Kvinnor har ofta fördel av sitt kön

by

 

Idag skriver Johnny Munkhammar en debattartikel i Expressen som vänder sig mot påståendena om att Ebba Lindsö fick sparken från Svenskt Näringsliv för att hon var kvinna. ”En man hade fått sluta tidigare; det var naturligtvis svårare att göra sig av med organisationens första kvinnliga VD”, skriver han här.

Så är det. Kvinnor har många gånger fördel av sitt kön – även i yrkeslivet. Inte minst i yrkeslivet.

Läs ett tidigare blogginlägg om Ebba Lindsö här – är Ebba Lindsö en kvinnogris?

20 svar to “Kvinnor har ofta fördel av sitt kön”

 1. Oskari Says:

  Att Ebba Lindsö ersatts som VD på CSR-konsultfirman Respect efter mindre än ett år (feb 08-jan09) indikerar att hon kanske inte är den bästa av chefer.

  http://www.respecteurope.com/nyheter.aspx

 2. Lasse Says:

  Tycker mig skönja parareller med Maud Olofsson. Bra munläder och noll kompetens.

 3. bitchtrollet Says:

  Nog för att jag tycker att det är bra att vara kvinna. men att vi som kvinnor i större utsträkning skulle ha mer fördelar, än er män vet jag inte vad du skulle ha fått ifån.
  En man har tillexempel lättare att klättra uppåt i ett företag, och då syftar jag inte på att vi kvinnor inte kan gör det på grund av att man anser att män är bättre på högre poster. Anledningen till detta är att det finns vissa fördomar bland både kvinnor och män som gör att vi som kvinnor får kämpa betydligt mer. Vi har dessutom det naturliga faktum att någon gång i livet föder de flesta kvinnor barn, och i och med det i större utsträckning är hemma med sjuka barn.
  Vi är dessutom i större utsträckning hemma med barnen längre då det inte är ekonomist försvarbart i dag att mannen är hemma med barnen då vi tjänar så olika att man förlorar så mycket pengar på att han skulle vara hemma.
  Så att vi skulle ha fördelar för att vara kvinnor vet jag inte riktigt vad du har fått ifrån. vi får kämpa lika mycket som er om minte mer vad gäller fördomar och ifrågasättningar om vi verkligen vet vad vi håller på med.

 4. Lavazza Says:

  Att enstaka kvinnor kan få och behålla jobb som en motsvarande man inte skulle kunna få och behålla kan väl inte vara något som någon förnekar (även om de inte vill ta upp saken spontant). Min ex fick exempelvis ett välbetalt jobb för att avdelningen i fråga var mansdominerad och det var lättare att få grönt ljus för personalförstärkning med en kvinna, trots att hon inte hade rätt kvalifikationer, även om hon klarade jobbet, men en man med samma kvalifikationer hade blivit utkonkurrerad av en man med rätt kvalifikationer.

 5. Kenneth Says:

  Kvinnor har helt klart väldigt många fördelar i arbetslivet idag – men som aldrig lyfts fram i den feministorienterade dagspressen.

  Där är nämligen den rådande dogmen att det alltid, alltid, alltid är kvinnor som drabbas värst.

 6. Lavazza Says:

  En del toppjobb kanske är för svåra för att det ska gå att hitta någon till varje jobb som verkliga kan utföra arbetet på ett kompetent sätt. Att som externrekryterad leda en opinionsbildande organisation som Svensk Näringsliv med en egen idé om vad som är det rätta sättet och som går på tvärs mot vad som tidigare visat sig vara framgångsrikt är definitvt ett högriskprojekt. Man måste nog vara naiv eller narcissist för att bli förvånad och ledsen när det inte går som man tänkt sig.

 7. barfota Says:

  Om det finns ett (feministiskt) regelverk som underlättar för kvinnor så måste det ju bara vara lättare för kvinnor att få jobb. Jag hoppas de kvinnor som inte tycker så kräver att stadsfeminismen avskaffas omedelbart för då är det ju helt bortkastade pengar.

 8. Martin Says:

  Naturligtvis är det många gånger en fördel att vara kvinna på en mansdominerad arbetslats. Jag jobbar på en sådan och trots mandominansen är det ändå lika många kvinnliga som manliga chefer. Det diskuteras alltid hur man ska öka antalet kvinnor på alla nivåer på företaget men när könsfördelningen på civilingenjörsutbildningarna ser ut som den gör är det naturligtvis svårare att rekrytera kvinnor.

 9. bitchtrollet Says:

  Om man läser hela min kommentar så sa jag inte att det var så att det handlade om att vi inte fick jobb på högre poster eller att det inte är så att på en del arbetsplattser kvotteras in kvinnor på fel sätt.
  Däremot sa jag att vi kämpar mot andra saker som tillexempel den anledningen att fördomar som just den ni tar upp att bara för att man är kvinna har man kvotterats in och trolligtvis så har man inte den Kompetens som behövs men har fått det för att man är kvinna. De flesta kvinnor som sitter på höga poster i något förretag har samma grunder som ni män har, däremot stoppar många kvinnor sig själva på grund av alla fördomar.
  Vilket inte enbart ligger hos er män utan även hos andra kvinnor, säger inte att allt detta är männens fel. vi kvinnor har lika mycket del i det som ni har.
  Så som jag ser det är det få kvinnor som har kommit upp sig i olika företag mindre kompetenta en vad männen som hon har jämnförts med.
  Där emot är det många gånger lättare för både kvinnor och män runt omkring att acceptare att hon hamnat på den positionen om vi får motarbeta henne lite genom att säga att hon (som en avundsjuk kvinlig kollega skulle sagt knullat med chefen), och få tycka lite illa om henne. Det är nog så tyvärr att hon är ett hot i både den manliga och den kvinnliga världen.

 10. Lavazza Says:

  Bitchtrollet: det kan nog stämma, med den modifikationen att hon i den ”manliga världen” bara är samma hot som en annan manlig konkurrent. Hotet mot kvinnliga icke-konkurrenter är mer psykologiskt.

 11. Joakim Steneberg Says:

  Det handlar ju inte bara om (eget) jobb bitchtrollet. (Du visar ett foto (eget) men provocerar med titeln, men OK!) Sedan kan man undra, hur mycket orkar kvinnor på vissa jobb, som män är beredda att stupa på? (Dumt nog!) ”Fördomar”, eller rena rama sanningen? Hur många kvinnor gifter ner sig? Är beredda att ta manliga skitjobb? Avstå från gamla kvinnliga privilegier?

 12. bitchtrollet Says:

  Joakim: nu hänger jag inte med vilken titel? och vad har bilden med saken att göra?
  Det är ju tråkigt att du ser det så joakim, ska tala om att det fins många kvinnor som arbetar livet av sig på ett mansdominerat yrke. och vadå gamla kvinnliga privilegier är det det hela med att vara hemma och ta hand om barnen skulle jag inte vara den sista att överlåta det till mannen. Dock som jag sakt är det idagens samhälle inte ekonomiskt försvarbar vilket jag bygger på att många tjejer i min umgängeskrets oavsätt om de vill eller inte är tvugna att vara hemma med barnen på grund av ekonommiska själ.
  Så du menar alltså på fullaste allvar att kvinnor inte gifter sig för kärlek utan för pengar, det är nog ett önsketänkande från din sida. Visst finns det fysiska hinder för en kvinna att göra alla saker en man gör precis som det fins fysiska och psykiska hinder för er män att klara av de yrkken som är kvinnodominerade. Där av kan du inte gå ut och säga att en kvinna inte skulle klara av att tillexempel jobba som snickare eller murare, plattläggare m.m.

  Ja vi skulle ju kunna ta andra exempel om det inte räker med arbete, skolan tillexempel där killar fortfarande kan bara vara pojkar när de skricker rakt ut i klassrummet eller stör på annat sätt eller kanske ifrågasätter något. Medan en tjej fortfarande ska vara tyst och snäll och inte göra något förnär.
  Det är billigare för en pojke att spela fotboll en vad ärr för en tjej att rida tillexempel.
  Lavazza: Klart att det är psykologist även om jag nog anser att den kvinnan är ett psykologist hot för de män som hon tar platsen för också.

 13. Barfota Says:

  @bitchtrollet

  ”ska tala om att det fins många kvinnor som arbetar livet av sig på ett mansdominerat yrke.”

  Skulle vara kul att veta i vilket yrke och hur det kan komma sig att kvinnor blir i genomsnitt 5-6 år äldre än männen.

  Det är heller inte så att kvinnor inte skulle ”klara av att tillexempel jobba som snickare eller murare, plattläggare m.m.” vi män frågar oss bara varför inte kvinnorna skriker lika högt om att inkvoterade till dessa skitjobb som till VD poster och liknande.

  Det är billigare för en man att cykla än för en kvinna att flyga också.

 14. bitchtrollet Says:

  barfota: Ja du det är bara att läsa statetiken, där det inte talas om att det beror på att ni män gör tyngre arbeten än vad vi gör. Snarare så här det bland annat biologiskt, dessutom utsätter ni er för större risker än vad en kvinna gör och då inte i arbetslivet.
  Ja du kan kanske bero på att det är lättare att komma in på de linjerna på gymnasiet som tjej och att det är fler tjejer som får jobb, än vad det är att få en tjänst som VD.

 15. Observatör Says:

  Angående kvinnliga fördelar, så förvånas jag och störs av att ingen tycks reagera på att Tiger Woods fru Elin Nordgren snokade i hans mobil.

  När man läser om svartsjuka män så brukar sådana beteenden kraftfullt fördömas, som om de vore ett förstadium till kvinnomisshandel.

  Det finns ett slags lättsinne när det gäller kvinnors dåliga beteende. Vi mäter hela tiden män och kvinnor med olika måttstockar och konstigt nog är det tvärtom mot vad alla dessa rättshaveristiska feminister hävdar: måttstocken med vilken kvinnor mäts är oftare till deras fördel än vice-versa.

  Sedan har vi storyn om att Elin skulle ha jagat Tiger på flykt med en av hans golfklubbor, alltså försök till misshandel.

  Men här åter är det ingen som tycks uppröras. Snarare verkar attityden vara att förstå henne och anse att han får skylla sig själv. Men om hon varit otrogen och han läst hennes sms och jagat henne med golfklubba, hur hade det låtit då?

  http://www.amnation.com/vfr/archives/015501.html

 16. Christopher Says:

  Kvinnor har helt klart fördelar på arbetsmarknaden. Många företag inom det privata näringslivet vill vara politiskt korrekta och söker därför specifikt kvinnor. Med andra ord har en kvinna med samma meriter som en man ofta lättare än honom att få en viss anställning just på grund av att hon är kvinna.

 17. Jack Says:

  Man skulle kunna göra en kvantitativ studie på platsbanken hos ams och se hur många annonser som ”ser gärna kvinnliga sökande” jämfört med ”ser gärna manliga”. Detta vore förstås bara den synliga diskrimineringen av män som avslöjas.

 18. Ola Jennebrink Says:

  Intelligensmässigt är jag en medelmåtta,men när jag tog del av vad Ebba sa som chef för näringslivet,så drog jag slutsatsen att hon fått jobbet för att hon var snygg och kvinna.Jag uppfattade henne nämligen som dum i huvet.Nu skriver hon att hon fick sparken för att hon var kvinna.Det var väl ingen som hade hjärta att säga sanningen.Och själv förstår hon som sagt inte.

 19. Erik Says:

  Bitchtrollet:

  OBS! Detta inlägg är trista fakta och logiska konsekvenser. Inga fria åsikter och inga inlindade retoriska tricks.

  ”Det är ju tråkigt att du ser det så joakim, ska tala om att det fins många kvinnor som arbetar livet av sig på ett mansdominerat yrke.”

  Men många många fler män som gör det och även på de mansdominerade yrkena får männen göra det jobb kvinnorna inte är fysiskt starka nog att klara av, samt det jobb männen inte är mentalt starka nog att säga nej till att göra även om kvinnor är fysiskt kapabla (ex byta däck på bilen kan kvinnor lära sig, men om de är söta och får killar att stanna och göra det så vill de hellre det) Summa summarum blir att männen jobbar mer och dessutom har träning på saker kvinnorna inte behövde göra.

  Men det pratar vi inte om för kvinnorna har idag politiker som skydd. En till sak män gör åt dem.

  ”och vadå gamla kvinnliga privilegier är det det hela med att vara hemma och ta hand om barnen skulle jag inte vara den sista att överlåta det till mannen.”

  Men åter är det så de överlägset flesta kvinnor gör i högre grad än männen och då blir det logiskt även en skillnad i resultatet för handling påverkar resultat. Fast det är ju fysik och det säger Moira McGenus vi skall strunta i.

  ”Dock som jag sakt är det idagens samhälle inte ekonomiskt försvarbar vilket jag bygger på att många tjejer i min umgängeskrets oavsätt om de vill eller inte är tvugna att vara hemma med barnen på grund av ekonommiska själ.”

  Det beror på sociala skäl, inte ekonomiska. Vi har någonting som vi trots självutnämnda och arroganta eliters attacker kallar familjen.

  ”Så du menar alltså på fullaste allvar att kvinnor inte gifter sig för kärlek utan för pengar, det är nog ett önsketänkande från din sida.”

  Kvinnor gifter sig generellt inte utan pengar, det är fakta. Varenda studie i Finland, Norge, Sverige och Danmark visar samma sak.

  Du kan sedan dra vilken slutsats du vill men kvinnor väljer kärlek nästan enbart när de får pengar också. Som en känd supermodell sade när programledaren bröt alla regler och faktiskt påtalade detta ”amen du han har en fin personlighet också”

  ”Visst finns det fysiska hinder för en kvinna att göra alla saker en man gör precis som det fins fysiska och psykiska hinder för er män att klara av de yrkken som är kvinnodominerade.”

  Män har ursprungligen klarat alla yrken, det har inte kvinnor. Det låter säkert bra att säga det är lika sannolikt det finns yrken män inte klarar av men empiriskt är det påståendet falskt. Det enda som hindrar män i ett yrke är politisk ideologi, godtyckliga av människor bestämda hinder. Kvinnor däremot hindras av faktiska hinder.

  Det är orättvist men det är heller inte meningen vi skall tävla utan samarbeta. Det har vissa tydligen missat och därmed är vi i en evighetsdiskurs som gynnar personer som Kapten Klänning men ingen annan.

  ”Där av kan du inte gå ut och säga att en kvinna inte skulle klara av att tillexempel jobba som snickare eller murare, plattläggare m.m.”

  Jovisst, så länge kvinnor inte har samma resultat som män i fysiska grenar i OS så kan han säga att vid en mans maximala prestation så kan kvinnan inte utföra det jobbet (Precis som många män heller inte kan det för alla män är inte lika starka)

  Men som sagt, det är ingen tävling mellan killar och tjejer, det är bara det att ni tjejer verkar glömt det medan feminister försöker skapa en sådan.

  ”Ja vi skulle ju kunna ta andra exempel om det inte räker med arbete, skolan tillexempel där killar fortfarande kan bara vara pojkar när de skricker rakt ut i klassrummet eller stör på annat sätt eller kanske ifrågasätter något.”

  Det där är enbart ideologiska invändningar, kvinnor är varken smartare eller kunnigare än män i faktiska arbetslivet. De hittar inte på bättre fungerande företagsideer, de försöker mestadels faktiskt bli anställda vid en existerande ide medan män stått för 80% av nya företag och dessutom har de inte företagat i samma branscher och heller inte delat riskerna lika.

  Men det går att strunta i dessa data.

  ”Medan en tjej fortfarande ska vara tyst och snäll och inte göra något förnär.”

  Det där är inte ens en korrekt beskrivning längre. Tjejerna har för länge sedan slutat vara tysta och snälla i skolan. Man använder gamla data.

  ”Det är billigare för en pojke att spela fotboll en vad ärr för en tjej att rida tillexempel.”

  Hästars mathållning är dyrare än fotbollars javisst. Det är därför så många killar i fotbollseliten kommer från fattiga länder medan inte särskilt stor del av eliten i dressyr kommer från Brasilien. Nån som vill kolla efter och bevisa mig fel?

 20. Anders Eldkrona Says:

  Instämmer!
  Dessutom är det ofta så när det finns fysiska krav för att få ett visst arbete, så SÄNKER man kraven för att kvinnor skall kunna få tjänsten, bara för att dom är kvinnor.
  Men sedan när det ”bränner till” och arbetssituationen kräver, så får män gå in och hjälpa kvinnorna.
  Ofta hjälper männen till lite extra för att visa sig ”rediga” och imponera på kvinnorna.
  På så vis drar kvinnor ännu mer fördel av situationen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: