Jämställdhet vid Stockholms blodbad

by

Vi matas hela tiden med information om kvinnoförtryck, medan man måste vara receptiv för att uppfatta tecknen på mansförtryck. Sådana tecken finns det dock gott om för den som är uppmärksam och har begåvats med en möjlighet att tänka själv.

Nyligen var jag på en historievandring i Gamla Stan arrangerad av ett guideföretag som kallas Stockholm Ghost Walk. Utmärkt, kan rekommenderas! Stora historiska kunskaper framställda på ett mycket levande sätt.

När vi kom till Stortorget var förstås Stockholms Blodbad den stora grejen. Ungefär så här berättade guiden:

Den danske kungen Kristian II hade just blivit krönt, och i samband med det kallade han 100 utvalda svenskar till ett möte på slottet. Alla trodde att det var en fest. Sedan låstes dörrarna och soldater kom in. Kvinnorna togs åt sidan och sattes i vagnar med destination Köpenhamn. Männen leddes ut på Stortorget, ställdes upp på rad och halshöggs en i taget.

Männen dödades alltså, kvinnorna fick behålla livet, enligt denna guide. Förfarandet var knappast jämställt – och det var knappast kvinnorna som var det drabbade könet. Mansdiskrimineringen måste betecknas som mycket långtgående, eftersom inget kan ha större värde än livet självt.

En annan glimt av mansdiskriminering skymtade förbi i en av dagens morgontidningar, minns inte vilken. I alla fall nämndes det i förbifarten att Tyskland tills ganska nyligen hade en lag som sa att män var skyldiga att försörja sina kvinnor även efter en skilsmässa. En tung börda, reserverad för män. En sådan lag ter sig naturlig i ett samhälle där kvinnorna inte förvärvsarbetar – men då ska även den sidan av myntet nämnas i debatten. Inte bara nackdelarna för kvinnor. Media och genusproffs tar dock nästan enbart upp den sida av myntet som har att göra med nackdelar för kvinnor.

Annonser

5 svar to “Jämställdhet vid Stockholms blodbad”

 1. NisseNyfiken Says:

  Hörde på TV4-nyheterna i morse att FN nu bara ger vatten och mat till kvinnor, äldre och handikappade bland Haitis behövande. Det låter helt absurt och måste väl också betecknas som en obehaglig diskriminering av män…

 2. Bellinghausen Says:

  Ett annat exempel är, som jag läste i sydsvenska för ett tag sedan, en artikel om en miljöprofilerad taxifirma i sydafrika som drevs av kvinnor. Artikeln skrev i positivt ordalag om hur man endast anställde kvinnliga taxichaufförer. Men senare framgick det dock att så ändå inte var fallet. Man hade anställt en tredjedel män. Någon var ju tvungen att köra nattskiften! Vilket i Sydafrika ä ytterst farligt. Man kan alltså sammanfattningsvis konstatera att det är OK att diskriminera mot män och utesluta dem från ett företag, men förstås inte till priset att kvinnor skulle behöva uppbära de innebärande riskerna med yrket.

  En annan sak jag också funderat på. Alla dessa kvinnliga säkerhetsvakter man ser Willys och Coop innan stängningsdags, är det lika många kvinnor som jobbar de ensamma nattskiften? Eller har man sas. bara plockat russinen ur kakan och placerat kvinnorna på de ofarliga, trevliga kvällsjobben, och låtit männen vare de som kör runt själv i industriområden eller dylikt?

 3. vmm Says:

  Jag har läst ett par böcker som handlar om dödsstraffet i England under 1800-talet och fram till att det avskaffades under 1960-talet. Dödsstraff var obligatoriskt för mord fram till slutet av 1950-talet och få benådades (jag skulle kunna bluddra ut nu om att dödsstraffet succesivt avskaffades i England under 1900-talet. Från att ha varit obligatoriskt till att bli optional).

  Men hur som helst. När det gäller kvinnor och män så vållade dödsstraffet massor av bekymmer i England. Tänk er personer uppfostrade i viktoriansk anda, redo att ta fram luktsaltet så fort kvinnor råkade ut för något.

  Det där vållade ju problem när kvinnor dömdes till döden och skulle hängas. Ingen hade ju tänkt sig att kvinnor skulle få dödsstraff utan alla var nästan chockade när en KVINNA var åtalad för ett brott som kunde ge dödsstraff och för att inte tala om när det var dags för avrättning. Bödlarna i England var närmast svimfärdiga inför tanken att hänga en kvinna. Dom gjorde det, för dom var så oerhört plikttrogna, men det bröt liksom mot alla deras normer. Inför varje hängning av en kvinna så kom protester, bland annat så fick en bödel ett brev inför en häning som sa ”Be a man – don’t hang a woman”. Var en man – häng inte en kvinna. Analysera det ur ett genusperspektiv if you please.

  Englands dödsstraffshistoria DRYPER av intressanta händelser och åsikter om män och kvinnor och genus och jämställdhet allt sådant.

 4. Perny Says:

  Jag vill inte på något sätt säga att något är på ett visst sätt, som ni har gjort, då ni kallar saker och ting för mansförtryck. Jag har bara en liten enkel fråga till, först författaren av detta inlägg: har du tagit i beaktning kvinnans ställning i samhället innan du kastar förtryckarskuggor över händelsen vid Stockholms blodbad. Var det inte så att kvinnorna på den tiden var livegna vilket innebar att dom först var sin faders egendom och sedan sin makes egendom. Jag har aldrig hört talas om att man dödar någons egendom eller på något sätt kan anklaga dessa för att ha en egen vilja i fråga om konspiration. Jag säger nu inte att det är så, men jag vill att du tar in det i din förtryckarekvation.

  Bellinghausen: jag tror att det är lite vanskligt att bara rakt av jämföra Sverige och Sydafrika när du pratar om jobb och genus och framförallt när det kommer till säkerhet. Jag tror inte att det bara är för show när det gäller väktarna i Sverige, jag vet många kvinnor som har riktigt tuffa skift här i Sverige, men jag tror att du som kvinna är mer utsatt i Sydafrika än i Sverige, men som sagt, jag säger inte att det är fakta. Men jag skulle nog vilja att sådana påståenden som du slänger ur dig på det sätt som du gör, bör backas upp med lite mer undersökning, länkar till fakta och inte bara indicier.

  Genus är så mycket mer än att sitta och säga att det är mansförtryck för att männen får ta nattskiftet i Sydafrika eller för att männen avrättades och inte kvinnorna i Stockholms blodbad.

  Med det vill jag inte säga att det inte finns mansförtryck, för det finns det, framförallt när det kommer till föräldraskap men alla dessa frågor är så invecklade att det är svårt att se det svart eller vitt, allt är i gråskalor på ett eller annat vis.

 5. Henry Says:

  Jag håller inte alls med dig som skrev inlägget! Ok, kvinnorna miste inte livet, vad vi VET, men kvinnorna låstes in i fängelset. (det sk. blå tornet) och blev aldrig utsäppta! Dom kanske blev plågade till döds? Kanske blev våldtagna? Vem vet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: