Sollentuna satsar på tjejers idrottande

by

 

Det kom ett pressmeddelande från Sollentuna kommun idag. Jag har klippt in det i oförändrat skick nedan.

Sollentuna kommun

Sollentuna satsar på tjejers idrottande
2009-11-26 07:45

Sollentuna kommun satsar på tjejers idrottande. Den 5 december invigs allaktivitetshuset Arena Satelliten, som bland annat innehåller en specialanpassad idrottshall för gymnastik. Kommunen investerar också drygt 15 miljoner kronor i en ny ridsportanläggning som ska stå klar nästa sommar.

Gymnastik och ridsport är tillsammans med fotboll de stora tjejidrotterna i Sverige. Den 5 december invigs Arena Satelliten, med bland annat en specialanpassad idrottshall för gymnastik.

– Det är roligt att kunna förbättra villkoren för en flickdominerad idrott. Annars är det vanligt att sporter som domineras av pojkar får ekonomiskt stöd. Vi satsar 160 miljoner på Arena Satelliten, säger Lennart Gabrielsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Sollentuna.

Närmare 100 000 svenska barn och ungdomar tränar gymnastik och 26 000 är licensierade tävlingsgymnaster. Många föreningar kan i dag inte ta emot fler medlemmar på grund av bristen på anpassade lokaler, med bland annat fasta redskap och särskilda hoppgropar. I hela landet finns endast ett 30-tal idrottshallar som är anpassade för gymnastik.

– Intresset för gymnastik i Sverige är stort och växande, så Arena Satelliten blir ett välkommet tillskott, säger Malin Eggertz Forsmark, ordförande i Svenska Gymnastikförbundet.

Sollentuna satsar också på ridsporten. Den 28 oktober beslutade kommunstyrelsen att avsätta 15,2 miljoner till ett nytt stall med annex i Överby. Det finns redan i dag en stor fritidsverksamhet med bland annat ridskola och turridning för handikappade.

För mer information, kontakta:
Kjell Lauri, kultur- och fritidschef: 073 – 915  15 82,  kjell.lauri@sollentuna.se
Maria Sterner, kommunikationschef: 073- 915 16 02, maria.sterner@sollentuna.se

Annonser

8 svar to “Sollentuna satsar på tjejers idrottande”

 1. Zeli Says:

  ”Det är roligt att kunna förbättra villkoren för en flickdominerad idrott. Annars är det vanligt att sporter som domineras av pojkar får ekonomiskt stöd. ”

  Är det då fel tycker ni att man även satsar på ”flickdominerad idrott”?

 2. Peter Says:

  Jag är glad.
  Jag gillar ridning, hoppas pojkar uppmuntras att delta.

 3. barfota Says:

  Grattis tjejer!
  Ridsporten som utövas av så många tjejer har varit eftersatt länge. På tiden att de får litet hjälp på ”traven” de också. Jag vet inte med killar är väl också välkomna, eller?

 4. Info Says:

  GENUSPERSPEKTIV PÅ TJECHOV

  Två teaterföreställningar får just nu lysande beröm på Svenska Dagbladets kultursida. Kan ni gissa varför? Ur recensionen:

  ”Nu tycks commediaskådespelerna i 123 Schtunk locka åskådare i samma utsträckning som de gjorde i Teater Hallands hägn. Det var knökfullt på Scalateatern under Stockholmspremiären av Onkel Vanja. —

  Det som i första hand ger den här föreställningen kraft, förutom alla sticken mot Ståckhålm, är DEN JÄMNA KÖNSFÖRDELNINGEN i ensemblen. Den svenska commedia som utgår från Mario Gonzalez har varit mycket mansdominerad, men NU BÖRJAR DET HÄNDA NÅGOT. I Örebros Cyrano de Bergerac tar flera kvinnor ut rejäla svängar och här missar Josefine Andersson och Maria Simonsson inga chanser till GENUSKRITISKA KOMMENTARER.”

  Zeli säger: Är det då fel tycker ni att man även satsar på ”flickdominerad idrott”?

  Vad då, Zeli: ”flickdominerad idrott”? Är du en genderfascist? Det finns ju bevisligen inga ”flickor”. Det finns ju bevisligen bara felaktigt socialt konstruerade intersektionalismkönsroller.

  Å andra sidan: Vilka exempel kan du ge på att det INTE satsats på flickidrott?

  http://www.malmgrenpaintings.se/adoration_of_the_delsida.htm

 5. Zeli Says:

  Info.

  Du får ursäkta men jag förstår faktiskt inte frågan? 🙂

  Vad är förresten en genderfascist?

 6. Zeli Says:

  Info.

  Och för att inte missa din sista fråga: ”Å andra sidan: Vilka exempel kan du ge på att det INTE satsats på flickidrott?”

  Nu var det ju Lennart Gabrielsson, förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Sollentuna somsa att ” Det är roligt att kunna förbättra villkoren för en flickdominerad idrott. Annars är det vanligt att sporter som domineras av pojkar får ekonomiskt stöd”, och vi får väl anta att han vet vilka idrotter de tidigare har satsat pengar på.

 7. Info Says:

  TILL ZELI

  Så som du lägger orden – på ett mänskligt sätt – så förstår jag utan vidare.

  Att förklara det där med ”genderfascist” för någon som inte är med på noterna från början skulle ta alltför mycket plats i anspråk. Jag ber att få hänvisa dig till Kajsa Bergkvists blogg, som har haft mycket intressant att erbjuda under det senaste året.

  http://tanjabergkvist.wordpress.com/

 8. Klas Says:

  På tiden faktiskt.
  Fotboll och liknande må vara mer ekonomiskt intressant på hög nivå.

  De flesta av alla når dock inte till hög nivå och statens intresse borde vara att få folk att röra på sig.
  Ridning och gymnastik är väldigt bra träningsformer, ridning för att det är en typiskt bra artbetspulssport (som dessutom ofta stärker självförtroendet då man lär sig ta kommando över en annan levande varelse) och gymnastik för att du tränar alla kroppens muskler på ett nyttigt sätt.

  Och, ja, jag tycker att det är dumt att sporter som många vill utöva inte får statligt stöd medan andra likvärdiga sporter får det, bara baserat på att den privata sfären har en massa pengar på hög nivå.

  Sen tycker jag egentligen det är fel att öht nämna att det är tjejsporter, vad det handlar om (hoppas jag) är att det satsas på två sporter som faktiskt får väldigt lite bidrag trots att det finn enormt många som håller på med dem redan nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: