Bodström kör ”mest synd om kvinnorna”-kortet

by

 

Nu är det mest synd om kvinnorna igen. Den här gången är det förre justitieminister Thomas Bodström som spelar ut det kortet.

Bakgrunden är att Sverige ännu inte har infört det EU-direktiv som kräver att information om alla människors ringande, mejlande och sms-ande ska lagras för eventuellt polisärt behov. Thomas Bodström var mest pådrivande i hela EU för att direktivet skulle komma till stånd.

Nu ger EU böter till Sverige för att vi inte infört direktivet i tid. Om det säger Thomas Bodström i Aftonbladet (här):

”Det här handlar om valtaktik och det går ut över alla de unga kvinnor som drabbas av människohandel och så vidare.”

Man kan undra hur genusaspekten kommer in i bilden. Det handlar om lagring av elektroniska fotspår för att bekämpa grov brottslighet. ”Terrorism och annan grov brottslighet” nämndes i retoriken, men allt talar för att lagringen kommer att användas för mycket mer än så. Vilken grund har nu Thomas Bodström för att hävda att kvinnor är mest drabbade av ”terrorism och annan grov brottslighet”? Vilken grund har han för att hävda att kvinnor är mer drabbade än män av annan brottslighet som kan komma att bekämpas med dessa lagrade elektroniska data? Fram med källorna, Bodström! Finns det någon forskningsrapport du har läst detta i?

Tack för tipset, barfota!

16 svar to “Bodström kör ”mest synd om kvinnorna”-kortet”

 1. Jack Says:

  Ett annat nyttigt perspektiv från FNs drog och brotts avdelning:

  Slavhandlarna är kvinnor

  Andelen barnslavar är ca 20%. Det råder stor okunskap om hur många pojkar män som är slavar och även om de återfinns som sexuellt utnyttjade befarar man att merparten pojkar och män används för slavarbete.

  Klicka för att komma åt Global_Report_on_TIP.pdf

  ”The role of female offenders appears to be predominant
  in the Eastern Europe and Central
  Asia region and very significant in other regions
  of the world, such as East Asia and the Pacific,
  and Central America and the Caribbean. Most
  of the countries in Western and Central Europe”

  http://www.unodc.org/unodc/en/press/releases/2009-02.12.html
  ”Surprisingly, in 30% of the countries which provided information on the gender of traffickers, women make up the largest proportion of traffickers. Indeed, female offenders have a more prominent role in trafficking in persons than in any other crime. In Eastern Europe and Central Asia, females account for more than 60% of convictions for trafficking in persons.”

  Detta ska ses mot bakgrund av att kvinnor både anmäls och fälls i mindre grad generellt, ändå..upp mot 90% av de fällda är kvinnor vad gäller trafficking i/till/från länder såsom Azerbajdzjan och Georgien.

 2. Jack Says:

  Om någon tycker mina inlägg är misogyna genom att jag ger information så betänk:

  -Så länge kvinnor framstår som ”det goda könet” i kontrast till män kommer oskyldiga kvinnor, barn och män att drabbas av brottslingar som tillåts fortsätta.
  -Många kvinnor säger sig också vara trötta av att vara satta på piedestal. Det här att hjälpa dem ner. Ibland får man vara ridderlig nog att hjälpa till.
  – Det blir omöjligt att hävda någon rätt för män gentemot ”änglar”.

  Notera att jag som mansrättsaktivist och företrädare för likabefrämjande mellan könen till skillnad från feministisk smutskastning
  – inte säger att alla kvinnor är potentiella slavhandlare, motsv.
  – inte ljuger

 3. michael Says:

  All data som finns visar att det är tvärtom men bodström vet att om man ger det ett kvinnoperspektiv kommer ingen kritisera det eftersom ingen vågar granska uppgifter om att kvinnor har det sämre.Detta är ett hot mot demokratin man kan jämnföra det med att LO får lägga fram sina rapporter om hur dom ser på sverige utan att någon granskar dom kritiskt

 4. barfota Says:

  Tack Pär.
  Jag fick inte heller ihop det med att kvinnorna skulle vara hårdare drabbade av ”terrorism och annan grov brottslighet” än övriga i samhället.

 5. hemmingsson Says:

  Problemet är väl snarare att alliansen väljer att använda skattepengar till att bedriva valrörelse med.

  Att Bodström är ute och cyklar visste vi ju sen gammalt.

 6. Bishounen Says:

  Andra Genusvinklingar som inte heller speglar verkligheten, är exempelvis medias vinklingar av Sexhandel i diverse former på Nätet(Och utanför). Är det inte så, att det faktiskt är FLER pojkar/Män än Kvinnor, som någon gång mottagit betalning för Sex, både på Nätet och utanför det?

  Ändå vinklas det i Media gång på gång till att det enbart är Kvinnor, och såklart helst minderåriga flickor: http://www.aftonbladet.se/wendela/article6527895.ab

 7. michael Says:

  Visst är det så Bishounen det är dubbelt så många

 8. NisseNyfiken Says:

  Finns det någon källa på det här med andelen män/kvinnor i sexhandel? Skulle kännas bra att ha för egen del.

 9. Joakim Steneberg Says:

  Bodström använder som vanligt det känsloargument som hela debatten vilar på, men som ingen vill förstå, kanske inte heller här? Det ÄR mest ”synd lom kvinnor”, har alltid varit det (har funnits undantag), och kommer antagligen alltid att vara det. Därför reagerar ingen officiellt mot sådant som Bodström säger, därför kan feminismen hålla på utan att erkänna detta och förstås intg erkänna orsakerna – BIOLOGISKA, släktets överlevnad mm.
  Tänk själv, hur vi reagerar på kvinnligt lidande, (varför skräck och mordfilmer helst har kvinnliga offer . effekten!) Och att i många roliga historier är poängen – manligt lidande!

 10. Joakim Steneberg Says:

  En kvinnlig expert på invandring förklarade i TV en gång. ”Om en ung flicka hotas av utvisning, skälen håller inte. Då är media där och köt igång en kampansj, som (eventulellt) hjälper henne. Men om det handlar om en ensam medlålders man. Då är det kört, inga media, inga politiker. Och precis så här är det med oss vanliga vita medelåders heteromän (vi som är det). Debatten skiter i oss.
  Vi måste kanske inse detta, och orsakerna, för att kunna argumentera mot och ändra på detta?

 11. michael Says:

  Jag kommer ihåg ett reportage jag såg för länge sen en kvinna som bar grenar till ved på sin rygg & reporten säger titta stackars kvinna vad hon får slita ont.Tio meter efter ungefär kommer en man med nästan dubbelt så stor hög men ingen sa stackars man vad han får slita ont det var bara som det skulle

 12. Leffe Says:

  till alla som kommenterat angående mest kvinnor män – hela poängen är väl att det är skitsamma vilka det är mest synd om eller om vi är jämlikt värdelösa i dagens samhälle.

  Vara eller icke vara i denna fråga (direktivet) bör inte sexualiseras överhuvudtaget, det är bara ett villospår som ödslar energi och drar fokus från de verkliga problemen med direktivet. snälla snälla SLUTA! och fokusera på sakfrågan gemensamt istället!

 13. barfota Says:

  @Leffe

  Jag tror inte att FRA frågan kan ha undgått någon enda Svensk. Bönen om att fokusera på sakfrågor och inte på kön bör du rikta till massmedia och politiker.

 14. Framtid? Says:

  Ett Orweillanskt samhälle kan endast upprätthållas med hjälp av kontroll. Det blir ett ”alla-förlorar-förutom-makten-samhälle”. Bodström utnyttjar kvinnokortet eftersom han tänker lägga grunden för Oceania till vilket pris som helst. Dessutom blir han miljonär på kuppen.

 15. Framtid? Says:

  Orwellianskt.

 16. Bishounen Says:

  NisseNyfiken säger: ”Finns det någon källa på det här med andelen män/kvinnor i sexhandel? Skulle kännas bra att ha för egen del.”

  Javisst, en av flera källor är SOU- Statens Offentliga Utredningar;

  ”Fakta: I en undersökning från 2004 bland 4 343 ungdomar i avslutningsklassen i gymnasiet, uppgav 1,8 procent av pojkarna och 1,0 procent av flickorna att de sålt sex. Omräknat på hela befolkningen innebär det cirka 800 pojkar och 500 flickor i varje årskull.

  I en norsk undersökning från 2002 av drygt 11 000 14-17-åringar uppgav 0,6 procent av flickorna och 2,1 procent av pojkarna att de utfört sexuella tjänster mot betalning.”

  Några länkar: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-pojkar-an-flickor-saljer-sex_435659.svd

  http://www.genusmagazinet.se/?p=4184

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/svart-hjalpa-prostituerade-man_435661.svd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: