Genusperspektiv – nu även på hus

by

Nu ska det vara genusperspektiv även på byggd miljö. Jag har upptäckt att det sedan fyra år finns något som heter Nätverket genus och byggd miljö. Det hör till Malmö Högskola.

De ska ha en nätverksträff den 9 april. Den som vill förbereda sig genom att sätta sig in i genusperspektiv på byggd miljö kan läsa rapporten Teaching Gender, Diversity and Urban Space.

Den kommer från ”European Women’s Studies in International and Interdisciplinary Classrooms”. Varför blir jag inte förvånad när jag noterar att det är just kvinnostudier som ligger bakom? Inte generella genusstudier (det finns ju två genus) utan kvinnostudier!

Det första kapitlet i rapporten lyder: ”CONCEPTUALIZATIONS OF GENDER AND SPACE WITHIN FEMINIST RESEARCH”. Det bygger alltså på forskning som från början är bunden vid en viss ideologi (feminism). Läs mer själv via länken ovan.

Verkar det här bra? Verkar det jämställt?

Ovanstående fick mig att komma ihåg ett uttalanden från någon feminist – minns ej vilken – för några år sedan. Hon kritiserade torn. Just det, torn. Exempelvis Kaknästornet och alla andra torn. Dessa är nämligen byggda av män som vill manifestera den manliga könets överlägsenhet genom att placera fallossymboler i stadsbilden. Det menade i alla fall den feministen.

15 svar to “Genusperspektiv – nu även på hus”

 1. vansterwiki Says:

  Torn är bra för att bära upp antenner ock liknande. Det blir väldigt dyrt att bygga stora huskroppar bara för att hänga upp en TV-sändare. Vem skulle vilja bo i strålningen?

  Och dessa bittra kvinnor undrar varför svenska män skaffar fruar från Thailand!

 2. Gonzo Says:

  Även skorstenar bör sticka upp en bit över backen för att vi ska slippa röken när vi är ute och promenerar.
  Sen har vi utsikten. Men den kanske är lika bra om man befinner sig på marknivå. Bara man ser det ur ett feministiskt perspektiv. Sk femenist vy

 3. AV Says:

  Hur skall vi då tolka sådana byggnader som Råsunda, Ullevi, Globen eller Kupolen i Borlänge? Eftersom dessa byggnader är större än de flesta tornen(skorstenarna borde de vara en ännu större symbol för det kvinnliga könet. Aldrig kan de vara nöjda.

  Ja har man inte att göra, gör man sig något att göra.

 4. Conny Lingus Says:

  Apropå slutklämmen så minns jag något liknande från för några år sedan då en typisk bitterfitta dömde ut all form av svensk och utländsk rymdforskning med motiveringen att rymdraketer i både verklighet och på film ser ut som fallossymboler. Konfronterad med motbeviset att man i filmen och teveserien Stargate istället reser till stjärnorna genom ett hål (sic!) så menade hon att all science fiction per definition av var manligt och nördigt och således fel av den anledningen istället i vilket fall som helst.

  Den nya spinoffen Stargate Universe har för övrigt sverigepremiär på fredag om inget oförutsett inträffar – således en höjdpunkt för oss manschauvinister som tycker att det är helt okej att resa till rymden genom ett hål istället för via en fallossymbol. 🙂

 5. Ulf Andersson Says:

  Genusperspektiv på våld
  http://www.dads-r-us.se/2010/03/03/tysk-forskning-om-kvinnors-vald-mot-man/

 6. Willow Says:

  Lätt för dom att stå och kritisera och mästra… de kanske borde få lite praktisk erfarenhet istället.
  Varför inte bara ge dom en hammare och murslev i näven och säga ”Vassego… bygg själv då… visa oss vad ni menar”

  Tror inte det skulle bli så många fler feministiska teorier ifall de fick gå ute hela dan i vinterkylan och gjuta plattor, bygga ställningar och bära timmer…

 7. michael Says:

  En feministisk chef
  på varje möte sa hon
  att kvinnor är starka å män svaga
  jag sa att hon såg tjock ut
  i dom där jeansen
  så var det avklarat

 8. Shastra Says:

  Kvinnor som ser fallosar i torn är i stort behov av psykologisk vägledning.

  Varför klagar aldrig feminister på att livmoder + äggledare i tvärsnitt ser ut som en arg patriarkatisk tjur?

  Och aldrig ser man nån kommentar från feministiskt håll om hur ”svarta hål” i galaxernas centra girigt suger i sig värdefull materia ifrån penetrerande objekt…

  Kan feministerna ens stava till selektiv perception?

 9. Penumbra Says:

  Har varit med ett tag och minns så väl 60-70-talet då allting skulle ha ett socialt perspektiv och i allting skulle det finnas ett socialt engagemang, eftersom det ju var inne med socialism. Nu är det inne med feminism och allt ska ha ett genusperspektiv. Världen är sig lik, intet nytt under solen, människan tycks vara lika dum – det är bara formerna och objekten som varierar.

  Både socialismen, feminismen och numera liberalismen bygger på franska revolutionens idé om ”Liberté, égalité, fraternité”, dvs mer än 200 år gamla drömmar. Vi vet ju hur det gick med den franska revolutionen – storkrig och en ledare som älskade jämlikhet så mycket att han krönte sig själv till kejsare.

  Och det är min starka övertygelse att feminism inte heller handlar om jämlikhet utan om att tillskansa sig fördelar på andras bekostnad, utan att ha förtjänat dem. Resten är bara fina ord.

  Apropå torn, så borde man rimligtvis betrakta tunnlar, gruvschakt och kanske t o m hålet på green som symboler för det kvinnliga könsorganet. Vad gör man med dessa om man nu ska plocka bort ”fallossymbolerna” från stadsbilden och samtidigt är en stark anhängare till jämlikhetstanken?

 10. HBT-certifiering och nationaldagsfirande « Tanja Bergkvists Blog Says:

  […] Genusperspektiv på hus. Jag ser att genusforskarförbundets ordförande Malin Rönnblom som jag citerade i förra […]

 11. Tanja Bergkvist Says:

  Roligt att du fann detta Pär! Jag ser att genusforskarförbundets ordförande Malin Rönnblom som jag citerade i förra inlägget just presenterat ”sin forskning kring stadsplanering, regionutveckling och genus under rubriken ”Staden som relationell och produktiv: planering, politik och visioner ur ett feministiskt perspektiv” för nätverket Genus och byggd miljö.

  Hon beklagar sig över att genusvetarna är slagträn i debatten: http://tanjabergkvist.wordpress.com/2010/03/01/genusvetarna-offer-och-slagtran/

 12. Genus G. Jesusson Says:

  Nu vill jag ha ett genusperspektiv på toapappershållarna som alltid sitter för lågt så att man får ont i ryggen (som man). Och varför finns det inte toalettpapper vid pissoarerna. Kanske kan vara värt att sätta av några hundratusen (miljoner?) på – i forskningsanslag?

 13. Leif Says:

  Det är intressant att den här typen av extremistiska återvändsgränder tycks dyka upp oavsett vilken typ av extremism det gäller. Jag minns ett radioinslag någon gång på 70-talet när vänstervågen kulminerade. En ”musikansvarig” vpk-are berättade då hur man rensat i den tydligen korrupta harmoniken i Internationalen för att återgå till någon slags ädlare urversion.

 14. Peter Says:

  Människor med freudianska böjelser ska man akta sig för. Med freudianism kan väldigt konkreta saker egentligen vara något annat. Således uppnår man en väldigt bekväm betydelseinflation som kan användas effektivt vid argumentation eftersom allt du säger egentligen betyder något annat som meningsmotståndaren definierar.

 15. barfota Says:

  Har tjänstgjort som FN soldat (utan att våldta någon) och fick medalj för detta. En medalj som jag nu skäms för och tänker skicka tillbaka till FN. Hoppas ni andra FN soldater hänger med på denna protest.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: