Jag har skrivit på Newsmill om rosa leksaker

by

Jag har skrivit en debattartikel på Newsmill om genusrabaldret kring rosa leksaker. Bland annat redogör jag för tre olika forskare som oberoende av varandra har kommit fram till att redan mycket små barn uppvisar medfödda skillnader mellan pojkar och flickor. Detta resulterar i intresse för olika typer av leksaker. Debattartikeln finns här.

18 svar to “Jag har skrivit på Newsmill om rosa leksaker”

 1. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2009/12/16/lat-inte-genusproffsen-valja-leksaker/

 2. Julnisse Says:

  Ja, att jag var biltokig som liten var då rakt inte någon social konstruktion eftersom morsan verkligen försökte få mig att leka med dockor eftersom hon försökte hänga med och vara ”modern”. Gossedjur gillade jag dock, men det är väl närmast att jämföras med t.ex. husdjur, vad vet jag.

  Att könen skulle vara sociala konstruktioner låter faktiskt ganska konstruerat i mina öron.

 3. Frida Says:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6297920.ab

 4. Pär Ström skriver på Newsmill Says:

  […] Ström, som driver bloggen Genusnytt, har skrivit ett debattinlägg på Newsmill om rosa leksaker. I artikeln lägger Pär till det […]

 5. anders hammarlind Says:

  Taffligt Per Ström, gå nu nu inte in i kontrafällan och säg nej till allting. Klart vi som föräldrar gör allt och mycket för att påverka våra barn. Om livet, om normer.
  Invigningen i samhället. Klart vi påverkar våra barn. Även om leksaker, gör dig inte dum.
  Lite har vi att styra över.
  Anders Hammarlind

 6. seww Says:

  Jo nog är det otroligt att vissa försöker förneka skillnader på könen. Det finns biologiska skillnader som alltid har funnits och kommer att finnas, och tur är väl det.
  Sen skiljer vi oss på alla möjliga andra sätt, och tur är väl det.

  Synd bara att någon ska försöka kontrollera vad andra gör och hur andra fostrar sina barn. Om någon galning vill att sonen enbart ska leka med rosa dockor, so be it, men kom inte och säg vad min pojke/flicka ska leka med.

 7. etvisvitae Says:

  Mycket angenämt Pär!
  Efterlyser fler artiklar av det slaget och vill samtidigt be dig att referera till tidigare inlägg som du har skrivit om just könsroller och barn.

  Måste skapa tillräcklig intellektuell grund på området, för att rädda min son från min ljuva, men av det politiskt korrekta samhället delvis förstörda, fru.

  Mvh

 8. Frida A Says:

  Tycker artikeln är katastrifalt dålig.
  Ska barnen få välja allt själva nu helt plötsligt eller? (med tanke på att du refererar till den fria marknaden, kommersialism och företagens marknadsföring) det ska få välja vilka leksaker de själva vill ha, men allt annat då? kläder? mat?.. låt barnen få godis varje dag om dom vill annars ”luktar det sovjetunionen” och det är ju såklart ”genusproffsens” fel

 9. Roffe Says:

  Du utgår från att barnens föräldrar väljer fel? Därför är det bättre att socialistiskt utbildade ”genuspedagoger” gör det istället? Det luktar Sovjetunionen ja!
  Social ingenjörskonst Nej Tack!

 10. Christopher Says:

  Frida A: ”Ska barnen få välja allt själva nu helt plötsligt eller?”

  Det är ingen som har påstått att barn skall få välja allt själva. Däremot är det flesta överens om att barn själva skall få välja om de vill leka med rosa dockor eller blåa bilar.

  För de flesta människor är det acceptabelt ifall en flicka vill leka med blåa bilar och en pojke vill leka med rosa dockor. För feministerna räcker dock inte detta – de vill tvinga de små flickorna att leka med traditionella pojkleksaker och tvinga de små pojkarna att leka med traditionella flickleksaker. Den uttalade målsättningen är att kvinnan skall bli mer maskulin och mannen skall bli mer feminint – könsrollerna som den mänskliga biologin bygger på skall raderas ut. Social ingenjörskonst kallas sådant för och det är väl detta som för tankarna till Nazityskland och Sovjetunionen.

  Feministerna tycks ironiskt nog förakta allt som uppfattas som feminint och kvinnligt – i detta fall färgen rosa.

 11. elin Says:

  Vad håller du på med Pär?
  Debatten om genus handlar inte om färg. Ingen påstår att ”färgen rosa tvingar flickor in i begränsade könsroller”. Ingen som påstår att det finns GENUS säger att kvinnor och män är lika, om det inte vore för yttre påverkan.

  Vi har olika kön, olika hormonnivåer, hjärnstrukturer som kan skilja åt i viss mån. Det debatten handlar om, och som inte framkommer i din artikel är: varför ser tjejleksaker ut som de gör? Varför ser killeksaker ut som de gör?

  Det har gjorts observationer på 9 månders babys – dessa observationer tolkades så att tjejer var mer intresserade för relationer pga. de val av leksaker de gjorde? Hur kan an dra den slutsaten utav vilka leksaker en baby har gjort? Vad var det för ”relationsleksaker?

  Du hänvisar också till forskning som visar på att killar tidigare utvecklar en bättre spatial förmåga och att detta förklara deras intresse för matematik? Hur kan du hänvisa till gammal forskning? Det finns ingen skillnad mellan tjejer och killar i matematik – visar ny forskning.

  VARFÖR är barbiedockor jättesmala och sexiga? För att barnen vill ha det så? Det är det som diskussionen bör handla om. Inte att barn väljer olika leksaker.

 12. Ulf Andersson Says:

  Undrar vad feministerna tycker om leksaken LEGO som passar både flickor och pojkar (och även vuxna Lego-fantaster [AFOL:s])?

  LEGO införde ett rosa sortiment, kallat Belville efter påtryckningar
  för att tillgodose den politiska korrektheten.

  Min dotter har inte träffat mig på flera år
  (jag är inte kriminell/inte dömd/inte misstänkt),
  men har ändå utvecklat intresse för ett av pappas
  favoritintressen och då, 2007, hade hon riktat in sig på
  tåg och konstruktion av byggnader.

  Eftersom jag inte har någon kontakt med min dotter
  har jag inte tvingat på henne min favvehobby.
  Även om jag hade kontakt med dottern,
  skulle jag aldrig få för mig att bestämma vad hon ska
  leka med för att nå upp till genusproffsens (feministernas)
  krav och standard på politisk korrekthet.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 13. Erik Says:

  Elin:

  ”Vad håller du på med Pär? Debatten om genus handlar inte om färg.”

  Nej vi vet, den handlar om materiell makt och social konstruktionsideologi. Det är det som är poängen, bägge de ideologierna var politiskt skräp från början. Psykoanalys innebär man bestämmer vad man tjänar/inte tjänar på sedan hittar man på sätt att beskriva det man inte tjänar på som sjukt beteende för att tvinga den andra personen ändra sig.

  ”Ingen påstår att ”färgen rosa tvingar flickor in i begränsade könsroller”. Ingen som påstår att det finns GENUS säger att kvinnor och män är lika, om det inte vore för yttre påverkan.”

  Inser du att du just spenderat tre rader på att skriva vad folk inte säger medan du inte lagt en mening ens på att beskriva vad de faktiskt säger?

  ”Vi har olika kön, olika hormonnivåer, hjärnstrukturer som kan skilja åt i viss mån. Det debatten handlar om, och som inte framkommer i din artikel är: varför ser tjejleksaker ut som de gör? Varför ser killeksaker ut som de gör?”

  Varför sitter vuxna människor överhuvudtaget och diskuterar sånt idag? Är ni så lättlurade? Har vi några indikationer på att barn tar efter sina leksaker? Var ryska flickor dubbelt så tjocka som västerländska pga matrosjka dockornas form kanske? Fick jag en förvrängd syn på björnar för att min nalle inte liknade en? Inte sedan nazitysklands ungdomsbrigader har det varit sådan fixering på att styra barns lekar.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Matrjosjka

  ”Hur kan an dra den slutsaten utav vilka leksaker en baby har gjort? Vad var det för ”relationsleksaker?”

  Man drar slutsatser på basis av barnens beteende. Poängen är att enligt dig borde det inte vara nån skillnad mellan pojkar och flickor – men det är det när man faktiskt studerar saken.

  ”Hur kan du hänvisa till gammal forskning? Det finns ingen skillnad mellan tjejer och killar i matematik – visar ny forskning.”

  Nej, däremot berättade sammanfattningen av en nyare studie det inte var några könsskillnader i medel. Internt var det stora skillnader.

  ”The study found that boys are consistently more variable than girls, in every grade and in every state studied” ”In Minnesota, for example, 1.85% of white boys in the 11th grade hit the 99th percentile, compared with 0.9% of girls”

  http://mjperry.blogspot.com/2008/07/larry-summers-vindicated-by-new-study.html

  ”VARFÖR är barbiedockor jättesmala och sexiga?”

  För i verkligheten är jättesmala och sexiga kvinnor som Cameron Diaz, Tyra Banks och Carmen Electra enormt bortskämda jämfört med övriga befolkningen och barn gillar det.

  Men det besvarar såklart inte den betydligt viktigare frågan varför det är viktigt för dig hur barniedockor ser ut? Det påminner mest om något jag minns när jag var liten. Kvacksalvare som skulle skapa ett fredligare samhälle genom att ta bort stora delar av krigsleksakerna.

  Newsflash: Vi har mycket värre våld idag än när de tog bort en massa krigslekskaker. Påståendena att vi skulle få det fredligare var humbug.

  ”För att barnen vill ha det så? Det är det som diskussionen bör handla om. Inte att barn väljer olika leksaker.”

  Nej för att vuxna vill ha det så (oavsett vad de säger och tycker, jag pratar om vad vuxna lägger tid och pengar på, inte vad de säger) och barns värld emulerar vuxnas. Om du sitter och glor i tidningar som Cosmopolitan så vill barnen ha dockor som ser ut som människorna i de tidningarna.

  Det är inte barnens om skall ändra sig, det är DU som skall ändra dig. Och din barndom är ingen ursäkt att inte göra det. Däremot kanske din biologi är det men då skall du inte förvänta dig barnen är annorlunda för de har liksom samma biologi.

 14. Frida A Says:

  PER!
  Ett tips till dig. Män för jämställdhet har startat upp en webbplats för killar. http://www.killfragor.se/
  finansierat av allmänna arvsfonden.
  Bra va??

 15. Ulf Andersson Says:

  @ Frida

  ”Män För Jämställdhet” är feminister = mindre bra, va?

  https://genusnytt.wordpress.com/2009/12/11/ny-kampanj-mot-man-startad/
  http://www.pellebilling.se/2009/12/mfj-man-for-jamstalldhet/
  http://www.dads-r-us.se/2009/12/10/man-for-jamstalldhet-snarare-man-for-feminism/

  Uffe från PappaRättsGruppen

 16. Frida A Says:

  @ Ulf

  Men du… måste du vara så negativt inställd!?!
  Först gnälls det på att det inte finns alternativ för killar, sen när det finns det, då är inte det heller bra.
  Hur fan ska man göra egentligen för att göra er nöjda? siten ingår fö. i en utvärdering/forskning som Stockholms Universitet utför i samarbete med ungdomsmottagningen.

  Syftet med siten är i alla fall att:
  1. Det är kul att prata!
  2. Många killar behöver någon vuxen att prata med och det finns för få ställen där de kan göra det.
  3. Många problem i samhället är kopplade till att killar förväntas vara på vissa sätt. Om fler killar hade någon att prata med om hur det är att vara kille skulle dessa problem vara mindre, tror vi.
  4. Vi vill lära oss mer och bli bättre på att prata med killar för att sen kunna berätta för andra vuxna om det.

  Det tycker jag är bra! för killar och för jämställdheten!

 17. Ulf Andersson Says:

  @ Frida A

  Feminism är feminism
  och jämställdhet är jämställdhet –
  man ska inte blanda morötter med ärtor.

  Manliga förebilder för killar
  ska vara inställda på jämställdhet –
  och det är inte män som är feminister.

  ”Män För Jämställdhet”
  är liksom andra feminister fast låsta
  på mäns våld mot kvinnor
  och att alla män är förövare.
  Vad bra att de kan skuldbelägga killar/yngre män
  med en kollektiv skuld på grund av könstillhörighet!

  Jag vet att det kan göra ont,
  men försök att använda hjärnan, Frida A.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 18. 55 saker som antifeminister och sverigedemokrater har gemensamt | Says:

  […] feminism av marginaliserade antifeminister brukar liknas vid nazism tänker inte jag vara sämre. Kanske har du liksom jag svårt att skilja på Sverigedemokraternas […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: