Han blir misshandlad av sin kvinna

by

 

Här finns en fråga till DN:s psykolog från en man som är mycket oroad för sin bror. Denne blir nämligen fysiskt och psykiskt misshandlad av sin kvinna sedan flera år. Brodern bryts ned bit för bit av misshandeln. Läs frågan och psykologens svar här.

Det problem som ovanstående utgör ett exempel på viftas bort av såväl politiska makthavare som media i Sverige. Det innebär att samhället sviker sina manliga medborgare. På grund av svårigheter att bli trodda, och på grund av en upplevd skam, underlåter många män som misshandlas av sina kvinnor att anmäla saken. Ytterligare ett skäl att låta bli är den betydande risken att mannen grips som misstänkt för misshandel (eftersom polisen tar för givet att ifall relationsvåld förekommer så är det mannen som slår).

16 svar to “Han blir misshandlad av sin kvinna”

 1. EP Says:

  Här lämnar kvinnojourerna de andra organisationerna och tar plats som egen suverän aktör.

  http://www.riksdagen.se/debatt/visadok.aspx?spec=visa_stort_dokument&dokid=GE03100

  Budetpropositionen 1990:
  Våld mot kvinnor
  Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag kartlagt kvinno- och mans-joureraa i Sverige. Av kartläggningen framgår bl.a. att det finns 112 ideellt verksamma kvinnojourer och nio mansjourer.
  Kvinnojoureraa vänder sig till kvinnor som är utsatta för våld. Många av dessa kvinnor vill av olika skäl inte ha kontakter med samhällets hjälpinstanser. De män som söker sig till mansjourema gör det främst på grand av skilsmässokriser eller vårdnads- och umgängestvister.
  Kvinnojoureraa får som regel kommunala bidrag i varierande omfatt ning. En del fär även bidrag från landstingen. För mansjoureraas vid kommande är förhållandena likartade.
  Den verksamhet som bedrivs vid landets kvinnojourer utgör enligt min mening ett värdefiillt komplement till kommuneraas och landstingens verksamhet. Kvinnojoureraa har sedan år 1984 kunnat bedriva projekt verksamhet med stöd av de medel för försöks- och utvecklingsverksamhet som socialstyrelsen disponerar. Jag anser att stödet till kvinnojourema och deras riksorganisation nu bör utökas och ges en fastare form. Jag kommer därför att föreslå ett särskilt organisationsanslag om 2 milj.kr. för detta ändamål.

 2. EP Says:

  I samband med nya insatser för kvinnor har forskningen inriktats mer och mer på kvinnors utsatthet.

  Idag finns det med stöd av den riktade forskningen inte något problem angående utsatta män.

  Vi behöver en mansfridslag och liknande forskning

 3. EP Says:

  Jag öppnar eget inlägg:

  http://endastp.blogspot.com/2009/12/den-enes-brod.html

 4. Daddy Says:

  Det är till och med värre än att det ignoreras av myndigheter och media. Kvinnorna som misshandlar sina män hyllas ju som hjältar i våran press.
  Jag tänker närmast på Tigers Woods som en svensk fru av alla världens kvinnor som säkert stod i kö för att äkta honom. Elin pucklar på honom med en golfklubba efter att ha läst hans sms på mobiltelefonen.

  För detta brott hyllas hon i Expressen bland annat som nu försöker göra allt för att vrida denna historia rätt ur deras feministiska grundsyn.
  Människor som fortfarande inte ser igenom detta måste vara fullständigt blinda.

 5. EP Says:

  Dessa brott. Det är ett integritetsbrott att läsa andras sms.

  Det du tar upp daddy i din senste insats är viktigt. Pappor är de mindre vanliga förövarna. Dessutom så sviker de alla barn som misshandlas av eller tvingas bevittna mammas våld.

 6. EP Says:

  Dvs BUP och soc, inte papporna. se ovan

 7. Joakim Steneberg Says:

  ”Vi lever i ett patriarkat där kvinnan är underordnad mannen.”
  När man väl trummat in detta ”axiom”, så är det ju klart att enligt detta enögda resonemang så måste allt bara handla om kvinnor.
  Revanschism i namn av jämställdhet.

 8. Lasse Says:

  Tankeexempel flög igenom min skalle kanske inte är världen bästa jämförelse men jag tror Ni förstår vad jag menar.

  Ungefär som ”Tokfeministerna” skulle skrikit ner med apartheid, bort med rasismen, jämställdhet för alla.

  Enda problemet var att de bytte ut skyltarna ”whites only” mot ”coloured only” och tyckte då att dem uppnått jämställdhet.

  Så skruvat är det.

 9. Info Says:

  FÖLJANDE KAN KANSKE VARA AV INTRESSE

  ”UNGA FLICKOR ÅTALAS FÖR MISSHANDEL

  Tre flickor mellan 15 och 17 år från Timrå åtalas för misshandel och ofredande. Enligt åtalet har de vid tre olika tillfällen gett sig på andra flickor bland annat genom att hålla fast och slå eller sparka på dem. En av de misshandlade tjejerna fick också byxorna neddragna, blev spottat[d] på och nypt i brösten.

  Åklagaren yrkar på att de tre åtalade ska betala sammanlagt 13 000 kronor i skadestånd till de tre flickor som blivit utsatta.” (Källa: SR Västerbotten 4/12 2009.)

 10. EP Says:

  Anf. 44 MONICA GREEN (s):

  […]Lennart Rohdin gör det också lätt för sig genom
  att säga att en del kvinnor står för våldet. Det är fruk-
  tansvärt om kvinnor står för en del av våldet.
  Ungdomsvåld är pojkvåld. Kvinnorna ”åker med”,
  och det kallas för ungdomsvåld när det egentligen är
  fråga om pojkar. Man vill inte ens erkänna att det är
  pojkar som slåss på stan.[…]

  Ur:Riksdagens snabbprotokoll
  Protokoll 1997/98:98
  Tisdagen den 28 april
  Kl. 14.00 – 16.17

 11. Joakim Steneberg Says:

  !/3 av anmält ungdomsvåld i Dalarna har utförts av tjejer enligt Agenda. Informera och rösta ut de rosa sockersötsfeministerna och de enfaldiga toffelhjältarna ur riksdagen!

 12. Access Says:

  Det är intressant att notera att DN-terapeuten menar att ‘kvinnan blir provocerad av mannens rädsla och därför slår honom’. Som om det var hans rädsla som var orsaken till hennes aggressivitet. Något sådant skulle antagligen aldrig formuleras om det var han som slog henne.
  Troligen skulle DN-terapeuten heller aldrig skriva att ”Båda är offer och båda behöver hjälp”, om det var han som var den våldsamma parten.

 13. Lasse Says:

  @Access

  Om du läser mellan raderna i dem diagnoser och bedömningar som terapeuterna i våra största tidningar lämnar, är samtliga ”feministvinklade”.

  Mycket märklig företeelse, eftersom det borde finnas någon form av hederskodex och yrkesstolthet i att lämna en nyanserad bild.

 14. Erik Says:

  Access & Lasse:

  Varför tror ni att terapeuter har en hederskodex eller yrkesstolthet egentligen? Terapeuter har mestadels samma yrke som Dr Phil, att sälja till publiken vad publiken vill ha. Eftersom publiken dvs betalande kunder nästan uteslutande är kvinnor så är det bara barnsligt att förvänta sig terapeuter kommer att riskera sin försörjning genom att säga saker som får kvinnor att sluta gå till terapeuter med de mycket lönsamma ”mansproblemen” All konversation sorteras in i ett av följande tre fält. Informativ, Argumentativ eller Social. Terapeuter är givetvis inte informativa, de är läkare de ljuger de får att patienten skall må bättre, de är argumentativa i att de säger vad som får önskvärd effekt. Dvs vad de säger styrs inte av vad som är sant utan av patientens egna behov. Mår kvinnor bättre av att höra männen är skitstövlar så gissa vad en terapeuts jobb vanligen består av?

 15. Jocke Says:

  @Erik , @access
  Jag tycker både DN här och psykoterapeuten Ann-Kristin Lundmark gör ett positivt avvikande genom att belysa mannens utsatthet. Detta skall belönas.

  Hon skriver:
  ”Att även män kan bli utsatta för psykisk och fysisk misshandel är vanligare än många tror. Problemet uppmärksammas dock inte lika ofta som mäns våld mot kvinnor vilket bland annat medför att de män som drabbas känner sig annorlunda och skamfyllda.”

  Sen är hon inte läkare heller utan psykolog i grunden, vilket innebär att hon förvisso har insikter i biologiska faktorer, men fokuserar på att problem kanske kan få hållbara lösningar i personliga och sociala omständigheter istället för mediciner.

  Gällande :
  ”kvinnan blir provocerad av mannens rädsla och därför slår honom’.”
  ..så behöver man inte tolka in att hon tycker kvinnan gör rätt i att bli provocerad av det. Jag tror inte hon menar det, men hon kunde kanske förtydligat.

  Gällande:
  ”Båda är offer och båda behöver hjälp”
  …Tycker jag att hon är storhjärtad och har en poäng. Det står dock inget om att mannen faktiskt provocerar med avsikt, han blir bara rädd, han är således offer endast, inte förrövare som kvinnan. Taget ur sitt sammanhang är det därför en dålig sammanfattning och i stark kontrast till typisk rapportering om mäns misshandel av kvinnor. Därför tycks denna storhjärtadhet lite ovanlig, dock är det ju inte hon som bestämmer hur storhjärtade andra är.

  Tycker inte vi ska hitta fan i allt och göra oss ovän med alla.

 16. marie ch Says:

  http://supportforman.jothodesign.com/tecken.html

  min son har gjort denna
  mvh mch

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: