Luleå har ett kvinnobibliotek

by

Tack vare ett tips har jag blivit uppmärksam på att Luleå sedan 18 år har ett kvinnobibliotek. Vad är det? Är det ett bibliotek dit män inte har tillträde?

Nej, riktigt så illa är det inte. Men det är ett bibliotek med mycket stark inriktning på kvinnor. ”Överallt skyltas böcker om, av och för kvinnor”, står det om biblioteket på Luleå kommuns webbplats. ”…med syfte att lyfta fram kvinnors kunskaper och erfarenheter för att ge stimulans och förkovran”, står det också.

Under rubriken ”Verksamhet” finns bland annat dessa punkter på Luleå kommuns sajt:

* Arrangera föreläsningar för kvinnor
* Arrangera konstutställningar — ”Månadens konstnärinna” och ”Julsalong”
* Samarbeta med kvinnoorganisationer och studieförbund
* Ta emot studiebesök av kvinnoföreningar och kvinnogrupper från olika typer av utbildningar och kurser
* Ge bokinformation om kvinno- och barnlitteratur
* Delta i nationell samrådsgrupp för ansvarsbibliotek i kvinno-, mans- och genusforskning

Även färgerna är kvinnoinriktade. ”Biblioteket ligger i ljusa lokaler med en inredning i violett som dominerande färg. Ett medvetet val med historisk bakgrund — violett var suffragetternas symbolfärg för rättvisa!”, står det på sajten.

Min spontana fundering är hur en kommun kan välja att göra ett bibliotek särskilt för det ena könet, och inte för det andra. Finns det förresten något mansbibliotek i Sverige? Om någon känner till ett så tipsa gärna genom en bloggkommentar. Själv tror jag att ett bibliotek särskilt för män (utan motsvarighet för kvinnor) vore fullständigt otänkbart i Sverige.

Läs mer om kvinnobiblioteket här. Tack för tipset, Patrik! Jag tar gärna emot tips på par@atomer.se

Annonser

14 svar to “Luleå har ett kvinnobibliotek”

 1. Joakim Steneberg Says:

  Spontant undrar man ju om kvinnor i allmänhet verkligen tycker det här är något framsteg för ”jämställdheten”. Eller tvärtom! Och lila färg? Tant Gredelin? Var det f.ö. inte någon som skrev en kritisk bok ”Under det rosa täcket”? (Jodå!) Hur skall de ha det?

 2. Lasse Says:

  Tror inte kvinnor i allmänhet bryr sig ett skvatt. Det är bara vi frihet- / jämställdhetsivrare som retar upp oss *skratt* för att det är så ensidigt med dessa ”kvinnoträffar och teman”.

  Om någon kan hitta ett ”mansmöte” någonstans varuhus, banker, biblotek eller ”whatever” ska jag…..

  Hur gick det med den här kvinnoträffen på Handelsbanken i Alvik. Var det inte någon som skrev dit.

 3. sovereign Says:

  Oj jag har aldrig hört talas om detta bibliotek. Låter intressant om än dock mystiskt att något sådant existerar…

 4. Info Says:

  PÅ BILDEN

  ser jag en pärmkarusell, som till stor del tycks vara fylld av barnböcker. Här kommer utgivningen från VILDA FÖRLAG snart att dominera. Till exempel

  ”DEN FÖRSTA GENUSGRANSKADE RITBOKEN
  Ritböcker är oerhört populära bland barn i förskole- och lågstadieålder. Just därför är det så klart viktigt att bilderna inte bara är fantasieggande utan också utmanar traditionella och förminskande föreställningar om kön.”

  Förlagsredaktör och en av förlagsgrundarna är den utbildade genuspedagogen Pamela von Sabljar.

  ”Vilda Förlag ger ut så kallade Kram-märkta böcker för barn. Detta innebär att de ska hålla att granskas ur ett genusperspektiv.” (BTJ, 08110, Helene Ehriander.)

  ”Precis som förlagets andra böcker är det Krammärkt, vilket betyder att boken är granskad ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Det är alltså ingen slump att de hundar vi får möta är sådana som Kjell i förklädet, Elisa som råkar fisa, Sonny cirkusprinsessan, Per som är kär och vovvarna Pela och Memmeth. Eftersom barnlitteratur i regel är bräddfylld av könsschabloner, är det en oerhörd befrielse att som läsande förälder för en gång skull slippa skämmas över ett skevt vuxenperspektiv. Genuskurs åt förläggarna och mer krammärkning, tack. Vilda får gärna stå för utbildningen.Och bjuds det därtill så fina nödrim som ”Vovven Zlatan lirar på gatan”, är åtminstone jag mer än nöjd.” (Johan Malmberg, Helsingborgs Dagblad 5 maj 2008.)

  Vilda förlags avsiktsdeklaration:

  ”KRAM-MÄRKNINGEN ÄR EN GARANTI för att våra böcker är kollade ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperpektiv. Har du behov av en genusgranskning? Vill du KRAMmärka en produkt? Kontakta info[at]vildabok”

  Du sköna nya värld.

 5. PabloHoney_4 Says:

  ”Genusperspektivet ger en ny bild av historien” ”Nästa år kommer att bli ett kvinnoår på Gotlands Museum men redan på söndag är det vernissage för utställningen ”Kvinnfolki – en helt annan historia””

  http://www.helagotland.se/noje/artikel.aspx?articleid=5656242

 6. EP Says:

  Jag ogillar inte kvinnor bara för att jag ogillar feminism
  detsamma gäller muslimer och islamistisk fundamentalism.

  Ta gärna bort ovanstående Pär då jag korrigerat.

 7. Lasse Says:

  Snappat upp på stan:

  ”Om det inte vore för det sexuella så vore jag tamefan bög”

  Skämt åsido vi får inte glömma bort alla fantastiska tjejer som finns därute. Personligen känner jag många 😉

 8. Högtalare Says:

  Demokratbloggen:
  Sprid din SD-propaganda någon annanstans, det har ingenting med GenusNytt att göra.

 9. Josef Says:

  Är inte alla bibliotek mer eller mindre kvinnobibliotek? Hur är det med utnyttjandet av bibliotek egentligen? Är män där lika mycket? lånar de lika mycket böcker? eller finns det något i biblioteksvärlden som gör att män inte kommer dit lika mycket som kvinnor? Dessa pengar som då är lagda på bibliotek är alltså lagda till kvinnor, såsom med sjukvård och utbildning m m.

 10. Josef Says:

  60% av biblioteksbesökarna är kvinnor (http://bada.hb.se/bitstream/2320/1394/1/05-115.pdf).

  Med anledning av blogginlägget, räcker inte det?

 11. pappabloggaren Says:

  Jag gillar varken rasism eller könsrasism demokratibloggaren, sök dig ett annat forum tack, du svärtar ner denna blogg!

 12. parstrom Says:

  Jag vill understryka att bloggen GenusNytt inte accepterar främlingsfientliga kommentarer. Jag har raderat en sådan ovan.
  Pär S, redaktör

 13. Mormor Says:

  Högstadieskolan som ligger alldeles bredvid kvinnobiblioteket har inget eget bibliotek, så dom lånar böcker på kvinnobiblioteket. Då exkluderas ju alla elever där från manliga författare…

 14. Filosofen Says:

  Tänk, så fort tjejer och kvinnor tar plats då känner sig en del killar och män så hotade. Ganska intressant företeelse. Det säger mer om de männen och killarna än om ett eventuellt ”exkluderande” bibliotek. Så många minst sagt häpnadsväckande kommentarer! Skrattretande att man t.o.m. kan reta upp sig på att detaljerna på biblioteket går i lila! Och ”hur en kommun kan välja att göra ett bibliotek särskilt för det ena könet, och inte för det andra.” Otroligt! Tilläggas kan att det även finnns ett barnbibliotek i Luleå. Då borde ju alla vuxna känna sig oerhört dikriminerade, eller…?? Lyft blicken, killar! Ni är löjeväckande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: