Ludvika utesluter pojkar från hälsosatsning

by

 

I Ludvika kommun erbjuds flickor i årskurs åtta att gå ett särskilt program för att stärka självförtroendet. Det heter DISA – Din Inre Styrka Aktiveras. Flickorna ska lära sig att motverka stress och att vända negativa tankar till positiva.  De ska också öva sin sociala förmåga och sin förmåga att lösa problem. Syftet är att förebygga depressioner hos tonårsflickor.

Nu har nio gruppledare utbildats för att kunna leda DISA-grupper. Kommunens mål är att alla flickor i årskurs åtta i kommunen ska genomgå DISA. Pojkar däremot får inte ta del av programmet. Läs mer här.

Kommentar: En så här stor satsning måste ju ha diskuterats och besluts på ett sätt där många människor varit inblandade. Bland dem finns rimligtvis ett antal män. Det är obegripligt att dessa män accepterar en satsning med kommunala pengar där det ena könet – deras eget kön – utesluts. Enligt alla rimliga sätt att resonera är det ju ett solklart fall av grov könsdiskriminering. Graden av mesighet hos den manliga halvan av Sveriges befolkning upphör aldrig att förvåna.

Tack för tipset, Rickard!

Annonser

24 svar to “Ludvika utesluter pojkar från hälsosatsning”

 1. Adrian Says:

  Solklart fall för DO Anne Linna, när driv hon senast ett diskrimineringsfall med män som offer???

 2. parstrom Says:

  Problemet är att DO bara tar upp fall där en person personligen blivit diskriminerad. Om en pojke i Ludvika ber att få gå kursen men får nej på grund av sitt kön kan han alltså anmäla. Du eller jag kan däremot inte anmäla detta till DO.

 3. NisseNyfiken Says:

  Återigen är det pojkar i skolåldern som hamnar i kläm. Det är så osmakligt med könsdiskriminering mot barn och unga… Usch!!!

 4. barfota Says:

  ”Depressioner har blivit ett allt vanligare hälsoproblem bland tonåringar och speciellt hos flickor. Därför har DISA-programmet tagits fram och det används nu flitigt av tjejerna i åttan på bland annat Lorensbergaskolan. ”

  Jag antar att killarna som tar livet av sig inte gör det på grund av att de är deprimerade, de gör det för att de tycker det är kul!

  ”- Vi är ju väldigt måna om att vi ska se alla elever.”

  Här hittar jag ett skrivfel, dom menar väl…
  ”- Vi är ju väldigt måna om att vi ska se alla kvinnligaelever.”

  Hoppet står nu till att hitta en en dissad kille med ”rätt” sexuella läggning eller religion. Då ha man ju detta solklara fall för DO Anne Linna som @Adrian efterlyser.

 5. Info Says:

  VARFÖR ORDNAS ALDRIG MANSFESTIVALER?

  Särskilda kvinnofestivaler arrangeras däremot sedan länge varje år, på olika platser och med olika huvudmän. En liten googling redovisar t.ex. Umeå feministfestival, Stockholms anarkafeministers feministfestival, Färnebo folkhögskolas feministfestival, Stor feministfestival på Kafé 44 (”Här är alla kvinnor och transpersoner välkomna”), Göteborgs feministfestival (”Femhundra kvinnor dansade uppför Avenyn under den lesbiska demonstrationen förra året”) osv.

  EXEMPEL: 2006 anordnades Feministfestivalen PUSH-UP, en mäktig lobbyorganisation med följande, i de flesta fall skattesubsidierade arrangörer:

  Arbetslivsinstitutet, Genderinstitutet, Queer Underground, RFSL, RFSU, Socialdemokraterna, CEDAW-nätverket, F!, Ung Vänster, Vänsterpartiet, Folkpartiet, Feministiska Föräldrar, Ordfront, Gröna Qvinnor, Kommittén för Västsaharas kvinnor, Kvinnopolitiskt Forum, Kvinnor för fred, Operation 1325, Sveriges Kvinnolobby, Tjejfrid

  Några programpunkter i urval:

  10.00 – 12.00 MANNEN – DJUR ELLER JÄMSTÄLLD?
  Vad hände med den svenska manligheten när JämO föreslog att Sverige skulle bojkotta VM? – Samtal mellan Birger Östberg, Riksdagskandidat för Feministiskt Initiativ, Lars Jalmert, Mansforskare och Gustaf Fridolin, Riksdagsledamot för Miljöpartiet. Samtalsledare är Lotta Gröning, journalist.

  15.00 – 17.00 UTMANINGAR FÖR FEMINISTISK VÄNSTERPOLITIK
  Ett samtal mellan: Ingrid Burman, ordf socialutskottet och riksdagsledamot vänsterpartiet Ida Gabrielsson, ordförande i Ung Vänster, Josefin Brink, riksdagskandidat för Vänsterpartiet [öppet l.], fd redaktör för tidskriften bang. Moderator: Ulrika Westerlund, ordförande i Stockholm Pride och fd redaktör på den feministiska tidskriften bang

  13.00 – 14.00 JÖSSES FLICKOR
  Margareta Garpe talar om Jösses flickor.

  14.00 – 15.00 Jämställd scenkonst

  15.00 – 17.00 JÄMSTÄLLDHET VS FEMINISM
  Margareta Winberg, Gudrun Schyman, Getrud Åström och Birgitta Ohlsson.

  10.00 – 11.00 VEM ÄR PATRIARKATET?

  11.30 – 13.00 DEN FEMINISTISKA UTMANINGEN
  Sverige är ett land med jämförelsevis många kvinnor i politiken och ett land med flera politiska partier som har skrivit in feminismen i sina partiprogram. Vi har en numerärt jämställd regering och vi har en statsminister som är feminist. Trots en stundtals avancerad politisk retorik och en bitvis skärpt juridik har vi en diskriminerande praktik. Lönegapet mellan kvinnor och män ökar, sexismen i samhället går allt längre ner i åldrarna och mäns våld mot kvinnor är ett växande samhällsproblem. – – –

  14.30 – 15.30 FEMINISTISKA FÖRÄLDRAR

  15.30 – 17.00 SLAGFÄRDIGA SYSTRAR
  Systrarna Maria Carlshamre och Anna Källdén. Uppläsning ur Marias kommande bok och sånger från Annas kommande CD

  11.30 – 13.00 SAMTAL OM FEMINISTISKA PIONJÄRER
  Kristina Hultman och Maria Carlshamre

  11.00 – 12.00 FEMINISM, QUEER OCH POLITIK
  Kristina Hultman – Journalist, författare och riksdagskandidat för F!

  13.00 – 15.00 KORS OCH TVÄRS – INTERSEKTIONALITET I STORSTADENS ARBETSLIV

  15.00 – 17.00 MAKTEN, POLITIKEN, MEDIERNA OCH FEMINISMEN
  Maria-Pia Boëhius

  15.00 – 17.00 FEMINISTISK FRAMTIDSVERKSTAD

  Osv.

 6. Joakim Steneberg Says:

  Ja, ett statsfeministiskt samhälle kan väl bara uppstå där maktens män är fjäskiga och/eller fega. Att sådana dessutom skulle, påstås det, bära upp en ”könsmaktsordning”, på manliga villkor, blir ju helt absurt! Men kvinnorna (i Sverige) är väl generellt inte mycket bättre? Sitter belåtet och myser… Läs vad Doris Lessing skriver!
  När kommer humanismen?

 7. barfota Says:

  Någon här som vet om man måste kunna bevisa för t.ex. DO att man är hbt eller tillhör en speciell religion när man gör en anmälan där man åberopar någonting av detta som skäl för en ev. diskriminering.
  Hur bevisar man det? Hur går det till? Kan jag ”temoprärt” konvertera till hbt eller muslim när det s.a.s. gynnar mig?

 8. Joakim Steneberg Says:

  INFO. Dom skriver det ju själva! Könsproblemen ökar änmer i det sedan decennier alltmer ”jämställda” (feministiska) Sverige! Varför det då?

 9. barfota Says:

  @Info

  ”VARFÖR ORDNAS ALDRIG MANSFESTIVALER?”
  Därför att det är fjantigt att springa runt på gator och torg med banderoller om att ”jag är man”, ”jag är hetro” o.s.v.
  Vi har val vart fjärde år i Sverige gör din röst hörd där i stället.

 10. parstrom Says:

  barfota:
  Att rösta bort statsfeminismen i val är förenat med vissa svårigheter mot bakgrund av att alla partier är mer eller mindre feministiska.

 11. AV Says:

  Ytterligare ett exempel på hur man upprätthåller de könsroller man vill förändra. För vad blir kontentan av denna satsning? Jo:

  Är du tjej och mår dåligt skall du visa det med självdestruktivt beteende som att skära sig eller sitta hemma och gråta. Då ser vi dig och satsar på ett kramprojekt där vi skall få dig att se ljuset i tunneln. Dvs detta är en vinnande strategi för tjejer som mår dåligt.

  Killar som mår dåligt visar det på ett annat sätt. De stjäl bilar, krossar rutor och klottrar. Dem ser vi inte och säger i praktiken till att: Nä upp igen grabben. Stora pojkar gråter inte. Om du inte visar samma symptom som tjejerna ser vi dig inte.

  Även om deras siffror är rätta (vilket jag betvivlar) att depressioner är dubbelt så vanliga hos tjejer. Hur fick de idéen att utesluta en tredjedel av de behövande pga kön? Inte att man kunde göra att projekt för ALLA ungdomar? Nä för då får man inga pengar.

 12. Jonas Warghufvud Says:

  Det sjuka är säkert att beslutfattarna, i sin oändliga visdom inte ens ser hur fel detta är. Dom som fattat detta horribla beslut är säkert samma människor som med rätta bekämpade apartheidsystemet i Sydafrika. Men i den politiskt korrekta dimman kan de inte se hur detta bara är en annan form av samma system.

  År av propaganda från vänsterhåll har tyvärr normaliserat ett tillstånd av att det alltid är mest synd om kvinnor. Jag tror att problemformuleringsinitiativet måste tas över annars kämpar vi alltid i motvind.

 13. barfota Says:

  @parstrom

  Jag håller med dig att det inte är lätt att rösta bort dem vi har röstat dit, men det går!

  Visst, det kommer att ta tid och krävas flera mandatperioder för att uppnå resultat. Alla partier vill ha röster och så länge vi ger dem röster så finns heller ingen vilja från partierna sida att förändra någonting.

  Jag tar avstånd från den nuvarande politiken och påstår att…
  Sverige har en pannkakspolitik
  Tunn och platt. Ser likadan ut på båda sidor och inte är det någon som blir mätt av den heller.

  För mig så handlar det ytterst om ett rättvisare samhälle för alla utan gräddfiler för någon.

 14. kajakrille Says:

  Härligt med alla dessa engagerade personer. själv är jag just nu mest engagerad i min kajakresa i sommar – på Kvarken. det kommer att bli grymt!

 15. AV Says:

  Skickade ett mail till dem och klagade. Om vi är några som klagar, kanske de inser sin tankevurpa. Eller inte.

  http://ludvika.se/toppmeny/kommunen/forvaltningar/socialochutbildningsforvaltningen/synpunkterpaverksamheten.4.44d64cd810ae049b17f80004342.html

 16. Pär.B Says:

  Men det är väl uppenbart varför inte pojkar får vara med. Man vet inte hur man ska hjälpa dem. Det finns inga program som är gjord för enbart pojkar eftersom de kan offras. Pedagogiken i förskolan och grundskolan är anpassad enbart för flickors behov. Nu läggs det resurser för att även gymnasium och högskolor ska bli det. DISA-programmet är bara en del i en större helhet. Så här säger en av programledarna:

  ” – Vi är ju väldigt måna om att vi ska se alla elever. Det är jätteviktigt att alla blir sedda och att man kan allas namn.”

  Med alla menas endast flickor. Uttrycker man sig på det viset måste man känna sig trygg i förvissningen att pojkar är oviktiga. Notera att inte heller journalisten, Therése Larsson, har uppmärksammat att pojkar utesluts, vilket tyder på att hon förutsätter att det ska vara på det viset.

 17. vmm Says:

  https://genusnytt.wordpress.com/2009/12/01/skola-starker-sjalvfortroende-for-tjejer/

 18. Access Says:

  barfota frågar:
  ————————————————-
  ”Någon här som vet om man måste kunna bevisa för t.ex. DO att man är hbt eller tillhör en speciell religion när man gör en anmälan där man åberopar någonting av detta som skäl för en ev. diskriminering.
  Hur bevisar man det? Hur går det till? Kan jag ”temoprärt” konvertera till hbt eller muslim när det s.a.s. gynnar mig?”
  ————————————————-

  Lagen om diskriminering pga sexuell tillhörighet gäller inte specifikt för homo- eller bisexuella. Den gäller även om du känner dig diskriminerad som heterosexuell. Så om du – som förmodad heterosexuell – känner diskriminerad utifrån din sexualitet så är det fritt fram att anmäla till DO.

  Det är till och med så att om du är heterosexuell, men någon diskriminerar dig för att den tror att du är homosexuell (eller tvärtom), så kan du anmäla.

  Så tveka inte att göra en anmälan om du känner dig diskriminerad utifrån ditt kön, hudfärg, kultur eller sexualitet. Oavsett vilken den är.

 19. barfota Says:

  @Access

  OK, tack för ditt svar.

 20. Erik Says:

  ”VARFÖR ORDNAS ALDRIG MANSFESTIVALER?”

  Svaret på den frågan är lika enkelt som underligt. Det beror på att kvinnor av obegriplig anledning betraktas som en politisk kraft men män ses inte som en politisk kraft.

  Trots att verklighetens kvinnor precis som män röstar på olika partier och konkurrerar… Trots det så betraktas ideligen år efter år kvinnor som en politisk kraft och år efter år så låtsas politiska partier att det finns en ”KVINNORÖST” de kan vinna bara de lyssnar på feminister för feminister – ja de vet minsann vad kvinnor vill och kan tala för alla kvinnor tillsammans.

  Man kan undra vad det beror på men för min del så har jag spårat svaret till åsikten att ALLA MINORITETER är politiska krafter medan alla majoriteter inte är det. Nu undrar ni kanske hur det kommer sig att kvinnor betraktas som en minoritet?

  Jo det beror på att när man pratar om majoritet och minoritet menar man inte antal utan om MAKT. Det är det enda det pratas om makt makt makt vilken grupp har makt, vilken grupp har mindre makt?

  Dvs ju mindre makt en grupp har ju mer betraktas den som en politisk kraft eftersom politiker ideligen inbillar sig att en grupp för att den är svag också är enad och sålunda motsvarar fler röster. Men sanningen är att oavsett om du pratar om kvinnor, muslimer eller homosexuella är det en ren lögn. De röstar på olika partier och har ingen ”minoritetsröst” att erbjuda någon av politikerna.

  Men ändå är det ideligen år efter år vad politiker försöker få, en röst som inte finns hos en rörelse som aldrig ens varit politiskt enad.

  Varför har vi inte manfestivaler? För politiker tror inte det finns en ”Mansröst” de kan stjäla åt sig. Det finns ingen kvinnoröst heller men politikerna vill bevisligen inbilla sig det finns en.

 21. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

  Hejsan!

  Har snokat lite kring detta och det verkar som att det hela finansieras av Dalarnas idrottsförbund.

  ”Projektet syftar till att stärka tjejers psykiska och fysiska välmående. Metoden till att nå syftet är att flickorna åker till Räfsnäs ridskola en gång i veckan för att rida tillsammans. I anslutning till ridningen skriver de dagbok där de reflekterar kring hur de upplever de aktiviteter som de tar sig för med. Under projektets gång kommer flickorna själva att få arrangera ridlektioner för sina föräldrar.

  Det nystartade projektet, som pågår hela läsåret, finansieras av Dalarnas idrottsförbund och vänder sig till tjejer på högstadiet som av olika anledningar mår dåligt och har svårt att få skolgången att fungera. Även flickor från Lorensbergaskolan deltar i projektet.

  Källa:
  http://www.google.se/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ludvika.se%2Fdownload%2F18.216a468d124524b857b80006274%2FM%25C3%25A5nadsbrev%2BSUF%2B0911.doc&rct=j&q=M%E5nadsbrev+fr%E5n++0911+ludvika&ei=FiZzS53yFdqa-Aav8fDtDQ&usg=AFQjCNFut7LfRo173nmwL2YQtpXPuEv_uw

 22. John Says:

  Såg ett inslag idag på Rapport, om kvinnliga elevers dominerande antal på gymnasier i Sthlm – 80/20 till flickornas fördel. Man förutspår den gamla flickskolans återkomst. Slog på nätet för att läsa vidare och hittade då detta:

  SmålandsPosten 13 febr 2010
  ”Pojkarna har bättre betyg än flickorna på Arabyskolan i Växjö. Underligt, tycker rektorn Judit Béres Lagerquist som nu fått närmare 80?000 kronor av Skolverket för att undersöka saken.

  -?Det är anmärkningsvärt att pojkarna har bättre studieresultat än flickorna. På andra skolor i kommunen och i landet är det flickorna som har bättre betyg. Vad som gör det hela ännu märkligare är att vi har fler pojkar än flickor som av sociala eller kunskapsmässiga skäl går under åtgärdsprogram, det borde ju vara tvärtom, säger Judit Béres Lagerquist.
  I framförallt svenska som andra språk och matematik klarar en större andel pojkar än flickor betyget godkänt. I svenska som andra språk har 35 procent av pojkarna högre godkänt resultat än flickorna och i matematik är siffran 20 procent. Också i andra ämnen skiljer sig betygen åt.
  -?Det har varit så här under flera år och vi vet inte varför. Det hela är så komplext. Jag tror inte att till exempel flickornas studieambitioner är lägre än pojkarnas. Men i övrigt kan jag inte svara på vilka anledningarna är till att betygen skiljer sig åt, säger Judit Béres Lagerquist.
  Nu är det tänkt att en förändring ska ske. Med syftet att förbättra flickornas studieresultat ansökte skolan förra året till Skolverket om medel till jämställdhetsarbete och tilldelades i januari i år 76 400 kronor. Projektet kommer att pågå under våren och resultaten ska redovisas till sommaren.”

  Jag undrar hur mycket (litet) pengar och resurser det lagts ned på att studera det omvända problemet dvs att flickor får bättre studieresultat än pojkar? Det kanske inte ses som ett genuint problem?

 23. Flickor förtrycks INTE i skolan! « GenusNytt Says:

  […] Här kan du läsa om att Ludvika kommun utesluter pojkar från en hälsosatsning i skolan – den är bara för flickor. […]

 24. Stockholms Stad spärrar pojkar från hälsoprojekt « GenusNytt Says:

  […] har tidigare bloggat om att Ludvika kommun stänger pojkar ute från ett DISA-projekt (här). Här kan du läsa om att Helsingborgs kommun stänger pojkar ute från ett DISA-projekt. Här kan […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: