Frontalangrepp mot män i klimatfrågan

by

Upsala Nya Tidning går idag till frontalangrepp mot den manliga halvan av Sveriges befolkning i klimatfrågan (här). Hela artikeln handlar om männens skuld och hur kvinnorna är de drabbade. Huvudpoängerna är:

– Män är den grupp som huvudsakligen förstör miljön
– Kvinnor är mera benägna än män att ändra livsstil för miljöns skull
– Män har inte dåligt samvete när de förstör miljön, vilket kvinnorna har
– Kvinnor är den grupp som blir hårdast drabbad av klimatförändringar

Vi får också veta att under det stora världspolitiska mötet i Köpenhamn om klimathotet som förestår kommer ett genusperspektiv att läggas på miljöförstöringen.

Att kvinnor skulle vara hårdare drabbade av klimatförändringen motiveras i artikeln med att fler kvinnor än män dog under värmeböljan i Frankrike 2003. Varför gjorde de det? Så här säger Annika Carlsson-Kanyama, som är programchef för en grupp forskare på Totalförsvarets forskningsanstalt (FOI):

”En teori är att de sysslor som äldre kvinnor av tradition gör, inte går att skjuta upp under värmeböljor, som att laga mat, ta hand om barn och tvätta. Medan de äldre männens sysslor inte behöver utföras direkt utan kan vänta någon dag eller mer. Att kvinnor tar mera vätskedrivande mediciner gör dem också mera känsliga för värmen.”

Att männen åläggs den största skulden för klimatförändringen beror inte bara på att de äter mera kött än kvinnor, utan huvudsakligen för att de kör mera bil, enligt UNT-artikeln. Vad artikeln inte säger är att män till största delen utför sådana arbetsuppgifter i samhället som mer eller mindre kräver bil. Män har mer rörliga arbeten än kvinnor. Men vi ska inte glömma att det välstånd som skapas när dessa arbetsuppgifter utförs även kommer kvinnorna till del. Det kommer ofta bort i debatten. Jag tror inte många kvinnor skulle vara beredda att gå tillbaka till en enklare (och mera kämpig) livsstil. Dessutom är det väl ofta så att en kvinna åker med i familjens bil även om det av tradition är mannen som kör och kanske står för ägandet. Det brukar inte heller komma fram i debatten.

Tack för tipset, Mats – jag tar gärna emot tips på par@atomer.se.

Annonser

17 svar to “Frontalangrepp mot män i klimatfrågan”

 1. MoaLinn Says:

  Det värsta är ju att all denna retorik sätter sig i folk i allmänhet. Jag höll på att sätta lunchkaffet i vrångstrupen idag när en (högutbildad) person på mitt jobb sa angående självmordsbombarna.

  – Ja, det är så synd om kvinnorna.
  -Kvinnorna? sa jag, för jag tror ju att det är mest män som är självmordsbombare. Men så är det tydligen inte.
  – Ja, de stackars kvinnorna som LURAS in i det och tar barn med sig in i döden.

  Kvinnor luras in i det. Och det är synd om barnen, men de unga männen väljer alltså? Närman till och med lyckas göra självmordsbombning i mellanöstern till en ”det är synd om kvinnorna-fråga”, så undrar jag på allvar vart vi är på väg.

  Och när går gränsen mellan barn och kvinnor å ena sidan och ansvarig man å andra? Hur gammal är pojken då.

  Det värsta tycker jag är att jag som kvinna inte ses som ansvarig för mina val – det är väl förtryck om något?

 2. Christopher Says:

  Upsala Nya Tidning har uppenbarligen en feministiskt mansfientlig agenda. De publicerar dagligen artiklar som skuldbelägger män och hyllar kvinnor.

 3. PabloHoney_4 Says:

  Har tagit mig nöjet att göra om citatet lite. Hets mot folkgrupp är inte lagligt, men tydligen mot (folk)gruppen män.

  ”Om invandrare bestämde sig för att agera som svenskar skulle vi vara på god väg att bemästra klimatproblemen. Svenskarnas konsumtion sätter mindre spår i miljön, de åker oftare kollektivt och tar klimatfrågan på större allvar, säger Måns Andersson, kvasibiolog och kvasigenusforskare, Uppsala kvasiuniversitet.”

  Kvinna=Man
  Svenskar=Invandrare
  Vit=Svart

 4. Christopher Says:

  Måns Andersson bedriver forskning inom ny-ekofeminism. Mer information om Måns Andersson finns på Centrum för Genusvetenskaps webbsida: http://www.gender.uu.se/node77

 5. Chris Says:

  Frankrike tar sannolikt beslut att stifta lag om könskvotering till bolagsstyrelser. Detta enligt TV4.

  Beklagligt. Pinsamt.

 6. Joakim Steneberg Says:

  Jag har varit intresserad av miljö och naturfrågor i 50 år, och vet en hel del. Miljöorganisationer har ofta startats av män. Liksom industrier, en del skitiga i onödan, förvisso, men som även kvinnor haft glädje av. (Utlåningen idag är f.ö. större till hemmen än till näringslivet läste jag idag! Där hamnar produkterna.)
  Könsroller innebär olika miljöbelastning. Men den mest onödiga är nog klädes, smink och smyckesindustrin.
  Det som presenteras här i UNT verkar vara samma gamla skåpmat som togs upp i SVD för två år sedan. Jag skrev då följande artikel, med kritik mot SVD, som alltså förde fram exakt samma förenklade resonemang!
  Denna artikel rekommenderas, eftersom den också avslöjar hyckleriet och dubbelmoralen i media och i SVD i detta fall.
  http://www.sourze.se/%C3%84r_SvD_en_feministblaska_den_ocks%C3%A5_10607052.asp

 7. Lövet Says:

  Måns har minsann hittat en veritabel guldgruva till forskningsområde:

  1) Han har lagt genustvist på allt = säkrade anslag för tid och evighet i PK-akademins värld
  2) Han svänger sig med egensnickrade termer som ingen begriper*
  och inge vare sig kan – eller av karriärplaneringsskäl får – ifrågasätta.

  Lysande idé!

  *) Ja hittepåtermerna är ju själva genusdårarnas eget trick o’ the trade, själva fundamentet det vilar på!

 8. Jocke Says:

  När man läser sådant här känns det som man befinner sig i en sinnessjuk dröm där omvärlden förlorat precis all sans och reson.

  Man häpnar!

 9. demokratbloggen Says:

  ”… Det socialdemokratiska partiets kamp för att bilda ett parti som skulle leda Sverige ut ur fattigdom och elände har för länge sedan dödats av dagens landsförrädiska patrask. Det borde vara dödsstraff på landsförrädare!

  Det skitiga patrasket har INGENTING med folkets kamp att göra. Det socialdemokratiska parti som bildades och efter mycket möda och kamp, och slutligen genomdrev välfärden i vårt land, har dessa förrädare så gruvligt svikit så att idag återstår det Absolut Ingenting av folkets demokratiska parti … I n g e n t i n g ! …

  … Idag talar sossarna om att ta hit obegränsat med utlänningar, sådana som under socialdemokratins ungdom benämndes svartfötter, sådana som tar våra jobb och förstör landet …

  Vi ska slänga ut ockupanterna från vårt vackra land, samtidigt som kujonerna i Sveriges riksdag kan vänta sig hårda straff för sitt svek …”

  http://demokratbloggen.wordpress.com/

 10. sofia Says:

  Joakim Steneberg:

  Kläder, smink och smycken är inte onödigt, de gör livet värt att leva. Bilar, tekninkprylar och allt som finns på Clas Ohlsson däremot är mycket onödigare 😉

 11. sofia Says:

  USCH för Demokratibloggen!

 12. Joakim Steneberg Says:

  Sofia, det blir bakläxa! Könsegoistisk förenkling. ”Lagom är bäst!” På båda könens villkor!
  Och stryk gärna Demokratibloggens inlägg, helt utanför ämnet!

 13. PabloHoney_4 Says:

  Fel forum Demokratbloggen! DB du verkar plantera din åsikter på andras bloggar, gör det gärna i din egen..

 14. Erik Says:

  Sofia:

  Instämmer, och inte lite missvisande namn på den heller.

 15. vmm Says:

  Elspisar, kylskåp, tvättmaskiner och diskmaskiner är något som jag tror underlättat tillvaron främst för kvinnor. Men tänk så mycket el dessa maskiner drar! Kvinnor är alltså stora miljöskurkar och borde raskt ändra sitt sätt att leva och återgå till den gamla goda tidens sätt att leva. Då var det minsann miljövänligt och bra.

  (jodå, jag var ironisk nu och ville bara spetsa till det lite)

 16. PabloHoney_4 Says:

  Hur går det klimatmålen ihop med denna artikel?

  http://www.dn.se/ekonomi/kvinnor-bestammer-ofta-over-stora-inkop-1.607867

 17. Joakim Steneberg Says:

  Ja här ser vi hur tydligt hyckleri och skenhelighet tillåts styra ”jämställdhetsdebatten”, om och om igen! Hos feminism, DN, V-partiet ooch statfeminismen själv. ”Kvinnor är också ofta bätte på att shoppa” får vi också veta i artikeln. Jo, jo…Fast undrar vad detta kan betyda i klarspråk?. Antagligen något ”posítivt” kan man utgå ifrån. ”Positivt” ur feministsynvinkel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: