Får män också skadestånd?

by

 

Lunds Universitet betalar ut skadestånd till 24 kvinnor som stämt universitetet för könsdiskriminering. Som en del i det som kallas jämställdhetsarbete har underrepresenterat kön – i det här fallet män – fått förtur. Kvinnorna får 35.000 kronor var.

Nu har Lunds Universitet ändrat sina antagningsregler, vilket är bra. Det är absurt att kvinnor blir stoppade på grund av sitt kön.

Men är det inte lika absurt att män blir stoppade på grund av sitt kön i andra sammanhang? Det är mycket vanligt att så sker, mycket vanligare än att kvinnor blir stoppade. Det kallas jämställdhetsarbete, men är könsdiskriminering. Mansdiskriminering.

Jag undrar när vi kommer att få se en flod av rubriker i media om att män i diverse sammanhang får skadestånd för att stoppats på grund av sitt kön…

DN SvD AB Syd

För övrigt – ikväll är det genusträff på puben i Stockholm kl 18-20  –  mera info här.

Annonser

4 svar to “Får män också skadestånd?”

 1. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

  Apropå allt och ingenting. När jag ser sedlarna på bilden kommer jag att tänka på ett utspel som Miljöpartiet gjorde för en tid sedan. Miljöpartiet lyckas nämligen se könsmaktsordningen även i vanliga sedlar.

  ”Selma på tjugan och Gustav Vasa på tusenlappen, sedlarnas valörer speglar hur män fortfarande värderas högre än kvinnor, säger Esabelle Dingizian, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet de Gröna.”

  🙄

  Källa:
  http://www.mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=5&number=165006

 2. Ingenjören Says:

  Det får de om det skulle ha förekommit, men nu har det ju inte gjort det…

 3. Magnus, Genusmagazinet.se Says:

  ”Det får de om det skulle ha förekommit, men nu har det ju inte gjort det…

  Idén om kvotering till högskola och universitet drevs en gång i tiden fram för att gynna kvinnor. Nu när kvoteringen istället börjat att gynna pojkar, vill kvinnoorganisationerna att regeln togs bort.
  Men faktum är ändå att under många år så gjorde regeln att pojkar fick stå tillbaka till förmån för kvinnor. Så även många pojkar har drabbats negativt av denna lag, även om det på senare tid mest har varit kvinnor.

  Skulle även vilja se en anmälan mot polishögskolan, där flickorna nu kvoteras in på bekostnad av att män får svårare att komma in till utbildningen. Om denna kvotering är det dock tyst om i media.

 4. John Says:

  Bra blogg, hittade hit via DN, intressant att detta hela tiden vinklas i media, som att ”sämre” män har fått gå före ”bättre” kvinnor, när det i själva verket handlar om personer på exakt samma betyg – alternativet vore lottning, det är också väldigt orättvist och skapar lika många besvikna människor (problemet löses genom att få bukt med betygsinflationen, en helt annan debatt, men alltså, när jag gick ut gymnasiet 2000 hade INGEN på mitt stora gymnasium MVG i allt – nu är det ett helt realistiskt mål för de två-tre flitigaste i varje klass att klara MVG i allt)

  För övrigt BEHÖVS det verkligen fler män i psykologyrket, många ser helst att få gå till en terapeut av samma kön, det brukar också vara mest gynnsamt för resultatet av terapin (har en vän på Psykologprogrammet i Stockholm som berättat detta), så alla kvinnor som jublar borde kanske tänka efter en stund. Eller skulle de jubla om plötsligt alla gynekologer var män i framtiden, i fall kvinnor av någon anledning halkade efter i gymnasiebetygen och bara män kom in på läkarlinjen…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: