Tantslem sex-trakasserar unga män

by

Det är mycket om sexuella trakasserier nu. Som så ofta när något har med genus att göra belyses bara den ena halvan av verkligheten. Nu framställs mannen som det skyldiga könet även på området sextrakasserier.

Med anledning av detta har jag nedan klippt in ett avsnitt ur min bok Mansförtryck och kvinnovälde (som kan laddas ned gratis som pdf och mp3 här). Vi kommer in i texten när jag precis har nämnt att det är vanligt att kvinnor utsätter män för sexuella trakasserier:

Svenska Dagbladet har som kanske enda svensk tidning behandlat frågan på sin Idag-sida, och bland annat intervjuat 22-årige ”Martin”. Han arbetar på restaurang i en medelstor svensk stad, och är drabbad. ”Det är ett antal äldre kvinnor som varje kväll tar på en på ett sätt som man egentligen inte borde tolerera”, säger han. ”Faktum är att vi, med all rätt, slänger ut män som beter sig på det där sättet mot den kvinnliga delen av personalen. Kvinnor som gör samma sak blir inte ens tillsagda”.

Svenska Dagbladet skriver om dessa kvinnliga tafsare: ”Men ju fler män kring 20-25 man talar med, desto fler historier samlar man på sig om den kvinnliga motsvarigheten [till gubbslem, förf. anm.]: Tantslem. Alla har råkat på dem. De tar plats och ton och snart sagt varenda yngre man verkar ha minst en berättelse om ’kvinnan i mammas ålder’ som ’bara var så där på’; sjabbigt tafsande och fylld av äckliga förslag”. Tidningen skriver också att forskningen om problemet är så gott som obefintlig.

En som dock verkligen har forskat kring frågan är Jana Raver, assistant professor vid Queens University i Kanada. Hon var försommaren 2007 i Sverige för att föreläsa på en konferens om arbets- och organisationspsykologi i Älvsjö. Där presenterade hon resultatet av en undersökning hon gjort med 700 personer i olika branscher. Jana Raver kom fram till att det är lika vanligt att kvinnor utsätter män för sexuella trakasserier som motsatsen (rapporterar tidningen Du & Jobbet).

Läs i media om sexuella trakasserier här: DN1 DN2 DN3 SvD AB1 AB2 AB3 AB4 Syd

Annonser

16 svar to “Tantslem sex-trakasserar unga män”

 1. XX Says:

  Intressant, då kanske det jag skrev i det tidigare inlägget inte var helt ovanligt, att manliga servitörer har erfarenhet av äldre kvinnor som tafsar.

  Jag har serverat gäng av herrar utan att ha haft sådana problem. Nu kan jag visserligen inte dra slutsatsen att min erfarenhet är representativ (man får förmodligen störst problem på ställen med höga alkoholintag så det är faktor som måste tas in), men om den skulle vara det så kan det ju vara ett tecken på att män varit lyhörda för kritik eller varit tvungna att korrigera sitt beteende för att inte riskera att bli tex. utslängda (som det talas om ovan).

  Hade jag varit genusforskare skulle jag blivit intresserad av att undersöka äldre maktkvinnor, säkert en intressant arketyp. Jag tror att dessa typer finns också i djurvärlden, hos våra apkompisar (men kallade makthonor då hihi.) Eftersom genus”vetenskapen” är politisk så kommer detta förmodligen inte hända.

 2. XX Says:

  Just det, tror jag fick det från följande program:

  ”Filosofiska rummet om apan och människan. Hur påverkar primatforskningens rön bilden av människan.” Program från den 18 juni 2006.

  Ungefär 14 minuter in i programmet pratar de om matriarkhonor, kopplat till sexualitet.

  http://www.sr.se/podradio/xml/p1_filosofiskarummet.xml

  Kanske bara intressant om man är biologist som jag. Sorry om jag glider för mycket från ämnet för bloggen, men jag tyckte det var intressant.

 3. Jakob Says:

  Kvinnor som gör ovälkomna sexuella närmanden och tafsar är absolut inget ovanligt. Och det drabbar defintivt inte bara manliga servitörer. Det har hänt mig många gånger.

 4. Frida Says:

  Här är ett annat exempel på sexuella trakasserier
  http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=3442730

 5. Bloggandets Skeva Makt « I tystnaden’s Blog Says:

  […] Jag tittade runt lite och kollar man snabbt på Metro, blog.se, mondoblog och andra poppis blogsiter så är det mycket, väldigt mycket mode, fitness, prylar, skvaller och jag-bloggar. Där vinner så klart tjejerna för vill man läsa om kissie´s nya tuttar, lilmeandmyself slö torsdag halvnaken, Hanna Beronius ”så här ser jag ut när jag går o lägger mig, sug på den, Ami´s nya Ed Hardy tights , Anna-Marias hårproblem eller ?? Vill man läsa om genusnytt´s åsikt om sextrakasserier där män är offer. […]

 6. Lasse Says:

  Blir så jäkla trött på hur enkäter och vissa undersökningar blir någon form av sanning i många av medierna.

  Här är några utdrag på hur ekot själva gjort son bedömning.

  ”Det här är inte en exakt beskrivning av hur det står till med sexuella trakasserier hos alla som arbetar inom scenkonstområdet, för att hävda det krävs svar från alla som arbetar inom scenkonsten, och det är många”

  ”4 477 mejl gick iväg……….. 1 672 svarande” dvs. 37 %

  ”Det finns en liten felkälla. Det fanns svar där flera svarat på undersökningen från samma mejladress samt 20 anonyma som svarat flera ggr.”

  Ughhh vad trött jag blir. För det första detta är ej att anse som ett säkerställt statistiskt undrsökning p.g.a ovanstående.

  För det andra en enkät kan man styra precis som man vill med ledande frågor för att få önskat resultat. Vi har inte sett frågorna i enkäten.

  För det trejde feministmaffian har uppenbarligen genom att svara dubbelt gjrot det yttersta för att försöka påverka resultatet.

  För det fjärde, för att få någon strimma av trovärdghet skall man redovisa undersökningen med dess innehåll i sin helhet. Har man inte gjort.

  Vilket leder till en fråga är undersökningen en offentlig handling eftersom den gjordes av ett statligt bolag ?

  Skulle vara kul att se frågorna.

  Åter igen fascist*propaganda !

  * ”Fascism är en auktoritär politisk ideologi” direkt utdrag från ett uppslagsverk dvs. den hjärntvätt statsfeminismen utsätter oss för. Jag blir mörkrädd.

 7. barfota Says:

  Ett tips Till dig Pär Ström

  Hej Pär.
  Kanske du skulle skriva en bok om media, hur de lurar, ljuger, förvränger, och förlöjligar allt som inte ligger i linje med vad de vill ha fram.

  Du börjar ju själv bil ”varm i kläderna” och se hur de manipulerar genom att rigga program, underlåta att ta upp motståndarnas synpunkter, glömmer fakta och så fortsätter det i all evighet. Ja du vet själv, du har ju massor med material, artiklar och liknande bl.a. från denna bloggen att komma med.

  Detta gäller inte bara i genusfrågor, det är journalister och media i allmänhet.

 8. krille Says:

  Vad fick hon från Kanada för respons för sin forskning?

 9. S Says:

  A 2006 government study in the United Kingdom revealed that 2 out of 5 sexual harassment victims in the UK are male, with 8% percent of all sexual harassment complaints to the Equal Opportunities Commission
  (Britain’s EEOC), coming from men.

  A telephone poll by Louis Harris and Associates on 782 U.S. workers
  revealed:

  31% of the female workers reported they had been harassed at work

  7% of the male workers reported they had been harassed at work

  100% of women reported the harasser was a man

  59% of men reported the harasser was a woman

  41% of men reported the harasser was another man

  http://www.sexualharassmentsupport.org/SHworkplace.html

 10. parstrom Says:

  Barfota:
  Hmmm… Intressant tanke
  Krille:
  Vet ej tyvärr. Du kan ju försöka googla.
  Pär

 11. Penumbra Says:

  Detta är givetvis ett resultat av kvinnors ”frigörelse”. Det går ut på att försöka uppträda som män, eller rättare sagt som de tror att män uppträder (för att det har de sett på tv och på film, och då måste alla män vara sådana, utom deras son, pappa och bror förstås eftersom dessa är ”världens snällaste”… Förlåt – svävade iväg lite).

  Jo, ”frigörelsen” började på 70-talet (kanske tidigare men jag uppmärksammade det då) med ett antal ”revolutionerande kulturalster” som t ex Erica Jongs bok ”Rädd att flyga”. Någon som har läst den? Klart att ingen har läst den – skräp faller snabbt i glömska, men 1975 var det sensationen för året, därför att boken visade att kvinnor också tittade på männens bakdelar och om det putade ut där framme, och längtade efter obunden fri spännande sex, och det var såååå välgörande att hjältinnan i boken blev av med sin flygskräck. Slutsatsen var att sexuellt ”frigjorda” kvinnor var lyckliga kvinnor utan fobier. Snabbt vände man på steken – ville en kvinna bli lycklig och befria sig från fobier och neuroser var den rätta vägen ”frigörelse” från hem och man, inkl sexuell frigörelse.

  Behöver jag nämna att Erica Jong följde upp succén med ytterligare en bok, blev stenrik, samt att ett antal andra författarinnor fattade var pengar och berömmelse fanns att finna? Och på den vägen är det, mina vänner – en ambitiös kulturelit som själva saknar moral (och egentligen kunskap) vet vilka knappar de ska trycka på för att finna försörjning, varav den okritiska pöbeln köper det skräp som publiceras – i bokhandeln, i tv-ruten eller filmsalongen – låter sig inspireras av det och gör allt för att efterlikna förebilderna.

  Så nu vet du, unge man, varför en tant nyper dig i baken, samt att hon bara är en frigjord kvinna, utan neuroser, som vet att ta för sig av livet. Hurra för feminismen!

 12. Penumbra Says:

  S, kl 18:47

  Det du citerar stämmer antagligen rätt bra. Givetvis står männen för större delen av de sexuella trakasserierna även här i Sverige. Det som är anmärkningsvärt är att fram till för, säg 40 år sedan fanns i stort sett inga män som utsattes för misshandel eller sexuella trakasserier från kvinnor. Detta samhällsfenomen är relativt nytt och man kan fråga sig varför, är det bra, åt vilket håll går det, ska vi acceptera det… Och framför allt, varför är inte det ett problem samt att all fokus ligger på motsvarande övergrepp från männens sida.

 13. Seck Uritas Says:

  Även tjejer (inte bara tanter) kan uppträda så mot killar beroende på miljö. I skolan kan de närma sig bakom någon pojke i datorsalen, lägga armen om honom och tafsa lite. Men då är det ju bara ett intimt och legitimt beteende – och den kille som eventuellt känner sig besvärad aktar sig noga för att offentliggöra det. Så ”jämställt” är det. De här tjejerna kommer antagligen att behålla det uppträdandet även i vuxen ålder. Det brukar fungera så. Och det är väl egentligen inte så konstigt eftersom, i pricip, alla tänker på sex, hela tiden – med undantaget att killar tänker på det mycket mer. Så är naturen uppbyggd.

 14. barfota Says:

  @Penumbra

  På min arbetsplats redan på 60 talet blev männen så pass sextrakasserade att INGEN man ville sätta sin fot på den 100% kvinnliga avdelningen och inte nog med det, de trakasserier männen utsattes för var så grova att jag faktiskt aldrig (inte ens en gång) sett någon man trakassera någon kvinna så grovt.

 15. Drabbad man vittnar om tjejers tafsande « GenusNytt Says:

  […] just ditt senaste blogginlägg, Tantslem sex-trakasserar unga män. Kvinnor/tjejer som tafsar är något som jag definitivt har […]

 16. Aurelia Le Huche Says:

  Jag tycker det är skitviktigt att skilja på huruvida bilden av könsfördelningen inom trakasserioffer är skev och att förneka att trakasserier förekommer. Bara för att kvinnor också trakasserar män betyder det inte att de trakasserier som riktas mot kvinnor är ok. Inga trakasserier är ok! Om det finns ett stort mörkertal bland män gör det bara frågan ännu allvarligare. Jag förstår inte poängen med att förneka problemet överhuvudtaget som vissa ovan verkar vilja göra. Vart leder ett sånt resonnemang? Förtjänar inte alla människor en dräglig arbetsmiljö?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: