Måste man verkligen vara bitterfitta?

by

Det är viktigt att vara en så kallad bitterfitta, har jag förstått. Om man är kvinna alltså. På Uppsala Stadsbibliotek har man till och med arrangerat ett samtal om vikten av att vara bitterfitta.

Vad är en bitterfitta? Det är lite svårt att få tag på en vetenskapligt korrekt definition, men jag tror att ordet ungefärligen betyder hatisk feminist.

Idag har Dagens Nyheters vetenskapliga journalist (!) Jenny Jewert gett sig in i genusdebatten på tidningens ledarsida Signerat (här). Hon tar avstamp just i vikten av att vara bitterfitta. Jewert tar upp att det finns två slags feminister, röda och blå, det vill säga vänsterfeminister och liberalfeminister. Jenny Jewert ”blir så evinnerligt trött” – inte på feminismen som sådan som vi andra utan på striden mellan dessa två slags feminister.

Det behövs lite av båda sorter, är den vetenskapliga journalistens slutsats. Lite av vänsterfeministernas strukturer (du vet, patriarkat och strukturell underordning) och lite av liberalfeministernas budskap att den kvinna som vill faktiskt kan ta för sig.

Jenny Jewert slutar med slutsatsen:

”Nästa generation av kvinnor måste befrias från omgivningens outtalade förväntan på att de ska axla rollen som projektledare för familjelivets praktikaliteter”.

Där har vi beskyllningen igen, om än underförstådd: Män tar inte sitt ansvar (för hem, hus och barn).

För det första skulle man kunna skriva:

”Nästa generation av män måste befrias från omgivningens outtalade förväntan på att de ska axla rollen som primär försörjare”

Men det är det ingen som skriver.

För det andra måste man undra varför ingen tar upp det faktum att det är vanligt att kvinnan i ett förhållande kräver att få makten över hem-och-barn-domänen, och helt enkelt skuffar bort mannen från det området. Hon vill vara ensam om att ha total koll för det ger makt. Ordet kräver kanske man i och för sig kan ifrågasätta – kvinnan bara tar makten. Efter väldigt många samtal som jag fört med diverse människor om genusfrågor verkar detta vara ett vanligt fenomen.

Annonser

22 svar to “Måste man verkligen vara bitterfitta?”

 1. Clabbe Says:

  Glöm inte att Jewert var en av dem som var kritisk till ”Könskriget” och försvarade Lundgren och von Wachenfeldt.

 2. Grodan Boll Says:

  ”omgivningens outtalade förväntan”

  Jag läser ”opåvisade fantasifoster” tills den dag fenomenet går från att vara en känsla i feministens huvud, till en kvantifierbar realitet.

  Jag väntar fortfarande på en konkret definition av patriarkatet. Det kan bli en lång väntan för det är som att lyssna på olika kristna fanatiska falanger definiera Satan. De kan inte komma överens, och i slutändan spelar det ingen roll för han finns inte.

 3. Leif Says:

  Att man använder mer eller mindre vulgära könsord som nedsättande omdömen är välbekant. Finessen med att själv kalla sig bitterfitta är förstås att man inte ens behöver vara utsatt för någon kränkning – man är det ju redan! Jämför med när man säger om sig själv: ”Titta vilket svin jag är!” när man efter måltiden upptäcker såsfläckar på skjortan. Bitterfittan är kränkt oavsett om hon är det eller inte. Ordet ”bitter” förstärker bara förstås detta intryck.

 4. Bansatov Says:

  Exakt så är det Pär, när frågan ställdes till Fredrik Reinfeldt om hans del av föräldraförsäkruiingen så vred han sig och pratade om att han just då när barnen var små hade massor att göra och svårt hitta balansen. När sedan Filippa Reinfeldt var medf i söndagsöppet kom sanningen fram. Hon sa ungefär ” jag bestämde tidigt att jag skulle vara hemma med barnen”

  Jag bestämde!!! Stackars Fredrik, vi är många som känner igen oss i din situation och din historia

 5. Patrik Says:

  Men så är det. Heterosexuella kvinnor har en otrolig makt över män. Dom tillförskansar sig den privata sfären och sedan får feminister detta till något som är mannens fel.

 6. Patrik Says:

  Pär

  Har du tänkt på att starta ett enfrågeparti ? Det hade behövts ett enfrågeparti. Det här håller inte, att som nu bara sprida runt material via bloggar osv.

  De flesta politiker är för fega för att kritisera statsfeminismen och därför ser jag det som en nödvändighet att skapa ett parti.

  Sverige behöver en smocka av annat slag. Ett mansfrågeparti. Det hade rört om.

  Nu till en fråga kring detta. Vilka negativa effekter skulle ett mansfrågeparti kunna föra med sig för mansfrågorna?

  Hade vi blivit mer avskurna från debatten än vad vi är nu eller hade det blivit mer leigitimt att prata om mansfrågor tex i skolor osv.(vilket borde vara en självklarhet)

  Är ett mansfrågeparti något som ligger i tiden enligt er?

 7. Markus Ollikainen Says:

  Patrik: Det största problemet med ett ”mansparti” är att vi skulle troligtvis få lika lite utrymme i media som nu…
  Lärdomar finns redan som ”http://www.mansjouren.nu” av manliga initiativ där både ekonomisk stimulans och uppmärksamhet hämmas och till slut slås ner.

  Vill vi ha förändring så måste vi sikta mycket högre och ta tillbaka vår grundläggande rättighet till ”jämställdhet”. Fanan som feminismen gömmer sig bakom. Där finns det både ekonomi och politisk motivation, och framför allt inga konkreta ursäkter från både beslutsfattare och forskare. Vem vill utmana vår grundläggande rätt till jämställdhet?

  //Markus

 8. XX Says:

  ”Vilka negativa effekter skulle ett mansfrågeparti kunna föra med sig för mansfrågorna?”

  Skull ett mansparti starta så skulle det såklart en kamp starta mellan feminister och manspartiet villken skulle gå ut på att feministerna skulle stämpla manspartiet som en samling bittra kvinnohatande representanter för patriarkatet, de skulle kämpa för tolkningsföreträdet och feminsterna har nog en fördel i alla fall i det att man ser kvinnor som de som är svaga så det är lättare för de som utger sig för att tala om kvinnor sak att få sympatier. Ett mansparti måste motverka den bilden som feministerna presenterar, vilket är väldigt svårt eftersom är PK. Ett mansparti måste vara mer kunniga och mer balanserad tror jag om det inte ska bli något negativt utav det. Så, det behövs kunniga människor. Och att dölja eventuell bitterhet som kan vara eld i baken för en del som kan tänkas engagera sig i ett mansparti. Att bitteheten är berättigad spelar ingen roll.

  Lyckas feministerna med att få definiera vad manspartiet är så kommer det bli avskurning från debatten som gäller.

 9. XX Says:

  Jag menar, till och med världens mest balanserade, nyanserade människa Pelle Billing verkar ibland bli sedd som någon som vill kvinnor illa och inte fattar att kvinnor kan ha problem.

  Man vill få Pär Ström att framstå som arg och bitter och frustrerad, det är därför man sätter honom i debatter där ingen ser hans sida. Man vet då att han kommer att framstå som frustrerad och stressad, trots att de är de själva som framkallad detta.

 10. Patrik Says:

  Vårt parti hade ju kunnat heta ”presumtiva våldtäktsmän talar” Eller något sådant så att vi förekommer de hatiska feministerna och ful-media.

 11. Shastra Says:

  Partiet Djurens Vänner kanske? 🙂

  Allvarligt, jag tror inte partibildning är rätt väg att gå. Det borde vara effektivare att istället utnyttja tokfeministernas största svagheter. Avslöja deras lögner, konfrontera dem när de är inkonsekventa, acceptera inget samröre med s.k. genusvetenskap, och sist men inte minst: bestraffa ekonomiskt alla organisationer som stödjer feministisk könsdiskriminering.

  De politiska partierna är inget problem i sammanhanget, de flesta av dem har ingen tung ideologisk investering i feminismen, så de kommer att vända kappan på ett ögonblick så fort de uppfattar att vinden börjar vända.

  Man kan jämföra med inställningen till kommunismen: på 1970-talet hyllades extrema kommunistregimer i borgerliga dagstidningar i Sverige, men idag vågar inte ens Lars Ohly kalla sig kommunist, trots att han har en ganska tung ideologisk investering bakom sig. Vilket visar att det går alldeles utmärkt att ta tillbaka agendan från tokstollarna. Och det kommer att gå mycket fortare den här gången eftersom gammelmedia inte längre har monopol på informationsf|ödet.

 12. Mikael Says:

  Rött eller Blått.Bitterfitta eller stålkuk! Rödgrön röra ellerborgerlig flathet!

  Är det inte värt utrymme för publicering, ett mail till författarna till bloggarna för vidare diskussion samt en uppmaning till herr Schlingman att se över sitt skepp?

  Det är makalöst vad Socialdemokraterna är proaktiva och känner av vinden från opinionen! Feminism känns lite väl 2003!

  http://rebellablog.blogspot.com/2009/01/mans-ratt-till-sina-barn.html

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1345&blogg=2025

  http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1465&blogg=16145

 13. Patrik Says:

  Jag väckte frågan.

  Jag är faktiskt inte orolig för att ett mansparti hade blivit en gemensam spottkopp för de etanblerade partierna. Vi vill ju bara lyfta fram sann jämställdhet och det kan man inte angripa hursomhelst. Vi kunde se hur Gudrun Shyman i TV4 försökte angripa de tre representanterna för mansnätverket men det gick inte alls på samma sätt som hon kan angripa någon för henne uppenbar orättvisa gentemot kvinnor. Jag tror att ett parti i riksdagen ytterligare hade snabbat på framväxten av det vi idag ser. En växande opinion för mansfrågor! Håller med föregående talar i att nu har inte ful-media monopol på informationsflöder. Dock så är en dagstidning en dagstidning. Den känns säkerligen mer legitim för Svensson och den är säkert mer åtkomlig för en stressad småbarnspappa som inte sätter sig in i vilka bloggar som belyser mansfrågor och de orättvisor som drabbar män till förmån för kvinnor.

  Låt det bildas ett parti med Ström som partiledare.

 14. barfota Says:

  Tja, jag tycker ju fortfarande att om man skall starta ett nytt parti så skall det vara ett rättviseparti där dörren är öppen för alla oavsett kön. Hur skulle man kunna smutskasta ett sådant parti?

  Feminismen? Nej tack!

  Ett feministiskt EU? Nej tack!

  Värna om vår miljö Så här gör du enklast

 15. 3pa2 Says:

  *Där har vi beskyllningen igen, om än underförstådd: Män tar inte sitt ansvar (för hem, hus och barn).*
  skriver du jag skulle hellre säga :
  Där är beskyllningen igen, om att vi riktiga kvinnor inte klarar av ta ansvar och gemensamt med våra män kommer överens om vem som skall ha det övergripande ansvaret för hem, hus och barn………

 16. rsgoteborg Says:

  Dags att ta frs megafonen, bara kvinnokampen kan ge oss rättvisa och försvara tillfälliga framgångar.

  http://rsgoteborg.wordpress.com/2010/03/04/8-mars-dags-att-ta-ta-fram-megafonen/

 17. Ulf Andersson Says:

  Fram för pappafrågor i feministstyrda gammelmedia!

  Uffe från PappaRättsGruppen

 18. Peter Says:

  Jag läste Bitterfittan för några år sedan. När man läser den så undrar man verkligen om allt står rätt till i de feministiska hjärnvindlarna. Allt är alltid någon annans fel, jämt och ständigt. Till och med när bruttan i boken är trött på sin ungdomskärlek och bara vill slippa se honom är det på något sätt hans fel eftersom han inte gör slut.

  Helt obegripligt korkad bok.

 19. Bloggstafett: Internationella kvinnodagen « Nattens bibliotek Says:

  […] Jag tror att män är precis lika inlåsta i sin mansroll som kvinnor är i sin kvinnoroll. Ibland tycker jag till och med att det verkar vara jobbigare att vara man. Som kvinna har jag, generellt, större utrymme att experimentera med min klädsel och visa mina känslor offentligt. Jag har också tränat sedan barnsben att ha många, nära relationer. Mitt liv står inte och faller med den jag har en kärleksrelation med. Jag har dagligt stöd och dessutom extra stöd vid skilsmässor, dödsfall och andra kriser. […]

 20. clara_ Says:

  Tror du att det är så det går till? Att alla kvinnor snor all ”makt” i hemmet och kör ut den stackars lilla mannen att jobba som chef? Eftersom han uppenbarligen inte är speciellt intresserad av att vara hemma, utan gärna låter henne göra det, utan vare sig diskussion eller krav från hans sida, är det klart att hon är hemma. Åh jag blir så trött på den här debatten! Vill en man vara hemma med sitt barn halva tiden så kommer han ju att vara det!! Men då måste han ju säga det! Både på arbetsplatsen och till frun! Och det gör han ju uppenbarligen INTE. Du kan inte skylla på mamman i detta läge. Det är INTE hennes ansvar att se till att HAN säger att han vill vara hemma. Det måste han säga själv! Och det måste komma först, före diskussionen om vem som ska jobba och tjäna pengar. Viktigast är barnen, alltid.
  Intressant att du alltid tar allt som manshat och att du i alla lägen försöker göra kvinnor till onda tycker jag. Det känns dock bra att veta att du inte verkar komma någonstans med din hatiska inställning till kvinnor. Politiken har ju i alla fall fattat vad det handlar om.
  Min definition av bitterfitta? En feminist som vågar stå upp och inte vara alla (män) till lags hela tiden, utan som vågar skrika och säga ifrån och vara jävliga när någonting är fel. De behövs. Nåt annat kan ni inte säga. Utan dem hade våldtäkt inom äktenskapet fortfarande varit lagligt, kvinnor hade inte varit myndiga och fått ta hand om sig själva, och de hade antagligen inte ens haft rösträtt. I nuläget behöver vi dem så att vi kan slippa all könskvotering som håller på just nu till alla styrelser, och så att kvinnan slipper huvudansvaret för hemmet, och mannen för försörjningen. Dessutom behöver vi dem för att kampen mot våldtäkter ska tas på allvar, och vi behöver dem för att förändra den hegemoniska manlighet som gör att män dör tidigare än kvinnor, och att nästan alla i fängelse är män.

 21. Rädda Sverige,nu! » Nya partier en gros Says:

  […] Måste man verkligen vara bitterfitta? « GenusNytt […]

 22. Fyra på Top Posts of the day… OMFG!! « ღ Bunny ღ Says:

  […] Måste man verkligen vara bitterfitta? Det är viktigt att vara en så kallad bitterfitta, har jag förstått. Om man är kvinna alltså. På Uppsala […] […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: