När män gynnas av kvotering avskaffas den

by

 

Nu ska regeringen avskaffa möjligheten för högskolor att tillämpa ”positiv särbehandling” av kön i syfte att uppnå jämställdhet. Kvotering, alltså. Så här skriver högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (bilden) på DN Debatt idag:

”Utbildningssystemet ska öppna dörrar – inte slå igen dem i ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor”.

Nähä. Men samma sak görs mot män på många andra områden.

Så här skriver Krantz också, om positiv särbehandling av underrepresenterat kön:

”Då en absolut majoritet av alla sökande med toppbetyg är kvinnor innebär detta att män får förtur eller kraftigt förbättrade chanser att komma in”.

Precis samma sak skulle man kunna säga om de så omtalade styrelserummen. En stor majoritet av dem som har kvalificerat sig för styrelsearbete genom att satsa oerhört hårt på sin karriär är män. Att då tillsätta hälften kvinnor ger kvinnor ”kraftigt förbättrade chanser att komma in”.

Men på det området gäller förstås inte Krantz resonemang. Det verkar vara ok att slå igen dörrar i ansiktet på karriärmotiverade män.

AB skriver om det hela här, SvD här.

22 svar to “När män gynnas av kvotering avskaffas den”

 1. Den fattiga oljeshejken Says:

  Såg nyheten klockan 08.30 idag, läste om den på expressen och aftonbladet… Blev så arg att jag slog i bordet… Ibland undrar man hur de resonerar…

 2. barfota Says:

  Det är OK, rentav bra att kvotering avskaffas men……
  det skall ske på alla områden.

 3. sovereign Says:

  På vilka utbildningar har kvinnorna förtur och ska fortsätta ha det?
  ”På de utbildningar där männen dominerar stort fungerar inte systemet på samma sätt eftersom söktrycket är mindre”.

  Nu var det kvinnor som var diskriminerade och anmälde detta så vad är det dåliga med att det blir mer jämlikt om könskvoteringen avskaffas?

 4. Mormor Says:

  Vad jag vet gynnas kvinnor utav bara den vid antagning till tekniska utbildningar, kommer inte det räknas när dom avskaffar kvotering? Skulle inte förvåna mig…

 5. Henrik Says:

  @Sovereign:
  Om du hade läst rubriken så hade du förstått att nu när det drabbade kvinnor till fördel för män så insåg man att det kanske inte var en sån bra idé trots allt. Först då reagera man.

 6. Artikel 19 Says:

  ”Gällande regelverk slår därmed helt ojämlikt…” Jag tolkade Krantz förvirrade utspel som att könskvotering måste vara statistisk jämställd. Man vill alltså inte bara kvotera in medborgare utifrån könstillhörighet utan även åstadkomma en jämställd könskvotering överlag.

  Artikel 19, Könskvotering i ett nötskal:
  http://artikel19.blogspot.com/2010/01/konskvotering-i-ett-notskal.html

 7. AV Says:

  Fattiga oljeshejken: Hur tänkte du nu? Blev du förbannad för att man har kvoterat öht, för att man inte fick upp ögonen förrän kvinnor drabbas eller för att man avskaffar kvotering?

  Kvotering blir aldrig lyckat. Den med bäst meriter skall ha platsen. Sedan gäller det att bedömningarna är rättvisa, tex att betygen sätts lika oavsett kön. Man kan uppmana de av underrepresenterade könet att söka, men det är ingen merit mellan två personer.

 8. Jack Says:

  Jag tyckte det var märkligt när domen föll vid veterinirärsutbildningen om ersättning till tjejerna som sökt. Det var inte bara de tjejer som skulle kommit in och i någon mening fått avstå något, utan varenda en som sökt (43 kvinnor) som skulle få 35 000kr var!

  Ett ordentligt straff för högskolan som inte hade ”förstått” vad de innebär när de ska försöka följa jämställdhetslagar – bara ge till kvinnor oavsett vad som står! Bordet det göras någon värdering utöver vad förordrningarna sade så borde det kanske spela roll att pojkar som grupp redan diskriminerats i 12år till sämre betyg av skolsystemet? när de unga männen äntligen var fria, och med trots allt bibehållen studiemotivation och skulle kunna få en liten chans till upprättelse så nejdå. Kvinnor först. Och gratis pengar…35 000kr, det var ju mer än vad man själv fick för 15 månaders påtvingat militärt slaveri i den åldern.

  Kanske är lite svårtydigheter i lagen införda just för att man ska kunna dölja den egentliga målsättningen. Att stärka det icke barnafödande och manshatande matriarkatet.

  Intenationellt ser det inte bättre ut:

  ”And if you think it’s just boys from the inner cities, think again. It’s happening in all segments of society, in all 50 states

  [Girls] tend to dominate the landscape academically right now,” he says, even in math and science.

  , three out of four of the class leadership positions, including the class presidents, are girls. In the National Honor Society, almost all of the officers are girls. The yearbook editor is a girl

  Girls outperform boys in elementary school, middle school, high school, and college, and graduate school,” says Dr. Michael Thompson, a school psychologist. He says that after decades of special attention, girls are soaring, while boys are stagnating.

  Girls are so outperforming boys in school right now, one statistician said he took it out to its absurd endpoint and said at the present trend, the last man to get his bachelor’s degree will do so in 2068

  All the rhetoric in the gender equity movement is about how schools shortchange girls. There was almost nothing about how we could reach out to boys,” says Christina Hoff Sommers, a former college professor. She blames the lack of attention to boys’ problems on feminists.”

  http://www.cbsnews.com/stories/2002/10/31/60minutes/main527678.shtml

  Och sedan säger man så här i Storbritannien när man i ett hav kvinnlig dominans hittat en grupp pojkar som gör bra ifrån sig

  ”They found that British schoolboys scored on average 10 points higher in the science tests than girls.

  Leading academics described the findings as ”disappointing” and said they risked reinforcing an outdated stereotype.”

  http://www.telegraph.co.uk/education/educationnews/5389227/Boys-outperform-girls-in-science-in-Britain.html

  Minns även Pärs inlägg, genusskolning skall införas i GB i grundskolan:
  https://genusnytt.wordpress.com/2009/12/11/feminism-pa-skolschemat/
  Inte så chockerande som det borde.

 9. yngve Says:

  Då i rättvisasans namn, (nä visst ja det finns ju inget sådant) så skulle det bli slut på positiv särbehandling, gällande intagningen av polishögskolan , o bransmannayrket, där har dom inte ens samma krav som männen, utan anpassade krav på grund av sitt kön

 10. Håkan Says:

  Håller fullständigt med ”när män gynnas avskafas regeln”. Jättetypiskt för vårt jämnställda Sverige.

 11. Inge Says:

  Hur blir det nu inom andra områden som Polis,Brandman kommer man då att ta bort det även där. Min son har sökt men kom inte in då man var tvungen att premiera kvinnor som dessutom hade lättare fystester än männen som krav. Min son hade fullpott på alla tester men ramlade alltså bort just på att kvinnor skulle in…..
  Själv jobbar jag som brandman och blir skräckslagen när man ser att vi måste sänka kraven för att kvinnor ska ha en chans att komma in i mitt yrkesområde,,,,jäkla moral detta.
  Näe ta bort det inom alla områden nu inom regeringen,inom chefstillsättningar eller ska alla feminister få igenom sina krav för sitt kön så att Sverige hinner bli helt kört i botten

 12. KimhZa Bremer Says:

  Jag vill påstå att positiv särbehandling en gång infördes utifrån ett feministiskt perspektiv, men man tvingades givetvis att formulera det hela könsneutralt. Tanken var ju aldrig att detta skulle kunna ”gynna” män, utan att det tvärtom skulle ”få in” kvinnor.

  När sedan hela skolsystemet är så färdigvinklat att 75% av alla högskolestudenter redan är kvinnor, då måste naturligtvis denna särbehandling tas bort (eftersom det ju inte gunnar kvinnor). Så att fler kvinnor kan komma in på universiteten – och färre män.

  Inom tio år har vi sannolikt 85-90% kvinnor som studenter vid svenska lärosäten. Detta kommer av många att betraktas som ”jämställt”. Inom ytterligare 10 år kommer 85-90% av alla lektorer och professorer vara kvinnor.

  Allting pekar mot detta. Att Krantz förfärar sig över att så få kvinnliga professorer (15-20%) är aktiva nu, måste ju ställas mot att den absolut övervägande del av dessa kommer att pensioneras inom de nästa tio åren – och att de väldigt snart kommer att ersättas av en lika ojämställd övervikt kvinnor.

  Men det är ju detta som är ”jämställdhetskampen” i Sverige idag.

  Kvinnlig dominans = jämställdhet. Se bara hur DN rapporterade om Guldbaggenomineringarna. Övervikt kvinnor = jämställt (äntligen!).

  Tack Pär, för dina utmärkta och viktiga reflektioner!

 13. Bierman Says:

  Detta är det svenska genusvansinnet i sin prydo.

 14. Joakim Steneberg Says:

  Ja tydligare kan den väl inte uttryckas – könsfascismen! Är det fortfarande någon här som på något vis tror, och hoppas, att allt det här handlar om något som de döpt till ”jämställdhet”, för att föra folk bakom ljuset?
  Det handlar som förr om makt. Mäktiga män som vill behålla makten, och denna nu med behövlig hjälp av kvinnor, ”som kan snacka”! Nog inte första gången i historien heller!

 15. Reaktioner på avskaffad kvotering Says:

  […] den avskaffade kvoteringen i ett antal debattartiklar – här, här och här. Även Pär Ström har kommenterat det […]

 16. BÅm Says:

  Ja Lejonborg sa det ju rent ut i Tv ” Jamen denna regel var gjord för att gynna kvinnor men nu är det inte så och då är det orimligt att ha denna regel kvar”.
  Men i platsannonser där det är övertal män ska det stå man uppmana kvinnor att söka och det ska anställas efter det annars så kan det bli brott mot Jämo-lagen.
  Men Maud Olofsson hon kan stå i annons för kvinligt företagande och säga att man enbart söker en kvinna som chef!
  Det är bra och mycket hög tid att detta ensidiga börjar påtalas nånstans.
  Bra Per Ström!

 17. Åström Says:

  När man tar del av den s.k. genusforskningen (tidskrift för genusvetenskap)så får man verkligen se hur ensidigt det är. Av 10 artiklar är en(1) skrivet av en man. Och denne man är en feminist.
  Min kompis började en kurs o genus, som komplement, i Umeå men klarade inte av den så enögda uppläggningen. Han liknade det vid ”Goebbels propaganda”.
  Vad är det för mesar i media som inte vågar granska detta. Den enda som brukar våga ta debatt är Jan Guillou. Och nu Per Ström.

 18. Åke Says:

  Varför känns det allt svårare att hitta ett politiskt parti att rösta på? Är det för att inget förefaller räkna in den vanlige svensken? Jag som gammal arbetare har alltid trott på ett av våra stora parti, frågade min 23 årige arbetskompis varför han skulle rösta på SD. Han sa: ”det är ju de enda som åtminstone uppskattar mig som vanlig svensk kille de enda som inte påstår att jag som kille är en gynnad fördomsfull förtryckare”.
  Och när jag nu ser på de föreslagna vallistorna så ser jag att de som förts fram är kvinnor och invandrarkillar. Centerpartiet i mitt ditsrikt säger att de ska ha en jämställd lista. Det betyder i deras fall att de tre översta namnen är kvinnor.
  Jag tycker visst att även invandrare ska vara med men då inta bara istället för svenska män utan oxå svenska kvinnor.
  Gudrun Shyman var i stan nyligen och hade pratat om facken bl.a. som ”gubbvälden”. Detta trots att LO har majoritet kvinnliga ordföranden samt att LOs ordförande(Lundby Vedin) och vice ordförande är kvinnor.
  Socialdemokraterna har nu kvinnlig partiledare, kvinna som ungdomsordförande och ändå ett kvinnoförbund. Varför? Detta gäller oxå för Centerpartiet. Är det detta man numera menar med jämlikhet och det som kallas Jämställdhet då stämmer det inte med mina ideal.
  Sd beskrivs bara som ett invandrarfientligt parti men jag tror att de lika mycket lockar till sig unga väljare för att de inte känner samhörighet med de etablerade partiernas enögda könsdebatt. Många unga killar (främst) är frustrerade över hur de missgynnats i samhället från skolan, arbetslivet, föräldraskap mm.

 19. Roffe Says:

  Åke:
  Lycka till med att hitta ett nytt arbetarparti.
  Så här skrev Nalin Pekgul för ett drygt år sedan på Newsmill:

  http://www.newsmill.se/artikel/2008/11/27/aldre-vita-man-lamnar-s-darfor-att-sahlin-star-nagot-nytt

 20. Diskriminering vid högskoleansökningar upphör « projO's/gothbarbie's blog Says:

  […] Andra om detta: Hanna Wagenius, GenusNytt […]

 21. Christopher Says:

  Åström: ”Vad är det för mesar i media som inte vågar granska detta.”

  Om det ändå vore så väl att media är för mesiga. Realiteten är att majoriteten av journalisterna på tidningar som Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och dylikt är feminister.

  Låt oss ta den ”oberoende liberala” kvällstidningen Expressen som exempel. Expressens ledarkrönikörer är följande:

  – Anna Dahlberg
  – Ann-Charlotte Marteus
  – Eric Erfors
  – Isobel Hadley-Kamptz
  – Johaness Forssberg
  – Karin Olsson
  – Sakine Madon
  – Tommy Hammarström

  Samtliga är feminister, med undantag för Erfors och Hammarström vars politiska åskådning jag inte vet någonting om.

  Expressen har även följande feministiska krönikörer:

  – Britta Svensson
  – Cecilia Hagen
  – Jenny Östergren
  – Liza Marklund

  Det är likadant på övriga svenska tidningar. ”Oberoende socialdemokratiska” Aftonbladet är om möjligt ännu värre än Expressen.

  Den klassiska rollen för en journalist är att objektivt återge en bild av verkligheten, men dessa journalister målar upp en falsk verklighet och använder sin ställning till att driva en politisk agenda. För dessa individer är propagandister en mer passande titel än journalister.

 22. Joakim Steneberg Says:

  Så här har det varit i 30 år minst, när jag själv slutade köpa x-pressen, en f.d. tidning. Även detta tar jag upp i denna rtikel om SVT. Om Hur journalistförbundet funkar, nyligen!
  http://www.sourze.se/SVT_och_j%c3%a4mst%c3%a4lldhetsmatematiken_10550655.asp

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: