Fler kvinnor i styrelsen = sänkt värde på bolaget

by

 

Här kommer en riktig bomb.

Den norska ekonomisajten E24.no rapporterar om en forskningsstudie som gjorts av Ross School of Business i Michigan i USA. Det är norska företag som har studerats. Norge är intressant eftersom landet infört lagkrav på att minst 40 procent av styrelseledamöterna ska vara kvinnor. I studien har 130 företags värdeutveckling från 2001 till 2007 undersökts – under den tiden kom lagkravet på kvotering.

Forskarna konstaterar att företagens värde (marknadsvärde i relation till bokfört värde) har minskat med 18 procent för varje 10-procentig ökning av kvinnorepresentationen i styrelsen. Ju kraftigare ökning av antalet kvinnor i styrelsen desto större värdeminskning på bolaget, alltså.

Det är dynamit i genusdebatten.

”Våra resultat indikerar att sammansättningen [av styrelsen] har betydelse och att styrning [av styrelsens sammansättning] har en stor negativ inverkan på värdet”, säger finansprofessor Amy Dittmar. Hon menar att aktieägarna måste få frihet att välja styrelseledamöter utan extern inblandning.

Det är viktigt att understryka att det inte är det kvinnliga könet det är fel på. Orsaken till sjunkande värden på de bolag som snabbt ökat antalet kvinnor i styrelsen är att dessa tvingats välja personer som de annars inte skulle ha valt. Personer som egentligen inte har tillräcklig erfarenhet eller kompetens. Det är alltså kvoteringen som är boven i dramat, inte det kvinnliga könet. Kvinnor som väljs in i styrelser på egna meriter är precis lika duktiga som sina manliga kollegor. Ifall någon annan grupp än kvinnor hade kvoterats in, exempelvis överviktiga eller Bergen-bor, hade värdeminskningen blivit densamma.

Läs artikeln här. Tack för tipset, 1ttan.

Uppdatering: Nima Sanandaji, vd för tankesmedjan Captus, har skrivit en debattartikel i New York Times där han meddelar att kvoteringen av kvinnor till bolagsstyrelser i Norge har lett till en sänkning av kompetensnivån i styrelserna. Debattartikeln finns här. Jag såg detta via Pelle Billing som bloggat om saken här.

Annonser

14 svar to “Fler kvinnor i styrelsen = sänkt värde på bolaget”

 1. barfota Says:

  Skrattretande är att man samtidigt hänvisar till denna länk http://e24.no/jobb/article3435067.ece för att det inte skall gå så bra för övriga Europa också kan man förmoda.

  Feministtrams i ett nötskal!

 2. Jack Says:

  Skrattade åt detta. Men sen var barfotas länk skrämmande igen med att så många ska följa efter. Bubblan spricker inte därför att den fortsätter få pengar via skattemedel och drivs av manshat, fysiskt inbäddat i nerverna i hjärnorna på feministerna…det är inga nervbanor som förändrar sig, det är inte byggt på resonlighet eller logiskt tankeverksamhet från början och kommer inte påverkas av det i fortsättningen heller.

  Det stora problemet är att det är andras pengar och andras liv de förstör, de känner aldrig effekterna av det själva. Kanske mansstrejker ligger i framtiden…

 3. barfota Says:

  Ett förslag till lösning skulle ju vara att man pumpar in ett antal friska miljarder i ett nytt feministiskt projekt för att kunna befästa att det är männens fel ”att företagens värde (marknadsvärde i relation till bokfört värde) har minskat med 18 procent för varje 10-procentig ökning av kvinnorepresentationen i styrelsen.”. Eftersom vi män är det skyldiga könet så är det inte mer än rätt att vi solidariskt ställer upp och betalar feministernas lekstuga.

  Jag är inte så duktig på matte men jag föreslår att vi fortsätter med att aggressivt kvotera in kvinnor i politiken, banker, försäkringsbolag på så vis så försvinner ju alla dessa per automatik så småningom. Som ni kan se på följande länk http://e24.no/jobb/article3435067.ece så är inte Norrmännen heller så duktiga på matte.

  Man skriver:
  ”Ved nyttår har loven virket i Norge i to år, og erfaringene er i hovedsak gode.”

  Hm… Kanske Norge skulle behöva hjälp från Tanja Bergkvist 🙂

 4. Golden_Heart Says:

  För alla med en fullt fungerande hjärna så är sedan mycket länge en samling kvotvåp/kvotnegrer naturligtvis väsentligt mindre värdefulla, än en samling rent faktiskt kompetenta svartnegrer, sandnegrer eller våp. Eller *Tha Bomb*: Vita Västerländska Heterosexuella Män.

 5. Shastra Says:

  Könslagar eller raslagar, såna dumheter straffar sig alltid eftersom själva värdebildningen i företagen naturligtvis inte följer några korkade kvoteringslagar.

 6. Patric Says:

  Det här är varför jag gillar det norska mediala etablissemanget. Skriv om den nakna sanningen rakt upp och ner istället för att kuvas under det politiskt korrekta.

 7. icaacicia Says:

  Hur blir det då, kvinnor längst fram, djur i mitten och hundar längst bak – eller?

 8. Leif Says:

  När jag var ung fanns det flickskolor. Kanske lika bra att man börjar med det också?

 9. Leif Says:

  Ursäkta – fel plats!

 10. Magda Rasmusson Says:

  Blir rädd av att läsa dessa kommentarer. Vet inte om jag ska skratta eller gråta men något är ju gravt fel i det svenska samhället ifall denna jargong återfinns på flera ställen än här.

 11. Mer om lönsamhet och kvinnor i styrelsen « GenusNytt Says:

  […] Här kan du läsa ett tidigare inlägg på denna blogg, som handlar om forskning i Norge som faktiskt visar att ju fler kvinnor man kvoterar in i en styrelse, desto lägre blir bolagets värde. […]

 12. Kvinna vill ha kvinnor « GenusNytt Says:

  […] Man kan också konstatera att en amerikansk affärsskola gjort en undersökning baserad på norska företag, som kom till slutsatsen att ju fler kvinnliga styrelseledamöter ett företag har, desto mindre värt är företaget. Forskarna konstaterar att företagens värde (marknadsvärde i relation till bokfört värde) har minskat med 18 procent för varje 10-procentig ökning av kvinnorepresentationen i styrelsen. Det skedde när Norge införde en feministisk lag om kvinnlig representation i styrelser. Jag har tidigare bloggat om saken här. […]

 13. Stockholmare Says:

  http://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=1420639

 14. Större vinst när kvinnorna styr? « GenusNytt Says:

  […] annat amerikanskt konsultföretag för en tid sedan gjorde en studie i Norge (som jag bloggade om här). Den kom fram till ungefär det motsatta resultatet: Att företagens värde (marknadsvärde i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: