Skolelev avslöjar pojkdiskriminering

by

 

Det kom ett mejl till GenusNytt:

Hej! Tänkte att du kanske fann detta intressant:

Min syster är 14 år och går i årskurs 8 på en högstadieskola i Gävle. Enligt henne så har flickorna kallats till syokonsulenten för att diskutera framtiden ett par tillfällen, framförallt gymnasieval men även högskola och vad som kan underlätta för dessa flickor att nå precis dit dom vill. Detta är en satsning som enligt min syster enbart gäller tjejerna. Dvs. en slags särbehandling. Givetvis får även killarna gymnasieinformation men tydligen inte personliga möten för att sporras och ta plats. Risken är väl att man får ett gäng målinriktade kvinnor i kontrast till skolpojkar. Hur betygsättningen påverkas av det är väl inte svårt att se? Tjejer har som statistiken visar, bättre betyg efter gymnasiet. Däremot har killar bättre betyg på högskoleprov. Vad är skillnaden? Kan det vara att Högskoleprovet är anonymt?

Du gör fantastiskt bra jobb!

Magnus

Tack själv, Magnus! Om alla runtom i Sverige var lika uppmärksamma och handlingskraftiga som du, som uppfattar det felaktiga och skickar in detta tips till en blogg, skulle vi inte längre ha någon pojk- eller mansdiskriminering.

För övrigt, idag skriver SvD ett helt uppslag om kvinnor i bolagsstyrelser. Igen. Märklig proportion den frågan har fått. Läs artiklarna här och här.

Annonser

15 svar to “Skolelev avslöjar pojkdiskriminering”

 1. michael Says:

  Guldstjärna till Magnus

 2. Penumbra Says:

  Känner inte till GenusNytts e-postadress så det får bli en kommentar, lite utanför det här ämnet, istället.

  Vill passa på och understryka ännu en orättvisa till mannens nackdel som sällan diskuteras, nämligen nuvarande abortlagstiftning.

  En kvinna kan få abort om hon så vill oavsett om hon har pappans samtycke eller inte. Faktum är att hon kan gå bakom ryggen på sin man och praktiskt taget ta livet av hans blivande barn utan att han ens får reda på det.

  I detta ser man feminismens allra grymmaste och hänsynslösa sida. Av de tre individer som berörs – modern, pappan och barnet – prioriteras moderns rättigheter medan pappan är totalt rättslös, för att inte tala om barnet som ju mister livet.

  För att feministerna ska klara samvetet har de utnämnt männen till ansvarslösa och trolösa monster som ”bara tänker på en sak” och människofostren till ”cellklumpar” som kan plockas bort ungefär som en inflammerad blindtarm.

  Mycket märkligt att det aldrig tas upp till diskussion. Inte vad jag har sett, i alla fall.

 3. Musse Pig Says:

  Man fuskar definitivt förbi den mänskligt djupa och oerhört viktiga frågan om det ofödda barnets rätt att leva. Man erkänner inte ens att det är en relevant fråga. I sådana här fall är det oerhört viktigt att vi som medmänniskor slår till bromsen. Det kan leda till djupgående förändringar i vårt samhälles människosyn. Allteftersom de medicinska möjligheterna förändras så blir tidigare praxis och ställningstaganden irrelevanta och inadekvata, kanske omoraliska. Om vi låter en pervers ideologi och politisk agenda dessutom pervertera vår människosyn och flytta fram orättfärdiga positioner så hotar det vår grundläggande medmänsklighet i förlängningen.

 4. vansterwiki Says:

  Kvinnans frihet att slippa genomgå en graviditet väger större än mannens önskan att få barn. Det är inte mannen som ska gå runt med ryggont, morgonspyor och en plågsam förlossning.

 5. Musse Pig Says:

  Vem bryr sig om det ofödda barnets rätt till sitt liv?

 6. Wagner Says:

  ”Känner inte till GenusNytts e-postadress så det får bli en kommentar”

  Jo. Varför kan inte den synas längst upp till höger ihop med det andra?

  Men här är adressen – par@atomer.se

 7. NisseNyfiken Says:

  På samma sätt borde väl inte kvinnans önskan att få barn styra över mannens önskan till det motsatta. En juridisk abort vore väl på plats isf.

 8. Penumbra Says:

  Wagner, tack för det! Kan komma till användning en annan gång.

 9. Penumbra Says:

  vansterviki!

  Den som inte vill ”gå runt med ryggont, morgonspyor och en plågsam förlossning” får väl se till att inte bli gravid. Vi lever i ett land med allsköns preventivmedel, som vid många tillfällen t o m delas ut gratis och som borde användas även av andra skäl, t ex om man vill slippa gå runt med HIV – resten av livet. Det kallas för intelligens och hänsyn. De som är befriade från detta får stå ut med lite ryggont och spyor, så kanske det blir en läxa för dem.

 10. Erik N Says:

  Håller med NisseNyfiken, mannen borde kunna göra en juridisk abort. Och då få den möjligheten vid första gången han meddelas om graviditeten/barnet oavsett hur långt det är gånget.

 11. Shastra Says:

  Musse Pigg: hur sjutton kan man ha rätt till liv innan man ens är född? Livet är ju bara till låns så länge man ligger i livmodern. Sen äger man liv ett litet tag, och sen blir man av med det några decennier senare när man har förbrukat det.

 12. Musse Pig Says:

  Shastra???? Nu får du allt tänka igenom det hela en gång till…

 13. Erik Says:

  vansterwiki:

  ”Kvinnans frihet att slippa genomgå en graviditet väger större än mannens önskan att få barn. ”

  Ingenting hindrar kvinnor som inte vill få barn att använda preventivmedel när de har sex eller hur? Varför säger man till killarna att använda preventivmedel medan det inte duger att säga till tjejerna att använda preventivmedel?

 14. Mansdiskriminering på utbildning i datateknik « GenusNytt Says:

  […] läste precis ditt blogginlägg: ”Skolelev avslöjar pojkdiskriminering” och ville då passa på att fylla på med min egen erfarenhet från diskriminering inom […]

 15. Flickor förtrycks INTE i skolan! « GenusNytt Says:

  […] Här kan du läsa ett brev från en pojke som skriver och avslöjar pojkdiskriminering i skolan. […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: