87 % gör-det-själv-skadade är män

by

Idag har nyhetsbyrån TT skickat ut ett intressant telegram. Det handlar om statistik avseende personer som skadat sig vid hemmafixande, så kallad gör-det-själv-verksamhet. Det visar sig att av 20.400 personer som skadats när de lagt nytt golv, snickrat, renoverat och gjort liknande saker i hemmet är 17.700 män. Det innebär att 87 procent av de skadade är män, mot 13 procent kvinnor.

Det ger onekligen en intressant bild av könsfördelningen när det gäller hemmafixande. Ifall siffrorna hade gällt ett annat arbetsfält – hushållsarbete och barn – hade det förmodligen hetat i media att män inte tar sitt ansvar. Skulle man på motsvarande sätt kunna säga att kvinnor inte tar sitt ansvar för hemmafixandet? Jag bara ställer frågan.

En av de tidningar som skrivit om denna statistik är DN (sedan 11, ej på nätet). De har en lustig formulering mot slutet av sin notis:

”Det könsrollsmönster som syns i gör-det-själv-skadorna antyds även av antalet skadade vid hushållsarbete där 12.500 av 21.500 är kvinnor.”

Hur kan tidningen dra den slutsatsen? 12.500 av 21.500 kvinnor är nu bara något mer än hälften. Alltså gör könsrollsmönstret inte igen.

När det gäller hushållsarbete, den traditionellt kvinnliga domänen, har alltså männen tagit nästan halva ansvaret (om man nu ska gå strikt efter denna skadestatistik). När det gäller hemmafixande, den traditionellt manliga domänen, har däremot kvinnorna inte tagit något större ansvar. Det är den logiska slutsatsen man kan dra, tycker jag (i den mån man nu ska dra några slutsatser av enbart skadestatistik).

Förutom DN har Metro skrivit om denna nyhet idag (sidan 4, ej på nätet). Tidningen Dagens Medicin har skrivit om saken och också lagt ut artikeln på nätet (här). De har den vilseledande rubriken ”Kvinnor skadar sig i köket – män när de ska laga saker”. Liksom DN låtsas de inte om att könsfördelningen är nästan jämn när det gäller skador i hushållsarbete. Den korrekta rubriken vore: ”Kvinnor och män skadar sig i köket – män när de ska laga saker”.

Här finner du en pdf från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som handlar om skador vid gör-det-själv-arbete. Den är från april i år. Notera det inledande diagrammet som visar mäns respektive kvinnors skadefrekvens.

Annonser

24 svar to “87 % gör-det-själv-skadade är män”

 1. Lasse Says:

  Kommentarer är överflödiga Pär, skulle däremot vara intressant att höra ”feminsitmaffians” kommentar på detta.

  Tanken svävar även iväg till nätverket för genusföretag, hur är deras syn på att det bara är män i riskyrken som t.e.x. byggarbetare. Hur ska dem göra det jämlikt på detta område 😉

 2. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

  Detta är lite OT, men denna artikel är lite relaterad till olycksstatistik mellan män och kvinnor.
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3854547.svd

  ”Dubbelt så många kvinnor som män drabbas någon gång under livet av benbrott. Könsskillnaden beror inte på ökad benskörhet hos kvinnor, utan på att kvinnor ramlar oftare. Det visar en studie som presenterades på läkar- stämman igår.”

  Fallolyckor i ett genusperspektiv måste nu bli en prioriterad fråga. 😉 🙂

 3. John Says:

  Märkligt. Jag hittar inte DNs artikel där citat du skriver om finns med. Men möjligen finns den inte i nätupplagan.

  Sen säger ju undersökningen inget om hur stor andel som faktiskt utför arbete inom områdena, bara hur många som skadas. Enligt SCB:s tidsanvändningsundersökning 2000/01 lägger kvinnor dubbelt så mycket tid på hushållsarbete jämfört med män. I stort sett detsamma gäller för omsorg om egna barn. Män lägger mer tid på förvärvsarbete, arbetsresor, underhållsarbete, resor, idrott, tv och radio och hobbies.

  Det handlar väl inte om att peka ut ett kön som ”oansvarstagande” i vissa områden, mer om att se att vi gör val beroende på könsstereotypa normer. Där det blir mest tydligt är väl just när det gäller hushållsarbete, underhåll, arbete och barnomsorg. Synd att det är så när det visar sig att män ofta har sämre kontakt med sina barn. Kanske skulle bli bättre om vi valde att inte jobba så mycket och stanna hemma mer…

 4. Mangrisen Says:

  Konstigt med benbrott. Det är väl väl konstaterat att kvinnor drabbas av benskörhet mer än män. Osteoporos är ju starkt kopplat till förändringar i östrogen-produktion. Särskilt stor blir effekten hos de som röker. Eller är jag felinformerad?

 5. Max Says:

  @John… Och helt enkelt BLI kvinnor….Strålande. Det handlar just precis om att peka ut ett kön som icke ansvarstagande och det gör du också. Män tar inte ansvar på samma sätt som kvinnor och det tycker du är fel. Jag måste säga att i ditt fall så läser du inlägget som som en viss potentat läser bibeln.
  Man kan nära en stilla förhoppning om att feministmännen någon gång hamnar tillsammans med ett hämndgirigt ex i en familjerätt för försöka få träffa sina barn på ett vettigt sätt. Allt mannen har gjort för sin familj förminskas och förlöjligas då enligt din och PK-maffians metod. Ekonomisk trygghet…Ha,ha….Hemmafix…Ba….Praktiska åtaganden….Fnys….Etc. Det är ett skamligt och sjukt debatt- och medieklimat som reflexmässigt tillåter grov diskriminering och trakasserier mot gruppen vita medelålders män i Sverige. Kvoteringsvansinnet är ju ett annat exempel.

 6. Mangrisen Says:

  Exakt så Max!

 7. barfota Says:

  @John

  ”Kanske skulle bli bättre om vi valde att inte jobba så mycket och stanna hemma mer…”

  Nej, men skilsmässorna skulle säkerligen raka i höjden (p.g.a. lägre inkomst) och då fjärmas ju männen ännu mer från barnen.

 8. Lasse Says:

  @ John

  ”Sen säger ju undersökningen inget om hur stor andel som faktiskt utför arbete inom områdena, bara hur många som skadas”

  Stämmer det att du kommer släpande med statistik som är 10 år gammal ? ”2000/01”

  Återigen till skador och risktagande

  87 % män skadas vid hemmafix
  50 % män skads vid hushållsarbete

  Återigen ett bevis på att Män får ta huvuddelen av alla risker. Är det ett rättvist och jämlikt samhälle ?

  Gud vad skönt det skulle vara att skicka frugan till sommarstugan en kall novembermorron för att isolera rör i grunden och täta taket som läcker.

  Medans man själv var hemma med barnen och skötte marktjänsten. Ser fram emot den arbetsfördelningen.

 9. Joakim Steneberg Says:

  Visst är den lögnaktiga vinklingen otrolig! Vi borde ha lite adresser eller möjligheter att maila direkt härifrån till media och protestera när de fuskar så här. Vad sägs om det förslaget?

 10. barfota Says:

  @Joakim Steneberg

  En kanonidé, kan du fixa en sån?

 11. Matte Matik Says:

  Den här statistiken har jag väntat på! Det pratas ofta om fördelningen av hushållsarbete men jag tror aldrig jag läst någon artikel där man tar renovering och liknande i beaktande. Däremot har jag sett någonstans att män med småbarn har mindre fritid än kvinnor med småbarn. Ska däremot tillägga att jag inte är nån hemmafixare själv, å andra sidan är det jag som står i princip för all städning.

 12. Lövet Says:

  @john: Oavsett hur du räknar så torde 50/50 uppdelningen av skador i hemmet tyda på att arbetsfördelningen jämnat ut sig till 42/58. Ja det förutsätter förstås att du inte tror att män i köket är klantigare och mer olycksbenägna än kvinnor.

  …men visst jag det är det ju förstås, män är ju så oansvariga och hänsynslösa.

  Äh, varför försöker jag ens: Du är det verkliga beviset på att ni feminster blivit enögda, o c h blinda och döva för allt som talar mot er sekterism.

 13. David Says:

  Det här stämmer rätt bra med vad jag ser i både mitt eget förhållande och bland mina vänner (70/80-talister). När det gäller det som tidigare var typiska kvinnosysslor (tvätt, städning, matlagning etc) så är hjälps man åt bägge två. Men när det gäller de typiska manssysslorna (husreparationer, serva bilen, skotta, ekonomiska ansvaret etc) så får vi killar inte mycket hjälp.

 14. Martin Says:

  Man undrar ju hur många som slöläser detta och tänker att männen är sämre hantverkare -rubriken i dagens medicin verkar ju antyda det. Skulle vara jäkligt intressant att veta hur många som tänker detta dvs hur stor inverkan radikalfeminismen har haft. Det är ju som vid bilkörning -män är med om fler olyckor. Ja det brukar ju bli så om man är betydligt mer exponerad för detta, dvs man jobbar resp. kör ute på vägarna betydligt mer än det andra könet. Det sistnämnda passar man sig noga för att nämna.

 15. Frida A Says:

  Skulle nog snarare säga att det finns jäkligt mycket klåpare som inte borde sysselsätta sig med hemmafixande eftersom de uppenbarligen inte har den kompetensen.

 16. Fridas mamma Says:

  Frida A, ja garanterat finns det gott om extremt pinsamma klåpare, rättare sagt klåperskor, genusdrillade höns, som så statligt väldrillade _leker_ man. Men som bara spikar sig själva i foten. Och sågar snett. Men de tanterna försöker ju, åteminstone, leka ”manlig” iallafall. Enligt kommunistisk genusdogm. Alltid något. =)

  Men som du säger: De saknar den fysiska, teoretiska, och erfarenhetsmässiga kompetensen.

  Och ska vi se det i sin helhet så kan ju även ett riktigt manligt proffs, göra ett misstag, eller råka ut för en olycka, och skada sig.

 17. AV Says:

  Om man nu skall gå efter olycksstatistiken så var det ungefär lika många som skadade sig i hushållsarbete som vid hemmafix. Om risken att skada sig är lika tyder det på att lika många timmar läggs på båda. Det vet vi att det inte är. Det läggs nog lite fler timmar på hemarbete, men mycket fix blir det. Och där är risken att skada sig större. Sedan spelar vanan stor roll. Om man är ovan så är risken att skada sig större.

  Om vi börjar med hushållsarbetet. Om vi antar ovana karlar skadar sig lite oftare så är det kanske 60% av arbetet som utförs av kvinnor och 40 av män.

  Vid hemmafix där ovana innebär en avsevärd olycksrisk (elverktyg, hammare, lösningsmedel etc.) slår det åt andra hållet. 13% olycksandel motsvarar kanske 8% av jobbet.

  Under 5 år bodde jag i ett vanligt medelsvenssonskt villakvarter. Det var en (1) kvinna av grannarna som uttryckligen jobbade med målning, renovering, bilfix och reparera cyklar i familjen. I resten av husen var det mannens arbete. Samtidigt som männen självklart bidrog till hushållsarbetet och barnpassning. Jag tror inte mina erfarenheter skiljer sig så mycket från andras. När vi män har tagit mer ansvar för de traditionella kvinnliga hushållssysslor har kvinnors generella vilja att lära sig de ”manliga” varit blygsammare.

  Dvs kvinnor har blivit mer ekonomiskt oberoende än mormor men har ett större beroende i hemmet än vad vi män har. De flesta i generation 60 och framåt kan ju faktiskt sköta en tvättmaskin och laga mat. Hur många kvinnor i samma generationer kan tapetsera eller byta bromsbelägg på bilen?

 18. Joakim Steneberg Says:

  Barfota, jag är ju inte webbredaktör här…. Men om man lägger in en sida med adresser till våra största tidningar och TV/radiokanaler så….?
  Då kan vi ha det inför valet. Likaså till en del politiker, iaf partiledarna, och till sådana som håller på med frågan eller fjäskar för feminismen.
  Själv är jag på väg ut ur landet under ett halvår, om ett par veckor, men kommer periodvis att kunna ha internetuppkoppling.

 19. Martin Says:

  Frida: tycker detta är ett exempel på statistik som säger allt och inget om någonting vad som helst.

 20. Ola Jennebrink Says:

  En annan veckans nyhet säger att kvinnor är mer benägna än män att söka sjukvård.Om man beaktar det,torde männen bära ännu mer av ansvaret för hemmet.
  Sen är det märkligt att när feminister vågar sig in på genuskritiska bloggar så är det med spefulla tillmälen.Uppfyllande den traditionella kvinnorollen som ragata.Pinsamma självmål.
  Heder ät övriga deltagande här som förhåller sig sakliga och håller en god ton.

 21. Martin2 Says:

  Jag tror inte att en feminist skulle dra slutsatser om arbetsfördelning när statistiken ser ut så här. En skolad feminist skulle nog tänka att män är mer vårdslösa och i högre grad struntar i säkerhetsföreskrifter.

 22. Joakim Steneberg Says:

  Kvinnor kanske bryter benen oftare för att de är ”tvingade”(?) att bära högklackat?

 23. geson Says:

  @Martin2
  just precis 😀
  talade med en ”feminist” om detta och hon sa direkt att män inte klarar av att läsa beskrivningar/göra hemarbete. de tror att de vet hur de ska göra så börjar de pilla och pajar skit. det är lika många män som kvinnor som gör hemarbeten/byggen. hehe.

  (ps jag håller inte med feministen, hon är starkt för jämställdhet och fick 0 poäng på UNTs ”hur mycket mansgris är du” test)

 24. Lövet Says:

  Frida A är ett troll…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: