Två kvinnor bör efterträdas av kvinna, tycker kvinna

by

Den nuvarande ordföranden i Kommunalarbetarförbundet, Ylva Thörn, ska avgå i sommar. Hon efterträdde en gång i tiden Lillemor Arvidsson, också kvinna. Nämnas kan att vice ordförande för närvarande likaså är kvinna – Annelie Helander.

Nu har Ylva Thörn gått ut i media och uttalat sig om sin efterträdare. ”Det bör absolut vara en kvinna”, säger hon. Läs mer här.

Visserligen är en majoritet av medlemmarna i Kommunal kvinnliga. Men det finns trots allt rätt många män också. Att det då skulle vara självklart med den tredje kvinnan i rad på ordförandeposten känns inte särskilt jämställt. Det är också svårt att förstå varför könet på ledaren tycks vara viktigare än kompetensen.

Jag börjar misstänka att begreppet ”jämställdhet” är på väg att byta innebörd – till ”kvinnovälde”. Endast kvinnlig dominans anses ”jämställt” nog. När Sverige nyligen skulle få en ny EU-kommissionär höjdes många röster för att det efter två kvinnor i rad på posten måste bli en – kvinna.

Tack för tipset, Dennis.

Annonser

16 svar to “Två kvinnor bör efterträdas av kvinna, tycker kvinna”

 1. Joakim Steneberg Says:

  Jämställdhet-kvinnodominans ja. Dvs matriarkat. Jag har ju börjat hävda detsamma. Av ålder och ohejdad visdom. Men i själva verket så stod den s.k. ”jämställdheten” mig själv upp i halsen redan på 80-talet. Man kände instinktivt att det inte var fråga om någon sådan, utan smyglansering av den feminism som sedan steg fram i rampljuset och in i politiken med Schyman, när V blev feministiskt. Och när de andra partierna helt plötsligt hängde med denna manipulativa mm kvinna i kjolarna!
  Men: Hur göra då?

 2. Bernt Says:

  [Jag börjar misstänka att begreppet ”jämställdhet” är på väg att byta innebörd – till ”kvinnovälde”. ]

  Helt klart!
  I min värld så tycker jag mig se matriarkat i Sverige så det skriker om det.

 3. Henrik Says:

  Män tenderar att välja män, säger feministerna.

  Man känner andra som man känner sig själv, säger jag.

 4. Jack Says:

  Pojkar har diskriminerats länge i skobetygen gentemot faktisk kunskapsnivå. Ett examensarbet på ÅK 9 visar att det gäller nästan alla ämnen och alla år iaf med startår 98.

  http://web.telia.com/~u18411153/NycanderSLUTVERSION_2006-11-17.pdf

  På fråga hur göra:
  Kanske länka till genusnytt.se från andra bloggar? Och bara allmänt prata med omvänt/logiskt genusperspektiv. Och kanske bryta in när andra ”flödar” på om manlig överordning om vad de tycker om t ex betygen el dyl.

  Man kan också undvika att lägga sina pengar hos organisationer som har ett icke befogat ensidigt kvinnoperspektiv. Man kan fråga dem, gärna när andra hör eller ser och visa att om de inte har någonting liknande för män då tar man sina pengar någon annanstans.

  Det här är t ex ett mycket otrevligt initiativ:
  http://www.mittliv.com/
  De hjälper ”unga kvinnor” men inte unga män. De unga männen kallas istället pojkar. ”I dagsläget finns inga planer på att starta ett program för pojkar”.

 5. AV Says:

  Tänk om Metalls avgående ordförande hade sagt: ”Vi har 80% manliga medlemmar. Här duger ingen kärring, utan en riktig karl.”
  killen hade blivit slaktad som mansgris trots dubbla pudlar i morgonsoffa.
  Men för en sugga är det tydligen ok.

 6. Jack Says:

 7. Jack Says:

  site:regeringen.se ”män och kvinnor” 1 710 träffar
  site:regeringen.se ”kvinnor och män” 2 830 träffar

  i 65% fler tillfällen går kvinnor före män.

  site:regeringen.se ”flickor och pojkar” 3 950 träffar
  site:regeringen.se ”pojkar och flickor” 1 610 träffar

  i 72% av fallen sätter man flickor före pojkar

  Hur tror ni det ser ut om ett år?
  Nej, nu är det dags att börja säga ”män och kvinnor” och ”pojkar och flickor”.

 8. Musse Pig Says:

  Carl Hamilton skrev om denna vänsterpartitiska motion för några år sedan:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/carlhamilton/article216005.ab

  Tror ni någon tidning frågade feminist/ kommunisterna vad vad slutmålet egentligen innebar? Nej, de har tvärtom ställt upp som propagandamaskin.
  Ett citat ur artikeln, vilken är ett intressant dokument om feminismens urspårning: ”Redan motionens titel är talande: Från jämställdhet till feminism. Jämställdhet mellan könen är inte längre målet, utan ett outvecklat mellanstadium för klentrogna som det gäller att ta sig igenom och förbi. Feminismen är å andra sidan inte medlet, utan målet.”

 9. Erik N Says:

  detta är en ganska visande formulering också:
  Vi har en stark position när det gäller att förbättra [b]kvinnors[/b] villkor i arbetslivet, säger Ylva Thörn.

  frågan är sen om de döpte artikeln som de gjorde pga hur hon formulerade sig eller om hon formulerade sig som hon gjorde pga att de satt sådant ämne.

 10. michael Says:

  Jag skrev på en blogg i en tidning om att dom etablerade partierna struntar i er unga män ni som slås ut på löpande band i skolorna till våld droger brott & att det nästan bara män som blivit arbetslösa i den här krisen men ingen talar om er situation.Jag skrev att att s.d borde lyfta denna fråga & göra den till sin att angripa feminismen & att det finns många röster att vinna där.Jag tycker inte om s.d & deras politik som delar upp människor i vi & dom precis som feminismen men det var intresant att se hur dom ur etablerade partier blev rädda när det fanns ett alternativ till dom som såg på unga killars & mäns situation.Det fanns till och med några sympatisörer till s.d som tackade för tipset vilket skrämde dom från etablerade partier ännu mer att det finns ett parti att protest rösta med

 11. Musse Pig Says:

  Ja, jag kommer att lägga min röst på det parti som driver de viktigaste frågorna, oavsett vilken stämpel pressen vill sätta på dem och dess väljare. Det finns ett starkt egenvärde att ge det politiska etablissemanget en redig käftsmäll faktiskt.

 12. seww Says:

  Men varför klagar vi män egentligen? Jag tycker vi låter kvinnorna ta över allt, sophämtning, avloppsrensning, byggen etc. etc. Så kan vi lata oss och leva på dem istället.

  Är det någon man som klagar om man fick vara hemma 24/7 och leka med lill-grabben? Visst, städningen skulle nog komma i andra hand, men skönt med en försörjare.

  Nej detta land har blivit något otroligt. Bara emigrera.

 13. Gonzo Says:

  seww

  Det där har jag länge känt och faktiskt längt efter.
  Det skulle faktiskt vara skönt att slippa stressa till ett jobb varje dag, ätas upp av stressen och kampen på arbetsmarknaden.

  Jag skulle gärna ta hand om markservicen. Städa, diska, lagamat och passa barn, medan min kvinna jobbar och drar hem pengar till familjen.

  Vid en ev skillsmässa är det självklart jag som tar barnen, halva ”förmögenheten”, behåller hus och bil.
  Kvinnan ska inte klaga hon har ju i alla fall ett jobb så hon ska ha råd att betala underhåll och resor för att träffa barnen varannan helg.

 14. C Says:

  Vem är snubben på bilden?

 15. michael Says:

  C den kommentaren är guld värd skrattade

 16. vmm Says:

  Smått och gott från Kommunalarbetaren (Kommunals tidning)

  Vem som ska efterträda Ylva Thörn vågar ingen i LO:s styrelse spekulera i. Ingen av dem tycker att det finns några heta kandidater, som de känner till i alla fall.
  En av ledamöterna, som vill vara anonym i denna artikel, säger i alla fall att förhoppningsvis utser Kommunal en kvinna som ny ordförande.

  http://ka.se/index.cfm?c=90067

  – Måste en ordförande vara kvinna? Ja, det tycker jag nog. Det är viktigt att medlemmarna kan identifiera sig med Kommunals främsta företrädare. När 80 procent av medlemmarna är kvinnor är det naturligt med en kvinna som ordförande.

  Lillemor Arvidsson, ordförande i Kommunal 1989-1995

  Hon tycker att det är viktigt att också Ylvas efterträdare blir en kvinna och gärna en ung karismatisk sådan.

  Petra Larsson, ungdomsansvarig Kommunal Stockholm

  Ska nästa ordförande vara en kvinna?
  – Jag skulle inte vilja mota bort en kompentent man, därför han inte är kvinna. Men eftersom Kommunal är ett stort förbund med stor andel kvinnor är det ändå viktigt med en kvinna.

  Gullbritt Adolfsson, ordförande Kommunal Skåne

  http://ka.se/index.cfm?c=90020

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: