Kvinnors sexövergrepp bör bedömas mildare, menar journalist

by

I England har en kvinnlig lärare, Madeleine Martin, dömts till 32 månaders fängelse och placerats på listan över sexualbrottslingar. Orsak: Hon har haft sex med en av sina manliga elever. Så långt har lagen haft sin gilla gång, vilket är bra.

Nu skriver emellertid en journalist i den seriösa dagstidningen Guardian skrivit att lärarens sexualbrott borde betraktas som mindre grovt eftersom det var en kvinna som förgrep sig på en minderårig pojke. Hade det varit en manlig lärare som förgripit sig på en flicka hade det varit värre, menar Barbara Ellen. Så här skriver hon:

”Do we seriously think that a female teacher sleeping with a male pupil is on a par with a male teacher sleeping with a girl pupil? I don’t.” Sedan argumenterar hon för att lagen borde se olika på de två situationerna. Kvinnligt övergrepp mot pojke = inte så farligt, alltså.

Mamman till offret säger att sonen har blivit hånad med anledning av det inträffade. ”If anything, one would have thought they might be jealous”, skriver Barbara Ellen. Kompisarna borde alltså vara avundsjuka på den pojke som utsatts för det som lagen betecknar som sexualbrott. Jag undrar om en sådan formulering varit möjlig om offret varit av kvinnligt kön?

Det är märkligt vilken förmåga som finns att tona ned övergrepp, problem och svårigheter av olika slag så snart den drabbade är av manligt kön.

Det är glädjande att se hur sågad Barbara Ellen blir i kommentarerna till artikeln. Läs hennes artikel här. Barbara kan nås på barbara.ellen@guardian.co.uk.

För övrigt: Till dig som tidigt läste mitt förra inlägg, om chefredaktören som fick sparken för att hon kritiserade feminismen, vill jag göra detta tillägg till inlägget: Protestera gärna även hos den annonsör som drev fram uppsägningen av Ingrid Carlqvist, köksföretaget Ballingslöv. Här är deras ansvariga:
– Thomas Wuttke, VD på Ballingslöv, thomas.wuttke@ballingslov.se
– Anders Wassberg, koncernchef på Ballingslöv, anders.wassberg@ballingslov.se

Annonser

27 svar to “Kvinnors sexövergrepp bör bedömas mildare, menar journalist”

 1. profanum_vulgus Says:

  Angående Carlqvist skrev jag följande till Ballingslöv:
  ___________________

  Jag har förstått att ni i egenskap av annonsör i villaliv har krävt att Ingrid Carlqvist ska sägas upp från samma tidning.

  Jag tycker att ert handlande är mycket moraliskt förkastligt. Om jag någonsin kommer i kontakt med Ballingslöv kommer jag att välja bort företaget av detta skäl. Om jag träffar eller känner någon som har kontakt eller affärer med Ballingslöv så kommer jag rekommendera dem att genast avsluta kontakten. Jag har dessutom rått de av mina bekanta som köper Villaliv att sluta köpa tidningen med anledning av att den sponsras av Er, hittills har två läsare slutat läsa tidningen på min inrådan. Jag kommer även meddela detta till Villaliv.

  De e-potsmeddelanden som vissa delvis anonyma extremister sänt in till Villaliv och Ballingslöv innehåller i varje del där Ingrid Calrqvist anklagas för något tvivelaktigt agerande lögner. Ingrid Carlqvist är en person med stort rättspatos och hon har uppmärksammat brister i rättssäkerheten i Sverige. Alla de brister som Ingrid Carlqvist påtalat är sakligt underbyggda och väl motiverade av henne själv. Det är uppenbart att Ballingslöv låtit sig påverkas av extremisters osanna ryktesspridning. Ett besök på Ingrid Carlqvists privata blogg hade visat detta, uppenbarligen ansåg inte Ballinslöv att anklagelserna från extremisterna krävde ens några minuters utredning.

  Jag kommer utnyttja de (förvisso små) möjligheter jag har som konsument att tillse att ert moraliskt förkastliga handlande i detta ärende sprids och förhoppningsvis får det konsekvenser för Ballingslövs renomé. Även om det för mig är självklart att ställa upp på Ingrid Carlqvists rättspatos och stöd för de utsatta så tycker jag att det är mycket anmärkningsvärt av Ballingslöv att över huvud taget ta politisk ställning i en sådan här fråga.

  Med i övrigt vänliga hälsningar
  ______________________

 2. profanum_vulgus Says:

  Man kanske ska maila även Peter Ollén?

  http://resume.se/nyheter/2009/12/08/bloggande-chefredaktor-fic/

  ”– Det är en förfärlig historia, säger AGI:s vd Peter Ollén som är ansvarig utgivare för Villaliv.

  Hur då?
  – Ja, att ingen stöttar Ingrid och det hon skriver på sin blogg.”

  Det är ju många som stöttar Ingrid, och det borde ju Ollén få veta.

 3. Ulf Andersson Says:

  Reference:
  This shameful liaison does not deserve prison
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/nov/29/barbara-ellen-madeleine-martin-comment

  Dear Barbara Ellen,

  my name is Ulf Andersson and I´m the founder of
  and spokesperson for PappaRättsGruppen,
  The Fathers Rights Group in Sweden,
  http://www.dads-r-us.se/

  Surely, you must be jesting?
  Why shouldn´t female sexual predators be sent to prison?

  Handling father´s rights and men´s rights issues,
  I had experiences of men, now grown ups,
  having survived being molested by women as children.
  These men still feel very much ashamed and
  hold themselves responsible for what happened to them.
  Many of the female predators are free to continue
  to assault more children, since they haven´t been
  sentenced for their crimes.

  You´re not doing the victims of sexual molestation,
  neither girls nor boys, any favours by running your feminist agenda.

  Ulf Andersson
  PappaRättsGruppen
  http://www.dads-r-us.se/

  Proud supporters and fans of Fathers 4 Justice and New Fathers 4 Justice

 4. Lasse Says:

  http://vlt.se/nyheter/koping/1.670406-knivkvinna-gick-barsark

  Det kvinnliga könet ett oskyldigt offer……”yepp sure”

 5. Joakim Steneberg Says:

  Kvinnors sexualitet är ”varm, generös och livgivande”. Mäns är ”brutal, egoistisk, ren kåthet”. Så resonerar man. Traditionell könssyn, feminism eller ej. Men se hur alltmer utmanande kvinnor klär sig. I skolan t.ex.
  Jag läste om en ung kvinnans protest mot RFSU som har hängt en stor dildo, massagestav, (som inte behöver vara en löspenis, utan mer neutralt) på Odenplan med rosett omkring, ”ha det kul i jul.”
  Men lösmutta, eller vad det kan heta, (eller bara ”ett svart hål”) verkar väldigt snuskigt och onämnbart. Är det inte lite märkligt, paradoxalt? Mäns sex blir onämnbart, (om inte nakna kvinnor i tidningar räknas in, eller är det egentligen kvinnosex det med?) kvinnors glamoriseras.

 6. kalle Says:

  Så… om ett barn blir våldtagen av sin lärare borde kompisarna till detta barnet bli – avundsjuka?! Seriöst, vad är det här för människa som säger så och varför sitter hon inte i fängelse?

  Jag hade nog inte höjt på ögonbrynen om nån feminist hade spytt ur sig en sån här sak om vuxna män… (även om det självklart också är åt helvete fel) – men nu handlar ju detta om ett barn, för guds skull!!

 7. profanum_vulgus Says:

  Angående Carlqvist:
  Fortsätt LÄNKA till inläggen om Ballingslöv. När jag senast googlade på ballingslöv var länk nr 10,11 och 14 länkar som avhandlade deras behandlande av Ingrid Carlqvist.
  Ju fler sidor som länkar till dessa inlägg desto högre upp hamnar dessa länkar vid googling.

 8. Erik Says:

  Fy bubblan vilken hemsk kvinna, skall hon verkligen tillåtas ha ett jobb?

  Skall vi inte kontakta tidningen och alla annonsörer där vi hittar på en massa lögner om henne? Det är tydligen så man gör nuförtiden om Ballingslöv & Co får bestämma.

  http://resume.se/nyheter/2009/12/08/bloggande-chefredaktor-fic/
  http://www.journalisten.se/artikel/21637/villalivs-chefredaktoer-far-ga

 9. AV Says:

  Varje gång en pedofil upptäcks i skola-förskola smittar det av sig på oss andra män som arbetar med barn. Bara ett av skälen att allt färre män väljer dessa yrken, speciellt de mindre barnen. Jag jobbar med gymnasieungdomar.

  Vi vuxna är i en rejäl maktposition mot eleverna. Vi väljer vad som skall arbetas med, bedömer elevernas arbeten och kan nästan utan insyn bestämma en människas möjlighet att uppnå sina mål i livet. Att missbruka denna position är fel, dessutom för sitt eget libedo är dubbelfel och utvisning. Va f-n skall en elev göra som blir uppvaktad av en lärare? Riskera skam, mobbing och sin framtid genom att skvallra? Inte ens en byxmyndig femtonåring (varken flicka eller pojke) har tillräckligt koppling mellan förnuft och hormoner, eller tillräckligt konsekvenstänkande att hantera en sådan situation. Allt detta är big NONO för i princip alla lärare. Även för oss som arbetar med ”lovliga ungdomar”. Det gör man bara inte, även om man ibland fått inviter. Vi är de vuxna, som måste tänka med stora huvudet.

  Detta fall hade i Sverige inte räknats som pedofili, men sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, eftersom han var 15 fyllda. Dvs hon hade fått ett antal månader och antecknad i belastningsregistret. Sedan hade hon aldrig kunnat arbeta med barn igen eftersom det sedan 010101 krävs ”rent” utdrag därav.

  Hennes argumentation var något av det mest sexistiska jag läst på länge. Det verkar som en ”Lust och fägring stor”-saga för henne. Skönt att hon åker på rejält med pisk i kommentarerna. Hoppas hon tar till sig det. Alla som arbetar med ungdomar vet att det är en himmelsvid skillnad på unga pojkars snack och verkliga erfarenheter och tankar.

  Gillar skarpt en av kommentarerna:
  First we call for equality.
  And when we got it: Hey, that’s not fair!

  Lika möjligheter OCH SKYLDIGHETER var det!

 10. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2009/12/09/feministisk-journalist-i-england-forsvarar-kvinnliga-pedofiler/

 11. Trocadero Says:

  Ska du inte dra i lite med kristendomen här också, profanum?

  lol.

 12. barfota Says:

  Allmän varning till äldre fula män
  Det finns två saker du som man skall passa dig noga för.
  Det ena är att bli gammal.
  Det andra är att vara ful.

  Varför? Jo för det är så vanligt att barnen varnas för ”fula gamla gubbar” både av småbarnsmammor, på dagis och i skolor. Det bästa skydd du kan ha är att fortsätta vara ung och vacker för då kan man ju bara inte vara pedofil

  När mitt ex. fick jobb på en sjukhusavdelning för pedofiler kom hon hem och var alldeles chokerad, hon sa ”fan vad rädd jag blev, det var nästan bara unga, trevliga killar som satt där.” ”Dom såg inte alls ut som några pedofiler.”

  Så till alla föräldrar varna era barn för ”elaka människor” i stället för ”fula gamla gubbar”. Den ”fula gamla gubben” kan likaväl vara en ung, trevlig vacker man eller kvinna. Om ni bara varnar för ”fula gamla gubbar” så kanske barnen glömmer att skydda sig mot de andra farorna.

  Nedanstående hämtat från BRÅ
  http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=Sexualbrott&url=/dynamaster/file_archive/041221/42d57ec4f487277eb7658b464e9dc984/sexualbrott.pdf#search=%27pedofiler+f%C3%B6r%C3%B6varens+%C3%A5lder%27

  ”En dryg fjärdedel av de misstänkta var ungdomar i åldern 15–20 år, vilket är
  en något högre andel ungdomar än för våldtäkter generellt, men lägre andel än
  ungdomars andel av samtliga brott. I fall med tre eller fler gärningsmän var andelen ungdomar dock högre, cirka 40 procent. Antalet misstänkta ungdomar uppgick i stort sett till 25–30 årligen under 1990-talet.”

 13. Ulf Andersson Says:

  @ barfota

  Du är på G igen.
  Ibland är jag lite avundsjuk på din förmåga att ”få till det”,
  som du brukar lyckas med i dina kommentarer.

  😉 Rock on, dude!

  Uffe från PappaRättsGruppen

 14. Mikael Hedberg Says:

  Vill bara uppmärksamma att Ballingslöv inte verkar ligga bakom några påtryckningar alls.

  http://www.second-opinion.se/so/view/911

  Min post om det här: http://www.skivadlime.se/2009/12/manniskorattskampe-avskedad-efter-anonyma-mailhot/

  @barfota: Det där var så bra uttryckt att jag har svårt att uttrycka hur bra det var.

 15. Victor Says:

  Vill bara i relation till detta ämne starkt rekomendera South Park avsnittet ”miss teacher bangs a boy” som, liksom oftast träffar mitt i prick i sin analys av samtida sociala (oftast absurda) fenomen.

 16. Ola Jennebrink Says:

  Lasse: Ett av mina rättesnören var också att folk får göra som de vill, bara de inte skadar någon annan. Den där fonden om Ingrid Carlquist ställer jag upp på. Hur ska det organiseras?
  Om grabben som var 15 — ska det bli ett sådant ståhej. Jag menar att när jag var 15 hade jag nog tyckt att det vore en häftig grej. Visst hade jag fantasier om ett par fröknar. Första gången det ”bar sta” var jag inte 14 år fyllda. Är jag en perverterad galning eller en som säger som det är?

 17. AV Says:

  @Ola
  I Sverige är man byxmyndig vid 15, i Storbritannien vid 16. Och visst sker det att någon tjuvstartar på att utforska sin sexualitet. Det är inte det det handlar om. Speciellt inte om det är med jämnåriga.

  Det är i lagens mening ok om jag drygt 35 år inleder ett förhållande med en 15åring, möjligen omoraliskt och ”sjukt”. Men om hon är min elev är hon i beroendeställning. Jag kan använda min makt över henne för inleda ett förhållande och hon har inte erfarenheter att överblicka konsekvenserna. Det är, och skall vara, olagligt! Oavsett hur villig jäntan är. Jag tror inte du insett problemen då, om dina fantasier blev verkliga.

  Sedan har vi artikelförfattaren som vill minska ner brottet om det är en kvinna som förgriper sig på en pojke, jämfört med tvärt om. Hon cementerar synen på flickor som sköra små blommor som inte kan ta ansvar för sin sexualitet och pojkar som sexuella djur som vill sätta på allt villigt. Dessutom försöker hon bortförklara kvinnans brott med att hon har ett taskigt äktenskap. Det är mer eller mindre hennes oduglige karl som tvingat henne föka tröst i en pojkfamn. Aldrig att hon skulle skriva en liknande artikel om det omvända. ”Hans bittra och frigida fru kunde inte tillfredsställa honom, så han började ett sexuellt förhållande med en elev och köpte mobil och smycken till henne. Varför skulle det göra honom till en dålig lärare?” Hur låter det? Alltså dubbelmoral i sin vidrigaste form.

  Riktig jämställdhet är att både möjligheter och skyldigheter är lika. Skyldighet att ta ansvar för sina handlingar och ta samma straff för lika handling.

 18. Gunnar Says:

  Det är faktiskt så här.

  Män har i alla tider dragits till yngre kvinnor och kvinnor till äldre män. Detta är därför naturligt !!!

  Således ska inte en äldre manlig lärare straffas för att ligga med en ung kvinnlig student. Man kan nämligen inte ändra de historiska generna.

 19. krille Says:

  Har nu skickat ett mail till barbara på theguardian. Hoppas jag får svar.

 20. profanum_vulgus Says:

  OBS:
  Ballingslöv verkar vara oskyldiga. Jag har bett dem om ursäkt för att jag lät mig förledas av Fredrik Lindbladhs lögner om dem. Det var dumt att lita på vad en sådan människa sa.
  OBS

  Trocadero:
  Det kan jag göra så fort några kristna fundamentalister dyker upp även här och kräver offentliga avrättningar av alla araber och muslimer.

 21. Bansatov Says:

  Hur många medelålders kvinnor ser på sin roll som ”pumor” eller sexuella partners visades i förrförra avsnittet av Skavlan. Vilken bedrövlig sörja. Att se denna Drougge på bästa sändningstid få sitta och kräkas på män och hur man skall utnyttja unga killar sexuellt, borde få varje normal kvinna att skämmas

 22. barfota Says:

  @profanum_vulgus

  Svårt att avgöra. Läs mitt inlägg här.
  https://genusnytt.wordpress.com/2009/12/08/kritiserade-feminismen-fick-sparken/#comment-5759

 23. Erik Says:

  profanum:

  Ja Ballingslöv är antagligen oskyldiga som aktiv part men enligt Villaliv så är det ju helt rätt att ändå bojkotta Ballingslöv, IVT, Nibe och andra annonsörer. Det är visserligen baserat på en lögn men Villalivs VD säger ju själv att även om det är en lögn tar man reaktionerna på allvar eftersom det viktiga inte är om de är sanna utan hur reaktionerna i sig ser ut.

 24. Zeli Says:

  Vad kan man säga – löjligt!

 25. Ola Jennebrink Says:

  @AV
  Min avbön.Du har rätt.

 26. Gonzo Says:

  Kanske överreagerar flickans mamma en smula, flickan är kanske en idol bland sina jämnåriga klasskamrater?

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6304132.ab

 27. sexleksaker Says:

  Det är inte utan att man blir förbannad när man läser att det skulle vara skillnad på om en kvinna begriper sig på en minderårig pojke eller om det vore tvärtom. Hur kan man ens säga så?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: