Köns-apartheid nu även på flyget

by

För en tid sedan bloggade jag om parkeringsplatser bara för kvinnor. Idén om könsapartheid sprider sig. Nu rapporterar Svenska Dagbladet att det japanska flygbolaget All Nippon Airways på långdistansflygningar ska reservera en av sina toaletter för kvinnor. Ingen toalett reserveras däremot för män. Män kommer att få använda damtoaletten endast i nödsituationer samt om det är väldigt få kvinnliga resenärer ombord, enligt ett uttalande från bolaget.

Bakgrunden till nyordningen är en enkät som flygbolaget gjort med kvinnliga resenärer. Av dessa tyckte 90 procent att det var en bra idé att reservera en toalett för kvinnor. SvD berättar att flygbolaget Korean Air redan har infört motsvarande könsapartheid. Mer kan också läsas r.

Tack för tipset, Magnus! Jag tar gärna emot bloggtips på par@atomer.se

25 svar to “Köns-apartheid nu även på flyget”

 1. Erik Says:

  Kommer tjejtoaletterna att räknas till den kvinnliga eller manliga halvan av 10 000 metersklubben?

 2. fem Says:

  har du aldrig sett skillnaden i kö mellan herr och damtoaletterna? har du verkligen lyckats undgå att se att kön till damtoaletterna alltid är minst dubbelt så lång. är det apartheid att ha extra stora handikapptoaletter också?

 3. Lasse Says:

  Ibland måste man få vara lite barnslig men jag gillade och snodde denna kommentar i SVD.

  Jag manar till civil olydnad
  ….så länge detta könsrasism pågår. Kommer definitivt springa på tjejtoan om liknande skulle införas i SAS t.e.x. sen skulle jag snabblimma locket i uppfällt läge….hehe

 4. David Says:

  fem:
  Så då finns det någon biologiskt skillnad mellan män och kvinnor som gör att kvinnor behöver gå på toaletten oftare än män? I så fall skulle jag förstå att det var ett problem om det fanns lika många dam- och herrtoaletter. Men nu var det ju så att alla toaletter var unisex. För det är väl inte så att de är så egoistiska att de ockuperar toaletten för att pudra näsan, och därför behöver spendera mer tid på toaletten?

 5. Lasse Says:

  Ahhh……ny feministisk värdering och norm.

  Dem som målar läpparna, sminkar sig och går i högklackat skall själv klart ha lika mycket hjälpmedel som de handikappande.

  Hmmmm…..få se:

  Rulltrappor där det står ”Women only” speciellt anpassat för högklackat och rullande speglar så man snabbt kan kolla makeupen. Eller varför inte låta kvinnorna gå före när man skall borda ett plan eller buss etc. så de slipper trängas och ev. förstöra frisyen eller spräcka en nagel. Fast det bästa vore nog om kvinnor kunde få speciella avdelningar på planet och slapp hamna bredvid en ”illaluktande karl”………(obs ironi)

  @Fem

  Män är ju generellt större än kvinnor, då vore det ju rimligt om män fick bredare och större säten på flyget enligt ditt resonemang.

  Män och kvinnor uträttar sina toalett behov på precis samma sätt……och så vitt jag vet tar det väl ungeför lika lång tid för en tjej/kille att t.ex. kissa.

 6. Sören Says:

  Givetvis måste ett bolag vara lyhört för sina kunders önskemål och förslag men detta är väl löjeväckande. Hade man genomfört samma undersökning bland män: huruvida de tycker att en toalett reserverad endast för kvinnor är en bra idé så hade nog svaret inte varit 90% för.
  Klart står att en stor majoritet av kvinnorna är för, men hur många kvinnor flyger med bolaget jämfört med män?
  Det är relativt säkert att anta att fler män än kvinnor innehar chefsposter i allmänhet och att dessa fyller en stor del av ANAs flygstolar dagligen. Därmed ter det sig som en dålig idé att framkalla irritation hos en större kundgrupp för att tillmötesgå en mindre.

  Sedan tycker jag också att man öppnar en helt annan ”can of worms” när man börjar särbehandla på detta sättet. En toalett för kvinnor och en för män vore väl inget nytt, men detta kan nog skapa fler problem än de man försöker lösa.

  Vad gäller genusdiskussioner i allmänhet så anser jag att lika behandling är det enda raka. Allt annat är en skymf mot människans potential, oavsett kön.

 7. Unknown Says:

  Är det inte så att män som nått en viss ålder har trorligtvis prosteta problem vilket gör att om någon behöver använda toalett så är det väll äldre män?. Även som sagt tidigare är ju män större vilket borde leda till diverse extra förmåner för det, i praxis måste jag dock säga att jag inte bryr mig särledes mycket om flygplans toaletter, i korta resor kan man vänta till man anländer på plats, och på långa resor brurkar det finnas gott om plats att göra make up på vanliga sittplatsen med en handspegel, skulle man vilja göra ett vanligt toalett besök kan man ju göra det som vilken annan människa oberoende av kön i en unisex toalett.

 8. Jack Says:

  Kvinnor tar längre tid på sig. Det handlar legitimt om att de skall vaddera sätet, kränga ner kjolarna helt och sätta sig men kanske också byta binda eller tampong. Sen piffar några säkert till sig lite också vilket inte är lika legitimt. Ha en spegel i handväskan om det ska vara så. Låter man en annan toalett vara herrtoalett så är det inga problem utan bra för män.

 9. vmm Says:

  ”Bakgrunden till nyordningen är en enkät som flygbolaget gjort med kvinnliga resenärer. Av dessa tyckte 90 procent att det var en bra idé att reservera en toalett för kvinnor.”

  Sedan visade en enkät bland manliga resenärer att 90% av dom vill ha sex med flygvärdinnorna, så därför… (nej, nu tramsar jag. Humor, kallas det)

 10. Nisse Says:

  Vilken tur att män får använda toaletten i nödsituationer.

  Jag använder aldrig toaletten i annat än just nödsituationer. Inget okynnespinkande här inte. Och jag tror inte jag skulle ta med tidningen på flygtoan heller, för en 45-minuterskloss…

 11. Trocadero Says:

  Har väl säkert att göra med att män inte kan kontrollera snoppen utan kissar hejvilt över hela toaletten medan kvinnorna är fina, nobla damer som aldrig ens pruttar.

 12. Sofia Says:

  Konstigt med alla dessa sarkastiska kommentarer kring att pudra näsan. Män vill gärna ha kvinnor med pudrade näsor men aldrig ge oss tid eller plats att pudra den. Förresten Jack så kränger man upp kjolen och inte ner och vaddera sitsen hade man inte behövt göra om ni satt ner och kissade.

 13. Adam Weisshaupt Says:

  Fem;
  Är kvinnor handikappade menar du?

 14. Adam Weisshaupt Says:

  Nisse,
  Men du kan ju ta med dig laptopen in på muggen när du läser genusnytt´s senaste….

 15. Jack Says:

  Sofia,
  Jaja, nånting måste ner iaf, jag orkar inte speca, ibland är det ju byxor också, därav kjolarna som helhetsbegrepp, kanske var lite dåligt val iofs. poängen är att det är större åthävor än för en man.

  och vad gäller manligt kiss på toalettringen som orsak till vaddering, så finns det ju många kvinnor som använder vaddering även på damtoa.

  Längre tid tar det iaf. Jag försökte bara hjälpa till att förklara men här kommer du med ditt näspuder istället, vilket ingen skall luras tro är för männens skull. Tror aldrig jag hört en man säga ”hurru, iväg och pudra näsan med dig, så där kan du inte se ut”

 16. Sofia Says:

  Ja ja Jack, det var en bra förklaring till varför det tar längre tid. Jag retades mest….
  Om ni säger det eller inte så brukar ni män uppskatta att man har sminkat sig, har fina kläder osv men ni uppskattar inte att vänta medan man sminkar sig eller att man lägger pengar på kläder. Man kan inte både äta kakan och ha den kvar.

 17. Edvard Says:

  http://moderataperspektiv.wordpress.com/2010/01/28/gastblogg-per-schlingmann/#comment-118

  Edvard, den 24 februari 2010 vid 19:44 sa: Din kommentar inväntar granskning.

  ”Jag hade tänkte rösta på Moderaterna denna gången, men som jag förstått så är många med mig riktigt besvikna över Pers och Moderaternas nyligen krampaktigt kramande om könsmaktsordningen. Det får bli ett annat parti på ren djävulskap för allting försvinner med att moderaterna så populistiskt kapar all radikal feminsim i tron vinna röster. Tvärtom så kommer många med Ian Wachtmeister lämna skutan för Folkpartiet eller något annat parti med mer ryggrad. Valet 2010 kunde blivit hävstång mellan blått och rött och blivit historiskt. Att värna om kärnfrågor om rättssäkerhet som idag är totalt utebliven där Beatrice Ask och Göran Lambertz går ut i media och mer eller mindre erkänner att läget är allvarligt med att oskyldiga sitter dömda. Rättssäkerhet är grunden i en demokrati och som går hem i stugorna istället för feminism,AFA,svarta block. Det har Sossarna redan förstått för länge sedan och spurtar ifrån er. Socialdemokraterna har snappat upp att majoriteten av svenska folket inte omfamnar feminismen,genusteori,könsmaktsordning och plockar väljare från er.

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=16145

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1345&blogg=2025

  http://rebellablog.blogspot.com/2009/01/mans-ratt-till-sina-barn.html

  Varför inte lyssna på Pär Ström,Evin Rubar, Susanna Popova,Ian Wachtmeister, Carl-Jan, Moderatmännen, Pappaombudsmannen, Ingrid Carlqvist, Mansjouren i Skövde och Pappa-Barn i Kristianstad alla som en gång tänkte rösta på Moderaterna. Men som idag är väldigt besvikna på att Rättssäkerhet är ett icke prioriterat område pga för mycket mjäkande med radikal statsfeminism.”

  /Gubbrummets ständiga gäst

 18. Mormor Says:

  Kolla aftonbladets två undersökningar;
  majoriteten vill att kvinnor ska få egen toalett och majoriteten vill att män INTE ska få egen toalett.

  Över 10,000 har röstat. Herregud

 19. Lasse Says:

  Tycker mig skönja något positivt i eländet, mer och mer män börjar nu engagera sig i dessa diskriminerande särbehamdlingar.

 20. Gustav Says:

  Jag undrar vad som skulle hända om många av oss män började protestera mot diskrimineringen genom att påstå att vi egentligen är kvinnor? Man skulle kunna säga att man är transsexuell och har ansökt om könsbyte men ännu inte fått tid för operation. Eller kanske säga att man visserligen ser ut som en man, men att det rör sig om en social konstruktion och man definierar sig som kvinna. Det vore intressant ifall några av oss försökte.

 21. Grodan Boll Says:

  Gustav:
  Japp. Ve den som könsstereotypt kallar dig för man bara för att du har mansnamn och snopp!

 22. Lavazza Says:

  Enligt min erfarenhet är det mest effektiva att ha pissränna och handfat i samma rum. Ingen tar mer tid på sig än absolut nödvändigt när man ser att andra väntar på sin tur.

 23. Mats Says:

  På 90-talet var SAS bland de första flygbolagen att införa rökfria flygningar. Efter hot om bojkott från affärsresenärerna återinförde man rökning på flyget. Nästa gång SAS införde rökfria flygningar så var man långt ifrån först.

  Alltså: hot om bojkott från affärs”männen” kan vara något flygbolagen tar hänsyn till.

  Det vore ju häftigt ifall affärsmännen bojkottar dessa skitbolag som har könsapartheid på toaletterna.

 24. Shastra Says:

  Det här var väl ändå en pseudo-nyhet. Kvinnor har ett extra hål i underlivet jämfört med män, och japaner är misogynister. Alltså uppstår såna här fenomen. Jag ser inte riktigt kopplingen till feminism.

 25. Nyhetskommentarer & Faktasamling » Damtoa på flyget Says:

  […] intressanta kommentarer finns på den bloggen Genus Nytt. Categories: Nyheter Tags: All Nippon Airways, damtoalett, toalett   Comments (0) […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: