En feministisk försvarspolitik?

by

 

Ska Sveriges försvars- och säkerhetspolitik bli feministisk? Det vore i och för sig inte så oväntat – men knappast lämpligt.

Nu anordnar den ansedda organisationen Folk och försvar och Institutet för framtidsstudier tillsammans en konferens med titeln ”Framtidens försvarspolitik – vilken betydelse har kön?”. Den går av stapeln på den internationella kvinnodagen, den 8 mars.

”Med avstamp i feministisk forskning om försvars- och säkerhetspolitik bjuder Institutet för Framtidsstudier och Folk och Försvar in till ett Framtidsfokus om kön och säkerhet i framtiden”, står det i programmet. Bland föreläsare och moderator kan räknas sju kvinnor (däribland Gudrun Schyman) och två män. Det kompletta programmet finns här. En kortare inbjudan finns här.

Man kan undra vad det innebär att ”ta avstamp i feministisk forskning”. Innebär det att det är förutbestämt att konferensens slutsatser ska ligga i linje med feministiska värderingar? Eller att det är problem formulerade av den feministiska rörelsen som ska behandlas?

Det står också i programmet:  ”Det svenska försvars- och säkerhetspolitiska landskapet förändras i takt med att nya hotbilder identifieras. I dessa hotbilder ingår också föreställningar om kön”.

Vad innebär det att ”föreställningar om kön” ingår i de försvarspolitiska hotbilderna? Med hotbild menar man i sådana här sammanhang i första hand militära hot, i andra hand andra hot mot rikets säkerhet såsom enorma flyktingströmmar, stora miljökatastrofer och terrorangrepp. Hur kan ”föreställningar om kön” vara ett sådant hot? Jag blir väldigt nyfiken, och om inte jag själv varit organisatör för en annan konferens samma dag hade jag kanske anmält mig till den här.

För övrigt, ett nytt nummer av nyhetsbrevet från Nationella sekretariatet för genusforskning har kommit. Där finns väldigt mycket tankar om genus. Bland annat sägs att det är ett stort problem att diverse forskning om framtiden som idag genomförs saknar ett genusperspektiv. Och genusforskning är ett av de ämnen som finns med vid nystartade Centrum för polisforskning vid Uppsala universitet. Du kan läsa nyhetsbrevet som pdf här.

Annonser

7 svar to “En feministisk försvarspolitik?”

 1. Gonzo Says:

  ”I dessa hotbilder ingår också föreställningar om kön”

  Innebär det att dom feministerna vill avskaffa den ”patrialkala värnplikten”?
  Törs man hoppas på en kvinnlig värnplikt?
  Kvinnor uppfostras till att försvara män och barn?

 2. Lasse Says:

  Jättebra äntligen dags för kvinnlig värnplikt 50/50 ska det vara. Sen tycker jag i samma veva vi omgående skickar Gudrun Schyman till fronten i afghanistan. Hon behöver se hur det är att vara manlig soldat.

  Off-topic ringde en DN säljare idag, varvid jag vänligen sa ”kör upp den där feministblaskan någonstans”. Säljaren bara garvada och berättade du är inte ensam med den kommentaren. Vilket skänkte en gnutta hopp, kanska är så att männen äntligen börjar reagera.

 3. Trocadero Says:

  Nåja, det är väl för mycket att hoppas på att även kvinnor skulle tvingas in till värnplikt, men-.. eller togs det obligatoriska närvarandet bort?

  Nåja. Nu kanske feminister även kräver att det ska vara jämställt vid gruvarbeten och lite mindre trevliga, farliga jobb.

 4. Joakim Steneberg Says:

  Lasse. Hög tid med kvinnlig värnplikt och att Schyman får kämpa mot sina talibaner. Det där med DN, Damens Nyheter, har hänt mig flera gånger. Den sista gången gav jag mig in på en lång utläggning, och förklarade att det inte var personligt till den kvinnliga säljaren. ”Men jag vill inte ha er feministblaska!”
  När det gäller kopnferensen så är det kanske inte så mycket mening att fråga sig ”vad” eller ”varför”? Antagligen så vet de det inte själva. eller så vill de hålla dörren öppen, när det politiskt korrekta svaret, just i detta fall, kan smita in. Eller så de själva kan smita ut sin väg.
  ”Smart” försvarstänkande…

 5. Gabriella Says:

  Först vill jag nämna att den allmänna värnplikten är bortagen i takt med att hotbilden minskats och att pengar ska sparas. Jag tycker personligen inte att varken män eller kvinnor ska utsättas för allmän värnplikt.

  Fast vad jag tror, jag har inte läst förslaget, vad som menas med en feminististisk syn på försvarspolitiken är att i krig, är offren mer och mer civilbefolkningen. Kvinnor och barn är offer till stor del.

  Jag läste en väldigt oroande undersökning som visade att när soldater skulle ut på uppdrag så ”peppade” de sig med porrfilmer. Det sågs en stark koppling mellan våld och sex. Oroande tycker jag.

 6. Shastra Says:

  Gabriella: det är sant att civilbefolkningen drabbas mer och mer i krig, och det typiska är att fienden dödar alla män i vapenför ålder, samtidigt som de våldtar en stor andel kvinnor och utsätter alla människor oavsett kön och ålder för stora påfrestningar.

  Nämn några krig eller massakrer som i huvudsak drabbade kvinnor snarare än män, eller snarare än alla kategorier av människor i lika hög grad. Jag kommer inte på något exempel alls faktiskt.

 7. Marianne Rönnberg Galmor Says:

  Hej! Du kan följa vårt seminarium den 8 mars direkt på vår webb, då vi direktsänder. Passar inte tiden så hittar du seminariet i vårt webbarkiv – som du hittar till via första sidan hos oss.

  Vänligen,
  Marianne Rönnberg Galmor
  Kommunikationsansvarig
  Folk och Försvar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: