Måste man fråga alla kvinnor om våld?

by

”Man måste fråga kvinnor om våld”, skriver Gun Heimer, professor, överläkare och föreståndare för Nationellt centrum för kvinnofrid, i Upsala Nya Tidning (här). Hon menar att sjukvården måste fråga kvinnor de kommer i kontakt med om de är utsatta för relationsvåld.

”Genom att ställa konkreta frågor om våld kan vårdpersonalen bidra till att bryta våldsspiralen. Såväl svensk som internationell forskning visar att majoriteten av alla kvinnor är positiva till att få frågor om våld, och om alla får samma fråga blir det också mindre laddat.”, skriver Heimer. Hon nämner inte kvinnors våld mot män. Enligt Brottsförebyggande rådet är män ungefär lika utsatta som kvinnor för relationsvåld.

”FN har tydligt slagit fast att det är varje stats skyldighet att skydda kvinnor och att förebygga och bekämpa våld mot kvinnor genom lagstiftning, utbildning och forskning”, skriver Heimer också. Är det inte staters skyldighet att även skydda män mot våld? De flesta våldsbrott drabbar män, inte kvinnor. Gör det inget om en man blir utsatt för våld?

Det är glädjande att det finns många kritiska kommentarer till Gun Heimers debattartikel. En av dem lyder så här:

”Kränkande: Jag skulle uppleva en oerhörd förnedring om sjukvårdspersonalen ifrågasatte mitt förhållande! Varför pratas det inte öppet om kvinnors våld mot män?? Detta är säkert minst lika vanligt men så fruktansvärt skamligt pga den förutfattade meningen att det bara är vi kvinnor som är offer.”

Tack för tipset, Erik! Jag tar gärna emot tips på par@atomer.se

I ett tidigare blogginlägg berättade jag att Akademiska Sjukhuset i Uppsala har gett personalen direktiv att fråga alla kvinnliga patienter – oavsett vad de söker vård för – om de blir slagna i hemmet. Det har väckt starka reaktioner.

17 svar to “Måste man fråga alla kvinnor om våld?”

 1. Lasse Says:

  Min enda kommentar är att UNT censurerar inläggen friskt mot antifeminister.

  Skrev ett nyanserat men ändå ganska kritiskt inlägg gentemot den slagsida som är. Men icke sa nicke, alla kritiska röster skall bort. Tur att det inte finns något ”Gulag” i Sverige då hade man väl blvit deporterad dit.

 2. Bernt Says:

  Min enda kommentar är:
  Könsdiskriminerande och manskränkande!
  Har hela Sverige blivit manshatande? Vad är det som händer egentligen?

  Dessa åsikter matas in i barnen redan i skolåldern.
  Luktar Tyskland på 30-talet lång väg. Precis den metoden använde nazisterna men i syfte judarna i stället för män

  Brrr! Usch! Börjar kännas kallt och farligt att vara man.

 3. Bernt Says:

  Förresten!
  När jag tänker efter så är det väl snarare vita heteromän i stället för män i allmänhet som börjar bli utrotningshotade.

 4. Bernt Says:

  Samma som för dig Lasse!
  Skickade samma som jag skrev här som inlägg till artikeln i UNT, men den försvann…….?!

  Kontentan är att man får inte kritisera statsfeminismens dårskaper i UNT. Ungefär samma metoder som i resten av gammelmedia och nuvarande politikervärlden (med vissa undantag ibland)
  Yttrandefrihet?
  Åsiktsfrihet?

 5. Teirif Says:

  Var det inte NCK som nyligen fick ca en miljard SEK från staten?

 6. Martin Says:

  Lasse: Jag har letat för att hitta kritiska insändare/debattinlägg i UNT men de lyser med sin totala frånvaro. Det är tyvärr svårt att inte dra den slutsats du drar.

 7. Bernt Says:

  Jag skickade det här inlägget till UNT. Får se om även det recenseras. Tycker ni att det borde det, eller:

  Förstår inte varför ni recenserar mitt inlägg.
  Det ÄR ju könsdiskriminerande att bara belysa det ena könets våldsutsatthet när vi vet från undersökningar att bägge könen misshandlar varandra i ung. lika stor utsträckning i relationer.
  Dessutom är ju barnen mer våldsutsatta i parrelationer och då är det ju mamman som står för det mesta våldet precis som andra har påpekat här. Då kan man ju tänka sig att det vore rimligt att fråga männen/papporna samma sak i så fall och även barnen utan sin mamma/pappa i dess omedelbara närhet

  Jag tycker också att denna snedvridning och undangömmande av relevanta fakta är otäck och liknar andra fenomen som vi haft i Europa på 30-talet.
  Vad är det för konstigt med att framhärda att sanning och fakta borde ligga som underlag i beslut och handlande?

 8. Lasse Says:

  Skicka gärna ett mail till chefredaktören om denna ”stasicensurering”.

  lars.nilsson@unt.se

 9. Bernt Says:

  Ja! Det kanske jag ska göra. Vill avvakta och se vad dom gör med ovanstående ganska neutrala och milda inlägg först. Det står på väntelista just nu…..

 10. Joakim Steneberg Says:

  Jag vill ha ett nationellt centrum för mansfrid. Där vill jag bara vara ifred, utan att störa kvinnofriden heller. Tills skillnad från ”kvinnofridsperspektivet” med flera kvinno-jämställdhets-feminismer som tydligen i första hand går in för att provocera mannen!
  Kan det verkligen bli frid av sånt? Statistiken säger nej: Problemen ökar!

 11. barfota Says:

  @Lasse
  @Bernt och alla andra.

  Fortsättningsvis när ni kritiserar någon organisation så lägg en kopia på ert inlägg på Genusnytt. Den bloggen kan väl inte feminazzarna redigera eller censurera.

 12. michael Says:

  I smäland har länsstyrelsen gått ut med ett påbud att hotell resturang &taxi chauförer ska vara vaksamma alltså mistänsamma om en äldre man &en yngre kvinna åker taxi hyr ett hotel rum eller om det är en ensam kvinna isällskap med flera män då ska dom rapportera til länsstyrelsen för att kartlägga traficking.Bara på p.g.a av detta det här inslaget visades på smålandsnytt s.v.t inte en enda kritisk fråga ställdes om t.ex farfar som är ute med sitt barnbarn &mistänkligörs för det.

 13. Gonzo Says:

  michael

  Jag hoppas att dom ska vara lika vaksamma om det är en äldre kvinna och en yngre man, men det är väll bara en utopi.

 14. L&F Says:

  Hej Per,

  Du skriver ”Enligt Brottsförebyggande rådet är män ungefär lika utsatta som kvinnor för relationsvåld.”.

  Varifrån har du fått den informationen?

  Enligt ”Kvinnors brottslighet BRÅ-rapport 1999:15” tabell 7 (sidan 36) uppskattas kvinnors våld mot män vara 4,3% av allt familjevåld (i familjevåld inkluderas inte våld mot barn).

  I samma rapport finns också annan intressant statistik som är relevant för den här diskussionen. T ex ”Av de personer som misstänkts för barnmisshandel inom familjen är ungefär var femte kvinna, både när offren är under och över 7 år.” (s. 35)

  Att även män blir utsatta för våld i nära relationer har väl ingen förnekat? Inte ens dina ärkefiender feministerna. Men hur hjälper det de män som de facto blir utsatta för våld att du far med osanning?

 15. Erik Says:

  L&F

  ”Du skriver ”Enligt Brottsförebyggande rådet är män ungefär lika utsatta som kvinnor för relationsvåld.”.Varifrån har du fått den informationen?”

  Förmodligen från en studie som mätte vetenskapligt enligt CTS, exempelvis Carita Remahl och Peter Gill från Gävle Högskola.

  ”Enligt ”Kvinnors brottslighet BRÅ-rapport 1999:15″ tabell 7 (sidan 36) uppskattas kvinnors våld mot män vara 4,3% av allt familjevåld (i familjevåld inkluderas inte våld mot barn).”

  Och nyckelordet är: ”uppskattas” Vad baserar man denna uppskattning på? Får man våga gissa på polisens rapporter? Murray Strauss har ju sedan länge konstaterat våldet fördelas lika i antal utsatta personer.

  ”I samma rapport finns också annan intressant statistik som är relevant för den här diskussionen. T ex ”Av de personer som misstänkts för barnmisshandel inom familjen är ungefär var femte kvinna, både när offren är under och över 7 år.” (s. 35)”

  När våld brukas mot barn är den vanligaste förövaren den biologiska mamman, den näst vanligaste förövaren mammans nya pojkvän, biologiska pappan kommer först på tredje plats. Knappast förvånande data eftersom våld mot skilsmässobarn är vanligare och det är vanligast kvinnan får vårdnaden.

  Nyckelordet är ”misstänks” observera att med samma logik begicks alla brott i USA av svarta på 50-talet.

  ”Att även män blir utsatta för våld i nära relationer har väl ingen förnekat?”

  Män blir lika ofta utsatta för familjevåld som kvinnor, där råder vetenskaplig konsensus sedan länge. Eftersom familjevåld handlar om kränkningen och inte om de fysiska skadorna är att mannen kan orsaka värre skador vid grövre våld inte ett relevant argument. Det sker tusentals fall av familjevåld, det dödas tvåsiffrigt antal människor i samband med familjevåld, det krävs inte särskilt många IQ för att inse det mesta familjevåldet inte är grovt våld.

  ”Inte ens dina ärkefiender feministerna. Men hur hjälper det de män som de facto blir utsatta för våld att du far med osanning?”

  Vad är det han säger som är osanning?

 16. JD Says:

  Om någon skulle föra fram frågan att alla muslimska kvinnor skall tillfrågas om dom utsätts för hedersvåld så skulle denne person genast få stämpeln som rasist.
  Har män blivit det zigenare ansågs vara på 30-talet eller det judar ansågs vara på 40-talet?

 17. Sköterskor tyckte inte synd om misshandlad man « GenusNytt Says:

  […] patienter (oavsett vad de söker vård för) om de blir misshandlade hemma (läs om det här, här och här). Här är […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: