Skulle vilja se genusanalys på det här

by

Feminismen har lärt oss att allting ska betraktas ur ett genusperspektiv. Till och med trumpeter och slutförvaring av utbränt kärnbränsle betraktas numera ur ett genusperspektiv.

Fast det finns ett undantag. När gruppen män är särskilt drabbade av något slags problem, då ska det inte anläggas något genusperspektiv. Då är problemen allmänmänskliga och genuset ointressant.

När svenska soldater dödas, exempelvis, kallas de svenskar. Inte män, trots att alla svenska soldater som dödats var män. 52 svenskar har dödats i FN-tjänst sedan FN grundades, berättade tidningen Fokus nyligen.

Men så fort en grupp som drabbats av något problem består av en majoritet kvinnor är det en helt annan sak. Då är det ett kvinnoproblem och de drabbade kallas kvinnor.

När jag såg den här nyheten tänkte jag att det vore väldigt intressant om någon kunde göra en genusanalys på saken. Förra året betalade justitiekanslern ut sammanlagt 34 miljoner kronor till människor som suttit frihetsberövade trots att de var oskyldiga. Jag undrar hur könsfördelningen ser ut bland de människor som drabbats av den fasa det måste innebära att bli fängslad när man är oskyldig.

Tack för tipset, Plenty of Noise!

För övrigt vill jag påminna om GenusNytt-träffen på en pub i Stockholm imorgonkväll (måndag), mer info här.

Annonser

10 svar to “Skulle vilja se genusanalys på det här”

 1. Info Says:

  APROPÅ PUBTRÄFFEN PÅ HARRY B. JAMES

  Kan du tänka dig, Pär Ström, att barmästaren på Harry B. James (numera anställd på annat håll) en gång köpte en målning av mig. Obesedd. Levererad inslagen i brunt papper.

  När jag kom dit nästa nästa dag, visade han sig vara mycket nöjd. Hm, hur tänkte jag, när jag valde ut just denna tavla?

  Priset = priset för ramen, kr 600:-, om jag minns rätt.

  (Detta kan du viska i Tanjas öra, om hon infinner sig.)

 2. maukonen Says:

  Pär !

  Du har verkligen valt ett favorit ställe att träffas på !!!
  (mitt favorit ställe i alla fall !)

  Kommer och tar ett par Pints, är ju i stan för en hovrätts rättegång
  och kan behöva ett järn eller två efter att ha glott på videoförhör hela dan.

  /ann-mari

  p.s om Ingrid får inresetillstånd från Skåne så kommer hon också till Pubträffen. 😉

 3. AV Says:

  Egentligen borde feministerna vara de som gnäller högst när man bara pratar om människor när det är män som drabbas och kvinnor när kvinnor drabbas. De brukar ju anklaga ”patriarkatet” för att sätta mannen som norm och kvinnor som en särgrupp, men det är precisa det som sker här. Genom att bara tala om kvinnoproblem och mänskliga problem upprätthåller de de könsroller de säger sig vilja bekämpa.

 4. Pär.B Says:

  Angående att feminismen bara intresserar sig för kvinnor brukar feministerna försvara sig med att om det finns orättvisa för män så ska männen kämpa mot detta. Här vill jag citera Pär Ström som i ett föredrag sa att ”feministerna har gått över på den andra planhalvan och bekämpar männen”. Det är ju det som är problemet. Män som individer görs till motståndare.

  Det mest grundläggande inom rättsteorin är att en persons rättighet aldrig kan grunda sig på att en annans rättighet försämras. Men feminismens mål är att männens rättssäkerhet ska försämras för att gynna kvinnor. Metodiskt innebär det att föra en anklagelse retorik såå man vinkla en sak ensidigt eller helt enkelt ljuga.

 5. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

  Skulle vara intressant att få veta hur många personer som fått ersättning för att ”felaktigt” ha varit frihetsberövade, samt hur stor procent av summan som betalats ut till personer som varit misstänkta eller döma för sexualbrott?

 6. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

  Såg nu att det rörde sig om 1 273 personer som fått ersättning.

 7. Joakim Steneberg Says:

  Att det är kalls könsneutralt ”människor” när det är mest män som drabbas är sådant man kan ta upp i en aktiv kampanj inför valet.
  Det är utmärkt att det tas upp här, en första början, men i längden så måste allt sådant här ut!

 8. Joakim Steneberg Says:

  Män räknas bara efter vad de åstadkommer! (Eller klandras för det!) Män får mindre kärlek! Män behandlas som djur!

 9. Gonzo Says:

  ”När gruppen män är särskilt drabbade av något slags problem, då ska det inte anläggas något genusperspektiv.”

  Det går ”inte” att göra en genusanalys när det är män som drabbas.
  Att genusanalysera något betyder att man vinklar något så att det drabbar kvinnor. Vad, hur och varför saknar betydelse.
  Genusanalys = konsten att göra kvinnan till offer.

 10. Gustav Says:

  Tack för att du förmedlar dessa nyheter och insikter. Det tragiska är att den här kampen alls måste föras. Den som lägger fram sjuka, aggressiva teorier utan empirisk uppbackning är ju rimligen den som har bevisbördan. Så hur f-n gick det till när genusfolket fick direktkanaler till den politiska makten i Sverige? Inte för att jag egentligen gillar kulturen i Afghanistan eller Somalia men jag funderar allvarligt på att flytta till något liknande land, ty genuschock + talibanchock ≈ 0 tänker jag, och så blir man normal i huvudet igen efter några år i det här insjuknade landet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: