kan det bli tydligare feministiskt än så här?
  **************************

  @Mangrisen
  ”Börja gärna med att delta i denna namninsamling mot feministiska partier:”

  Tack.
  Mycket få underskrifter än så länge. Jag får en stark känsla av att man bara vill gnälla och spela offer precis som kvinnorna.
  Kanhända att underskrifter inte är den rätta vägen för en del men vad jag saknar är att de som inte tycker så eller gnäller presenterar ett enda konkret förslag på hur vi skall få en förändring till stånd. Tänk så mycket som skulle blivit uträttat och så många bra förslag vi skulle fått om man samlades kring faktiska åtgärder i stället för gnäll. Segregerande och diskriminerande partier som stöder feminism bör avskaffas snarast!
  **************************

  @Joakim Steneberg
  ”Det vi kan göra är att skriva till journalister och politiker inför valen och protestera genom goda argument.”

  Absolut skall vi göra det också. Frågan är bara hur vi skall få bort deras skygglappar och dra ut den feministiska filten ur örat på dem. Det är ju för tusan hakar de som bär den största skulden till eländet. Media är den första och största stadsmakten. Tyvärr så kan jag för litet om enskilda politiker eller partier, men jag förstår att någonting är så fel så fel så fel.
  **************************

  @Lasse
  ”Kanske lite ”green peace” metoder för att väcka uppmärksamhet 😉
  Skulle verkligen behövas !”

  Hmm… även den organisationen har väl trampat i klaveret ibland. Själv så tror jag inte på att lösa krig med krig, våld med våld eller dumheter med dumheter. Att vägra rösta eller rösta blankt är mer parlamentariskt i min smak.
  **************************

  @lars
  ”Jag har också en känsla av att något håller på att gå snett i Sverige:
  Vad man kan göra är att rösta på de minst feministiska partierna och kryssa för de minst feministiska namnen på valsedlarna.”

  Lars: det ”håller” inte på att gå snett! Det har gått snett för länge sedan och det finns ingen återvändo som kan lösas genom att man röstar på något feministiskt parti eller person som har det tvivelaktiga omdömet att befatta sig med ett sådant.
  **************************

  Någon som kan och vill göra någonting konkret eller skall vi fortsätta ta mer skit. Kom igen med ideér så sätter vi igång!

 12. Mangrisen Says:

  Barfota. Ja texten är väl kanske inte klockren, men helt acceptabel. Det är den enda namninsamlingen jag vet som är riktad till partierna att ompröva sin feminism. Det är en enkel åtgärd för den som vill göra någonting överhuvudtaget.

 13. Tommy Says:

  Jag tror att partierna skulle vinna på att föra fram budskapet om att vara ett ”humanistiskt parti” istället för ”feministiskt parti”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: