Hur många fler piskrapp ska en MAN ha?

by

 

Idag har en intressant nyhet från Saudiarabien publicerats (bland annat på Nyhetskanalen).

75-årig dam dömd till 40 piskrapp

En 75-årig kvinna har dömts till 40 piskrapp i Saudiarabien för brott mot de mycket stränga könsåtskillnadslagarna, som förbjuder människor av olika kön att träffas om de inte är släkt. Samtidigt med henne dömdes två män till 40 respektive 60 piskrapp. Människorättsgruppen Amnesty International försöker nu hindra verkställandet av straffet.

Det här är av flera skäl intressant ur ett genusperspektiv.

Först och främst misstänker jag att piskstraff drabbar män betydligt oftare än kvinnor, men då uppmärksammas det inte i västerländska medier. Muslimska länder har dessutom ofta hårdare straff för män än för kvinnor för samma brott.

Sedan har vi rubriken där man använder ordet ”dam” för att få det hela att framstå som värre. En man hade förmodligen inte kallats ”herre” även om han varit 100 år gammal.

För det tredje kan man konstatera att rubriken helt fokuserar på kvinnan, trots att två män dömts till samma respektive ett hårdare straff.  Man kan fråga sig hur många män en kvinna är värd, samt om Amnesty också kommer att försöka vädja för de två männen. Man kan också fråga  sig hur många fler piskrapp en man måste få än en kvinna för att han ska bli intressant i media.

Kanske 7.000 piskrapp? Det är precis vad två män dömdes till med anledning av en homosexuell relation (här). Också i Saudiarabien. Det var 7.000 rapp var. Lite mer än 40. Mycket riktigt kom dessa män med i media i Sverige. Så det är kanske där gränsen går? 40 rapp räcker för en kvinna, 7.000 rapp krävs för att en man ska bli intressant?

Tack för tipset, Victor och Lars! Jag tar gärna emot tips på par@atomer.se

Annonser

27 svar to “Hur många fler piskrapp ska en MAN ha?”

 1. Musse Pig Says:

  JA, jag såg också detta igår och hoppades att du skulle ta in det här. Tack.

 2. profanum_vulgus Says:

  7000! Men det är klart, de har väl ingen känsel kvar efter de första omgångarna.
  Vidriga människor.

 3. barfota Says:

  Frågan är nu bara. Skall vi tillåta detta i Sverige också? Vi tillåter ju en del annan särbehandling, diskriminering och specialregler för olika kulturer och kön.

  Är det verkligen rimligt att någon kan kräva att bli särbehandlad p.g.a. någon anledning, vilken anledning skulle det i så fall vara?

 4. Musse Pig Says:

  Det är den typ av lagstiftning muslimer vill ha. Evin Rubars reportage reser frågan: är islam och islamism samma sak? Muslimerna har som mål, det erkänner alla muslimer, att till slut ska islam omfattas av alla och länders lagstiftning ska vara underordnade Sharialagar. Så länge de muslimska religiösa ledarna i exvis Sverige inte tas på allvar så kommer de att arbeta för odemokratiska, religiösa Sharialagar i Sverige. Inte minst för de människor som kommer hit från muslimska länder bör vi ta diskussionen: kan Sharialagar förenas med svensk kultur och svenska värderingar. JAg tror inte det och de muslimksa religiösa ledarna måste anpassa sig eller bedriva sin mission någon annanstans.

 5. Musse Pig Says:

  Enligt våra västerländska ideal så ska ju dock var och en kunna tycka vad han vill och uttala det utan att bli straffad för sina åsikter. (Inte precis vad som gäller i den muslimska världen.) Vi har ju kommunister, feminister och andra intoleranta, rigida ideologier. Problemet uppstår då de börjar påverka lagstiftningen och rättspraxis i riktning mot sina vrickade ideal. I det avseendet är ju dock feminismen ett avsevärt större problem i Sverige än islamism.

 6. Peter Says:

  Musse nu gick du för långt. Islamism och islam resp muslimer är olika begrepp.
  Det finns en betydande grupp avståndstagande sk muslimer.

 7. Musse Pig Says:

  Nej, det beror i och för sig vad man menar. Evin Rubars reportage aktualiserar frågan. Jag ska skaffa några länkar.

 8. Musse Pig Says:

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vem-representerar-vad-i-slaget-om-muslimerna_3930449.svd
  Jag menar att islam behöver utvecklas för att bli förenligt med västerländska värderingar. Det mulsimska ledarskapet verkar inte alls vara inne på det spåret. Svenska politiker måste se verkligheten och inte låta islamister representera de muslimska människorna. Islam i allmänhet har nog en ganska lång väg att gå för att anpassa sig till demokrati etc.
  Lyft fram muslimer som är beredda att acceptera och underordna sin religiösa tros yttringar ett demokratiskt samhälles spelregler istället, även på lång sikt.

 9. Jakob Says:

  Musse Pig:
  ”Det är den typ av lagstiftning muslimer vill ha.”
  +
  ”Muslimerna har som mål, det erkänner alla muslimer, att till slut ska islam omfattas av alla och länders lagstiftning ska vara underordnade Sharialagar.”

  Det finns ungefär en miljard muslimer i världen. Det är helt uteslutet för dig att föreställa dig att de, såsom mänskliga individer, har olika åsikter i olika frågor?

 10. barfota Says:

  Jag ställde frågan tidigare…

  Är det verkligen rimligt att någon kan kräva att bli särbehandlad p.g.a. någon anledning, vilken anledning skulle det i så fall vara?

  Om det finns en anledning till särbehandling ge då ett ett exempel på i vilka sammanhang det skulle vara OK.

 11. Musse Pig Says:

  Jakob, plcoka gärna fram ett uttalande från en muslim som inte har detta som mål. Det är så det står i koranen. Blanda inte ihop människor från muslimska länder med troende muslimer. Det är dödfött och inte det jag talar om. Dock lär religiositeten vara förhållandevis hög bland människor från mulsimska länder. Kanske som i Sverige för hundra år sedan?

 12. Gonzo Says:

  Spöstraff för kvinnor är nog uteslutet här i Sverige, men för oss män törs jag inte lova något.
  Jag skulle inte bli förvånad om vi låter ”muslimer” (Nej! det ska inte ses som ett angrepp på någon enskild muslim eller deras tro, jag struntar i om folk tror på Jesus, Muhammed, Buddha eller något annat. Det är våldet jag stör mig så fruktansvärt på) praktisera spöstraff på män, det är trotts allt en religiös tradition och ingår i deras kultur precis som omskärelsen av små pojkar.

  Övergrepp på män har som bekant en tradition av att accepteras och tystas ner även här i FOSTERlandet Sverige. Livmoder Svea

 13. Jakob Says:

  @Musse Pig
  Jag känner två muslimer. En är en av mina bästa polare och en är en kollega. Båda är definitivt emot det du säger. Förmodligen mer än du är.
  Jag har inte läst Koranen… Däremot Bibeln. Det står en hel massa bisarra och förfärliga saker i den. Men inte tror jag att alla kristna är för massmord och att kvinnan ska vara mannens tjänare för det.
  Att du tror att en miljard människor – helt utan undantag – är onda, barbariska, religiösa fanatiker bara för att de är muslimer säger rätt mycket om dig som person. Om det är något positivt eller negativt får väl betraktaren avgöra.

 14. Jakob Says:

  @Gonzo
  Spötraff för kvinnor är nog uteslutet här i Sverige, men för oss män törs jag inte lova något.
  Jag skulle inte bli förvånad om vi låter ”muslimer” (Nej! det ska inte ses som ett angrepp på någon enskild muslim eller deras tro, jag struntar i om folk tror på Jesus, Muhammed, Buddha eller något annat. Det är våldet jag stör mig så fruktansvärt på) praktisera spöstraff på män, det är trotts allt en religiös tradition och ingår i deras kultur precis som omskärelsen av små pojkar.

  Precis. Jag är förvånad att det inte redan införts, med tanke på rådande feministiska samhällsklimat. Det är nog bara en tidsfråga dock.

 15. Musse Pig Says:

  Jakob, det där var inte riktigt klokt..

 16. Jakob Says:

  @Musse Pig
  ”Jakob, det där var inte riktigt klokt…”
  Säger en person som påstår sig veta att en miljard människor innerst inne är för spöstraff för ogifta män och kvinnor som vistas på samma plats… Jojo 🙂

 17. Lasse Says:

  En av slutsatserna:

  Det finns även områden i muslimska kulturer där männen är diskriminerade.

  För övrigt tycker jag det är tråkigt att även TT som en av de sista neutrala utposterna inom nyhetsrapportering. Börjat osynliggöra män i allt störra utsträckning.

 18. Musse Pig Says:

  Finns det en miljard troende muslimer? Hur har du räknat ut det din fårskalle?

 19. Musse Pig Says:

  Är det så att Sharialagarna förespråkar ”spöstraff för ogifta män och kvinnor som vistas på samma plats…” ? Så illa är det nog bara i din fantasi. Du borde göra dig av med en del fördomar mot islam grabben.

 20. Kvinnor för jämställdhet Says:

  Tips till imorgon gör er hörda!!
  http://kvinnorforjamstalldhet.wordpress.com/wp-admin/post.php?action=edit&post=262&message=1

 21. Kvinnor för jämställdhet Says:

  http://www.mynewsdesk.com/se/view/pressrelease/konferensen-jaemstaelld-laerarutbildning-hur-naar-vi-dit-354255

 22. BÅm Says:

  Men vi har ju både lagar som riktar sig mot män enbart och ett rättssystem som ger männen mycket hårdare straff för samma brott. Ex könsköpslagen som tillåter en kvinna att sälja det ingen får köpa, vilket är unikt i andar lagar. Den lagen används överhuvudtaget inte mot kvinnor. Även om de erkänner att de köpt sex. Vi har faktiskt testat detta med en anmälan men den togs inte upp med svaret att: ” vi jobbar inte med den brottstypen–om det nu är ett brott”.
  I flera rättsfall kan man se hur stor skillnaden är i bedömningen. Ta Knutby domen där hon som aktivt mördade snabbt fick allas sympati och dömdes lindrigt som ”i psykiskt obalans” trots att hon föreföll både välformulerad och sansad i rätten. Jämför Anna Linds mördare som verkligen var förvirrad och alla som ville kunde se en psykiskt störd person. Han dömdes inte som det utan till livstids.
  Ännu större skillnad blev det i det s,k, Åmsele fallet. Juhas medhjälperska dömdes till tre(!) månaders fängelse Juha till livstids. Ändå har rekonstruktionerna visat att hon var åtminstone den som åsamkade mammans död. Och dessutom var mycket förslagen i flykten via Danmark. EN man i samma roll som Marika (Juhas fästmö) hade minst fått 6-8 år. Tex i Stureplans morden.
  Det är så oerhört ensidigt i debatten och hur mediamoguler kan vara så blinda för detta är en gåta. Att feminister inte vill ha jämställdhet är lätt att se, men hur kan alla annars så kritiskt tänkande (Som de vill hävda) vara så insnöade? Förmodligen handlar det bara om feghet.

 23. Ola Jennebrink Says:

  Bra att du tog upp de här exemplen BÅm.
  I ett muslimt land(Iran tror jag)piskar man män med spö,men kvinnor med ris.
  Och Lasse:Visst är det trist att TT och även Ekot har blivit genusvridna.

 24. Jakob Says:

  @Musse Pig
  Du skrev ”alla muslimer”. Då kan man utgå från att du menar ”alla muslimer”. Min kompis är en troende muslim. Han är 100% emot spöstraff och helt klart betydligt mer emot våld än fårskallar som du. Fårskallar är nämligen de som är mest våldsbenägna – vare sig de är kristna, muslimer eller ateister.

 25. Jakob Says:

  @Musse Pig
  Varför projicerar du dina extrema fördomar mot, som du skriver ”alla muslimer” på andra? Det är bekymmersamt och kan vara ett tecken på en allvarlig psykologisk störning. Sök gärna hjälp för det.

 26. Daniel Says:

  ELLER – så är det så att kvinnan kallades ”dam” för att hon faktiskt var gammal – dam är ju som bekant en bekväm benämning för en äldre kvinna. Kanske är det just därför som hon nämns i rubriken – för det är ju det som är riktigt anmärkningsvärt: att döma någon så gammal till någonting som sannolikt kommer döda henne. De båda männen är för övrigt, enligt Amnesty, ”yngre”.

  Men det kan egentligen borde tala om, som du tyvärr inte berör alls, är det avskyvärda i denna lagstiftning och straffet!

 27. Erik Says:

  Musse Pig:

  Om du nu tittade på Evin Rubars utmärkta dokumenär borde du väl ha lagt lite energi på att begripa vad den gick ut på också?

  ”Det är den typ av lagstiftning muslimer vill ha.”

  FEL, det är den typ av lagstiftning vissa (en minoritet) muslimer vill ha.

  ”Evin Rubars reportage reser frågan: är islam och islamism samma sak?”

  FEL, Rubar konstaterar från början Islam och islamism inte är i närheten av samma sak. Aje Carlbom berättar utförligt skillnaden.

  ”Muslimerna har som mål, det erkänner alla muslimer, att till slut ska islam omfattas av alla och länders lagstiftning ska vara underordnade Sharialagar.”

  FEL, vissa muslimer har detta som mål och att ha det är utmärkande för vad vi kallar islamism eller politisk islam.

  ”Så länge de muslimska religiösa ledarna i exvis Sverige inte tas på allvar så kommer de att arbeta för odemokratiska, religiösa Sharialagar i Sverige.”

  RÄTT, detta eftersom de muslimska religiösa ledarna inte representerar alla muslimer medan det är den bild de vill ge resten av världen så deras krav på olydiga muslimer blir ”legitima” enligt svenska korkade politiker. Syftet med att fota Mona Sahlin i slöja är alltså att legitimisera kraven på att alla renläriga muslimer skall följa reglerna.

  ”Inte minst för de människor som kommer hit från muslimska länder bör vi ta diskussionen: kan Sharialagar förenas med svensk kultur och svenska värderingar.”

  FEL, det säger sig själv att många som kommer hit från islamistiska länder inte alls vill ha islamism här. Exempelvis de Iranier som kom hit när islamisterna tog Iran är ju i ordkrig med de islamistiska iranier som kommit mer nyligen.

  ”JAg tror inte det och de muslimksa religiösa ledarna måste anpassa sig eller bedriva sin mission någon annanstans.”

  FEL, islam är en religion, islamism är en politisk rörelse, de islamistiska ledarna och organisationerna anser på fullaste allvar det är att representera islam att ha samma politiska åsikt som dem själva (det enligt dem ”sanna” islam är ingen religion utan en livsstil jurdik, politik etc) men i bästa (för dem) fall är det bara 1/3 av muslimerna som håller med de islamistiska ledarna.

  Problemet som Evin Rubars dokumentär visar är att en mycket högre andel av de svenska och europeiska politikerna håller med dem när de hävdar sig rätt att tala för ALLA muslimer. Det är vad rasister från nazistgrupper och politiker och journalister på riksnivå har gemensamt.

  Bägge har inbillat sig islamister talar för alla muslimer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: