Moderaterna ett nytt Feministiskt Initiativ

by

Idag rapporteras att moderaterna har presenterat en ny jämställdhetpolitisk plattform. Den innebär ett totalt omfamnande av feminismen. Moderaterna ställer sig bakom alla de viktiga ideologiska grundpelare som utgör den feministiska ideologin.

Partiet har accepterat den feministiska analysen, säger exempelvis jämställdhetsexperten Gertrud Åström i Svenska Dagbladet.

”Könsmaktsordningar består trots de ansträngningar som har gjorts för ökad jämställdhet mellan könen”, skriver moderaterna bland annat. De ställer sig också bakom tesen att könet är en social konstruktion. Vidare vill de införa genuscertifiering av skolor och företag. Skolverket ska certifiera dem som klarar kraven.

Företag ska dessutom jämföras i en rankinglista efter hur jämställda de är. Det kallas ”jämställdhetsrating”. Företag som inte följer reglerna kring det ska straffas på något sätt – exakt hur framgår inte. Moderaternas jämställhetspolitiska talesperson Hillevi Engström erkänner att jämställdhetsratingen kommer att innebära mera pappersexercis för företagen, men säger: ”Ur mitt perspektiv så är regelförenkling underordnat rätten till saklig lön”.

Jag säger bara: Suck. Jag trodde vi hade kommit längre. Det är häpnadsväckande att landets näst största parti gör en så ytlig och populistisk analys att man inte ser att feminismen och dess ideologi inte strävar mot jämställdhet. Begrepp som könsmaktsordning och social konstruktion, exempelvis, är rent dravel. Min egen sympati för moderaterna har med tiden blivit allt mindre. Efter det här känner jag bara förakt.

En liten tröst i sammanhanget är att moderaterna med synnerligen stor sannolikhet hamnar i opposition i höst. Men deras feministiska yra riskerar att smitta av sig på de andra partierna – som redan är mer eller mindre feministiska – så att de blir ännu mer feministiska.

Läs mer om moderaternas utspel i SvD här, i DN här.

Som en motvikt mot moderaternas åsikt att män systematiskt förtrycker kvinnor skulle jag vilja citera ett uttalande från nobelpristagaren i litteratur, Doris Lessing:

”Jag blir alltmer chockad över den tanklösa nedvärdering av män som i så hög utsträckning blivit en del av vår kultur att vi nästan inte uppfattar den längre […] De dummaste, mest obildade och hemskaste kvinnor kan göra ned de hjärtligaste, vänligaste och mest intelligenta män utan att någon invänder. Männen verkar vara så nedtryckta att de inte försvarar sig.”

Uppdatering: Här är moderaternas jämställdhetsdokument.

Annonser

47 svar to “Moderaterna ett nytt Feministiskt Initiativ”

 1. Robert Says:

  Vill Moderaterna utplåna sig själva? Det finns ingen som vill ha denna politik, FI ligger under en procent. Det luktar desperation och galenskap. Nu börjar jag seriöst överväga att lämna Sverige. Alla partiernär statsfeministiska vänsterpartier, i praktiken har vi en diktatur.

 2. Info Says:

  FÅR JAG BARA PÅMINNA OM

  partistrategen Schlingmanns markberedande artiklar i nättidningen Sourze redan 2007, t.ex. denna (mina versaliseringar):

  ”BILAR ÅT FLICKOR OCH DOCKHUS ÅT POJKAR

  En av våra största kedjor för barnkläder har under våren lanserat en särskild kollektion där kläderna inte delas in efter flickor och pojkar. De för företaget så välkända ränderna sitter på samma sätt oavsett barnets kön. Det finns redan fyra konceptbutiker som helt är uppbyggda efter ålder. Fokus är på färger, mönster och passform, inte på kön och konceptet har blivit en succé. – – –

  För ett tag sedan läste jag en artikel om barnuppfostran som innehöll några meningar som fastnade: ´Prylar är viktiga. Men handlingarna avgör. Du måste vara det du vill att ditt barn ska vara´. Vi som vuxna har ett enormt ansvar. Trots att vi nu i högre grad delar på uppgifterna köper vi uppenbarligen fortfarande leksaker utifrån kön. – – –

  – – – KÖNSROLLERNA MÅSTE LÄGGAS ÅT SIDAN och människor ska ses precis som de är. Det låter självklart, men är fortfarande inte det. Svenska kvinnor tjänar, äger och har mindre makt än svenska män. Här behövs en tydlig jämställdhetsagenda och som jag ser det ska den vila på fyra ben. Kvinnors ställning på arbetsmarknaden och i samhällslivet måste stärkas. Män måste stimuleras till att ta ett större ansvar för hem och familj. Det är viktigt att vi tar kampen mot kvinnovåldet och slutligen MÅSTE VI BRYTA FÖRESTÄLLNINGAR OM VAD SOM ÄR TYPISKT KVINNLIGT OCH TYPISKT MANLIGT BETEENDE.”

  Schlingmann, en av Sveriges mäktigaste personer, har en bakgrund som något slags ekonom. Här ovan tar han en galant omväg om områden som etologi, zoologi, medicin, evolutionshistoria, genetik och allt annat, som han inte vet ett dugg om, för att utan vidare tro sig kunna forma (socialt konstruera) omvärlden i enlighet med de senaste och mest förvirrade, naturvetenskapligt ignoranta, feministiska troslärorna.

  Är han värd vår tillit? Han skriver i varje fall svenska sämre än vad en begåvad tolvåring gjorde på 1940-talet: SVENSKA KVINNOR TJÄNAR, ÄGER OCH HAR MINDRE MAKT ÄN SVENSKA MÄN. Ska vara: KVINNOR TJÄNAR MINDRE, ÄGER MINDRE OCH HAR MINDRE MAKT.

  Man ”tjänar inte mindre makt”.

 3. Albert Says:

  Kolla vad som står i faktarutan.

  ”Feministisk inspiration
  En lista över klassisk
  feministisk litteratur kan
  innehålla bland annat:
  ”…”
  Valerie Solanas: SCUM-
  manifestet”…

  Ja jag vet inte vad man ska säga.

 4. michael Says:

  Nu är det ett drömläge att starta ett parti med sanna liberaler feminismen delar upp mäniskor i vi & dom därför kan en liberal aldrig vara feminist.Moderaterna missar tåget vinden har vänt det finns hur många röster som helst att vinna på att kritisera feminismen.Många kommer att känna igen sig när man lägger fram fakta eftersom den talar om verklighetan.Den bästa tidpunkten att starta ett parti är ett halvår före val då hinner man föra ut sitt budskap & är fortfarande radikalt & nytt på valdagen

 5. Joakim Steneberg Says:

  Förslag att göra något!
  Vi skriver ett brev, några månader innan valet, där vi frågar alliansens partier och de ”främsta” feministerna där, Ask, Borg, Björklund och Olofsson, vad de menar med sin feminism och vad för manssyn de har. Kopior skickas till de stora medierna, mfl, även de vi vet som stödjer oss. Hur brevet skall utformas är viktigt, man måste sätt fingret på de ömma punkterna, med mycket klara argumenn och konstaterade fakta. Och en hel är ju det som de själva framför, ordningen består, trots jämställdhet, smygfeminism och och bla, bla!
  Det andra, som de oftast döljer: Svensk köns och familjepolitik har misslyckats. Folk mår sämre, ungdomars psykiska ohälsa har fördubblats på tio år, tjejer mår dåligt, deras alkolholintag och kriminalitet ökar. Ingen bryr sig om killlar som halkar efter
  Det tredje, var tog mannen jämställdhet vägen? Kan man ordna ett samhälle genom att bara se på det ena köntets verkliga eller inbillade problem? Genom att strunta i det kön som man anser ensidigt är problemet? Och har kvinnor ingen egen påverkan alls, ansvar, medverkan i problemen, på gott och ont?
  Om det skapas en sida här på genusnytt kan alla komma med argument, snyggt ordnade, där sedan det viktigast sätts samman til ett brev, 1 A4 långt. Som sprides över landet.
  Och sedan gör vi samma med oppositionen. Syftet, få upp frågan offentligt inför valet feminism är ett negativt begrepp, jämställdhet ärtotalt enögd och kontgraproduktiv (skapar klyftor mellan könen), det politiska misslyckandet är kompakt (de säger de till hälften själv!) och här måste göras höger och vänster om marrsch!!!
  Brevet avslutas med ett par Doris Lessing citat, som ovan. INGEN så känd och med så stort erkännande för litterärt tänkande har så tydligt uttalat sitt rena förakt för feminismen!
  I TV 4 intervjun inför priset inte minst. Om feminism redan på 60-talet. Och om feminister: ”Hemska förfärliga människor!”
  Mvh J.S.

 6. Joakim Steneberg Says:

  Beklagar några slarvfel. Man bör antagligen också ha med att feminismen gynnar inte hleler kvinnor på längre sikt. Och om ett kön är missgynat i dag, så drabbar det per automatik det andra könet naturligtvis. Helt logiskt och förnuftigt:
  ”Jämställdhet? På båda könens villkor, för båda könens bästa!”

 7. Musse Pig Says:

  Ok, that´s it. By, by Alliansen. Var det någon som kände till ett ickefeministiskt parti?

 8. Olof Says:

  Musse Pig:
  ”Ok, that´s it. By, by Alliansen. Var det någon som kände till ett ickefeministiskt parti?”

  Har KD vräkt ur sig något feministiskt ännu?

 9. Kenneth Says:

  Med detta utspel utesluter jag moderaterna i nästa val. Frågan är vad som återstår. Finns nog inte mycket gott att hoppas på från det rödgröna gänget heller.

  Förhoppningsvis kan Kristdemokraterna vara ett alternativ för oss som är utless på statsfeminism.

 10. Olof Says:

  Lite positivt från KD:
  http://www.newsmill.se/artikel/2010/01/24/vi-v-nder-oss-best-mt-mot-moderaternas-kvoteringsplaner

 11. Bansatov Says:

  Jag hoppas på Kd och en jämställdhet som utgår från ”samma möjligheter och skyldigheter” för båda könen.Moderaterna har för många män som har feministiska fruar…

 12. John Apse Says:

  Man blir både deprimerad och förtvivlad.
  Hur har denna indoktrinering gått till egentligen?
  Snart hyllar väl (m) kommunismen…

 13. barfota Says:

  @Olof

  KD ? Läs på deras hemsida http://www.kristdemokraterna.se/VarPolitik/Politikomraden/Jamstalldhet.aspx här nämns kvinna 10 ggr och män 2 ggr.

  De deklarerar däremot öppet att de är emot feminismen samtidigt som de talar om mäns våld mot kvinnor o.s.v.

  Ladda gärna hem och läs deras manifest http://www.kristdemokraterna.se/~/media/Files/VarPolitik/Handlingsgprogram/manifestjamstalldhet.pdf.ashx det bådar inte så gott (tycker jag)

 14. barfota Says:

  @Robert

  Nej Moderaterna vill inte utplåna sig själva, de är just nu inne i en dödskamp och försöker till varje pris överleva. Som alla andra partier så är de helt enkelt genomruttna och saknar en hederlig och rakryggad politik. Alla partier gör vad som krävs för att fiska röster och bryr sig inte om vem eller vad man allierar sig med så länge man får makt.
  Det finns så många olika partier och intressegrupper och som tur är så finns det en bra hemsida för den intresserade att botanisera runt i. Besök den gärna.

  Som vanligt så röstar jag blankt i ren protest och vägrar lägga min värdefulla röst på något parti med feministiska influenser.

  Var med och protestera mot Segregerande och diskriminerande partier. Skicka länken till en kompis!

 15. Den fattiga oljeshejken Says:

  Någon som vet hur det står till med SverigeDemokraternas jämställdhetpolitik?

 16. barfota Says:

  @Den fattiga oljeshejken

  Vi hade det upp för inte så länge sedan. Kolla nedanstående länk.

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/01/21/per-schlingmann-vill-kvotera-till-bolagsstyrelser/#comments

 17. barfota Says:

  @perstrom

  ”En liten tröst i sammanhanget är att moderaterna med synnerligen stor sannolikhet hamnar i opposition i höst.”

  Hmm… är det verkligen en tröst? Vad har vi för alternativ Pär, ur askan i elden eller har du någon bra idé hur vi skall kunna tala om för makthavarna att vi inte samtycker?

 18. seww Says:

  Var det bara jag som såg tabellen i SvD? Det stod om antalet kvinnor i olika branscher osv.
  I byggnadsbranschen var det bara 1% av arbetarna kvinnor, varför kvoteras de inte in dit och ställer sig högst upp eller nedanför tunga, farliga maskiner?
  I transportbranschen, t ex långtradarchaffis, var det bara 7% kvinnor. Är inte det en majoritet som borde kvoteras bort?

  Men ändå slåss feministerna bara om styrelseposter.. Man kan fråga sig varför, kanske för att arbetet är för farligt/tungt/smutsigt/låg status.

  Enligt artikeln ville ju M tvinga arbetsgivare att ge kvinnor heltid även om det inte finns jobb. Så hur rättvist är det här egentligen? De är f-n inte kloka.

 19. michael Says:

  Det kan vara bra med en lista men då är det oxå bra om det ligger ett hot om att ett parti ligger startgroparna.Man måste titta på vilka som är målgruppen unga & medelålders män vilka intressen har dom t.ex att sänka inköpsåldern på bolaget till 18år att titta på hur vårdnadstvister går till att titta på skatteregler för idrotsmän så att vi kan ha stjärnor som kan spela här.Man kan tro att såna små frågor är oviktiga men om man tar några sådana frågor t.ex alkohol & klumpar ihop med andra frågor om feminismen så är det inte särskilt svårt att få en hel del röster bara man har en klar målgrupp & att man framställer sig som mot etablisemanget för att få protest röster.Därför är det svårt för Kd att få unga mäns röster för dom tillhör inte deras målgrupp

 20. Info Says:

  JÄMLIK FÖRDELNING

  på Liljewalchs vårsalong (chef: Svenska Dagbladets förre konstrecensent, Mårten Castenfors):

  ”2014 personer sökte till Vårsalongen 2010. Totalt är 131 konstnärer och 245 verk med i utställningen. De antagna består av 71 kvinnor och 60 män. Medelåldern är 39 år.” (Sv.D. 24/1 2010.)

  Återstår nu strax att se, vilken motivisk inriktning de godkända verken har i år. På 1960- och 1970-talen borde god konst helst föreställa suddiga folkmassor, som stormade fram på stadsgator med banderoller och fladdrande, röda fanor. ”All konst är politik!” Satirer över den dåtida feminismen, som liknade dagens, refuserades obönhörligt.

 21. Ulf Andersson Says:

  ”Olof säger:
  25 januari 2010 kl 11:06

  Musse Pig:
  ”Ok, that´s it. By, by Alliansen. Var det någon som kände till ett ickefeministiskt parti?”

  Har KD vräkt ur sig något feministiskt ännu?”

  Den pappafientliga kristdemokraten Inger Davidson, till exempel.
  http://www.dads-r-us.se/2009/01/22/inger-davidsson-kd/

  Uffe från PappaRättsGruppen

 22. John Apse Says:

  Jag hörde just (m) Hillevi Engström intervjuas
  i ”Lantz i P1″” .
  Hillevi Engström är nu feminist och sa också att
  antifeminism var nåt helt otänkbart för henne.
  Dessutom så tycker hon att de som inte köper
  (M) nya budskap inte har FÖRSTÅTT hur kvinnor
  har det i Sverige. Till sist så var det helt klart att
  det blir kvoteringslag 2014 om inget hänt tills dess.

 23. Grodan Boll Says:

  Det är valår.
  Alla partiers mest fula sider kommer fram, och de ser precis lika dana ut.

  Vad sägs om följande no-brainer riktat till barnfamiljerna från KD ?
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.294876-dags-oka-insatserna-mot-barnpornografin

 24. Joakim Steneberg Says:

  Ja, så kan vi sitta och språka och beklaga oss i evighet. Jag höll själv på med det i Antifeministiska samfundet i 3-4 år. Med skiftande resultat. AFS är numera nerlagt. Men ändå gjorde vi faktiskt några saker på slutet. Årets (tok)feminist blev utsedd, med tio i topp-lista på de andra närmast tokiga, allt efter omröstning. Sista TF blev blev Johan Ehren…(vad heter han nu?), som fick motivering i diktform (skaldad av undertecknad) samt en hiskelig nidbild skapad av Kalle Strokirk. Finns nog på hans hemsida.
  Jag kom med ett förslag, någon annan som har något? Politik är att vilja, eller att handla förmodar jag. Och det här är politik, men Sveriges folk är inte feminister, så det råder en odemkratisk KÖNSMAKTS(!)ordning, fast av helt motsatt slag, i riksdagen! Detta borde väl påtalas och åtgärdas på något sätt även utanför detta forum?

 25. Oskari Says:

  Läste det i tidningen i morse. Precis när folk börjar ifrågasätta feminismen så anammar Moderaterna den. Sorgligt.
  Jag kommer att begära utträde ur Moderaterna.

 26. Joakim Steneberg Says:

  ”Men deras feministiska yra riskerar att smitta av sig på de andra partierna – som redan är mer eller mindre feministiska – så att de blir ännu mer feministiska.” Det är här vi kan komma in, genom att spela ut dem mot varandra, feminismen har sin gräns (Schyman?), problemet blir att få in det i media.
  F.ö. så tror jag att Reinfeldt har Filippat ut, där är en anledning. A ”slippers hero”!

 27. Undrens tid är här? « lena alun Says:

  […] GenusNytt betonar; Som en motvikt mot moderaternas åsikt att män systematiskt förtrycker kvinnor skulle jag vilja citera ett uttalande från nobelpristagaren i litteratur, Doris Lessing: […]

 28. Christopher Says:

  Alla som tidigare har röstat på moderaterna borde förslagsvis skicka ett e-mail till dem och tydligt förklara varför de aldrig mer kommer att rösta på moderaterna.

  Bortsett från att detta beslut är omoraliskt så är det också ostrategiskt och häpnadsväckande korkat. Feministerna som idag stödjer socialdemokraterna, miljöpartiet, vänsterpartiet och feministiskt initiativ kommer aldrig att rösta på moderaterna eftersom de föraktar allt borgerligt. Det enda som detta beslut från moderaternas sida kommer att resultera i är en väljarflykt till övriga borgerliga partier och framför allt till sverigedemokraterna.

  Eftersom vi nu står inför två feministiska alternativ i valrörelsen så hoppas jag verkligen att den borgerliga alliansen går mot ett förkrossande nederlag. Detta på grund av det uppenbara förakt och illojalitet de känner gentemot sina egna väljare.

 29. Tito Says:

  Jaha, måste man rösta på SD nu alltså?

  Jag vill ju inte! ska Moderaterna tvinga mig?

 30. vågen Says:

 31. barfota Says:

  Partier utan feministisk vinkling
  Junilistan
  Sveriges Pensionärers Intresseparti
  Demokratisk allians

  Var med och protestera mot Segregerande och diskriminerande partier. Skicka länken till en kompis!

 32. Patriotisk nysvensk Says:

  barfota@ fast det står på Wikipedia att Demokratisk allians stödde USA´s krig mot Vietnam.

  Det får bli SD eller KD för min del..

 33. barfota Says:

  @Patriotisk nysvensk

  Det stämmer, men detta är ett helt nytt parti och har inget med det som står där att göra. Läs mera på http://www.demokratiskallians.se/

  Jag har lusläst deras partiprogram och inte hittat någon ”flirt” med feminister, därmed inte sagt att jag förkastar eller stöder dem heller.

 34. Patriotisk nysvensk Says:

  barfota, okej, men SD och KD har nog en större chans. Känns som de lönar sig mer att rösta på dem. När tiden är knapp så kan man inte ge sin röst till ett parti som de flesta adrig har hört om ens.. det är som att ge en röst till nån av de etablerade!

 35. barfota Says:

  @Patriotisk nysvensk

  Tja, alla har vi varit små. Själv så jobbade jag på IKEA på den tiden Kamprad själv rotade och fixade på hyllorna i Älmhult.

  Hursomhelst, politik är svårt det är ju som sagt var med än genus frågor som är viktiga, kanske är det kanske den minst viktiga frågan om man ställer det i relation till sjukvård, skolor, arbetstillfällen o.s.v. Lycka till med ditt val det blir säkerligen väl genomtänkt.

 36. Patriotisk nysvensk Says:

  barfota, fast jag anser att genus-frågan är viktig!

  Dvs det är viktigt att ta itu med det, alltså att avvekla hela den ideologin! återinför äktenskapet (man och kvinna) och sluta såga kärnfamiljen och heterosexualiteten i medierna!

  så genus är viktigt!

 37. barfota Says:

  @Patriotisk nysvensk

  Inte tu tal om det, visst är genusfrågan viktig. Men för mig och många andra i samhällets botten så är sjukvård, jobb, boende, pensioner, tryggheten på gator och torg, billiga bussar, billig mat, integritet, en rättvis lönesättning o.s.v. långt mycket viktigare. Det är just alla dessa individuella önskemål som gör att politik är så svårt.

 38. Patriotisk nysvensk Says:

  barfota@ alltså jag menade att den är viktig, i det avseendet att det är viktigt att AVSKAFFA DEN

 39. Sofia Says:

  Reinfeldt är tydligen inte feminist iaf:

  http://www.mariaabrahamsson.nu/

 40. barfota Says:

  @Sofia

  Reinfeldt är trots allt partiledare och ytterst ansvarig för partiets politik, om han inte ställer sig bakom sitt parti så borde han avgå.

  @Patriotisk nysvensk

  Visst det är viktigt att avveckla alla dumheter, utan undantag.

 41. Sofia Says:

  @Barfota

  Det håller jag med om, men hur som helst är det glädjande att varken landets statsminister eller jämställdhetsminister kallar sig feminist.

 42. barfota Says:

  @Sofia

  Jo, men en sak är vad man kallar sig och en helt annan sak är vad man verkligen lever upp till. Även den värsta ”bilskojaren och bedragaren” säger sig vara 100% ärlig om han/hon blir tillfrågade. Om jag skulle köpa en ny bli så skulle jag köpa den av någon som jag VET är ärlig och står för sitt ord och utställda löften.

 43. Bishounen Says:

  Citat; ”Patriotisk nysvensk säger:
  26 januari 2010 kl 0:06

  barfota, fast jag anser att genus-frågan är viktig!

  Dvs det är viktigt att ta itu med det, alltså att avvekla hela den ideologin! återinför äktenskapet (man och kvinna) och sluta såga kärnfamiljen och heterosexualiteten i medierna!”

  Återinföra Äktenskapet? När avskaffades det? Män och Kvinnor kan fortfarande gifta sig med varandra, eller har det hänt något nu plötsligen utan min vetskap?

  Eller åsyftar du att kärlekspar oavsett könskombination, nu har rätt att gifta sig kyrkligt de med, precis som alla andra?

 44. Evert Says:

  Ett riktigt bottennapp från Moderaterna. Nu återstår ju egentligen bara SD och KD som alternativ. Problemet är att alla kanske inte vill rösta på något av dessa partier av andra skäl.

  Vad finns då för alternativ? Jag är övertygad om att det inom alla partier (undantagandes V och MP som jag inte hyser någon större förhoppning om) finns både kvinnor och män som är emot feminismen, men som inte vågar träda fram p.g.a. grupptrycket.

  Jag tycker därför att vi som vill ha jämställdhet på båda parters villkor ska ta reda på, oavsett parti, var de olika personerna står i dessa frågor och sedan kryssa för den kandidat som verkar bäst.

  Om inte detta fungerar återstår bara, som några här ovan föreslagit, ett nytt parti. Jag tror att vi alla är överens om att andelen feminister i politiken inte på något sätt motsvaras av andelen feminister bland väljarna.

 45. Jakob Says:

  Man kan rösta på PP också…
  de är inte feministiska

 46. Ulf Andersson Says:

  @ Jakob

  Men de har stöd av Unni Drougge, som är feminist….

 47. Vissa straffar Gud genast! « GenusNytt Says:

  […] minst tänker jag på moderaternas omfamnande av den feministiska världsåskådningen, som nyligen offentliggjordes. Många kommentarer har skrivits på denna blogg av karaktären “Nu har jag röstat på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: