FN snubblar i genusfrågan – igen

by

 

Den 14 september förra året beslutade FN:s generalförsamling att en ny enhet som främjar jämställdhetsfrågor skall bildas inom FN. Den ska ersätta UNIFEM, FN:s kvinnoorgan (om uttrycket tillåts).

Det låter väl bra, eller hur? Då kanske vi äntligen kan få se lite nytänkande, såsom exempelvis ett jämställdhetsarbete som är jämställt (=intresserar sig för båda könen).

I senaste numret av tidningen UNIFEM skriver man om saken. Det är tidningen för den svenska delen av FN-organet UNIFEM. Så här skriver tidningen:

Syftet med den nya sammanslagna organisationen är att stärka, effektivisera och koordinera arbetet med jämställdhet och kvinnors rättigheter.”

Jaha, där rök den förhoppningen.

Låt oss sedan titta på hur den nya organisationen för jämställdhet ska bildas? Så här skriver UNIFEM:

”Den nya organisationen skall bestå av UNIFEM (United Nations Development Fund for Women), DAW (Division for the Advancement of Women), OSAGI (The Offi ce of the Adviser to the Secretary-General on Gender Issues and Advancement of Women) och INSTRAW (International Research and Training Institute for the Advancement of Women).”

Den bildas alltså av fyra befintliga organisationer, samtliga inriktade på att hjälpa fram just kvinnor. Män nämns inte. Formuleringar som används är exempelvis advancement of women. Kvinnor ska gynnas (vilket automatiskt innebär att män missgynnas eftersom det bara finns två kön).

Ytterligare ett tecken på den vinklade, icke-jämställda inriktning som den nya organisationen verkar inrikta sig på är kampanjsymbolen för den nya organisationen. Den ser ut som nedan, enligt tidningen UNIFEM. Notera likheten med en viss symbol för den ena könet.

 

Att främja det ena könet på det andra könets bekostnad, är det jämställdhet? Uppenbarligen anser FN det. Vi är alla med och betalar den verksamheten. Tyvärr.

Det är mycket pengar det handlar om. Enligt UNIFEM är målet med den nya jämställdhetsorganisationen att öka pengaförbrukningen från 200 miljoner dollar till 500 miljoner dollar. I praktiken verkar det bli 500 miljoner dollar till stöd för feminismen.

Vi får ofta höra att männen minsann tjänar betydligt mera pengar än kvinnor – vilket väl kan leda till den logiska slutsatsen att det mest är män som finansierar gynnandet av kvinnor (FN:s verksamhet betalas ju av många länders skattebetalare, och skatterna är större för de som tjänar mer)? Chevaleriskt och fint…

Ett solklart mansproblem som FN:s jämställdhetsorgan borde lägga högt på sin agenda är den könsorättvisa det innebära att män runtom i världen på grundval av sitt kön tvingas ut på slagfälten i diverse krig (ofta under hot om arkebusering om de vägrar).

Annonser

23 svar to “FN snubblar i genusfrågan – igen”

 1. Frida Says:

  fan va bra, nu kanske kvinnor världen över äntligen får bättre förutsättningar i livet!

 2. Musse Pig Says:

  Nästa reform: gratis fettsugning till alla överarbetade pralinsnaskare!

 3. Ulf Andersson Says:

  Utan män inga fler kvinnor……..
  Fortplantning, you know.

  Förklaring till Frida:
  spermier+ägg= barn

  Inga män, inga spermier och inga fler kvinnor.

  Uffe från PappaRättsGruppen

 4. Ulf Andersson Says:

  http://www.dads-r-us.se/2009/02/07/fn-familjesplittring-ar-en-triumf-for-manskliga-rattigheter/

 5. Rosa_Fluff_Och_Sann_Kärlek Says:

  Men. Vad kallar sig ett maniskt offergnällande könshatarvåp som grundar sig på ett högst personligt, och sjukligt, mindervärdighetskomplex? Svårt att gissa?

  Inte svårt alls. =)

 6. Robin Says:

  Ulf: ofta krävs det sex också, o ganska ofta, i fattiga länder, som det är krig i, skapas det barn genom inte alltför schyssta villkor..

  http://svtplay.se/v/1865068/uppdrag_granskning/del_3_av_22?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1911240/sb,p103536,1,f,-1

  Det kanske är så att just FN borde arbeta lite mer med just kvinnliga rättigheter. Med tanke på vad några av deras FN-soldater bidrar med.

 7. vmm Says:

  Fast FN har väl inget uppdrag att förbättra för män utan dom har ju att rätta sig efter konventioner, tex CEDAW, resolution 1820, FNs kvinnokonferens i Peking osv. Det är dokument som säger att FN ska jobba med just kvinnors rättigheter. Finns inget sådant dokument som gäller män.

  Vän av ordning kan ju invända att det är FN som givit sig själva order om att jobba med kvinnors rättigheter och inte med mäns rättigheter så dom följer sina egna order. ”Vi lyder bara order” är alltså en ganska tam förklaring, men det är ändå en förklaring. FN nu, idag, är ju bundna att följa sina egna direktiv.

 8. Michael Says:

  Upprop! Gå ihop alla manliga organisationer,rättssorganisationer, papp-barn, tankesmedjor, antifeministiska strömningar, värva män i Samhället och skicka in en skrivelse med uppmaning att vi MÄN inte kommer acceptera feminismen som utvecklat sig till könskrig till FN,UD,EU och USA.
  Väljer de att inte ta uppmaningen på allvar återstår könskrig och då är dom högst ansvariga för utvecklingen i världen. Vi MÄN har rätt enligt de mänskliga rättigheterna att bli behandlade som människor. Blir inte MÄNNEN det har vi rätt att försvara oss genom argumentering,lobbyverksamhet, tankesmedjor etc. Var tog alla män vägen?

 9. Jack Says:

  Ulf,
  Det går ju att framställa spermier artificiellt. Men nu går det visst också med äggceller.

  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1223617/No-men-OR-women-needed-artificial-sperm-eggs-created-time.html

  Det saknas testade artficiella magmiljöer för människor dock, så kvinnan har fortfarande ett biologiskt övertag fortplatningsmässigt.

  För övrigt ang blogginlägget…riktigt vidrigt med så många miljarder satsade på att ytterligare förtrycka män, och glöm inte, även kvinnor. Det där handlar om feminism inte nödvändigtvis om kvinnors bästa.

 10. Jack Says:

  Den där symbolen kan för övrigt liknas vid att kvinnokorset är på väg att vändas uppåt…gissa vad som hamnar på botten då…gender och equality. Det har aldrig handlat om jämställdhet, och aldrig om genusar som något annat än en dimslöja för att egentligen agera utifrån kön, medfött, biologiskt, gynnade mot kvinnor och förtryckande mot män.

 11. Ulf Andersson Says:

  @ Robin kl. 17.15

  Det är skillnad mellan sex och våldtäkt.
  Sen har vi kvinnor som lurar män till att bli pappor.

  Stirra dig inte blind med dina feministiska genusbrillor,
  för Guds skull!

 12. Trocadero Says:

  Ersätt ett förtryck med ett annat.

  Verkar vara en världslig regel.

 13. rsgoteborg Says:

  Stoppa mäns våld mot kvinnor.

  http://rsgoteborg.wordpress.com/2010/03/04/8-mars-stoppa-mans-vald-mot-kvinnor/

 14. Ulf Andersson Says:

  Stoppa kvinnors våld mot män
  http://www.dads-r-us.se/2010/03/03/tysk-forskning-om-kvinnors-vald-mot-man/

  och
  http://www.dads-r-us.se/2008/08/31/intresseklubben-antecknar/

 15. barfota Says:

  Har tjänstgjort som FN soldat (utan att våldta någon) och fick medalj för detta. En medalj som jag nu skäms för och tänker skicka tillbaka till FN. Hoppas ni andra FN soldater hänger med på denna protest.

 16. Ulf Andersson Says:

  @ barfota

  http://www.dads-r-us.se/2010/03/04/svensk-fd-fn-soldat-skickar-tillbaka-medalj-i-protest-mot-fns-feministiska-satsningar/

 17. michael Says:

  Att vara feminist är att se med ett öga att vara humanist är att se med båda

 18. David Says:

  Låt oss inte glömma de där indiska kvinnornas ansikten, som inte ser särskilt förtryckta ut när de cashar in sina miljarder utan att jobbat ett jota för det och det är så de ser ut med den lagliga rätten att misshandla män och deras familjer fysiskt, emotionellt och ekonomiskt. Det är så ansiktena på barnamördare och barnmisshandlare ser ut, det är så förrövarna i människohandeln ser ut.

 19. Lasse Says:

  Någonstans ser man inte skogen för alla träden. FN har totalt spårat ur i sin roll.

  I krig och konflikter vilka går en död till mötes män eller kvinnor ?

  Tänk vad otroligt mycket mer män som dödas, lämlästas, torteras och får utstå allehanda psykisk terror.

  Tycker FN skall sätta fokus på detta istället, det är den stora frågan.

  Läste om en by i afrika kommer inte ihåg vilken konflikt eller vilket land. Men det tragiska var att det knappt var några män kvar i byn för alla hade dödats och dem som var kvar hade mist ett ben etc. dem var sargade för livet.

  Men ändå var det mest synd om kvinnorna i denna artikel ?

  Stod inte en enda rad om de stackars männen som tvingats ut att dö.

  Hade jag gjort vänplikten idag hade jag vägrat med hänsyn till jämlikhet.

 20. barfota Says:

  ”Swedish support for the United Nations (UN) is strong. Sweden is one of the major donors and one of the few countries that meets the UN development assistance goal of 0.7 per cent of GNI. Sweden has participated in several UN peacekeeping operations since the 1960s. Over 80 000 Swedes have served in UN operations over the years and several Swedes have worked as UN mediators. ”

  80 000 Svenskar?

  Källa:
  http://www.sweden.gov.se/sb/d/11728

 21. Robert Says:

  Skulle det kunna vara så att det till och med skulle vara så att man skulle satsa på männen för att komma åt problemen för både män och kvinnor. Tänker på t.ex. barnsoldater någonstans i Afrika (har bara sett små killar som soldater). Skulle vara fint att både ge barnen ett liv och spara deras offer (som väl inte bara är kvinnor kan jag tro).

 22. Robin Says:

  Att inte våldta någon som FN-soldat är väl det minsta man kan begära. Skicka tillbaka medaljen du.

 23. vmm Says:

  Har hört någon gång att Sverige är det näst mest FN-positiva länderna i världen, dvs där befolkningen har förtroende för FN. Det mest positiva var… eh… något afrikanskt land, typ Ghana.

  Så man ska inte tro att FN har samma status över hela världen som i Sverige. I Sverige ser många FN som allsmäktigt och att om bara FN kallar på hjälp i form av t.ex. FN-soldater så har vi någon slags moralisk SKYLDIGHET att hörsamma. Vi är lite ovanliga, faktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: