M – glöm inte mansdiskrimineringen

by

Idag publicerar moderaternas partisekreterare Per Schlingmann och partiets jämstsälldhetspolitiska talesperson Hillevi Engström en debattartikel på SvD Brännpunkt. Tyvärr är artikeln mycket o-jämställd. Den tar enbart upp problem och (verkliga eller inbillade) jämställdhetsunderlägen för kvinnor. Männens problem och underlägen lyser helt med sin frånvaro.

Några exempel på detta: ”…många tjejer och kvinnor inte enbart bedöms utifrån den individ de är”. ”Det helt avgörande är att stärka kvinnors ställning på arbetsmarknaden”. ”Kvinnor måste också ges lika stor frihet att välja och välja bort arbetsgivare som män har”.

Det är tragiskt att även moderaterna har fastnat i det feministiska träsket. Att kvinnor totalt sett skulle utgöra en underordnad grupp är en grov feministisk myt.

Schlingmann och Engström, varför nämner ni inte mansfrågorna? Några exempel:

– Det finns en lag om kvinnofrid men ingen lag om mansfrid
– Män är betydligt mer utsatta för våldbrott än kvinnor men hela samhällsdebatten handlar om våld mot kvinnor
– När ett sambopar får barn har kvinnan vetorätt mot delad vårdnad (hon kan neka mannen delad vårdnad)
– Även vid delad vårdnad krävs kvinnans godkännande för att pappan ska få halva barnbidraget
– 95 procent av all enskild vårdnad tilldöms mammor på grund av matriarkala värderingar
– Det lönar sig för kvinnor att utan grund beskylla oskyldiga män för övergrepp för att vinna en vårdnadstvist
– Kvinnor har rätt att bli kroppsvisiterade av en kvinnlig polis men män har inte motsvarande rättighet
– Män förhindras på grund av sitt kön att ta del av diverse samhällssatsningar och bidrag
– Män har ca fyra års kortare genomsnittlig livstid
– Män är mycket mer drabbade av arbetsplatsolyckor och självmord än kvinnor

Detta är bara en del exempel, stora och små, på orättvisor mot män idag. Män är den enda grupp som är diskriminerad enligt svensk lag. Mot den bakgrunden är det uselt att två ledande moderater skriver en debattartikel om jämställdhet som bara tar upp (verkliga eller inbillade) problem för kvinnor.

För övrigt, här skriver Charlie Weimers, ordförande i Kristdemokratiska ungdomsförbundet, en mycket intressant artikel på Brännpunkt. Han vill att Kristdemokraterna ska utmana det feministiska problemformuleringsmonopolet och låta en individuell människosyn ersätta genusglasögonen (som han uttrycker det). En nyckelmening i Weimers artikel är denna: ”En borgerlig jämställdhetspolitik accepterar att det finns kvinnligt och manligt, men fokuserar på varje människas rätt att göra sina egna livsval”. Man kan konstatera att avståndet till moderaternas feministiska analys är oerhört stort.

Annonser

27 svar to “M – glöm inte mansdiskrimineringen”

 1. Jack Says:

  Bra listat Pär. Jag undrar om inte detta måste sägas till politiker direkt. Vet iofs inte hur många som läser denna blogg. De måste förstås vända sig efter rösterna. Men bilden av vilka opinioner som är representativa går att förändra.

  Om man t ex anammade ett beteendemönster 1 inlägg här, 1 inlägg i ny miljö, 1 inlägg till politiker, och sedan fick man gå tillbaka hit igen. Då skulle en förändring av attityder kunna ske snabbare.

  Det positiva jag kan se är att politiker inte brukar hålla vad de säger innan val ^^

 2. NisseNyfiken Says:

  M har, om de inte nyanserar sig i frågan, diskvalificerat sig från min röst i höstens val iaf. Det vore intressant att få partierna att svara på en enkät om jämställdhet så man vet var man ska lägga sin röst.

 3. Info Says:

  FEMINISTISKT INITIATIV – SVERIGES MÄKTIGASTE PARTI?

  De har visserligen inte ministerposter ännu men rör sig ändå minst lika drottninglikt i det svenska åsiktsetablissemangets gemak som Silvia i det kungliga slottet.

  • TIINA OCH GUDRUN
  Syns och hörs överallt, predikar och domderar. Församlingen (Sjupartialliansen, journalistkåren och universitetsvärlden) suckar andäktigt och trevar i börsen efter frikostiga kollektpengar.

  • SOFIA KARLSSON
  En av Fi:s grundare, dess f.d. ”talesperson”. Plats 21 på Fi:s riksdagslista 2006. Projektledare i Sveriges förenade gaystudenter. F.d. ordförande för Sveriges Förenade Studentkårer. Politisk ambition: ”Motverka den manliga, heterosexuella, västerländska normen inom den högre utbildningen.”

  • KRISTINA HULTMAN
  Nummer åtta på Feministiskt initiativs valsedel i riksdagsvalet 2006. Viktigaste valfråga: ”skippa heteroparterrorn”.

  ”Jag har varit redaktör för tidskrifterna Bang och Arena, varit politisk sekreterare i Nationellt råd för Kvinnofrid, arbetat med utredningen om jämställdhet på scenkonstområdet, varit ordförande för Svenska PEN:s kvinnokommitté, mm.”

  Tidigt engagerad i trumpetspel ur ett genusperspektiv: JÄMSTÄLLDHET OCH GENUS PÅ KONSTMUSIKOMRÅDET – REFLEKTIONER OCH SLUTSATSER KRING MÄNS DOMINANS. (SOU 2006:42. Författare: Kristina Hultman.)

  Närmare beskriven av framlidne Kurt Lundgren i hans eminenta blogg Östra Ölands fria horisont (4/3 2009):

  ”När jag tittade på debatt i TV med Janne Josefsson om jämställdhet fanns det ett helt hysteriskt fruntimmer med, Hultman nånting, kanske Kristina, som förklarade att hon nu levde samman med en kvinna och sedan kom det knulla och kåt och andra könsord, de ramlade ur truten på henne som ärtorna ur en strut.

  Uschekta, men jag är gammaldags, jag blir generad när jag hör en kvinna tala så, jag rodnar över hela kroppen och blir på nåt sätt helt avtänd. För övrigt verkade alla feminister helt hysteriska, även mannen med de stirrande ögonen, Fredrik Malm; ytterligare en egenskap hos hysteriska feminister är att de samtliga har turbotrut och glödande ögon. Medan alla andra talar om dessa svåra ting med lite eftertänksamhet och aningen trögt babblar feminister på i vansinnig fart, de är omöjliga att stoppa, som denna fru Hultman, som verkligen gav turbotruten ett fult anlete.”

  • PETRA ULMANEN
  Riksdagskandidat för Fi. F.d. redaktör för den radikalfeministiska tidskriften Bang och den socialistiska tidskriften Ordfront Magasin. Sommarpratare i P1. Sekreterare och medförfattare i Socialstyrelsens utredning Makt att forma samhället samt i div. andra, statliga utredningar. Uppburen medarbetare på div. stora dagstidningars debatt- och kultursidor.

  Författade som s.k. stödstrumpa 1997 den i kulturkretsar lovordade debattboken ”(S)veket mot kvinnorna och hur högern stal feminismen”. Deltog 2005 tillsammans med Claes Borgström, Tiina Rosenberg, Pia Laskar osv. i en stor manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm, kallad Manifestation mot flatfobi.

  ”Claes Borgström (JämO) inledde sitt tal med att fråga sig själv: Kan man som myndighetsanställd parlamentariker utropa ’Krossa Patriarkatet’?”

  – Klart man kan! sa Borgström.

  Han sa också att kvinnohat och homofobi går hand i hand. Båda har sin grund i de stereotypa könsrollerna samhället påbjuder, heterosexualiteten som norm och patriarkatets makt.” (Källa: http://www.rfsu.se.)

  • DEVRIN MAVI
  Partistyrelseledamot i Fi, dess ”talesperson” 2005-2006. Tidigare journalist i Metallarbetaren och redaktör för dem islamistiska tidskriften Mana. Medarbetare i tidskrifterna Bang och Internationalen. 1901 Stockholmsreporter och krönikör på Dagens Nyheter. F.n. chefredaktör för den socialistiska tidskriften Arena och ledarskribent i Dagens Arena. Sommarpratare i Sveriges radios P1, expertinkallad i Sveriges radios Studio Ett. Diskussionsledare under Stockholm Pride.

  • OX SKRIVER: ”Två av Sveriges lesbiska frontpersoner, MIAN LODALEN och ELISABETH OHLSON WALLIN [Ecce Homo] har tagit ställning för Feministiskt Initiativ.” Ytterligare några sådana, som på grund av sina sympatier för Feministiskt initiativ valt en HBT-läggning, är riksdagskandidaterna MONICA AMANTE, STINA SUNDBERG, MIKAELA ROBSAHM, LOVISA BRADE (Sveriges kvinnolobby), VERONICA SVÄRD.

  • ANNIKA HAMRUD
  ”Annika Hamrud är journalist som arbetar på Dagens Nyheter och Queerkids är hennes debutbok. Annika Hamruds debutbok, Queerkids, är är fortfarande den bästa boken om icke-heteronormativt föräldraskap som finns på marknaden. I Queerkids var DN-journalisten Annika Hamrud först med att peka på hur biologismen styr svensk familjepolitik.” (Källa: Normal Förlag.)

  • JONAS GÖTHNER
  Naturligtvis återfinns, förutom Claes Borgström, också sparsamt män bland Feministiskt initiativs sympatisörer. En sådan är t.ex. Jonas Göthner, debattör i Uppsala Nya Tidning och en av grundarna av Uppsala Pride.

 4. maggan Says:

  jahapp…..då får man rösta på KD hädanefter verkar vara enda möjligheten om man nu inte blir lobotomerad och rättad in i det socialistiska ledet.

 5. Clabbe Says:

  Bra lista! Vill lägga till två punkter:

  – En kvinna behöver inte bli mamma mot sin vilja. Många män tvingas bli pappor mot sin vilja, och får betala underhåll i 18 år.

  – 95 % av alla interner på Sveriges fängelser är män.

 6. Clabbe Says:

  Kom på en till:

  – 80 % av de hemlösa är män.

 7. Kenneth Says:

  Jag överger helt klart Moderaterna i nästa val till förmån för KD.

  När Reinfeldt kommenterade den nya jämställdhetsplattformen i tv så sa han politiskt korrekt något i stil med att ”Det finns många lata, inkompetenta gubbar som står i vägen för tjejer”.

  Det är möjligt. Men det finns många lata och inkompetenta kärringar också. Skadar nog inte att ibland lyfta fram även dem i debatten.

 8. barfota Says:

  @maggan

  Läs KD´s manifest http://www.kristdemokraterna.se/~/media/Files/VarPolitik/Handlingsgprogram/manifestjamstalldhet.pdf.ashx

  Innan du bestämmer dig för gott.

 9. barfota Says:

  Hämtat från KD´s handlingsprogram.

  ”Kristdemokraterna vill, i likhet med beslut som fattats i Norge, agera för att snarast öka andelen kvinnor på ledande poster.”

  http://www.kristdemokraterna.se/~/media/Files/VarPolitik/Handlingsgprogram/manifestjamstalldhet.pdf.ashx

 10. Clabbe Says:

  Ja, vad finns det kvar att rösta på för oss som avskyr radikalfeminismen – SD?

 11. Clabbe Says:

  Kan inte Pär – förslagsvis tillsammans med Pelle Billing – skriva en debattartikel som bemöter Moderaternas jämställdhetspolitik – gärna med argumenten som nämns i artikeln? Vore nog inte så svårt att få in den i någon stor tidning.

 12. Bengt Says:

  Det är läskigt att ni alla är så inskränkta. Din lista tyder bara på din oerhörda okunskap om hur samhället ser ut.

  Och vad har ”Män har ca fyra års kortare genomsnittlig livstid” med någonting att göra? Är det också ett samhällets ”mansdiskriminering”?

 13. barfota Says:

  @Clabbe

  Pär skriver ”- Det finns en lag om kvinnofrid men ingen lag om mansfrid”

  Så här skriver SD ”Kvinnofriden är mer hotad nu än på många år.”

  Ordet kvinnofrid är återkommande och borde helt tas bort ur alla sammanhang.

 14. Är Kristdemokratiska Ungdomsförbundet under Weimers’ ledning Sveriges enda hopp? « Kunskap * Bildning * Tradition Says:

  […] också: Ström, Pär. »M – glöm inte mansdiskrimineringen», i GenusNytt […]

 15. barfota Says:

  Jag kan inte tänka mig att KD Ungdomsförbund kan ställa sig utanför KD´s
  program http://www.kristdemokraterna.se/~/media/Files/VarPolitik/Handlingsgprogram/manifestjamstalldhet.pdf.ashx

  Jag tror helt enkelt inte att några av de etablerade partierna vågar ställa sig upp och offentligt, nationellt och internationellt deklarera sig som antifeministiska.

  Var med och protestera mot Segregerande och diskriminerande partier. Skicka länken till en kompis!

 16. Henrik Says:

  Nu får man god lust att copy-pasta Kurdo Baksis uttalande om att SD är farligare utanför riksdagen än i den.

  Och Barfota. Jag sa det till Uffe i en tidigare kommentar i en tidigare post och nu säger jag det till dig: SDs snack om kvinnofrid berör mångkulturen som vi anser kommer med normer som feminismen är mystiskt tysta om.

 17. barfota Says:

  @Henrik

  Jag vet, men det står lik förbannat ordet ”Kvinnofrid” vilket jag tolkar som könsrelaterat och röstfiske bland kvinnliga väljare. Frid för alla…. och om man skriver ett manifest eller partiprogram så måste man också tänka på vad man skriver så att det inte kan misstolkas. Låt oss vänta och höra om SD offentligt, nationellt och internationellt tar avstånd från feminism först och främst.

 18. Clabbe Says:

  @ Bengt

  ”Det är läskigt att ni alla är så inskränkta. Din lista tyder bara på din oerhörda okunskap om hur samhället ser ut.”

  Vad då okunskap? Kan du peka på några faktafel i Pärs lista? Den som är inskränkt är du, troll.

  ”Och vad har ‘Män har ca fyra års kortare genomsnittlig livstid’ med någonting att göra? Är det också ett samhällets ‘mansdiskriminering’?”

  Före den industriella revolutionen levde kvinnor och män ungefär lika långa liv, sedan förkortades män medellivslängd. Vad tror du att det beror på? Knappast på att män har det lättare, eller hur?

 19. Aewheros Says:

  ”- Kvinnor har rätt att bli kroppsvisiterade av en kvinnlig polis men män har inte motsvarande rättighet”

  Den här tycker jag är litet skojigt. Om det inte får förekomma några sexuella dragningar från endera sidan så måste ju det betyda att en homosexuell kvinna har rätt att visiteras av en homosexuell man, och vice versa. 🙂

 20. Magnus Says:

  Enda vettig alternativet förblir SD än så länge. Tror inte riktigt på KD:s utspel. Förhoppningsvis är det en isbrytare för andra att tänka om.

 21. Shastra Says:

  Hellre PP i så fall än SD. Hur mycket SD än försöker framstå som rumsrena, så är dom i grund och botten anhängare av samma sorts kollektivistiska filosofi (”grupptänk” för neandertalarna där ute) som feministerna. Enda skillnaden är att SD kåtar upp sig på nationalitet istället för könstillhörighet. Men det är samma tankefel i botten.

 22. Henrik Says:

  @Shastra: Jag vet ej hur ditt tangentbord är konstruerat men jag har en bra bit mellan S och N på mitt. Lite som att förväxla UKIP med BNP.

  Dessutom är inte könstillhörighet något som vad jag vet är förringat på samma sätt som den svenska identiteten som man brukar få töntstämpel eller i vissa extrema fall bli misshandlad för om man hävdar den.

  Och vill du ha rumsrent ska du inte välja PP. Säger namnet Björn Feltén dig något? EP-kandidaten som hade uttryckt en önskan om dödsstraff på sverigedemokrater.

 23. Lasse Says:

  Håller inte med dig Shastra. Läst deras partiprogram som jag uppfattar som nyanserat, människovärdigt och rimligt.

  Jag kommer bli förstagångsväljare för SD, enda vettiga alternativet (just nu)

  Fd. aktiv Moderat

 24. En riktig borgerlig jämlikhetspolitik på jämlikhet.nu « F M S F | Presidiebloggen Says:

  […] har vi fått läsa dels Schlingmanns och Engströms försvar av den nymoderata linjen. Och dels starkt ifrågasättande texter som med rätta undrar om allt står rätt till i det moderata […]

 25. Erik Says:

  Bengt:

  ”Det är läskigt att ni alla är så inskränkta. Din lista tyder bara på din oerhörda okunskap om hur samhället ser ut.”

  Om du tycker det så bevisa det med riktiga argument, vad du tycker är ”inskränkt” och ”läskigt” är inget argument och prata om ickefeministers brist på kunskap kanske man skall akta sig för när feministiska höjdar-representanter för åsikten de andra inte har ”kunskap” sitter misstänkta för att ha jagat och våldtagit småtjejer? Det kanske inte är den bästa källan att hänvisa till sådan ”kunskap”?

  ”Och vad har ”Män har ca fyra års kortare genomsnittlig livstid” med någonting att göra?”

  Du kanske skall läsa in dig på vad svartas flera år kortare genomsnittlig livstid jämfört med vita har med någonting att göra? Lustigt att du försöker hävda det är du som har kunskap när du inte ens visar grundläggande sådan.

  ”Är det också ett samhällets ”mansdiskriminering”?”

  Vad säger forskningen om svarta-vita. Har man någon förklaring på varför svarta lever kortare? Eller menar du kanske att man skall utgå från att det är helt normalt svarta dör snabbare?

 26. fem Says:

  män är visst mer utsatta för våldsbrott, ja, men de är utsatta för ett ”jämlikt våld”. alltså våld av andra män utomhus typ krogbråk och gängbråk. kvinnor blir misshandlade, också av män, i hemmet av en man de borde kunna lite på. en man som vill kontrollera dem och tycker sig ha rätt att ”uppfostra” och ”sätta gränser”. Det handlar om makt, inte antal. Dessutom, ”matriarkaliska”…jag tror jag skrattar på mig.

 27. fem Says:

  förresten, vilka bidrag kan bara kvinnor få? Kan det ha nånting att göra med att kvinnor fortfarande bara har ca 70 % av männens löner, för samma arbete alltså! en sak till….att män tar livet av sig i högre utsträckning beror endast på att de lyckas i högre utsträckning en kvinnor. män väljer i högre grad metoder som att skjuta sig, hoppa från höga byggnader medan kvinnor skär upp handlederna eller tar sömnpiller. det har ingenting med att det är mer synd om männen att göra. tjejer har i högre grad ätstörningar och andra självdestruktiba beteenden som att skära sig, än vad killar har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: