Folktandvården ska HBT-certifieras

by

Mycket fånigt ska man höra innan öronen trillar av. Nu ska Folktandvården bli hbt-certifierad!

”Fantastiskt roligt. Det här är vårt största certifieringsuppdrag hittills”, säger Anette Sjödin, certifieringsansvarig på RFSL.

Certifieringen innebär bland annat att personalen kommer att utbildas i hbt-frågor, och först ut blir klinikerna i Knivsta, Almunge, Bålsta, Örsundsbro, Årsta och Dragarbrunn. 550 personer ska genomgå utbildningen. År 2012 ska alla kliniker vara certifierade.

”I grunden handlar det här om alla människors lika värde. Vi tror att vi får mycket kunskap överlag genom att göra det här”, säger Eva Ljung. Läs mer här.

Kommentar: Vad har människors sexuella läggning med deras tandvård att göra? När patienten sitter där i tandläkarstolen är det väl tänderna som är intressanta och inget annat? Denna certifiering förefaller mig vara slöseri med skattebetalarnas pengar. Och ett utslag av den genushysteri som Sverige drabbats av.

Tack för tipset, Erik!

Annonser

33 svar to “Folktandvården ska HBT-certifieras”

 1. Adrian Says:

  Detär en växande bransch tyvärr. Är helt imponerad av att man kan prata igång en helt ny yrkesgrupp. HBT-certifierare!! Man tar sig för pannan.

 2. Musse Pig Says:

  Ja, vad f-n ska alla genusvetarer jobba med?

 3. vmm Says:

  Dom säger att det handlar om alla människors lika värde… Jaha, så det måste dom gå på kurs för att lära sig. Som det är nu så tror alltså inte Folktandvården på alla människors lika värde. I sådana fall tycker jag det är tveksamt om dom ska få bedriva någon verksamhet. Stäng Folktandvården tills dom gått kursen! Nej, det var inte allvarligt menat, men man ska väl tro på det dom säger – för inte är det väl så att dom häver ur sig floskler utan att mena det? Folktandvården – lögnare som inte tror på människors lika värde – det är väl ett scoop? Då förstår jag att det gäller att skicka personalen på kurs illa kvickt.

 4. Jonas Says:

  DÅRARNAS PARADIS.

 5. Erik N Says:

  Skulle gärna vilja veta mer exakt vad en sådan certifieringsutbildning innebär.
  Tror själv att bästa sättet att inte bemöta dem annorlunda än andra är erfarenhet, dvs umgänge.

 6. barfota Says:

  SKATTEUPPROR NU!

 7. vmm Says:

  Jag tror man får lära sig att dra ut tänderna på homosexuella på den där kursen. Det tror jag är ganska kul. Och så ska dom byta namn från Folktandvården till Bögtandvården.

  Fram tills att alla gått kursen så får homosexuella endast komma in på dom kliniker som är certifierade. För att man ska veta vilken sexuell läggning patienterna har så måste man fylla i ett formulär med frågor om sexuella vanor och sexualpartners. Man får sedan ett intyg som ska lämnas till Försäkringskassan där ens sexuella läggning är klassifierad i ett diagram. Bedöms man som gravt homosexuell så kan man få en tandvårdsremiss där det anges vilka tänder som lämpligen ska dras ut. Bedöms man som asexuell så kan man inte få någon tandvård alls utan då måste man åka till Danmark och få specialbehandling på någon bordell.

  I kursen ingår också schlagerkunskap men även mer praktiska övningar, typ ”Så målar jag min klinik rosa”, ”Detta äter en bög”, ”Så talar en bög”, ”Hur gör bögar egentligen i sängen?”, ”Är bögsex bara snuskigt?”. I värderingsövningarna ingår moment som ”Svart och lesbisk – maximal otur” och ”Är homosexualitet en mental sjukdom?” och det kommer att hållas ett seminarium som heter ”Är det verkligen sant att man inte kan bota homosexuella?”.

  Praktiska tips kommer att ges, såsom att man alltid ska säga till en homosexuell att ”det gör inget, för jag har inga fördomar mot bögar”.

  PS Jag hoppas ni förstår att jag SKOJADE!

 8. Bishounen Says:

  Citat från artikel: ”År 2012 ska alla kliniker vara certifierade.”

  Oh my God, nu vet vi vad 2012 handlar om!

 9. Bernt Says:

  Intressant var att se att inte en enda kommentar av 20 var det minsta positiva till nyheten på UNT heller. 🙂

 10. Christopher Says:

  …och just därför är privatiseringar bra.

 11. Penumbra Says:

  Jag tror att de ska öva på att hålla sig för skratt när en man traskar in i högklackat, läppstift, klänning och rosa peruk….

  Nä, skämt åsido som sagt. Men detta är en varningssignal. Nu dröjer det inte länge till innan krav på kvoteringar av homosexuella kommer i diverse sammanhang, givetvis de mest eftertraktade posterna så som professorstjänster, styrelseposter o dyl. Allt i jämlikhetens och rättvisans namn.

  Håller folk i vårt kära gamla Sverige på att bli tokiga?!

 12. Access Says:

  Ökad kunskap om hbt-personer är relevant i flera sammanhang, inte minst inom vården. T ex hur man bemöter partners till döende, att man faktiskt tänker tanken att ”kvinnan vid hennes sida” kan vara en partner och inte en väninna. På samma sätt som man förutsätter att ”kvinnan vid hans sida” är en partner.

  Men inom Folktandvården kan man verkligen undra vad ökad hbt-kunskap innebär.

 13. Dalahest Says:

  Kan det kanske bero på att människor TÄNDER på varandra?

 14. vmm Says:

  Dalahest: …eller för att det är så LEBBIGT att gå till tandläkaren?

 15. Trocadero Says:

  @Dalahest

  Haha, den var bra! 😀

  Men, kanske homosexuellas tänder ser olika ut från heterosexuella? Det måste ju vara något sådant. Eller ska man veta vilka som ska ha rosa skynke och vilka som ska ha vita, sterila? Ska det vara homoporr i taket att titta på för homosexuella och det vanliga för hetereo?

 16. barfota Says:

  @Access

  Nej! Inte i något sammanhang är det försvarbart att särbehandla någon grupp!

  Ibland undrar jag om det är idioterna som blir politiker eller politikerna so blir förvandlade till idioter. Att en regering i detta politiska läge kan göra ett sånt här utspel är självmord och spelar Sverige Demokraterna rakt i händerna.

  Frågan är…. Vad tänkte de på, tänkte de överhuvudtaget?

 17. Klas Says:

  Access:
  Man ställer frågan ”Är du en del av personens familj?”.
  Sen kan de förtydliga precis hur de vill, har de giltig anledning att vara där ska de väl för fasiken inte blanda i sig mycket mer än det?

 18. Access Says:

  barfota:
  Just för att man inte ska särbehandla så kan det krävas medvetenhet om att människor man möter kan vara homosexuella. Så att man kan bemöta alla på lika villkor.
  Men jag kan inte se varför det skulle vara relevant hos Folktandvården.

 19. Ulf Andersson Says:

  När jag går till Folktandvården, ropar de inte ut:
  ”Ulf Andersson, hetero”.

  När jag presenterar mig själv för nya
  människor och tar i hand säger inte jag heller:
  ”God dag, Ulf Andersson, hetero”.

  Jag behandlar alla människor lika,
  oavsett sexuell läggning och förväntar
  mig att bli likadant bemött tillbaka.

  HBT-certifiering av Folktandvården
  var ju absolut något av det dummaste
  jag har hört hittills i genusväldet Sverige.

  Uffe

 20. Erik Says:

  Access:

  Ok och om jag följer med en kompis och vården pga sin fina nya HBT-utbildning behandlar mig som om jag vore hans parter får jag skadestånd för diskriminering på basis av sexuell läggning då? Eller blir det magiskt mindre kränkande att de tror man har ”fel” läggning för att det är fler personer som har den läggning man faktiskt har?

  Avslutningsvis har jag en till fråga, kommer RFSU att Hbt utbilda personal i moskeer också? Det normala är att man lägger sådana här utbildningar där de behövs mest och vissa länder har dödsstraff, kanske RFSU:s utbildare gjorde mer nytta i de länderna?

  http://www.amazon.com/Heterophobia-Sexual-Harassment-Future-Feminism/dp/0847689883/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1265438087&sr=8-1

 21. barfota Says:

  @Access

  ”Just för att man inte ska särbehandla så kan det krävas medvetenhet om att människor man möter kan vara homosexuella.”

  Jag tycker inte det verkar logiskt att särbehandla någon grupp för att dom inte skall bli särbehandlade.

  Eftersom det ”kan det krävas medvetenhet om att människor man möter kan vara ”vad som helst så är det bättre att lagstifta om ett totalförbud mot alla former av särbehandling.

  Den biten feministerna missat är att jag och många med mig är innerligt trötta på att vara förstående, tassa runt på tå och stå tillbaka för diverse minoriteter så att vi spyr. Tyvärr så tror jag också att allt detta mesande med olika grupperingar bara får omvänd effekt och ställer till än större motsättning än den som ev. funnits (om den nu funnits) från början.

 22. Access Says:

  barfota:

  Till att börja med har jag inte sagt att det är vettigt med ”hbt-certifiering” inom Folktandvården. Bara så att vi är överens där.

  Sen, när det gäller särbehandling i t ex sjukvården, så är det så att många bland personalen idag inte tänker på att en samkönad anhörig faktiskt kan vara patientens partner och inte en god vän. Om den anhörige är av annat kön än patienten så förutsätts det vara en partner (vilket det inte behöver vara). Så man kan inte säga att någon egentligen ”särbehandlas”, det är snarare så att olikkönade par och samkönade par bemöts olika.

  Olikkönade par behöver sällan tydliggöra att de har en relation (men om det t ex skiljer mycket i ålder kan de dock behöva göra det), vilket samkönade par ofta behöver göra. Vid en dödsbädd kan det vara väldigt jobbigt för en partner att bemötas som en nära vän om man haft en kärleksrelation i 40 år. Det finns därför ett behov av att öka medvetenheten hos personalen i sjukvården om samkönade relationer, ett behov som inte riktigt finns för olikkönade relationer.

  Det är alltså för att få bort olikheterna i bemötande som kunskapen behöver öka. Det handlar inte om att få nån ”särbehandling”, tvärtom att få en lika behandling. Och jag tror inte man kan lagstifta bort människors bristande kunskaper. Det måste till andra metoder för det.

  Jag är medveten om att många feminister och hbt-grupperingar kräver att omgivningen tassar runt på tå. Det är skitjobbigt, särskilt när de säger sig representera alla homos – vilket de inte gör. Min man har i jobbet blivit utsatt för sånt trots att han själv är bög (RFSL Ungdom är jobbiga jävlar). Men det är lika jävla jobbigt att som bög behöva tassa runt på tå för att inte trigga vissa heterosexuellas homonojjor. Inte minst på antifeministiska sajter där böghatet ofta är lika starkt som antifeminismen.

  Ibland känns det som att man har att välja mellan att alliera sig med manshatande feminister eller homohatande antifeminister, om man inte vill stå ensam i kampen mot både manshat och homohat. Därför tycker jag Pelle Billings ställningstaganden är sympatiska, han lyckas hålla en bra balansgång.

 23. barfota Says:

  @Access

  ”Till att börja med har jag inte sagt att det är vettigt med “hbt-certifiering” inom Folktandvården. Bara så att vi är överens där.”
  OK, då ber jag om ursäkt, jag trodde att du var för idén med hbt certifiering och särbehandling.

  När det gäller sjukvården och samhället i övrigt så är det många som inte tänker på någon grupp alls och därför så måste den som på något vis avviker eller faller utanför normerna själv förklara sin situation. Det finns så många individuella läggningar, religioner och livsåskådningar att det är omöjligt att greppa över. Om personalen skall certifieras för en grupp så skall den certifieras för alla andra grupper också, därmed faller hela idéen med grupp specifik certifiering. Utbilda personalen i respekt och vanligt vett är nog både ett bättre och billigare alternativ och ingen grupp blir åsidosatt eller glömd.

  ”Olikkönade par behöver sällan tydliggöra att de har en relation (men om det t ex skiljer mycket i ålder kan de dock behöva göra det), vilket samkönade par ofta behöver göra.

  Förmodligen beror det på att det är mera ”normalt” att relationer består av olikkönade och någotsånär jämnåriga personer. Därför får den som ”faller utanför” det s.a.s. ”normala” själv förklara och tydliggöra sin situation då blir problemet löst, var ligger problemet?

  ”Det handlar inte om att få nån “särbehandling”, tvärtom att få en lika behandling.” Som vem????

  ”Och jag tror inte man kan lagstifta bort människors bristande kunskaper. Det måste till andra metoder för det.”
  Menar du att man skall tvinga ALLA människor att lära sig ALLT om ALLTING. Hur skulle det gå till?

  ”Jag är medveten om att många feminister och hbt-grupperingar kräver att omgivningen tassar runt på tå. Det är skitjobbigt, särskilt när de säger sig representera alla homos – vilket de inte gör.”
  Bra, då är vi överens. Alla dessa intresseorganisationer måste rensa upp i sitt eget hus innan de börjar uttala sig för allas räkning.

  ”Men det är lika jävla jobbigt att som bög behöva tassa runt på tå för att inte trigga vissa heterosexuellas homonojjor. Inte minst på antifeministiska sajter där böghatet ofta är lika starkt som antifeminismen.”
  Antingen så tassar man runt på tå för att inte reta någon eller så bryr man sig helt enkelt inte. Vill man sedan undvika att ”trigga vissa heterosexuellas homonojjor” så kan man ju alltid undvika att provocera med speciella festivaler, krav på hbt-certifiering, särbehandling o.s.v.

  ”Ibland känns det som att man har att välja mellan att alliera sig med manshatande feminister eller homohatande antifeminister, om man inte vill stå ensam i kampen mot både manshat och homohat.”
  Du måste varken alliera dig med det ena eller det andra, var dig själv och välj goda vänner helt enkelt. Dessutom så är du en unik individ och priset man får betala för detta är att alltid stå ensam i många frågor.

 24. vmm Says:

  Om man vill att alla ska behandlas lika och man ska inte särbehandlas för t.ex. sin sexuella läggning så tror jag det viktigaste är att vi slutar se HBTQ som en särskild grupp. Därför gillar jag inte heller Pride eftersom det just säger att HBTQarna är en grupp som är skilld från heterogruppen. Det är också en av anledningarna till att jag är antifeminist, eftersom feminismen hela tiden spär på grupptänkandet genom att kräva att vi hela tiden ska vara genusmedvetna, dvs ha ett könstänk. För att inte diskriminera så måste vi alltid vara medvetna om att män och kvinnor är två olika grupper – vilket jag tycker är totalfel väg att uppnå jämställdhet.

  Efter att dom i Folktandvården blivit HBTQcertifierade så tror jag dom definitvt kommer att tänka på människor som antingen HBTQ eller heteros, och har dom inte särbehandlat förr så kommer dom att börja. Att gå en HBTQutbildning för att alla ska behandlas lika oavsett sexuell läggning är rent nonsens.

  För att ta ett till exempel: om vi skulle ha en festival för glasögonbärandes rättigheter, ordna utbildningar om villkoren för dom med glasögon, politiker börjar tala om hur viktigt det är att vi ska behandla dom med- och dom utan glasögon lika – gissa då om vi raskt skulle se dom med glasögon som en annan grupp än dom utan glasögon? Det är det som skulle kunna möjliggöra en diskriminering också. Tidigare vore det helt uteslutet att någon med glasögon blev diskriminerad eftersom ingen tänkte på att den skulle tillhöra en annan grupp, men rätt vad det är så kommer alltså alla arbetsgivare vid en anställningsintervju att tänka på om det är en glasögonmänniska eller inte, och dom i Folktandvården kommer direkt att lägga märke till om en patient har glasögon eller inte och anpassa sitt beteende. Ingen höjdare, tycker jag.

 25. barfota Says:

  @vmm

  ”Efter att dom i Folktandvården blivit HBTQcertifierade så tror jag dom definitvt kommer att tänka på människor som antingen HBTQ eller heteros, och har dom inte särbehandlat förr så kommer dom att börja. Att gå en HBTQutbildning för att alla ska behandlas lika oavsett sexuell läggning är rent nonsens.”

  Håller med, kunde inte sagts bättre.

 26. Bishounen Says:

  ”Efter att dom i Folktandvården blivit HBTQcertifierade så tror jag dom definitvt kommer att tänka på människor som antingen HBTQ eller heteros, och har dom inte särbehandlat förr så kommer dom att börja. Att gå en HBTQ-utbildning för att alla ska behandlas lika oavsett sexuell läggning är rent nonsens.”

  I just detta fallet stämmer det, faktiskt, och är därför den främsta orsaken till att HBTQ-certifikat inom folktandvården känns poänglös.

  Samtidigt håller jag även med Access helt och hållet i sin åsikt. Men i just detta fallet så är det något som jag är övertygad om att de sökande patienterna kan utbilda personalen om själva.
  Folk höjer inte ett ögonbryn numera över huruvida någon är HBT, så om en patient kommer med sin partner så är förmodligen det enda bemötandet de får ett blaserat leende av receptionisten.

 27. Bishounen Says:

  Pneumbra skrev: ”Nä, skämt åsido som sagt. Men detta är en varningssignal. Nu dröjer det inte länge till innan krav på kvoteringar av homosexuella kommer i diverse sammanhang, givetvis de mest eftertraktade posterna så som professorstjänster, styrelseposter o dyl. Allt i jämlikhetens och rättvisans namn.

  Håller folk i vårt kära gamla Sverige på att bli tokiga?!”

  Dumheter, de finns redan i alla möjliga poster och positioner, men de skyltar bara inte med det eftersom det helt enkelt inte funnits någon egentlig anledning.

  Obama anställde för övrigt helt nyligen en transa som rådgivare, så det är på full gång ut i det öppna. http://www.intraa.org/amanda-simpson/

  Det handlar inte om ett tokig Värld utan om en rättvis Värld.

  Med det sagt, finner jag personligen ändå just detta påfundet i ovan artikel helt poänglöst, även om ”Access” hade en poäng beträffande bildning i bemötande.
  Ändå är till och med det tveksamt om det ens skulle behövas i nutiden. Folk fladdrar inte ens en ögonfrans längre över om någon är HBT, så vad är egentligen vitsen?

 28. vmm Says:

  Bishounen: ”Dumheter, de finns redan i alla möjliga poster och positioner, men de skyltar bara inte med det eftersom det helt enkelt inte funnits någon egentlig anledning.”

  Ikväll är det Schlagerfestival. Undrar vad reaktionen skulle bli om någon krävde kvotering av heterosexuella män? Säga något i stil med att i artistuttagningen så ska man se till att andelen homosexuella män motsvarar andelen homosexuella män i befolkningen.

  Det vore enligt mig ett riktigt dåligt förslag.

 29. Bishounen Says:

  vmm skrev: ”Ikväll är det Schlagerfestival. Undrar vad reaktionen skulle bli om någon krävde kvotering av heterosexuella män? Säga något i stil med att i artistuttagningen så ska man se till att andelen homosexuella män motsvarar andelen homosexuella män i befolkningen.

  Det vore enligt mig ett riktigt dåligt förslag.”

  Var det inte det de gjorde när de tog in den sköne Dolphan som ledare för festivalen?

  Motorcykel-entré, Karatesparkar, iskrossning och smoking, kan det bli mer tydligt?

 30. vmm Says:

  Bishounen: ”Var det inte det de gjorde när de tog in den sköne Dolphan som ledare för festivalen?”

  Jag vet inte, men jag har svårt att tro att producenterna satte sig och tänkte ”få se nu… nu ska vi ha programledare som representerar olika sexuella läggningar”.

 31. vmm Says:

  Access: jag kan förstå att homosexuella kan tröttna på att få frågor av typen ”har du flickvän?” när folk vill veta lite mer om ens familjesituation och då måsta säga ”nej, men pojkvän”. Jag förstår att man blir less på att folk utgår från att man är heterosexuell. Men trots allt är det ju vanligare att människor är heterosexuella.

  Jag tänker lite på att det är som att vi utgår från att folk vi möter i Sverige kan prata svenska och dessutom är hörande. Detta trots att vi alla vet att det finns människor i Sverige som inte pratar svenska och som inte hör. Men det skulle kännas lite konstigt att alltid inleda en konversation med en okänd att inte utgå från att dom kan svenska och att dom hör. Bor man i Sverige och inte kan svenska eller inte hör så får man nog acceptera att man måste förklara läget.

  Jag inser att man istället för att ställa frågan ”har du flickvän?” skulle kunna fråga ”har du partner?” (alternativt fråga om någon har flickvän eller pojkvän, men då glömmer man ju alla som lever polyamoröst eller asexuellt, eller med KK eller allt vad det kan vara) men att fråga så känns för mig lite formellt och inte så naturligt.

  Tills vidare tror jag det enklast är om homosexuella försöker sluta se frågor av typen har du flickvän som fördomsfulla eller diskriminerande eller något sådant. Eller?

 32. Tanja Says:

  Hej!
  Jag undrar vad ni som kommenterar här tänker om en situation som hände mig nyligen som jag illustrerar i följande inlägg: http://ablativ.blogspot.com/2010/02/gynekologfail-beratta-det-med-en-serie.html
  Jag undrar verkligen, jag menar varken att provocera, eller att söka sympati.

 33. Magnus Says:

  Hej!

  Gjorde mig faktiskt besväret att KOLLA UPP med RFSL vad termen innebar:

  Hbt-certifieringen innebär att man arbetar strategiskt och långsiktigt i syfte att erbjuda en god arbetsmiljö för anställda och ett respektfullt bemötande av kunder/klienter/patienter utifrån ett hbt-perspektiv i första hand […]

  HBT-certifiering innebär inte enbart att man ”lär” sig hantera kunder/klienter/patienter på ett bra sätt, utan att man försöker försäkra sig om en schysst arbetsplats för HBT-personer.

  Sett ur det senare perspektivet tycker jag folktandvården borde kunna ha lika stor nytta (om certifieringen faktiskt gör nytta vill säga) av certifieringen som vilken annan arbetsplats som helst.

  /Magnus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: