Genuskonsulter erkänner feministisk vinkling

by

 

Nätverket Genusföretagarna är en branschorganisation för företag som arbetar med ”jämställdhet, jämlikhet och mångfald”. Det rör sig alltså om så kallade genuskonsulter, jämställdhetskonsulter och liknande. Sådana engageras ofta av myndigheter och företag för att genusanalysera verksamheten, göra jämställdhetsplaner och snarlikt.

Vi är många som har konstaterat att man mer eller mindre kan sätta likhetstecken mellan ”genuskonsult”, ”jämställdhetskonsult” och ”feminist”. Det mesta som börjar med genus är feministiskt vinklat (ett undantag är GenusNytt). Men branschen brukar förneka saken – de säger själva att de är könsneutrala.

Därför är det intressant att notera att Nätverket Genusföretagarna i sin idéplattform har med följande formulering:

”Vår gemensamma värdegrund utgår ifrån FN’s deklaration om mänskliga rättigheter, samt en normkritisk och feministisk utgångspunkt.”

Ett erkännande, alltså. De är feminister. Åtminstone branschorganisationen för dessa konsulter ställer sig öppet på kvinnornas sida, mot männen.

Själv tycker jag att det är skäl nog för företag och myndigheter att helt avstå från att ge uppdrag till företag som är medlemmar i Nätverket Genusföretgarna. De är ju vinklade.

Annonser

27 svar to “Genuskonsulter erkänner feministisk vinkling”

 1. Antimilitant Says:

  Visst, det handlar om ren kvinnochauvinism! Kolla även in artikeln ”Partiernas maktkamp marginaliserar” i dagens Sydsvenskan där journalisten Jan Samuelsson levererar följande hårresande resonemang:

  ”Finns det då inga ljuspunkter i jämlikhetsmörkret? Jodå, kommunfullmäktiges ordförande är en kvinna och två av de fem kommunalråden är kvinnor. Det är alltid något. Samtidigt är det långt ifrån den situationen som rådde i början av 1990-talet. Då var samtliga kommunalråd kvinnor. Lund går inte alltid framåt.”

  Könsförrädaren Jan Samuelsson menar alltså jämställdhet innebär 100 % kvinnor i toppen.

 2. Mansgrisen Says:

  Det finns vissa typer som exvis låter sig värvas som spioner av främmande makt och som samarbetar med fångvaktarna mot sina medfångar för att vinna egna fördelar….

 3. Antimilitant Says:

  Artikeln står tillsammans med ett annat propagandanummer för könskvotering med rubriken ”Männen har kvar makten”. Det är en liten aning mer balanserat.

 4. Antimilitant Says:

  @Mansgrisen

  Ja, det är en smutsig hantering som är ledsam att se, men man ser den här opportunismen på många ställen idag. Det är viktigt att lyfta fram den i ljuset till allmän beskådan så att de ansvariga (för- och efternamn angivna) får skämmas.

 5. Mangrisen Says:

  Nedan är ett intressant citat från Peter Wolodarksis artikel i DN, ”När masken slits av”. Jag ser i Adam Michniks observation om förtryckarnas medlöpare paralleller med den svenska feminismens och kvinnochauvinismens medlöpare. Citat: ” I fem omgångar satt den polske dissidenten Adam Michnik i fängelse under kommuniststyret. När systemet bröt samman tillhörde han dem som förespråkade samtal och försoning, inte konfrontation. Han startade dagstidningen Gazeta Wyborcza i samband med de första valen efter kommunisteran. Den blev senare Polens ledande publikation.

  Adam Michnik har gång på gång demonstrerat hur värdighet, anständighet och moral kan forma en människa, inte minst när dessa egenskaper testas av totalitära regimer. I veckan gästade han Stockholm och talade i en överfull ABF-lokal (se Annika Ström Melins krönika i fredagstidningen).

  En av frågorna handlade om svensken Jan Guillou och dennes samverkan med den sovjetiska säkerhetstjänsten. Michnik svarade att han inte känner till fallet närmare, men att han saknar vördnad för spioner. Dessa människor har en särskild mentalitet som han observerade under åren i fängelse. Det var den typ av personer som samarbetade med fångvaktarna, sade han.”

 6. Joakim Steneberg Says:

  Minns någon programmet i SVT ”Jobba jämt” för 3-4 år sedan? Det var två genuskonsulter (två kön, ”i princip”…) som avslöjade både sin feministiska vinkling, sin aggressiva inställning mot de som tyckte annorlunda, och som mycket riktigt gjorde ett präktigt fiasko. Både företagen som fick påhälsning och tittarna blev missnöjda.
  Genus betyder två. Det betyder EGENTLIGEN inte ”feminist”. Konfrontera dessa personer var helst de dyker upp!

 7. Pia Says:

  Problemet är att dom definierar feminism som jämställdhet och neutralitet…

 8. Info Says:

  RADIO STOCKHOLM: TJEJZONEN OCH STORA SYSTER PÅ NÄTET

  Äntligen någon som uppmärksammar tjejers svåra situation! Hur tjejer och kvinnor över huvud taget överleva i det fullkomliga patriarkathelvete som måste ha rått för femtio eller hundra år sen är en gåta. Alltså före Tjejzonens tid. Nu randas lyckligare tider.

  Radio Stockholm onsdag 25 november 2009
  ”STORASYSTER PÅ NÄTET STÖD FÖR UNGA TJEJER

  Föreningen Tjejzonen, med säte i Stockholm, har tillsammans med föreningen Maskrosbarn startat ett projekt där unga tjejer över hela landet kan få ´Storasystrar´ att chatta med en timme i veckan, för att prata om allt från problem i skolan till relationer till svåra familjeförhållanden.

  – Jag sitter en timme i veckan och pratar med en tjej på nätet, alltså via en vanlig chattsida. Vi pratar om allt möjligt mellan himmel och jord, säger Karin Sjöberg som jobbar som volontär på Tjejzonen.

  – Det är jätteroligt, det kan vara lite svårt ibland, men det är kul och det känns givande. Man känner sig glad att man kan göra något sådant här för en annan människa, det känns som att det är väldigt viktigt, fortsätter Karin Sjöberg.

  I två år har unga tjejer i Stockholm haft möjligheten att ha en Storasyster, en äldre tjej som de kan vända sig till och prata med. Nu kan alltså tjejer över hela landet prata anonymt med sina ´Storasystrar´ via nätet.”

  Tjejzonen har gett ut boken TJEJKRAFT, en bok av tjejer, för tjejer, om tjejer, till tjejer. En bok om att ta för sig och att göra motstånd mot patriarkatet.

 9. Antimilitant Says:

  Texterna jag tipsade om försvann illa kvickt från Sydvenskans nätupplagas förstasida sedan de hade fått förödande kritik i kommentarsfältet. Skönt när det till slut ger utdelning när man reagerar. Det blir droppen som urholkar stenen. Texterna finns dock kvar på nätupplagans Lund-sida.

 10. Mangrisen Says:

  Info. jag undrar hur detta finansieras. Med tanke på att pojkar förmodligen har det sämre med mycket högre självmordsfrekvens, utsatthet för våld, diskrimineras och förödmjukas systematiskt av samhällsetablissemanget pga sitt kön, diskrimineras i skolan osv så bör minst lika mycket pengar anslås för at få dem att må bättre. Någon som kan hitta en enda skattekrona som satsats på det?

 11. Lasse Says:

  OM man hävdar att man jobbar för jämlikhet och kvotering etc. Bör styrelsen vara någorlunda balanserad mellan män och kvinnor.

  Annars tappar man ju all trovärdighet !

  Efter en snabbkoll hittade jag en enda kille i deras organisation och han var revisor.

 12. Lasse Says:

  http://www.genusforetagarna.se/?page_id=15

  La in denna kommentar, får se hur länge den får vara kvar 🙂

 13. Lasse Says:

  Diskussion pågår i ovanstående forum, skulle uppskatta lite draghjälp 😉

 14. Joakim Steneberg Says:

  Har dragit mitt strå till stacken. Hoppas det sticks lite…

 15. Pernilla Karlsson Says:

  Hej kära läsare av Genusnytt.

  Tack för att ni engagerar i er frågan. Jag håller med om att det är beklagligt att vi inte har fler män i styrelsen men vi är alldeles nystartade och har trots ansträngningar inte lyckats uppbringa fler styrelseledamöter av manligt biologiskt kön i en i nuläget kvinnodominerad bransch.
  Vi kommer att arbeta vidare på detta med stor beslutsamhet.

  Samordnare Genusföretagarna
  Pernilla Karlsson

  PS. Här kommer NE:s definition på begreppet feminism.

  ”feminism, rörelse och åskådning bestående av flera olika inriktningar med den gemensamma målsättningen att förändra maktstrukturer knutna till kön. Vad som förenar all feminism är att man vill upphäva eller förändra diskriminering på grund av kön och/eller könstillhörighet.”

 16. Pernilla Karlsson Says:

  PS. 2
  Angående skattepengar för killars utsatta situation så hittar ni de bland annat på det eminenta projektet http://www.killfragor.se. Äntligen kommer dessa frågor på dagordningen i Sverige! Mer sånt.

 17. Joakim Steneberg Says:

  Pernilla,

  Jag ser förhållandet mellan könen som en fråga om lojalitet och kamratskap, och som kärlek på individuell basis. ”Makt”, det låter inget vidare. Förmodar att det är den fula mansmakten som ni avser förändra, och genom den ”jämställda” kvinnomakten, som skall ersätta den förra?
  I alla fall bör, borde, man börja förutsättningslöst, och inte BARA från ett axiom typ, ”Kvinnor har blivit förtryckta och det är männen som förtryckt.” Punkt slut. Så obetydliga har ni väl inte varit?

 18. Lasse Says:

  Pernilla

  Ersätt feminism med humanism istället. Går inte att luta sig emot vad ordet betyder i ett uppslagsverk och att NE skulle vara normsättande på något sätt.

  Ordens betydelse ändras hela tiden. Varför inte kalla det för Maskulinism enligt WE betyder det. Synliggörande och motverkning av diskriminering av män.

  Do you get my point ?

  Jämlikhetsarbete kan aldrig utgå från varken man eller kvinna som norm. Jämlikhetsarbete skall vara könsneutralt i den mån det går.

  Nedan följer några exempel där mannen i många fall är diskriminerad.

  Kvinnor vinner cirka 95% av vårdnadtvister gällande barn och boende

  Kvinnor har den reproduktiva makten i samhället.

  Genom IVF (in vitro fertilization/befruktning av ägg utanför livmoder) kan kvinnor få barn ensamma och få statligt utfyllnadsstöd.

  För män finns inte dessa reproduktiva möjligheter. Surrogatskap, mannens enda reproduktiva möjlighet, utanför reguljärt förhållande, är förbjudet, IVF är inte förbjudet.

  Kvinnor bestämmer enväldigt utgången av en graviditet; om barnet skall födas eller inte, oavsett faderns vilja.

  Föds barnet blir fadern skyldig att betala underhållsstöd oavsett om han önskat sig barnet eller inte.

  Skulle han inte vilja skriva på faderskapstest, hämtas han med våld och tas blodprov med våld, om han flyr landet döms han i tingsrätten till att betala underhåll.

  Vid barnafödsel utan giftermål, står den ogifta kvinnan som automatiskt ensam vårdare. Därefter kan hon efter eget tycke välja att låta fadern ta del i vårdnaden eller inte.

  Fadern blir alltid underhållsskylldig. Endast då paret är gifta delas vårdnaden automatiskt vid barnets födsel. Vid kvinnans automatiska ensamma vårdnad får fadern inga föräldraförsäkringsdagar.

  Barnbidraget går automatiskt till kvinnan, oavsett att ett barn föds i gift förhållande eller inte. Kvinnan kan bestämma sig att skriva över hälften till fadern.

  Kvinnor får uteslutande boendet efter barnfödsel oavsett om mannen är bättre förälder eller inte.

  Män får närvara vid förlossning endast på godkännande av kvinnan.
  Mannen kan således berövas första kontakten med sitt eget barn.

  Män måste processa i domstol ofta till höga kostnader för att få vård om/rättigheter till sina egna barn. Kvinnan kan försöka förhala rättsprocessen så långt som möjligt för att få ut så mycket föräldradagar som möjligt. Dessa går retroaktivt inte att få tillbaka.

  En man som i god tro varit fader utan att genetiskt vara fader åt ett barn och därmed varit skyldig att betala underhåll i 18-21 år, har inte rätt till retroaktiv ersättning för dessa kostnader, trots att kvinnan haft kunskaper om vem den riktiga fadern var redan från början.

  Föräldravårdcentralen, idag endast kallad mödravårdcentralen, en institution till för den gravida kvinnan och fadern till barnet, med bland annat föräldrautbildning av olika slag, tex föräldragrupper.

  Män dör i genomsnitt 3 år tidigare än kvinnor men måste trots detta faktum arbeta till samma pensionsålder som kvinnor.

  Män diskrimineras i skola. I genomsnitt får pojkar betydligt sämre betyg gentemot flickor, för samma prestationer.

  Det finns flera hundra kvinnojourer runt om i landet, men endast en handfull mansjourer som dessutom endast får en bråkdel av enskilda kvinnojourers statliga bidrag.

  Män döms betydligt hårdare i domstol för samma brott, således är män och kvinnor helt olika inför lagen.

  Män har sämre möjligheter till socialt stöd än kvinnor.

  Manlig värnplikt baseras på antagandet att mäns liv är mindre värda än kvinnors och utsätter män för större faror än kvinnor.

  Könsstympning av pojkar är tillåtet. Könsstympning av flickor är förbjudet sedan 1982, [2].

  Svenskt lagrum har sexistiska lagar, så som stycke två i 4 kap, 4a§, brottsbalken. [3]

  Endast Kvinnor får statliga bidrag för att starta företag, vilket innebär att de erhåller en slags gräddfil. Detta trots att båda könen har samma förutsättningar att starta företag.

 19. Rick Says:

  Bojkotta företag som propagerar för kvinnors möjligheter, feminism, ”genusperspektiv” och ”jämställdhet”.

  Män lever värre liv och dör snabbare. Företag, politiker, media och personer som för vidare myten om kvinnlig underordning måste bestraffas. Skratta åt dem. Vänd dem ryggen.

  Bygg allians med dem som för fram mannens utsatthet i samhället. Bygg allians med dem som vill ge män större möjligheter.

  Var exremt skeptisk till statistik kring genus – genusstatistikerna hade sin chans – men de har manipulerat för många gånger för att ses som vetenskap. genus-”statistik” och jämställhets-”statistik” är inte statistik. Skratta åt deras löjliga försök till att lura dig och dina vänner. Straffa dem för att de lever på dina skattepengar.

 20. Ola Jennebrink Says:

  Men Pernilla.Så tokigt.Jag trodde hela tiden att feminismen endast var emot männens privilegier och så var den också emot kvinnornas förmåner.Men man luras väl av namnet feminism.
  Eller också för att feminism under de tidigare,låt oss säga 100 åren,har betecknat just kvinnors kamp för att erövra samma rättigheter som männen.När började för övrigt den här nya definitionen att gälla?
  Ett lustigt sammanträffande också att just eran genusbranch skulle vara kvinnodominerad.Men förtvivla inte,i takt med att ni betar av punkterna på Lasses lista,så ska ni se att männen fylkas hos er.

 21. barfota Says:

  @Pernilla Karlsson

  ”Angående skattepengar för killars utsatta situation så hittar ni de bland annat på det eminenta projektet http://www.killfragor.se. Äntligen kommer dessa frågor på dagordningen i Sverige! Mer sånt.”

  Det ”eminenta projektet” du hänvisar till, är det verkligen det bästa Sverige har att erbjuda det manliga könet? Det var nog det mest patetiskt dåliga ursäkt för ”hjälp” jag någonsin har skådat och kan likställas med ett sjukhus som erbjuder en patient ett glas vatten som botemedel för cancer. Hela siten verkar vara framforskad i sann feministisk anda.

  killfrågor.se kan man läsa… ”Män för Jämställdhet är en ideell och partipolitiskt obunden organisation som verkar för jämställdhet och mot våld – för kvinnors, för barns och inte minst för mäns egen skull.”

  Här pratar om ”jämställdhet” men kan ändå inte låta bli att peta in ordet kvinnor i meningen. Det stinker feminism!

  Vidare…
  ”Föreningen utgår från kunskap om samhälleliga och sociala manlighetsideal och hur dessa påverkar män och pojkar. Läs mer på Män för Jämställdhets webbplats.”

  Man skulle gärna vilja veta vilka kunskaper om ”samhälleliga och sociala manlighetsideal” man åberopar. Sidan hade kanske blivit litet bättre om länken till Män för Jämställdhets webbplats hade fungerat och chatten inte bara varit tillgänglig ”måndag, torsdag eller söndag mellan kl 18–20.” Att skicka mail och vänta en vecka på svar hjälper kanske inte en ung men med självmordstankar så värst mycket.

  Om detta ”eminenta projektet” är din uppfattning om vad som är bra och vad killar behöver så är det riktigt illa ställt.

  Till alla andra på Genusnytt
  Låt oss forska litet kring det ”eminenta projektet” och se vem som ligger bakom hela denna befängda site! Glöm inte att vi tillsammans kan avskaffa feminism

 22. Mangrisen Says:

  Haha,
  jag kollade på killfragor.se och får direkt känslan av kastrering och lobotomering. Ungefär: ”vi jobbar med problemet med killar. Problemet med killar är bla att de misshandlar kvinnor och barn. Ställ er nu snällt på rad så ska vi göra det bättre för er. Vi ska kastrera er och lobotomera er, inte minst för ert eget bästa.”

 23. Mangrisen Says:

  Projektledaren för detta spektakel heter Jens Malmström och tillhör organisationen ”Män för jämställdhet”, vilka omskrivits tidigare här på Genusnytt: https://genusnytt.wordpress.com/2009/05/06/gruppen-man-for-jamstalldhet-en-pinsam-historia/

 24. Mangrisen Says:

  Med anledning av dessa manliga femi-nassar och deras stöd för den systematiska nedvärderingen av sitt eget kön, så citerar jag mig själv enligt ovan:

  ”Nedan är ett intressant citat från Peter Wolodarksis artikel i DN, ”När masken slits av”. Jag ser i Adam Michniks observation om förtryckarnas medlöpare paralleller med den svenska feminismens och kvinnochauvinismens medlöpare. Citat: ” I fem omgångar satt den polske dissidenten Adam Michnik i fängelse under kommuniststyret. När systemet bröt samman tillhörde han dem som förespråkade samtal och försoning, inte konfrontation. Han startade dagstidningen Gazeta Wyborcza i samband med de första valen efter kommunisteran. Den blev senare Polens ledande publikation.

  Adam Michnik har gång på gång demonstrerat hur värdighet, anständighet och moral kan forma en människa, inte minst när dessa egenskaper testas av totalitära regimer. I veckan gästade han Stockholm och talade i en överfull ABF-lokal (se Annika Ström Melins krönika i fredagstidningen).

  En av frågorna handlade om svensken Jan Guillou och dennes samverkan med den sovjetiska säkerhetstjänsten. Michnik svarade att han inte känner till fallet närmare, men att han saknar vördnad för spioner. Dessa människor har en särskild mentalitet som han observerade under åren i fängelse. Det var den typ av personer som samarbetade med fångvaktarna, sade han.””

 25. barfota Says:

  @Mangrisen

  Tack för upplysningen om vem som ligger bakom den feministiska dyngan.

  Namninsamlingen avskaffa feminism rör på sig sakta men säkert. Sprid gärna länken vidare eller starta en ny namninsamling mot feminism ! Som man och skattebetalare har jag fått mer än nog av deras fjant !

 26. Lasse Says:

  INFORMATION

  Den debatt som några av oss hade med ”Nätverket Genusföretagarna” på deras hemsida har nu blivit raderat av dem själva.

  Det är uppenbart att dem saknade motargument och hade stora svårigheter att bemöta den sakliga kritik som framfördes.

  Vad gör man då som en feministisk organisation, jo censurerar och raderar rubbet. Fruktansvärd dålig stil och respektlöst beteende, dem har vekligen satt lägstanivån när det gäller trovärdigheten över sin organisation.

  http://www.genusforetagarna.se/?page_id=15

 27. barfota Says:

  @Lasse

  Försök få in en artikel i nån stor dagstidning om detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: