Moderaterna vill kvotera kvinnor till bolagsstyrelser

by

Modernaterna blir alltmer feministiska. ”Moderaternas syn på jämställdhet har förändrats”, säger partisekreteraren Per Schlingmann i en intervju i  Veckans Affärer. Varpå han säger att han vill införa kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser.

Och det ska vara ett parti som kämpar för individens frihet och ett fritt företagsklimat…

Här kan du läsa SvD ledarblogg om saken – som sågar Schlingmann. Här kan du läsa en debattartikel i DN av 20 kvinnliga VD:ar, som anser att kvotering av kvinnor till styrelser är en förelämpning mot kvinnor.

Uppdatering: Två saker är intressanta att konstatera. För det första skrev Per Schlingmann på DN Debatt nyligen att kvotering av män till högskolan ska avskaffas, eftersom det ”inte är meningen att stänga dörrar för studiemotiverade unga kvinnor”. För det andra kan man konstatera att kvotering av män till kvinnodominerade yrken – såsom lärare och förskolelärare – aldrig har funnits på den politiska agendan. Här finner du en uppföljande artikel i SvD.

27 svar to “Moderaterna vill kvotera kvinnor till bolagsstyrelser”

 1. Bernt Says:

  Desperat slänger han ut en brandfackla för att se om det är det här som gör att opionssiffrorna dalar.

  Otroligt naivt!
  Detta kommer bara i längden att snabba på utförslöpan. Vilka röstande medborgare vill ha mer vända på kappan efter vind?

  Dessutom är han ju helt fel ute. Hade han vänt på kuttingen så kanske han kunde ha fått lite sympati för väljarfjäsket.

 2. Joakim Steneberg Says:

  Schlingman är en opportunistisk ”#¤&%”! OM han menade allvar skulle han börja klä sig i klänning, möjligen ett radikalt grepp för att visa föredöme och få bort könsroller. Här är en artikel:
  http://www.sourze.se/Bilar_%C3%A5t_flickor_och_dockhus_%C3%A5t_pojkar_10603477.asp

 3. Tobbe Says:

  ”Moderaternas syn på jämställdhet har förändrats”

  betyder egentligen att:

  …”Schlingmanns syn på marxism har förändrats”

 4. Erik Says:

  Man måste bara älska tajmingen i detta, nyligen så konstaterades följande:

  ”Utbildningssystemet ska öppna dörrar – inte slå igen dem i ansiktet på studiemotiverade unga kvinnor”

  Nähä? men att slå igen dörrar i ansiktet på företagarmotiverade män däremot det är såklart magiskt ”annorlunda”

 5. Ulf Andersson Says:

  Jämställdhet har inget med feminism att göra.

  Och borgarna undrar varför de tappar väljare?:
  – ”arbetslinjen” = de som är sjuka SKA jobba
  – de har blivit feminister

  Uffe från PappaRättsGruppen

 6. Erik Says:

  Uffe:

  – ”arbetslinjen” de som är friska SKA vara hemma med barnen – om de är killar.

 7. Christopher Says:

  Det tar verkligen emot att rösta på ett parti med en rasistisk bakgrund, men inför valet 2010 verkar det inte finnas något annat hopp än Sverigedemokraterna.

 8. Ulf Andersson Says:

  @ Erik
  😉

  @ Christopher

  Även Sverigedemokraterna är feminister och
  Piratpartiet stödjer sig på radikalfeminister
  som Unni Drougge

 9. Christopher Says:

  Ulf Andersson: Har du någon länk e.d. som bekräftar att Sverigedemokraterna är feminister? Jag är visserligen inte så insatt i deras realpolitik, men följande tydligt antifeministiska stycken är hämtade från deras valmanifest 2006:

  ”Sverigedemokraterna ser med oro på de senaste decenniernas samhällsutveckling där den traditionella familjens betydelse och familjelivets värden i allt högre utsträckning har kommit att ifrågasättas och nedvärderas av destruktiva krafter inom samhället. Föräldrar som väljer att stanna hemma med sina barn diskrimineras av ideologiska skäl till förmån för andra barnomsorgsalternativ och staten har mer och mer kommit att överta föräldrarnas fostrande och vårdande roll.”

  Ideologiska skäl tolkar jag som feministiska skäl.

  ”En ökad ombytlighet i förhållandena mellan män och kvinnor och ett allt starkare ifrågasättande av varje barns rätt till en mor och en far riskerar att förstärka känslan av otrygghet och rotlöshet hos många av våra barn. Sverigedemokraterna vill slå vakt om kärnfamiljen och det traditionella äktenskapet som samhällets bas.”

  Som bekant är en av feminismens främsta agendor att krossa kärnfamiljen och det traditionella äktenskapet mellan man och kvinna.

 10. Micke Says:

  Schilingmann har inte stöd från majoriteten i partiet.
  Helknasigt uttalande!!
  /(m)-medlem

 11. Ulf Andersson Says:

  @ Christopher

  Har tyvärr inget själv.
  Däremot tror jag att ”Barfota” som brukar kommentera här
  har en del att komma med.
  Jag har för mig att han har redogjort en del av
  SD:s feministiska uttalanden.

 12. Ulf Andersson Says:

  ”barfota säger:
  12 december 2009 kl 18:56

  @Bernt
  Sverigedemokraterna
  På Sverigedemokraternas hemsida så skriver man bl.a. ”Kvinnofriden är mer hotad nu än på många år.” Kvinnofriden? Var är friden för oss andra?”

  Referens
  https://genusnytt.wordpress.com/2009/12/12/muf-manshatande-ungdoms-forbundet/

 13. barfota Says:

  @Christopher

  Sverigedemokraterna
  På Sverigedemokraternas hemsida så skriver man bl.a. ”Kvinnofriden är mer hotad nu än på många år.”

  Här följer några partier som inte har en feministisk ”vinkling” i deras partiprogram.
  Sveriges Pensionärers Intresseparti
  Junilistan
  Demokratisk allians

  Diskriminerande feministiska partier bör avskaffas snarast!

 14. Henrik Says:

  @Uffe:
  Den är hotad i form av att islamister kommer och förspråkar könssegregering och islamsk arvsrätt utan att feministerna säger ett ord om det. Gruppväldtäkter(eller var det överfallsvåldtäkter) som man i Oslo(det utreds inte här vad jag vet) kommit fram till enbart utförs av män med icke-nordiskt ursprung.

  Därmed anser man att kvinnofriden hotas av det mångkulturella samhället… Och Gudrun & Co är tysta.

 15. Olof Says:

  Lite uppföljning:
  http://www.e24.se/kvinna/karriar/varfor-andrar-sig-m-om-kvotering_1810689.e24

 16. barfota Says:

  @Olof

  Bra länk. Intressant att se hur e24 vill styra politiken med frågor som ”Hur ska man få in fler invandrare i bolagsstyrelsen?”

  Jag hävdar med bestämdhet att alla skall behandlas lika men att det verkar som om att för att få jackpott och lyckas göra karriär i Sverige så krävs det (eller underlättar det) om man är…
  Kvinna, färgad, invandrare och helst sexuellt avvikande.

 17. Alla partier vill snart kvotera Says:

  […] (M) dragning till radikalfeministiska idéer såsom kvotering, och igår skrev Genusnytt att moderaterna vill kvotera kvinnor till bolagsstyrelser. Nu skriver även SvD att moderaterna öppnar för kvotering, och de har intervjuat Schlingmann i […]

 18. Info Says:

  BILAR ÅT FLICKORNA, DOCKHUS ÅT POJKARNA

  Partistrategen Schlingman fullföljer det program han sedan flera år stakat ut för moderaterna. En inledning var hans artikelserie i nättidningen Sourze för länge sen med mottot ”Bilar åt flickorna, dockhus åt pojkarna”.

  Det är att märka, att han nu helhjärtat backas upp av ANDERS BORG. Som fick tillfälle att lovorda Schlingmans kvoteringsutspel i Sveriges radio igår. Följande kunde höras från Borgs slafsiga turbotrut:

  TSMÄRKT = tänkt så märkligt
  NRÖJMSTETN = när man skall överväga jämställdheten

 19. seww Says:

  Varför vill inte kvinnorna kvoteras in i andra yrken, t ex byggnadsarbetare högst upp i luften, sophämtare, gruvarbetare (de som gör skitgörat och det farliga dvs.), yrkesmilitärer (på fronten och inte bakom skrivbordet), långtradarchaufförer, och andra skitjobb män blir rent ut av tvingade att ta för ingen kvinna skulle kunna tänka sig att göra dem.

  Men men, låt dem göra allt. Vi röstar in Mona Muslim så slipper vi män jobba. Vi gör det de vill, lever på de som jobbar, alltså kvinnorna. Blir ju perfekt, kan man jaga med lön hela hösten och fiska hela sommaren.

 20. Christopher Says:

  Utan att försvara dem på något vis så tror jag att anledningen till att Sverigedemokraterna överhuvudtaget talar om kvinnofrid inte är av feministiska skäl utan snarare för att partiet bedriver en invandringskritisk politik – de vill troligtvis framhäva att det finns en korrelation mellan våldtäkter och invandring. Det är kanske dags att kontakta Sverigedemokraterna och rakt ut fråga dem om deras ståndpunkt vad gäller feminism, feministisk jämställdhet och genusvetenskap?

  @barfota
  E24 har en tydlig feministisk agenda. Konkurrenten Dagens Industri är bättre.

 21. barfota Says:

  @Christopher

  Du har helt säkert rätt på alla punkter. Vad jag vänder mig emot är att jag upplever det som röstfiske när man skriver ”Kvinnofrid” i sitt program, för nog vore det bättre med frid för alla och just könet kvinnor behöver inte understrykas.

  Men sedan handlar ju politik om så mycket mer än genusfrågor.

 22. siggardsbelt Says:

  Vänta lite ..

  Det är fel med diskriminerande kvotering när män ska kvoteras in till extremt viktiga högskoleutbildningar som LÄKARE, VETERINÄRER och andra poster där de manliga studerande är extremt mycket mindre.

  Då är det kvinnofientligt….

  …Men det ska kvoteras in i bolagsstyrelser.. vänta lite … varför då!? Varför ska det vara ”rätt” med kvotering där män missgynnas i bolagsstyrelser medan det är ”fel” i ett annat där kvinnor missgynnas men där män dessutom bidrar med skattepengar????

 23. Anton Says:

  Svaret är MAKT!

  Det är inget att dividera om. Kvinnan vill ha makt.
  När mannen inte säger ifrån så roffar kvinnan åt sig. Konstigt? Nej!
  Sant? JA!

 24. Anton Says:

  ”.Varför vill inte kvinnorna kvoteras in i andra yrken, t ex byggnadsarbetare högst upp i luften, sophämtare, gruvarbetare (de som gör skitgörat och det farliga dvs.), yrkesmilitärer (på fronten och inte bakom skrivbordet), långtradarchaufförer, och andra skitjobb män blir rent ut av tvingade att ta för ingen kvinna skulle kunna tänka sig att göra dem.”

  Varför inte maila frågan till moderaterna och fråga?
  Per, Du har väl nån mail-lista?
  Kör!

 25. Edvard Says:

  Edvard, den 24 februari 2010 vid 19:44 sa:

  Jag hade tänkte rösta på Moderaterna denna gången, men som jag förstått så är många med mig riktigt besvikna över Pers och Moderaternas nyligen krampaktigt kramande om könsmaktsordningen. Det får bli ett annat parti på ren djävulskap för allting försvinner med att moderaterna så populistiskt kapar all radikal feminsim i tron vinna röster. Tvärtom så kommer många med Ian Wachtmeister lämna skutan för Folkpartiet eller något annat parti med mer ryggrad. Valet 2010 kunde blivit hävstång mellan blått och rött och blivit historiskt. Att värna om kärnfrågor om rättssäkerhet som idag är totalt utebliven där Beatrice Ask och Göran Lambertz går ut i media och mer eller mindre erkänner att läget är allvarligt med att oskyldiga sitter dömda. Rättssäkerhet är grunden i en demokrati och som går hem i stugorna istället för feminism,AFA,svarta block. Det har Sossarna redan förstått för länge sedan och spurtar ifrån er. Socialdemokraterna har snappat upp att majoriteten av svenska folket inte omfamnar feminismen,genusteori,könsmaktsordning och plockar väljare från er.

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=16145

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1345&blogg=2025

  http://rebellablog.blogspot.com/2009/01/mans-ratt-till-sina-barn.html

  Varför inte lyssna på Pär Ström,Evin Rubar, Susanna Popova,Ian Wachtmeister, Carl-Jan, Moderatmännen, Pappaombudsmannen, Ingrid Carlqvist, Mansjouren i Skövde och Pappa-Barn i Kristianstad alla som en gång tänkte rösta på Moderaterna. Men som idag är väldigt besvikna på att Rättssäkerhet är ett icke prioriterat område pga för mycket mjäkande med radikal statsfeminism.

  /Gubbrummets ständiga gäst

 26. Edvard Says:

  Skrivet som kommentar på
  http://moderataperspektiv.wordpress.com/2010/01/28/gastblogg-per-schlingmann/

 27. lecknepartners Says:

  Det är som föräldraledigheten. Det behövs en knuff och incitament.

  Alternativet är för långsamt läs om 50% kvinnliga chefer år 2031! http://lecknepartners.wordpress.com/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: