Bra att han tar strid

by

Idag har professor emeritus Tore Frängsmyr skrivit en mycket intressant debattartikel i Svenska Dagbladets kulturbilaga. Rubriken är ”Genusmärkta universitet välkänd diktatortaktik”. Det handlar om den famösa genusmärkning som nu ska genomföras vid Uppsala Universitet (efter förebild från Lunds Universitet).  Frängsmyr är oerhört kritisk. Han skriver bland annat:

”Och det är inte fråga om önskemål utan om order och millimeterrättvisa. Allting ska vara exakt lika mellan kvinnor och män: antalet lärare ska vara lika många av båda könen; ”utrymmet att ta plats” för kvinnliga och manliga studenter på seminarier och föreläsningar ska vara lika (troligen både bänkutrymme och antalet minuter man pratar); kurslitteraturen ska vara lika författad av  kvinnor och män; alla ”etablerade begrepp, teorier och metoder” skall problematiseras med avseende på genus.

Till detta kommer kriterier om arbetsfördelning: all undervisning, och alla andra arbetsuppgifter skall fördelas lika; detsamma gäller för ”ledningsuppdrag”; fördelning av undervisning ”i relation till egen forskning”; deltagande i internationella konferenser (!) etcetera. Genus är den överordnade principen. Ordet kompetens förekommer över huvud taget icke i skrivelsen.”

Längre ned fortsätter Tore Frängsmyr:

”Det är förunderligt att forskarna själva, med några få undantag, inte protesterar och demonstrerar. […] Varför tiger forskarna?”

Det där sista kan jag svara på. De är rädda. Livrädda. Ytterst få vågar på minsta sätt gå emot statsfeminismen och genusetablissemanget. Desto fler knyter näven i byxfickan.

Ett exempel på detta rädslans klimat: Efter att jag publicerade min bok ”Mansförtryck och kvinnovälde” fick jag många mejl. Ett av dem slog huvudet på spiken. ”Jag tycker precis som du men det skulle jag aldrig våga säga för då skulle jag aldrig få en löneförhöjning mer”, skrev avsändaren.

Jag har mejlat Tore Frängsmyr och tackat honom för hans debattartikel. Han har epost Tore.Frangsmyr@idehist.uu.se

25 svar to “Bra att han tar strid”

 1. Tanja Bergkvist Says:

  Bra att du citerat Pär! Har fått massa tips om denna ändå sedan imorse men artikeln finns ju inte på nätet. Ska köpa SVD pappersupplaga ikväll!

 2. Tanja Bergkvist Says:

  På nätet nu: http://www.svd.se/kulturnoje/mer/kulturdebatt/genusmarkta-universitet-valkand-diktatortaktik_4080851.svd

 3. Joakim Steneberg Says:

  Herregud, drevet från 80-talet har satt igång igen! Men 60% av studenterna är väl kvinnor, tänker man försöka göra något åt det?
  Och hur blir det med klädseln bland studenterna? Genusneutral uniform vore väl en väg? För nog markerar klädsel, kjol inte minst, könsroll?

 4. michael Says:

  Åter igen detta helt sanslösa ibland undrar man om man är i kultur revolutionens kina åter igen ingen vågar säga något.

 5. Legomenon Says:

  Genustramset är som finansbubblan: eftersom grunden är obefintlig så kommer hela det spektakulära ovanverket att spricka ganska snart.

  Och reaktionen kommer som ett obönhörligt svar när kejsarens nya kläder avslöjas som obefintliga. Det tråkiga är att reaktionen kommer att innehålla misogynistiska element, eftersom könskampen per definition involverar två stridande parter. Det sista kan vi ju tacka feministerna för. Man kan förneka karma, men man kan inte fly från den.

 6. michael Says:

  Legomenon du har helt rätt när vi gräsrötter börjar säga det här är helt idiotiskt & när vi blir en tillräckligt stor massa som sätts i rörelse faller korthuset ihop.Tanja skrev om att starta ett parti helt rätt jag själv kan tänka mig att bidra ekonomiskt till detta.

 7. Urban Says:

  Och så ojar sig folk över att ingen protesterade på 30-talet och ingen kan fatta hur folk kunde gå med på det som hände då.. och ojar sig lite till och går kanske ut och demonstrerar.

  Och nu när detta händer så vågar ingen säga något och knyter händerna i fickan. Det är så patetiskt så man inte vet om man ska skratta eller gråta.

 8. Ronne Says:

  Tanja och Pär!

  Tack för att ni orkar stå i fronten mot detta genushysteri. En vacker dag kommer vi förhoppningsvis se tillbaka på denna tid med förundran över det vansinne som svepte över oss i denna tid.

  Era bloggar är de där sidorna man dagligen besöker.

  TACK!!

 9. michael Says:

  Ja tänk hur lätt det är att få mäniskor att marchera i takt men allt fler ser hur idiotiskt det är även dom som marcherar i takt.Men dom fortsätter efter som dom inte vill framstå som idioter.

 10. DrKejs Says:

  Tore är en hjälte!

  Titta på bilden, liknar han inte Théoden (Rohans kung) väldigt mycket?

 11. po engström Says:

  ”Den kloke viker” sa bonden och klev undan för tåget.

 12. stina svensson Says:

  Det är bara att vänta tills fler professorer går i pension så kommer vi att få höra flera fräna uttalanden – för vem törs säga något sådant på ett svenskt universitet i dag?

 13. Linus Eriksson Says:

  Jag kopplar på PO Engströms tankar och säger att bästa sättet att hantera genusfrågan är inte att ge emot dessa människor – utan att istället uppmuntra dem att gå fortare och fortare och fortare….

 14. Ola Jennebrink Says:

  DrKejs – Jag tyckte också att det var något bekant över honom och visst liknar han kungen av Rohan som först vacklade innan han slöt upp i kampen mot – ja just det!Mot det onda. För oss är det Onskans Genusimperium och orkerna är genuskrigarna med alla sina titlar. Den vita trollkarlen är allas vår Gudrun förstås. En Smegul finns det alldeles säkert också att hitta.

 15. michael Says:

  Sclingmann i moderaterna är Smegul fast han har skaffat glasögon för att dölja sin identitet precis som stålmannen.

 16. Erik N Says:

  Ola

  Jag antar att du menar Saruman då? och borde det inte vara mer Sauron?
  (sorry nerd-mode gick igång)

 17. Joakim Steneberg Says:

  Schlingman som Smegul, utmärkt! Och Saron trodde man väl var god först? Så han har kanske inte avslöjats eller visat sitt sanna jag än? Vänta bara…

 18. Joakim Steneberg Says:

  Saruman hette han väl förstås.

 19. Johan Gunnarsson Says:

  Det Linus skriver är identiskt med principerna i judo där man utnyttjar motståndarens kraft, dvs. när någon anfaller dig låt honom fortsätta i den riktningen han valt, hjälp till lite extra, gå åt siden – och sätt fram en fot.

 20. michael Says:

  Det finns något lockande i att göra så just för att den vägen är bekväm det är alltid jobbigt att angripa makten för man får väldigt mycket stryk.Då är det lättare att hålla med & driva på för då blir det inte jobbigt på samma sätt.Men kom ihåg att just nu sitter det killar & skär sig själva som inte får någon hjälp för ingen pratar om dom.Just nu tar killar livet av sig & dom får sämre hjälp för ingen talar om dom.& just nu slås pojkar ut på löpande band i skolan till våld brott & droger i hur många år till ska vi offra dom.Det handlar om människor som blir spottade på & förnedrade å förtryckta ska vi då vända bort vårt annsikte är det rätt väg att gå.

 21. Ola Jennebrink Says:

  Och som i alla sagor blev slutet gott. Vi, som förstås är småfolket går segrande ur striden till slut.(Med lite hjälp av trollkarlen Tanja)

 22. Josef Boberg Says:

  ”…Ett exempel på detta rädslans klimat: Efter att jag publicerade min bok ”Mansförtryck och kvinnovälde” fick jag många mejl. Ett av dem slog huvudet på spiken. ”Jag tycker precis som du men det skulle jag aldrig våga säga för då skulle jag aldrig få en löneförhöjning mer”, skrev avsändaren. …”

 23. Christopher Says:

  Joakim Steneberg: ”Men 60% av studenterna är väl kvinnor, tänkar man försöka göra något åt det?”

  Nej.

  Tidsskriften Fokus undersökte svenska universitet och högskolor för cirka ett år sedan. Södertörns Högskola hade proportionellt sett flest kvinnliga studenter och var således det lärosäte som befann sig längt ifrån att ha en jämn könsfördelning bland studenterna. Handelshögskolan i Stockholm hade jämnast könsfördelning med en marginell övervikt av manliga studenter. Resultatet: Södertörns Högskola utseddes till mest jämställd och Handelshögskolan i Stockholm utseddes till minst jämställd. Sedan följde en som hyllade Södertörns Högskola och fördömde Handelshögskolan i Stockholm.

  Ju fler kvinnor och ju färre män, desto jämställdare. Absolut jämställdhet är 100% kvinnor och 0% män.

 24. Joakim Steneberg Says:

  Jaså där också. Ja den här sinnesjuka matematiken har jag skrivit om, då gällde det SVT. Läs här, hur de fuskar, public service om våra folkvalda!: ”SVT och jämställldhetsmatmatiken.” Tror någon fortfarande det är jämställdhet de vill ha?
  http://www.sourze.se/SVT_och_j%c3%a4mst%c3%a4lldhetsmatematiken_10550655.asp

 25. po engström Says:

  Det har alltid varit så under de senaste hundra åren att vi alla är jämlika, men att några är mer jämlika.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


<span>%d</span> bloggare gillar detta: