Mansdiskriminering i Nordkorea

by

 

Mansdiskrimineringen runtom i världen är omfattande, men vi märker den sällan eftersom media inte är intresserade av att utveckla saken. För den uppmärksamme framskymtar mansdiskrimineringen dock i förbifarten titt som tätt. Som i dagens DN-artikel om Nordkorea.

Artikeln handlar om nordkoreaner som bedriver illegal gränshandel med Kina. De smyger över gränsen, köper varor i Kina som de sedan säljer i Nordkorea. Lite kapitalism i hemlighet i den stora kommunistiska hopplösheten, alltså.

Problemet är bara att det som sagt är olagligt. Så här skriver DN:

”Några av dem kommer att gripas när de återvänder. Männen riskerar misshandel när de frågas ut vad de gjort i grannlandet och om de träffat utlänningar. Kvinnor slås inte.”

Man undrar varför män blir slagna men inte kvinnor? Svaret är uppenbart. Runtom hela vår glob finns en urgammal strävan att skydda kvinnor från faror och obehag.

Sympatiskt? Javisst. Jämställt? Knappast.

Annonser

4 svar to “Mansdiskriminering i Nordkorea”

 1. Färre män alltid mer jämställt? « Kvinnor för jämställdhet Says:

  […] för att få vettiga anställningsformer hos en statlig arbetsgivare. Eller måste Nordkorea (Mansdiskriminering i Nordkorea) börja slå kvinnor för att vi ska reagera? […]

 2. Joakim Steneberg Says:

  Antagligen är det så. Först när det är kvinnor som utsätts för kränkning eller diskriminering (eller påstådd sådan) så reagerar media. Att män får stryk är ju helt legitimt. Och vad för män skapar detta kan man ju undra…

 3. vmm Says:

  Appropå detta så rapporterades det i svenska medier för någon månad sedan om en valutareform i Nordkorea som gjorts för att förhindra privat handel. Detaljerna om vad som gjorts berättades inte om i vanliga media. Men det som berättades var att det var dom nordkoreanska kvinnorna som drabbades hårdast av reformen eftersom det är flest kvinnor som utför privat handel.

  OM en sådan här valutareform drabbat männen hårdast så tror jag INTE vinkeln på nyheten hade varit att männen drabbas hårdast.

 4. Legomenon Says:

  Att kommunister diskriminerar är ju ingen nyhet. Vad var poängen här egentligen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: