Inget genusperspektiv här inte

by

 

SVT skriver på sin sajt:

”Länssjukhuset Ryhov märker en ökning av fallskador. Flera patienter kommer in för att de ramlat ner från taket när de skottat snö. Några har också fått känning från hjärtat. […] Den ovanligt kalla och snöiga vintern har de senaste veckorna resulterat i att fler tak rasat samman. Det har fått flera privatpersoner att oroa sig för egna villataket. Men det här har alltså orsakat flera fall-olyckor.”

Som bekant brukar inte ett genusperspektiv anläggas på problem som huvudsakligen drabbar män. Inte ens på problem som nästan uteslutande drabbar män. Dessa problem anses allmänmänskliga. Så fort en majoritet av de drabbade är kvinnor, däremot, är det genast en genusfråga och ett kvinnoproblem.

Jag undrar hur genusfördelningen ser ut bland de personer som förs till sjukhus när de fallit ned från ett tak de varit i färd med att skotta, och bland de personer som drabbas av hjärtproblem när de skottar uppfarten till sin villa. Det vore väldigt intressant med en genusanalys på de snörelaterade patienterna.

Jag ser rubriken framför mig: ”Mest män skadas av snöskottning”. Kommer vi att få se den?

Tack för tipset, Ronald!

Annonser

14 svar to “Inget genusperspektiv här inte”

 1. Ikonoklast Says:

  Ytterst stimulerande och trösterik blogg detta.

  Skönt att inte vara ensam i sitt vändande på steken när man läser tidningar. En eloge även till de många läsarkommentarerna som ofta är minst lika välformulerade och intelligenta som postningarna i sig.

  Ironiskt nog tror jag att det var feministerna som lärde mig den ”läsarten”, att läsa med genusglasögon. Verkar som de själva tar av dem vid behov.

 2. barfota Says:

  Det är nog troligare att du får se rubriken.

  Svårt skadad kvinna förd till sjukhus efter mannens slarv med snöskottningen!

 3. Jack Says:

  Är det inte också så att de manliga hushållsarbetssysslorna inte räknats med när man gjort statistik kring vilka som jobbar mest totalt kvinnor eller män. Myten om främst kvinnors dubbelarbete.

 4. Joakim Steneberg Says:

  Får man rekommendera en artikel? ”Snöjning i insnöad könsdebatt”. Den fick faktiskt femmor av de tio första röstande, ligger nu på 4,5 av 36 röster. Ja det är jag själv som har skrivit den…Om sakfrågan, och oss snögubbar!
  http://www.sourze.se/Sn%c3%b6r%c3%b6jning_i_insn%c3%b6ad_k%c3%b6nsdebatt_10565471.asp

 5. barfota Says:

  Jag spyr snart!

  I sann radikalfeministisk anda så har SVT lyckats spåra upp (eller hyra in) en av Sveriges få kvinnliga snöskottare. När fan skall vi få vettig TV i det här landet?

  http://svtplay.se/v/1906683/svt_play

 6. Matte Matik Says:

  Apropå hjärtinfarkt för manliga snöskottare är det annat på tapeten idag. Mars månad är kampanjmånad för ”Go Red – Rädda kvinnohjärtat”:
  http://www.hjart-lungfonden.se/Kampanjer/Radda-kvinnohjartat/

 7. Jack Says:

  Se mot bakgrund av DN-länk i Pelle Billings blogg idag:

  ”Femton hjärtspecialister: Larmrapportering i massmedierna felaktig: Könsdiskriminering förekommer inte i den svenska hjärtsjukvården. ”

  En myt att kvinnorna får sämre hjärtsjukvård”

 8. barfota Says:

  @Matte Matik

  Här kan man läsa:
  http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=13821

  ”I den svenska incidensstudien var dilaterad kardiomyopati den vanligaste kardiomyopatin i gruppen som helhet (22/181; 12,2 procent) [11]. Hypertrofisk kardiomyopati förekom övervägande bland män (18 män och 1 kvinna). Liknande skillnader mellan män och kvinnor har man sett i andra studier [9, 24]. Dissekerande aortaaneurysm var också betydligt vanligare bland män än bland kvinnor i den svenska studien, där 73 procent (139/181) av de drabbade var män (Figur 1). ”

  Därmed så är det lättare att förstå satsning på att rädda kvinnohjärtan, det går helt enkelt fortare att utrota männen då.

 9. michael Says:

  Vilket är detta patriarkat som förtrycker är det dessa flera 100 000tals som är handicappade är det dessa flera 100 000tals som lever i missbruk förnedring å hemlöshet är det dessa 100 000tals i psykisksjukdom är det dessa flera 100 000tals som har låglönejobb eller dom 100 000tals arbetslösa män är det patriarkatet som förtrycker.Denna sida kan hjälpa dom att synas i ett land som vänt dom ryggen det handlar inte bara om ord utan om vi om oss om dig

 10. Patrik Says:

  Varför pratar man så sällan om statusbegrepp som Max Weber pratade om. Att det inom en klass finns en status-hierarki.

  Tex så har ju en 20 årig snygg tjej betydligt högre status än en 20 årig kille. Även om de har samma typ av jobb. En 20 årig snygg tjej kan ha en kille som tjänar väldigt bra med pengar medan en 20 årig kille som jobbar på lager inte har samma chans till samma ekonomiska tillvaro eftersom chansen att han träffar en tjej som är hantverkare med bra lön är ganska låg av förklarliga skäl. Detta är ett exempel som vill visa på att det är verkligen inte så svart och vitt som många feminister påstår. Kvinnor kan tjäna otroligt mycket på ”patriarkatet” och många killar är stora förlorare i ”patriarkatet”. Unga tjejer idag är dessutom väldigt medvetna om sitt ”värde” och lever i en värld där killar förväntas fjäska för dom. Där killarna förväntas betala. Så har det alltid varit.

  En ung tjej kan gå ut en fredagkväll utan att behöva betala en enda krona för kvällen medan en ung kille måste betala ur den egna fickan. En dåligt betald kille inom vården eller lärarvärlden har många ggr inte samma levnadsstandard som en ung tjej inom vården. Därför är det provocerande att feministerna och media delar upp samhället i män och kvinnor, ett samhälle där kvinnan är en förlorare och där mannen är en vinnar.

  Det ser inte ut så.

 11. Anders Karlsson Says:

  Som gammalt skyddsombud vet jag att, nära nog nästan 100% av dem
  som dödas på sin arbetsplats är män, år efter år.

 12. Jack Says:

  Patrik,
  Helt rätt. Det kan också vara så att killen har mindre nytta att tillgå för sina pengar därför att herr-prylar kostar mer, kanske dubbelt så mycket för ett par skor:

  http://www.dinsko.se/Dam/Modeller/Boots-och-kangor
  http://www.dinsko.se/Herr/Modeller/Kangor

  Jag skulle tillägga att dessa skor inte ens är likvärdiga. Damskorna är betydligt mer utarbetade.

  En bekant till mig var på lyxklubb i New York, han tjänar ganska bra – men inte så. Han bet ihop och betalade ändå inträde och någon drink och det hela gick runt 10 000kronor. Gissa vad han stötte på därinne? Ett gäng med fyra blonda svenska tjejer, de var ju förstås trevliga men och de hade förstås behövt betala 0 kronor i inträde och drinkar hela kvällen. Han är på intet sätt upplyst om realiteterna i jämställdhetfrågan även han blev lite förgrymmad.

 13. barfota Says:

  Ytterligare 2 män döda vid snöskottning.

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6698868.ab

 14. AV Says:

  Till er män och jämställda kvinnor som tänkt ge er upp på taken och skotta:

  Använd sele och säkerhetslina och lär er hur man gör. Mycket billig livförsäkring på hala tak.

  Egentligen är snöskottning på tak inte särskilt farligt om man använder säkerhetsutrustning, bra skor och använder gravitationen till hjälp. Så det finns inga undanflykter, brudar. Bli en takskottare du också! För det är väl inte bara de manliga statusjobben som lockar?

  Blir tyvärr inte förvånad av att det är två äldre män som omkommit vid snöskottning. De tenderar att överskatta sin förmåga och underskatta säkerhetskraven. Varför det är så kanske går att forska på. Skällde fö ut farsan igår för samma oförsiktiga ballansakt.

  De flesta som omkom i röjningsarbetet efter Gudrun var också ensamma äldre män som skulle ut och ballansera med motorsågen på hala timmerbrötar. Morsan (som enda kvinna) på röjningskurs kunde konstatera att flera gubbar tyckte det var helt ok att röja rent under hängande träd. Klart riskbeteende.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: