Kvinnliga skogsägare på krigsstigen

by

Finns det en organisation särskilt för kvinnliga skogsägare? Naturligtvis! Den heter Spillkråkorna.

Organisationen startades efter att den statliga myndigheten Skogsvårdsstyrelsen ordnade en kurs om skogsfrågor särskilt för kvinnor (varför gjorde de det?). En av initiativtagarna, Gunilla Törnquist-Hedström, berättar om bakgrunden till att Spillkråkorna bildades: ”Vi kände att vi var en udda grupp, vi syntes inte, skogsägare såg inte ut som vi”.

Den nybildade föreningen gjorde ett utskick till skogsföretag och frågade hur jämställdhetsarbetet såg ut. Ingen svarade, vilket gjorde spillkråkorna mycket upprörda.

”Då gjorde vi en drive och såg till att vara aktieägare så vi fick komma in på bolagsstämmorna”, berättar Annakarin Bergström, en annan av kvinnorna bakom Spillkråkorna. ”Vi begärde ordet och frågade var vi som kvinnliga skogsägare och aktieägare fanns”, berättar hon.

Spillkråkorna vill visa på betydelsen av kvinnligt skogsägande. Idag är nämligen bara 38 procent av skogsägarna kvinnor. Det fattas alltså tolv procentenheter. Allvarligt.

Läs mer här.

Kommentar: Vad är det för särskilt med könet på en skogsägare? Det viktiga är väl att skogsbruket drivs på ett effektivt och miljövänligt sätt. Varför göra genusfråga av en sak som inte har det minsta med genus att göra?

Jag undrar hur Spillkråkorna finansieras. Det framgår inte på Skogsstyrelsens webbplats. Någon som vet?

För övrigt, idag passar DN:s ledarskribent Annika Ström Melin på att göra en feministisk vinkling av EU-politiken. ”Nu ska den enda kvinnan i EU-ledningen tydligen sättas på plats”, skriver hon. Bakgrund? EU:s nya utrikesminister Catherine Ashton har fått en hel del kritik. Kvinnor får ju inte kritiseras.

9 svar to “Kvinnliga skogsägare på krigsstigen”

 1. Kenneth Says:

  Pär Ström:

  Lite off topic, kanske. Men varför startar inte du ett anti-feministparti till höstens val? Du skulle komma in riksdagen hur lätt som helst.

  Vi är många som känner oss lite vilsna efter moderaternas jämställdhetsutspel. KD ligger bättre till, men något riktigt bra parti finns tyvärr inte idag för oss som ur utless på statsfeminism.

 2. vmm Says:

  Det kanske är dags att damma av dom gamla genitivorden. Skogsägarinna, kan det ju heta. För det är ju tydligen viktigt att veta vilket kön någon som äger skog har.

 3. Ola Jennebrink Says:

  Enl Malin Siwe på SvD har de statsbidrag.

 4. Ola Jennebrink Says:

  Förlåt-Malin är på DN.Spillkråkorna får del av de bidrag som är speciellt riktade till de som organiserar kvinnor.

 5. Lasse Says:

  Fan jag blir så jävla trött på den här ensidiga finansieringen till bara kvinnor. Dessutom är det mina skattekronor som går till detta.

  Hade en polare (en man) som skulle starta firma inom städbranschen men fick tyvärr nobben när det gäller bidrag, finansiering och stöttning. Som tur var kom dem på den briljanta iden att köra allt genom sambon. Å ser man på sesam öppna dig blev det. Obesevera att dem hade samma förutsätttningar finansiellt.

  K Ö N S D I S K R I M I N E R I N G !!!

 6. Jack Says:

  Av allmänt intresse och inte skogsrelaterat:
  Hur mycket trafficking och sexhandel som föregår är oklart, siffrorna har framlagts som visat sig sakna stöd. Det som kanske är mindre känt är att det också är kvinnor som dominerar i slavhandeln med andra kvinnor och barn:

  http://rt.com/Top_News/2009-03-01/European_women_orchestrating_sex_slavery.html

  ”he problem is that there wasn’t a comprehensive method to share and analyze that information–that is until a report that was recently released by the United Nations Office on Drugs and Crime (UNODC).

  The reports show that worldwide 60% of those convicted for human trafficking are women. In some countries in Europe the figures are higher.

  Human trafficking is the politically correct term for modern slavery and the most common form of human trafficking is sex exploitation, which appears to be the ladies crime of choice in parts of Europe.”

 7. Matte Matik Says:

  Pär – fråga Tanja om hon inte kan infiltrera dom! Hon har i kommentarerna på sin blogg skrivit att hon äger skog – hon kanske redan är en spillkråka. 🙂

 8. Anders Eldkrona Says:

  Typiskt feminister !
  Det är inget annat en än ”ny form av socialism”, av värsta sorten.
  .
  Jo, detta är ett typiskt agerande från feministerna.
  .
  Man börjar ju undra vad det är för fel egentligen som driver dem att ”tränga” sig in på olika områden.
  .
  Ta t ex på när de första feministerna absolut skulle in på Brandkåren.
  Kraven var ganska tuffa pga att det var ett tufft jobb.
  .
  Vad gjorde myndigheterna då ?
  Jo, dom SÄNKTE kraven för att anpassa mot kvinnorna, fastän jobbet har sina fysiska krav.
  .
  Vad är det som driver dem ?
  .
  * Har dom blivit sexuellt utsatta som barn ?
  * Har dom blivit tvingade att leka med fel färg på sina leksaker av någon genuspedagog ?
  * Är dom lesbiska ?

  Finns det något mätetal på hur stor andelen lesbiska är, bland dessa kvinnor som söker sig till / tvingar sig till, olika manliga bastioner ?

  Kanske något för MansHögskolan att forska i !?

  Nähä, …. just det finns ingen sådan, bara en KvinnoHögskola som påverkar och lobbar bland beslutsfattare med frasen: ”Forskning har visat att …….”

 9. Erik N Says:

  De syntes inte?
  Vad betyder det egentligen?
  Det låter ju som att de försökte säga saker men ingen lyssnade, men sen också som att det inte var så mycket att de ville få igenom förslag som…ja de ville bara höras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: