(mp) kräver kvinnokvotering till Nationella insatsstyrkan

by

 

Två miljöpartister skriver på Expressens debattsida och kräver att kvinnor kvoteras in till polisens nationella insatsstyrka. De använder inte ordet kvotering, men de kräver att antagningsreglerna ska ändras för att det ska bli lättare för kvinnor att komma in.

Artikelförfattarna, Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Esabelle Dingizian och Mehmet Kaplan som är ledamot i riksdagens justitieutskott, kritiserar det faktum att den nationella insatsstyrkans nya (kvinnliga) chef ”inte har några ambitioner alls på att se över antagningskraven ur ett könsperspektiv”.

De skriver:

”Det är helt uppenbart att liksom bolagsstyrelsernas uteslutning av kvinnor innebär en kompetens- och erfarenhetsförlust för näringslivet, innebär nationella insatsstyrkans uteslutning av kvinnor en förlust för viktigt brottsförebyggande och brottsbekämpande arbete.”

Kommentar: Det är märkligt att fysiska krav kallas ”uteslutning av kvinnor”. För en så extrem verksamhet som det här rör sig om är det ju i högsta grad motiverat med stränga fysiska krav. Det handlar ju om sådant som att strida mot terrorister.

Artikelförfattarna skriver också:

”Kvinnors möjligheter att ta sig fram inom polisen och göra karriär ska inte dikteras av mäns beslut från flera decennier sedan. ”

Det är en märklig formulering. För det första är det allas möjligheter att ta sig fram inom polisen det handlar om, inte bara kvinnors. För det andra är det inte ”mäns beslut” som ligger bakom, utan beslut fattade i demokratiskt utsedda församlingar. Kvinnor har via sin rösträtt haft lika stor påverkan som män på hur dessa församlingar har byggts upp. För det tredje är det irrelevant om vissa regler gäller sedan flera decennier – de blir inte automatiskt dåliga för det.

GenusNytt anser att det viktiga med nationella insatsstyrkan är att den är ypperlig på att hantera extrema situationer, såsom terrordåd och gisslansituationer. Detta kräver hårda krav på dem som söker till styrkan. Det har inget med genus att göra. En insatsstyrka som görs mera lättillgänglig för kvinnor genom att kraven sänks vore en sämre insatsstyrka. Inte för att den har kvinnor bland medlemmarna, utan för att kraven har sänkts.

Annonser

16 svar to “(mp) kräver kvinnokvotering till Nationella insatsstyrkan”

 1. Jonas Says:

  Ja va säger man… genus-hysterin når nya höjder varje dag men detta är väl ändå ett lågvattenmärke. Men att tro att logiska argument som Pär framför skulle ha någon effekt på fundamentalisterna tros osannolikt. Det bästa är helt enkelt att rösta bort dessa personer från någon form av makt.

 2. Christopher Says:

  Det verkar som om Expressens policy är att publicera ett nytt feministiskt krav på könskvotering varje dag.

  För övrigt kräver inte fem chins – med eller utan 22 kilos extra vikt – någon avsevärd råstyrka. En hyfsat vältränad individ klarar av det.

 3. Eric Says:

  Jag håller med i sak att kvoterIng i detta (och alla andra) fall är helt fel. Däremot vill jag faktiskt ge (mp) en liten eloge för att dom faktiskt kämpar för sin sak även i fall där kvinnor hamnar i en utsatt och farlig situation. Vanligtvis brukar kvoteringskämparna bara arbeta med könsfördelning i styrelser och andra högavlönade positioner.

 4. Info Says:

  GENUSPERSPEKTIV PÅ TJECHOV

  Själv hör jag till den uppenbarligen sjuka kategorin antifeminister, som INTE gillar att kvinnor blir stridande soldater, INTE attraheras av muskelbyggande, kvinnliga brandmän, INTE dras till sotiga, svärande, kvinnliga gruvarbetare. Inte heller blir jag upphetsad av om en domina kommer med piska och hundkoppel och befaller mig att ställa mig på alla fyra. Jag får väl be om ursäkt. Alla är vi ju olika.

  Några ord bara om det aktuella, svenska kulturlivet. Två teaterföreställningar får just nu lysande beröm på Svenska Dagbladets kultursida. Kan ni gissa varför? Ur recensionen:

  ”Nu tycks commediaskådespelerna i 123 Schtunk locka åskådare i samma utsträckning som de gjorde i Teater Hallands hägn. Det var knökfullt på Scalateatern under Stockholmspremiären av Onkel Vanja. —

  Det som i första hand ger den här föreställningen kraft, förutom alla sticken mot Ståckhålm, är DEN JÄMNA KÖNSFÖRDELNINGEN i ensemblen. Den svenska commedia som utgår från Mario Gonzalez har varit mycket mansdominerad, men NU BÖRJAR DET HÄNDA NÅGOT. I Örebros Cyrano de Bergerac tar flera kvinnor ut rejäla svängar och här missar Josefine Andersson och Maria Simonsson inga chanser till GENUSKRITISKA KOMMENTARER.”

 5. Erik Says:

  Feminister kräver en kraftig försämring av nationella insatssttyrkan

  Två miljöpartister skriver på Expressens debattsida och kritiserar den höga kvaliteten som den nationella insatsstyrkan har på samtliga medlemmar. Det intressanta med artikeln är att den inte på en enda punkt kritiserar någonting den nationella insatsstyrkan gjort eller gör som del av sina arbetsuppgifter istället så kräver miljöpartisterna att nationella insatsstyrkan ges nya uppgifter som handlar mer om att stöjda miljöpartisternas egna politiska ambitioner än att bekämpa kriminella element.

  Ännu mer intressant är att miljöpartisterna hävdar att man genom att ha de krav de har får en förlust i kompetens utan att på något sätt komma med ett enda exempel på sådan förlust som har med arbetsuppgifterna att göra. Vidare är nationella insatsstyrkan i likhet med de flesta polisiära, paramilitära och militära specialgrupper i hela världen ingen karriärsväg så att inte få ingå i den hindrar ingen att ta sig fram, öka i rang och få höga chefstjänster varken i polisen eller militären.

  En annan detalj att tänka på är att man skickade ut tusen enkäter till kvinnliga poliser 2001, av dessa var det endast 11 som var intresserade av att arbeta i nationella insatsstyrkan. En övervägande del av alla kvinnliga poliser vill överhuvudtaget inte göra det jobbet. Hur skall miljöpartisterna komma bort från det faktumet? Enda sättet är att i smyg ändra jobbet men då är det ju inte nationella insatsstyrkan längre utan nationella låtsasinsatsstyrkan som skapats för att den riktiga inte intresserar kvinnor.

  ”Eftersom arbetet är så pass tufft och slitsamt anser Bertil Olofsson att det inte går att kompromissa med de fysiska kraven vid antagning.”

  Nu har styrkan en ny chef men arbetsuppgifterna ser likadana ut så varför skulle de ändra sin inställning? Vidare är det urlöjligt att kritisera Sveriges tuffaste enhet NI för att de saknar kvinnor när feministerna själva inte ens lyckats få nån av kvinnorna som testat piketen att vilja stanna.

  Den enkla sanningen är att den enda orsaken miljöpartisterna klagar är att de personligen inte gillar vad de anser vara machoattityd.

 6. Erik Says:

  fortsättning:

  Jag glömde en sak. Kvinnorna saknar ju även de militära meriter som många av medlemmarna av nationella insatsstyrkan har. NI kan rekrytera personal från FJS och SSG bara de har polisisär grundutbildning.

  Men man vill såklart ha kvinnor där också för att vara riktigt pk, bara det faktum att det knappast finns nån kvinna i Sverige som klarar av deras antagningstester. Det blir lite problematiskt för tjejerna att bli fallskärmsjägare när de inte orkar lyfta sig i fallskärmen.

  Enklaste vore nog att som indien införa enbart kvinnliga förband och låta dem ha krav som kvinnor klarar.

 7. Lasse Says:

  Vad är problemet ???

  Det står vem som helst fritt att söka till den Nationella instatsstyrkan.

  Vad som krävs är väldigt noga specificerad och helt könsneutralt. Man kan inte tumma på dem reglerna när det gäller sådana specialiserade enheter.

  Är inte ett dugg förvånad att detta skulle komma som ett brev på posten.

  Är mer på Erik:s linje inför en speciell kvinnlig insatsstyrka med lägre antagningskrav. Skulle vara väldigt roande att se hur många sökande dem skulle få.

  MER KVINNOR I ”HÖGRISKYRKEN” 50/50 SKALL DET VARA !

 8. Trocadero Says:

  Jaha… så nu vill man alltså göra det lättare för kvinnor att komma in i en elitstyrka där minsta lilla misstag kan leda till döden för hela styrkan?

  Nej, skärpning. Har man det som krävs så skall man få komma in, men jag, personligen, skulle inte vilja gå ut i fält med en person som kanske inte fullt uppfyllt kraven.

 9. Joakim Steneberg Says:

  En anmärkning som både anmälarna i MP (med sin genusvinkling) och som kanske även andra (av andra skäl) här ovan inte tänkt på? Det finns numera kvinnlig terrorister och våldsverkare. Kanske kan vara bra om just kvinnor får ta hand om dessa i vissa lägen? Att finnas till hands åtminstone? Vissa kvinnor litar bara på andra kvinnor (i snacksituationer) i dessa dagar. Vi har ju kvinnliga poliser, tullare mm.
  Hur de sedan skall kvalificera sig är en annan femma, men allt är inte fysisk styrka.
  Inkvoterade brandsoldater som Jämo höll på med är en helt annan sak, anser iaf jag.

 10. Lasse Says:

  ”Nationella snackstyrkan” kallades in vid ett…..;)

  Skämt åsido, finns säkert grenar som t.e.x. gisslanförhandlare där den kvinnliga sexualiteten och utstrålning, kan ha en avgörande faktor.

 11. Karin Says:

  Om det ska vara 50% kvinnor i styrkan, dubblera då lönen till männen, eftersom, om man ska tro statistiken från dylika verksamheter, de män som ändå är kvar kommer få dubbelt så stor risk att göra de riskabla deluppgifterna (eftersom kvinnorna inte placeras på dem, och det är hälften så många kvar att fördela nitlotterna på). När det handlar om att få ökad dödsrisk genom ständig tilldelning av riskuppgifterna finns det en risk att inte PK-snacket tränger in hela vägen och att kvinnofientlighet uppstår. Jag pratade med en amerikansk soldat som sade att kvinnorna i armén kompenserade genom att vara ”total hoes” och frågade om jag ville knulla en av dem (som stod en bit bort).

 12. Lasse Says:

  Aktivt stridande kvinnor vid fronten är en utopi.

  Detta beror på att kvinnor helt enkelt inte är lika benägna till att att ta risker som män. Dem är som svagaste länken i kedjan när det gäller dessa uppgifter.

  Däremot har jag upplevt kvinnor som goda skyttar i en stressfri miljö.

  Men när det verkligen gäller instämmer jag med föregånde inlägg.

 13. Ola Jennebrink Says:

  Nästan alla hjärtkirurger är män.Kvotera in kanske?

 14. profanum_vulgus Says:

  Men en helt annan sak är ju att NI är en lekstuga för pojk-män. De saker som de leker med kan lika gärna kvinnor leka med. Man skulle kunna sänka fyskraven och öka personlighetskraven utan att NI på något sätt blev sämre på sina uppgifter (som man ju utökat till även Piketens uppgifter pga den skriande bristen på terrorister).
  Men samtidigt borde det finnas gott om kvinnor som skulle klara de fyskrav som finns idag, bristen är väl som vanligt att väldigt få kvinnor söker sig dit.

  http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=594191

  De fyskrav som jag känner till är att man ska göra olika sorters styrkeövningar med sin egen kroppsvikt plus 22,5 kilos väst. Bland annat 5 räckhävningar och 5 armhävningar. Jag har nog sett minst 20 tjejer på olika gym som klarar detta. Under min tid i försvaret skulle jag ha klarat de testerna och då var jag inget fysmonster och bara 20 år gammal. Idag är jag lite för pluffsig.

 15. gabriel holm Says:

  Ett av de sjukaste jag har hört,

  Samma lön för alla?

  Borde väll innebära samma villkor för alla?
  Om det finns brudar som vill vara med i Nationella insatsstyrkan så får dom fan ta och klara proven enklare är det inte?

  ska man sluta lita på att polisen kan göra sitt jobb bara för några politiker vill ha in fler brudar?

  Fan vad jag hat feminister som överdriver allt.

 16. Erik Says:

  Fyskraven finns då det är ett extremt riskfyllt jobb som kräver en god fysik, det är inget kontorsjobb det handlar om. För prat finns det utbildade förhandlare vilket är en helt annan sak.

  Kommer garanterat aldrig någonsin bli någon 50/50 blandnings inom insatsstyrkan. För det första är det få kvinnor som vill ha jobbet sen så är det ännu mindre som klarar de fysiska testerna.

  Skulle det omöjliga dock inträffa så skulle det inte längre vara en insatsstyrka. Tjejer får inte göra samma riskgöra som män, kolla bara inom polisen. Det hade även blivit så extremt ineffektivt att ingen hade velat ha ett jobb inom det då det per automatik skulle innebära en förväntad livslängd på 30 år.

  Genusvetare och politiker, inte direkt dom skarpaste knivarna i lådan. Med vad förväntar man sig av någon som lever på bidrag och ofta aldrig har haft ett enda riktigt jobb i hela sitt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: