Jämställdhet i vilda västern – 2

by

 

Nu har jag sett ett par avsnitt till av”Dr Quinn” – en familjeserie som utspelar sig i vilda västern. Mitt första blogginlägg om mansdiskrimineringen i vilda västern återfinns här. Nu har jag mer att skriva.

Gång på gång i teveserien framskymtar det att tidens värderingar säger att män måste ”ta hand om” kvinnor. Exempelvis har det kommit en grupp nya nybyggare som är väldigt fattiga. De har ingen mark och ingen mat och ingenting. De svälter. Bland dessa stackare finns ett syskonpar – Jon och Ingrid. Jon säger gång på gång att han måste ”ta hand om” sin syster. Detta verkar tynga honom mycket. Till slut får ansvaret för att ”ta hand om” sin syster Jon att stjäla en ko, vilket får till följd att han är ytterst nära att bli hängd.

Det var alltså på vippen att Jon gav sitt liv för sin syster – på grund av sitt manliga kön. Inte särskilt jämställt. Den där Ingrid verkar inte känna minsta plikt att ”ta hand om” någon – knappast ens sig själv – så som det hela framställs i teveserien.

Varför skriver jag detta? Vad spelar det för roll hur det stod till i världen för 150 år sedan, kanske någon undrar. Jo, det spelar roll eftersom feminister ständigt påpekar hur diskriminerade kvinnor var förr i världen. Ingen rösträtt, och så vidare.

Det stämmer – så var det och denna kvinnodiskriminering är under all kritik. Men den andra sidan av myntet kommer aldrig fram. De kvinnliga förmånerna, som var omfattande, nämns aldrig i debatten. Kvinnorna hade rätt att bli omhändertagna – männen hade en plikt att ta hand om kvinnorna.

Jag tror att båda kön var diskriminerade förr i världen – fast på olika sätt. Om vi ska nå sann jämställdhet måste vi inse att det var så då och är så nu, och sluta betrakta världen som om enbart kvinnor hade könsrelaterade underlägen.

Annonser

5 svar to “Jämställdhet i vilda västern – 2”

 1. Joakim Steneberg Says:

  Fast det där med under all kritik tycker jag är att ta i! Om kvinnlig rösträtt. Problematiken är inte helt självklar här heller. Finns en del om när allmän rösträtt infördes i Sverige som misstolkas. En slogan, när alla män förslogs få rösträtt i Sverige var, ”En man , en röst, ett gevär.” Detta lärde jag mig i en prefeministisk skola, på -60-talet.
  En annan tanke var, (tror jag, har inga fakta här) familjen, inte minst ”kvinnans familj”, hennes och barnens trygghet, Man ville inte skapa splittring i en familj, (hela överlevnaden hängde på denna sammanhållning för inte så länge sedan) en representerade familjen utåt – mannen, ofta han som yrkesarbetade mest också. Som nu…
  Visst har män, vissa män iaf, förtryckt. Fast mer varandra och andra folk än kvinnor. Och kvinnans del i detta är inte heller helt klarlagd bakom feministiska dimridåer…

 2. Bellinghausen Says:

  Rekommenderad läsning på detta tema är Warren Farrells böcker, som ofta tar upp mäns börda som familjeförsörjare. Dock verkar det som om hans perspektiv är väldigt amerikanskt. Är det någon som känner till någon svensk författare som forskat i samma saker, fast med det svenska samhället i åtanke?

 3. Könsmakt « Kvinnor för jämställdhet Says:

  […] Nytt: Jämställdhet i vilda västern – 2 […]

 4. Joakim Steneberg Says:

  Tror någon. ”Könsmakt: kvinnor för jämställdhet” t.ex, att de hängde kvinnor i vilda västern? Förresten Kopojkar, det låter ju inte så macho…!

 5. Joakim Steneberg Says:

  Bellinghausen. De enda jag känner tilll som forskat om män i Sverige är feminisssarna. Sådana som Lars Jalmerts, Ingmar Gens finns väl också, antagligen en hel drös till som papaegojaktigt upprepar kvinnlig ”feminist och genusforskning”. Men Gävle Högskola ped.inst. har ju forskat om kvinnlig våld även mot även män, vilket tas upp i Per Ströms bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: