Smakar kvinnoblod godare än mansblod?

by

 

Here we go again. När en kvinna får kritik, eller till och  med får sparken, brukar det heta att ”det är bara för att hon är kvinna”.

Nu spelar sajten E24:s kvinnoavdelning (varför finns en sådan?) ut detta genuskort igen i en artikel. Detta med anledning av att den hårt kritiserade före detta ordföranden för Svenskt Näringsliv Ebba Lindsö har kommit ut med en slags hämndbok. Kvinnoavdelningen nämner också några andra kvinnor som är offentliga personer och som – hu vad hemskt! – har fått kritik.

”Kvinnoblod smakar tydligen godare än mansblod”, är artikelns rubrik. ”Behovet av syndabockar i ekonomiska, politiska och sociala omvälvningar tycks inte ta slut. De är ofta kvinnor, både historiskt sett och i vår egen tidBehovet av syndabockar i ekonomiska, politiska och sociala omvälvningar tycks inte ta slut. De är ofta kvinnor, både historiskt sett och i vår egen tid”, skriver E24:s kvinnoavdelning.

De nämner Ebba Lindsö (som fick hela personalen emot sig för sin uppenbarligen hemska ledarstil), SEB-chefen Annika Falkengren (som excellerat i bonusar och jättelön) och LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin (som haft ett styrelseuppdrag som hon verkar ha misskött).

Hur många män har under de senaste åren blivit utsatta för kritik? När män får kritik – vilket drabbar mängder med uppsatta män varje år – är det ingen som anlägger ett genusperspektiv.

Det är ett kvinnligt privilegium att kunna gömma sig bakom sitt kön när man missköter sig. Eller, för att vara korrekt: En del vill att det ska vara ett kvinnligt privilegium. Om vi andra säger nej till det så blir det ju inget privilegium.

4 svar to “Smakar kvinnoblod godare än mansblod?”

  1. Kenneth Says:

    Kvinnor misslyckas aldrig i näringslivet. Antingen så får de sparken pga att de är så starka att de uppfattas som ett hot mot männen.

    Eller så är de offer för manliga förtryckarstrukturer.

    Ganska bekvämt att kunna skylla sin egen inkompetens på männen.

  2. Aewheros Says:

    Dracula verkade föredra kvinnoblod.

  3. Josef Boberg Says:

    Hmmm… = läst och begrundat.

  4. Henrik Says:

    Lite som det man kallar ‘race card’. ‘Bara för att jag är…’-ursäkten när man får kritik för att undslippa ansvar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: