Har 70 procent av alla kvinnor blivit våldtagna?

by

FN-organet UNAids, som arbetar för att bekämpa sjukdomen HIV/AIDS, säger i en rapport att upp till 70 procent av världens kvinnor har blivit tvingade att ha oskyddat sex. Läs om saken hos BBC här (och BBC citeras i DN här och i Aftonbladet här).

Att tvingas ha sex, det är väl våldtäkt det? Det är väl själva definitionen på våldtäkt (åtminstone den ursprungliga, innan definitionen började breddas)?

Alltså innebär påståendet från UNAids att ”upp till” 70 procent av världens kvinnor faktiskt har blivit våldtagna. Det är stora siffror. Finns det vetenskapliga belägg för ett så långtgående påstående?

Om man ska vara pedant är uttalandet från UNAids till intet förpliktande, eftersom de säger ”upp till” 70 procent. Det kan ju vara 1 procent, eller 0,1 procent, och ändå stämmer det in på ”upp till 70%”. Men om det ska vara någon mening med påståendet måste ju organisationen mena att det rör sig om ungefär 70 procent av världens kvinnor – som alltså har blivit våldtagna.

Jag har ingen grund för att utesluta att så är fallet – jag har inte gjort någon egen forskning. Men nog blir jag misstänksam, mot bakgrund av alla tidigare rapporter med koppling till genusfrågan som vid en närmare granskning har visat sig vara grovt vinklade. Exempelvis drog ju rapporten ”Slagen dam” slutsatsen att nästan hälften av alla kvinnor i Sverige är våldsutsatta – men sedan visade det sig att definitionen var sådan att exempelvis en enda lätt knuff i en busskö, kanske på skämt ungdomar emellan, kunde räcka för att räknas som ”våldsutsatt kvinna”.

Missförstå mig inte, våldtäkter är vedervärdiga och ska bekämpas med största kraft. Spridningen av HIV ska också bekämpas med största kraft. Men det är viktigt att uttrycka sig korrekt och hålla sig till fakta i opinionsbildningen.

Tack för tipset, Peter!

Annonser

48 svar to “Har 70 procent av alla kvinnor blivit våldtagna?”

 1. HH Says:

  Jo, så är det. det går inte att ta miste på den statistiken. 70% av alla kvinnor i hela världen har blivit våldtagna. Sen kan man ju räkna på hur många våldtäksmänd det då måste finnas…eller har vi en serievåldtäksman som satt på 10.000-tals kvinnor bara i Sverige?

 2. DrKejs Says:

  HH

  Eftersom våld mot kvinnor och därigenom våldtäkt är en del av den könsroll som mannen har och som han blir uppfostrad till av det onda patriarkatet så är alla män våldtäktsmän. Därför är det konstigt att endast upp till 70% av alla kvinnor har blivit våldtagna.

 3. Magnus Says:

  Tror jag blivit våldtagen (lr åtminstone utnyttjad!) en 4-5 ggr enligt definitionerna i slagen dam =D

  ..lite tolkningsfråga tycker jag… både killar och tjejer har väl ofta gått med på sex för att de känner sig lite tvingade till det =)

 4. Caspian Rehbinder Says:

  Jag skulle tro att det snarare är så att 70 % av alla kvinnor har tvingats ha sex utan skydd. Det vill säga – de kanske var med på att ha sex, men inte oskyddat. Ändå tvingades de ha sex utan skydd.

  Oavsett är 70 % inte en orimlig siffra. Ur ett mycket etnocentriskt perspektiv verkar det ju helt befängt, men det är bara att gå tillbaka i svensk historia hundra år, så kommer man till en tid där en mycket stor andel av alla äktenskap var till följd av våldtäkt.

  Våldtäkter är globalt mycket, mycket vanligare än de är i Sverige.

  Så HH och DrKejs, det här handlar inte om Sverige. Det handlar om fattiga länder i Afrika, Asien, Sydamerika. Våldtäktskulturen är oerhört utbredd i många afrikanska länder.

  Magnus, det är skillnad på att ”känna sig tvingad till det” och att faktiskt tvingas på riktigt.

 5. Info Says:

  HURUVIDA SEXUELLA TRAKASSERIER NUMERA

  räknas som jämbördigt med våldtäkt i Sverige vet jag inte, men vad som utgjorde grunden till att mer än hälften av studentskorna vid Stockholms universitet uppgav sig ha blivit sexuellt trakasserade inom universitetsområdet, vet jag. Så här definieras (straffbar) patriarkal sexism och manliga sextrakasserier av kvinnor enligt företaget Rekryteringsakuten:

  ”SEXUELLA TRAKASSERIER KAN VARA: ovälkomna förslag, ovälkommen fysisk kontakt, ovälkomna sexuella anspelningar, ovälkomna blickar, visslingar eller kommentarer om utseende, ovälkomna runda ord, pornografiska bilder, nedsättande skämt eller annat beteende som svärtar ner eller förlöjligar.”

 6. HH Says:

  En liten rekommendation

 7. Musse Pig Says:

  Hahaha! Var en ”mycket stor andel av alla äktenskap” en följd av våldtäkt för hundra år sedan??? Var får knäppskallarna allt ifrån? Har de kanske underdånigt närvarat vid någon av Eva Lundgrens mässor?

 8. Storstadsbon Says:

  Tja man skulle ju också kunna tolka det som att 70% av kvinnorna (som har sexuellt umgänge) lever i ett samhälle där tillgången till kondomer är icke existerande varför de tvingas ha oskyddat sex. Om så är fallet så är det väl en minst lika stor del av männen som är i samma situation.

  Så frågan tillbaks till rapportskrivaren är väl på vilket sätt de blivit tvingade.

 9. Trocadero Says:

  Definera ”tvingade”… Det kan helt enkelt ha varit något likt ”Har du med dig kondom?”
  – Nej, fan också… jamen, kan vi inte köra utan då? Det är min födelsedag!
  ”Nja…. eller… ja okej då.”

  Sen, inte att förglömma,
  ”Lögn, förbannad lögn och statistik!”

 10. michael Says:

  Det var intressant när man sa att det var männens sexualvanor som spred HIV i en del afrikanska länder.När man sedan tittade närmare såg man att även kvinnorna hade flera älskare & detta var lika vanligt som hos männen tyvär har glömt namnet på han från sverige som visar statistik på ett nytt sätt & blivit känd jag kommer ihåg när han sa detta hur kvinnor & feminister satte kaffet i halsstrupen.I en svensk studie visar man att 36% av männen är otrogna & 32% av kvinnorna är otrogna ändå sprider feminister å kvinnor lögnen att nästan bara män är otrogna.Tyvär så finns det män som går på dessa lögner för dom tror att kvinnor är något finare & bättre den bild som media & kultur sprider i sverige idag

 11. barfota Says:

  @Caspian

  Eftersom du tidigare beskyllt mig för att vara ointelligent så har jag ju inget att förlora på att ställa dumma frågor till dig.

  Du skriver:
  ”Jag skulle tro att det snarare är så att 70 % av alla kvinnor har tvingats ha sex utan skydd. Det vill säga – de kanske var med på att ha sex, men inte oskyddat. Ändå tvingades de ha sex utan skydd.”

  Hur stor andel av dessa påstådda 70% våldtäkter tror du beror på religion? Globalt resp. i Sverige?

 12. Magnus Says:

  Caspian:

  Tycker mig se en lite jobbig tendens att olika definitioner baseras enbart på kvinnans/tjejens upplevelser, och det var därför jag reagerade på det.

  Ser det som ”möjligt” (även om jag naturligtvis inte har fog för det) att forskarna använt väldigt vida definitioner i syfte att skapa uppseendeväckande siffror, jfr t.ex . Ekots undersöknig om sexuella trakasserier.

  MvH/Magnus

 13. Grodan Boll Says:

  ”Unaids lanserade på tisdagen en femårsplan för att komma till rätta med problemet. Kampanjen syftar bland annat till att säkerställa att kvinnor och flickor hamnar i fokus i arbetet mot hiv och att deras rättigheter garanteras.”

  HAHAhhahaha!

  Steg 1: Ta sig förbi den massiva vägg av Katolska/Muslimska fältarbetare som lobbar och sprider disinformation om kondomer och aids.

  Steg 2: Som steg 1 fast lokal skrock och sedvänja.

  Steg 3: Ändra idén om familjen och kvinnans plats i den och samhället.

  Fem år? Lycka till.

 14. HH Says:

  Det är faktsikt så att 70% av alla kvinnor i sverige dödas, varje år.

 15. vmm Says:

  Läste det här igår:

  http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/utrikes/article6722285.ab

  FN: ”Hedersmord” dödar tusentals.

  Bland annat står det så här: ” ”Bedömningar visar att så många som en tredjedel av alla kvinnor i världen någon gång under sitt liv blivit slagna, våldtagna eller blivit utsatta för någon annan form av övergrepp”, sade FN:s människorättskommissarie Navi Pillay i ett uttalande i samband med att hon överlämnade sin årsrapport till FN:s människorättsråd.”

  Artikeln nämner inte hur många män som hedersmördas eller utsätts för hedersvåld. Men det är väl inget som FN bryr sig om, skulle jag tro.

  RIP Abbas.

 16. Lasse Says:

  Det har totalt spårat ur med källor och statistik finns ingen moral, inga väl uppbyggda statitiska underlag längre.

  Så j-la trött på denna ”flumstatistik”, enkäter med ledande frågor och journalister som vrider till allting efter behag. Media som prånglar detta som en sanning.

  …..och värst är feminsterna flera ggr när jag efterfrågat underlag har det inte kommit något, eller så har det kommit någonting som man bara häpnar över.

  Hur kan folk köpa propaganda utan ett riktigt underlag.

 17. barfota Says:

  @Lasse

  Tja, det funkade väl bra för Hitler och Nazisterna

 18. Pelle Billing Says:

  BBC och Aftonbladet klarar inte att rapportera korrekt. Såhär är ursprungscitatet från UNaids:

  ”Up to 70 percent of women worldwide encounter violence. Experiencing violence hampers women’s ability to negotiate safe sex. ”

  Även om detta också är ett tveksamt påstående, så är det helt annorlunda än det som BBC och Aftonbladet rapporterar.

  http://www.unaids.org/en/KnowledgeCentre/Resources/FeatureStories/archive/2010/20100302_Women_HIV.asp

 19. Chiggevara Says:

  Awesome att du lägger upp den rätta rapporten Pelle! Häpnande ofta är det inget fel på statistiken från början, utan på dem som rapporterar den.

  Jag skulle inte vara förvånad om det handlar om 70%. Skulle tro att det är så många av mina kompisar som blivit utsatta för våld under sitt liv och då lever vi i Sverige. Det finns mer våldsamma länder.

 20. Erik Says:

  Under nuvarande internationella offentliga diskurs är det en meningslös fråga här är orsaken:

  ”I claim that rape exists any time sexual intercourse occurs when it has not been initiated by the woman, out of her own genuine affection and desire.”
  — Robin Morgan

  ”Politically, I call it rape whenever a woman has sex and feels violated.” — Catherine MacKinnon

  Grejen är ju den att det inte längre är meningslöst att fråga om vad de säger är sant för de hittar ju själva på egna definitioner som gör det sant. Behöver man mer våld? Enkelt, bara att betrakta en massa nya saker som våld. Behöver man mer våldtäkter? Enkelt bara att tolka allt sex som kvinnan inte tyckte var perfekt som våldtäkt.

  Här finns fler exempel på hur de struntar helt i sanningen, de har en rättegång mot patriarkatet där inget försvar sker. Det är den moderna häxbränningen. Du är skyldig för att vi säger det!

  http://patriarkatsbloggen.wordpress.com/

 21. Michael Says:

  Grym tung analys av Pelle. Skarpsynt som få Dagstidningar,därför är de börjar bli utslagna och är nere för räkning när alternativen är media på nätet. Det är bara en tidsfråga,de har hamnat i en återvändsgränd med för mycket makt och för lite verklig förankring förutom genusteori och feminism som är passé idag.

  Erik, den grymmaste sanningen på länge om feminist vänstern. Bra där!
  ”Grejen är ju den att det inte längre är meningslöst att fråga om vad de säger är sant för de hittar ju själva på egna definitioner som gör det sant.”

  Här finns fler exempel på hur de struntar helt i sanningen, de har en rättegång mot patriarkatet där inget försvar sker. Det är den moderna häxbränningen. Du är skyldig för att vi säger det! Någon som ser likheter mellan Sveriges Domstolar och Guantanamo?

  Climategate vs Wachenfeldt-gate?

  Många män hävdar att varje kille idag gammal som ung ska spela in samlaget med dold kamera eller mobiltelefon,om det är en tjej som plötsligt ändrar sig dagen efter och anmäler. ”Stureplansprofilerna”. Någon som vet hur det gick med det caset?

  Läs Advokat Pelle Svenssons Sanningens eld, lögnens lågor!

  Ska feminism maffian i Sverige agitera och proklamera offer i 3:e världen inför medborgarna i vårt avlånga land och samtidigt ge skuld känsla och skuldkänslor för att finnas till”

 22. Michael Says:

  Tror Pelle har rätt om hur statistik förädlas eller vinklas. Där borde Publicister,journalister och gammel Media överlag granskas. Särskilt PK maffian och feminism etablisemanget inom SR och Pappers tidningarna.
  Tror också att statistik mörkas och manipuleras i te x climate gate och Eva Lundgren/roks madeleine von wachenfeldt flumteser,wachenfeldt som pratar om att dra ner huvor,menar hon afa eller kkk huvor? Har ni tänkt på alla de fega människor som stött att de kommit till makten!
  Vad har en feminist för relation till män,sin far,farbror män överlag?
  Det skulle vara intressant ifall en oberoende kommersiell svenskt undersöknings företag skulle gjort en sådan undersökning om våldtäkt bland kvinnor i 3:e världen. Är inte helt säker att det skulle bli tillfredsställande resultat för feministerna! Det här är deras sista försök att överhuvudtaget upprätthålla korthuset innan det faller i Sverige.
  De krampaktigt drar kvinno offer kortet för att kollra bort svenska folket med själva bli avslöjade vilka alkemister,kvacksalvare och kättare de är.

  Genusnytt är nog unikt i sitt slag som tar upp och belyser halva frågan om jämlikhet. Det är nog ingen annan journalist i gammel media som fattat det och absolut inte i de politiska partierna!
  Feministerna förstår att de är genomskådade på hemmaplan nu tar de till våldtäkt i stackars tredje världen. Gammal hederlig marxistisk,vänster extrem ideologi. Men man ska nog syna dom i sömmarna för vad de presenterar. Ta bara en sådan sak som SR undersökning om ”Sextrakasserierna på teatrarna” är det någon som kollat upp om hur den kom till och om den är statistisk säkerhetsställd?
  Om männen blivit tillfrågade om sexuella trakasserier från kvinnliga skådespelare? Det är lätt att se ett könsmaktsmönster i hela feminism hjärntvätt apparaten!

 23. Musse Pig Says:

  Feministerna domineras av psykopater. De finns många tecken på att de idealiserar den psykopatiska personligheten.

 24. Smultronet Says:

  Musse Pig skriver: ”De finns många tecken på att de idealiserar den psykopatiska personligheten.”

  Öh, nejintedå, inte det alls, det är ju bara feministiskt jättefint att vara blott en mentalsjuk könsrasist. En billigt vidrig individ, raljant och hatisk *bitch*(mediafloskel), äro synnerligen *status* enligt samtliga av gammelmedias mögliga hus-feministäckel.

  Ponera till exempel korrelationen feminist versus: http://sv.wikipedia.org/wiki/Narcissistisk_personlighetsst%C3%B6rning

 25. michael Says:

  Du har rätt Michael feminismen har lagt beslag på media kultur politik & utbildning det är alltid lika stor parodi när en kvinnlig feministisk journalist intervjuar t.ex kvinnlig feministisk politiker feministisk kulturarbetare & då är dom inte journalister längre som ställer kritiska frågor utan propagandister.Det var som när man såg valvakan på svt sist över hälften av dom som satt i studion & skulle komentera valet var feminister som jag vet det kan ha varit fler.Då ska man komma ihåg att feminism bara är en ism bland alla andra ismer som ska granskas kritiskt men tyvär så är svt en propaganda central för femminismen.(jag hörde ryktes vägen att man frågade vilka tidningar som medarbetarna på svt prenumererade på av männen så prenumererade 90% på Lilla Fridolf

 26. Den fattiga oljeshejken Says:

  Se och häpnas.

 27. Maria Says:

  Musse Pigg säger ”De finns många tecken på att de idealiserar den psykopatiska personligheten.” Hur menar du då?

  Michael, ”Vad har en feminist för relation till män,sin far,farbror män överlag?”
  Jag har kallat mig själv feminist sedan 13 års ålder. Jag har en fantastiskt nära relation med min pappa, som under min uppväxt var minst lika närvarande som min mamma. Min bästa vän sedan 12 års ålder är en man som lika gärna kunde vara min bror. Jag har alltid haft många kompisar av båda könen. Blir fruktansvärt arg när hela feministbegreppet reduceras till de fåtal som kan anses vara fundamentalistiska i sin syn; det är ett ganska uppenbart sätt för antifeminister att ”ta udden” ur feminism genom att likställa det med rabiat fundamentalism. Som om jag, som är vänsterpolitiskt engagerad, skulle beskylla alla som kallar sig höger för att vara sverigedemokrater. Feminism för mig handlar om att uppmärksamma de könsmönster som faktiskt finns, att arbeta för en värld där jag blir bemött för den person jag är och inte för mitt kön. Och där jag inte utsätts för våld för att jag är kvinna.
  För det har jag varit utsatt för. Jag är i yngre 20års åldern och kan säga att bara under senaste året har jag blivit hotad och utsatt för sexuellt våld. Inte på ett uppenbart sätt som i filmer, med den onde mannen bakom busken. Inom relationer. Och bland kvinnor runt omkring mig, vänner, släktingar vet jag ett besvärande antal som råkat ut för liknande någon gång under sitt liv. Jag kommer ändå från en väldigt trygg miljö i en småstad i Sverige.
  94 % av alla brott begås av män. Hur du än vrider och vänder och ifrågasätter statistik kan du inte undkomma att en överväldigande majoritet av allt våld är det män som står för. För mig säger det något om den mansbild vi har, där våld är något godtagbart. Det drabbar ju män också! Manliga vänner till mig som aldrig i livet skulle ge sig in i slagsmål, men som råkat ut för våld på krogen till exempel.

  Det finns strukturellt sexuellt våld. I Bosnien kriget vittnades det om så kallade våldtäktsläger. I Kongo är våldtäkter en del av krigsföringen. Kvinnor är sällan med i den högsta makten och de som instigerar krig, men är i princip alltid de som råkar mest illa ut. Att förneka strukturellt våld i tredje världen är en skymf mot alla de kvinnor som faktiskt blir råkar ut för det varje dag.

  Jag vet inte om 70% av alla kvinnor, i ett globalt perspektiv, har blivit våldtagna eller kommer bli det någon gång under sin livstid. Men det skulle inte förvåna mig.

 28. marie Says:

  Märk väl att det är 70% – i världen. Inte bara SVerige, inte ens vår relativt jämställda västvärld. Betänker man skillnader i vad som kan definieras som våldtäkt och att gränserna är lite luddiga, är det itne så orimligt.

 29. AV Says:

  Appropå det oljeshejken:

  I dagens aftonbladet kan man läsa om en kille som var otrogen mot sin gravida sambo, med sin lillasyster. Det kan man tycka om vad man vill, men det jag fastnade för var följande:

  ”Hon sprang fram, slog sin sambo i ansiktet, skrek och frågade vad de höll på med.”

  Klart att hon blev upprörd, men det ursäktar inte misshandel. Ingenstans förs någon diskussion om hennes handlande och hon verkar inte vara åtalad. Trots att misshandel faller under allmänt åtal, dvs det spelar ingen roll om offret nekar eller skyddar förövaren. Jmf Papa Dee-målet.

  Dessutom vill hon nu ha ensam vårdnad (får hon säkert då de inte är gifta) och bara låta honom träffa barnet korta stunder när hon övervakar. För att han är otrogen betyder det ju inte att han är peddo eller annars farlig för sitt barn. Kul att hon vill bestämma att hennes barn endast skall ha begränsad rätt till sin far. Någon diskussion om det? Nope!

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6730054.ab

 30. barfota Says:

  @Maria

  ”Och där jag inte utsätts för våld för att jag är kvinna.”
  Nå hur var det nu? Var det inte fler män än kvinnor som blir utsatta för våld?

  ”Hur du än vrider och vänder och ifrågasätter statistik kan du inte undkomma att en överväldigande majoritet av allt våld är det män som står för.

  Nå hur var det nu? Var det inte fler kvinnor än män som stod för barnmisshandel?

  ”För mig säger det något om den mansbild vi har, där våld är något godtagbart.”
  Nå hur var det nu? Var det inte fler kvinnor än män som säger sig ensamma få dra det tunga lasset med hem och barn, mannen är ju inte närvarande??

  ”Det drabbar ju män också! Manliga vänner till mig som aldrig i livet skulle ge sig in i slagsmål, men som råkat ut för våld på krogen till exempel.”
  Ja, av samma anledning som ovan. Dåliga förebilder helt enkelt!

  ”Att förneka strukturellt våld i tredje världen är en skymf mot alla de kvinnor som faktiskt blir råkar ut för det varje dag.”
  Ja, av samma anledning som ovan. Dåliga förebilder helt enkelt!

  ”Jag vet inte om 70% av alla kvinnor, i ett globalt perspektiv, har blivit våldtagna eller kommer bli det någon gång under sin livstid. Men det skulle inte förvåna mig.”
  Nej, inte skulle det förvåna mig heller. Av samma anledning som ovan. Dåliga förebilder helt enkelt! Och det skulle förvåna min ännu mindre om siffran var lika hög eller t.o.m. högre för män.

 31. Trocadero Says:

  AV, det blir inte misshandel om inte mannen ligger lemlästad. Trots allt skitsnack om jämställdhet så är det fortfarande männen som tar smällen. På länken som Pelle la ut står det ”Violence against women is unacceptable and must not be tolerated.”

  Det sitter fortfarande fast i tron om att alla kvinnor är sköra och absolut inte får röras, medan män är stora, tuffa björnmonster som tar en kanonkula i ansiktet med ett rått skratt och sedan bryter nacken av fjorton blodtörstiga vithajar under vattnet, med bakbundna armar.

 32. 1ttan Says:

  OT:

  Här något som vi väl knappast får läsa/höra om i vår fiiina (mer eller mindre kvinnustyrda) dagspress/etermedia där det svaga könet är ju till 98% ofelbara/offer…

  http://www.time.com/time/nation/article/0,8599,1969602,00.html
  En kvinnlig kapten Blighs uppgång och fall

  Eventuellt värt ett eget inlägg?

 33. AV Says:

  marie:

  År 2008 var ca 15% av dömda personer och ca 8% av fängelsedömda i Sverige kvinnor (Brå). Så var har du din siffra 94% ifrån? Dessutom vet vi att kvinnor döms mildare för samma brott och att kvinnliga förbrytare har lättare att komma undan pga våra fördomar att så gör inte kvinnor. Detta är egentligen riktigt förnedrande för er andra kvinnor eftersom det befäster en förlegad syn att kvinnor inte är lika ansvarsfulla och tillförlitliga som män, lite som ungdomar som inte förstår vidden av sitt handlande och får en extra chans. Något för feminismen att kämpa för? Lika straff för lika brott!

  Visst är det fler män som begår brott, fler män är också marginaliserade i samhället (hemlösa, fattiga, socialt utstötta, missbrukare, psykiskt sjuka). Dock är det en mycket liten del av befolkningen som står för den absolut största delen av brotten. Bara för att du och dina kompisar verkar ha träffat några skitstövlar kan du inte extrapolera det till de flesta kvinnor eller något typiskt manligt. Det finns inte något accepterande bland män i att slå sin fru/sambo/flickvän. Bra sätt att göra socialt självmord i kompisgänget om det kom fram. Visst finns det en manlig könsroll att man skall vara stor, stark, inte vika ner sig, kunna försvara sig och sin familj etc. Men den upprätthålls av både kvinnor och män. Fundera på varför du och dina vänner blev ihop med dessa tuffa och våldsamma män från början. Hur kommer det sig att t o m dömda mördare kan få nya förhållanden trots livstid inom murarna?

  Ja, det finns en tendens att begå övergrepp mot civilbefolkning i krig. Krig lockar inte fram de fina sidor hos människor. Men speciellt manligt är det inte. Finns en hög med kvinnliga amerikanska soldater som dömts för övergrepp också. Trots att de skyddats mot krigets riktiga faror och inte får vara i främsta linjen. Våldtäkt av civilbefolkning är ett sätt att bryta ner fienden moraliskt. Man säger både ”ni är inte människor som oss” och till männen i fält ” ha, ni kan inte skydda era kvinnor”. Riktigt vidrigt, men det går knappast att bara skylla på män som grupp, när kvinnor glatt vinkar adjö till sina söner, män och pojkvänner när de ger sig ut och offrar sina liv för dem. Dessutom kul att du tar upp balkankriget. Vi kan ju ta ett genusgrepp på Srebrenica och annan etnisk rensning. Män och pojkar sorterades ut och dödades. Vad vill du helst, våldtas eller hamna i en massgrav?

  Självklart skall du bli bemött som den individ du är istället för ett kön, men det är här jag har det största problemet med feminismen. Jag vill nämligen också bemötas som den individ jag är och inte för mitt kön. Ändå blir jag bemött som att jag främst tillhör gruppen män och ni pratar om mäns våld mot kvinnor, män gör, män tycker. Sådana generaliseringar i andra sammanhang mot andra grupper anses som rasistiska, facistiska, chauvinistiska eller bara korkade. Men mot män kan man generalisera vilt. Feminismen gör just det de säger sig bekämpa och förstärker ofta könsroller de säger sig vilja förkasta.

  Jag är för jämställdhet. Lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter. Jag vill att både min son och dotter skall få rättvisa betyg i skolan, båda skall kunna få hjälp om de mår dåligt, båda skall bli trodda om de är brottsoffer och deras kommande barn har rätt till båda sina föräldrar om de hamnar i vårdnadstvist. Bara för att nämna några områden där min dotter har större chans än min son. Om vi skall nå dit duger det inte med ett könskrig där vi buntar ihop män och kvinnor i grupper och ser den ena som alltid previligierad/förövare/förtryckare och den andra alltid som oskylldigt offer. Det är en återvändsgränd.

  För övrigt är feminismen ett tydligt maktprojekt för medelklass/överklass. Det talas mycket om att få tillträde till styrelserum, där de flesta av oss karlar också är portade. Sällan pratas det om flera kvinnliga gruvarbetare, soldater, takskottare, sopåkare, kloakrensare etc. Inga rop på inkvotering där inte. Inget lika straff för lika brott. Inget ”vi kvinnor måste ge ifrån oss makten över familjen”.
  Eftersom det endast är ett fåtal män som har politisk och ekonomisk makt, men en majoritet av kvinnorna har makt över familjen, vill jag påstå kvinnor generellt har mer makt än män på individnivå. När vi nu skall generalisera.

 34. barfota Says:

  @1ttan

  Ja det är absurt, finns f.ö. en massa att hitta på YouTube om henne och hela den märkliga historien.

 35. AV Says:

  Trocadero: Va, kan inte du det? Vilken mes du är! Själv kan jag bära flera hundra kg, kör F1 som en gud, kan skjuta av ett hårstrå på 300 m och fälla 400 träd med en rostig morakniv. Före frukost. Dessutom står jag pall för en riktig smäll, som en man. Det trodde jag de flesta riktiga karlar klarade? 😉 Se f ö mitt svar till marie ovan om att könsroller inte bara upprätthålls av män.

  1ttan: A swell ship for the captain, but a hell ship for the crew. Låter som en kapten som borde bli serverad en viss cocoschoklad varje lunch. Som en hint. Visar att nepotism, ondska och dåligt ledarskap inte är könsbundet. En dålig chef är en dålig chef oavsett genitalier.

 36. michael Says:

  Om en av hundra svenskar gör brott & två av hundra invandrare gör brott så är invandrare överrepresenterade då gör rasister dessa två till norm & säger att invandrare är kriminella för att kunna förtrycka en hel grupp.Samma retorik använder sig feminister av när man tar ut vad några få % av männen gör & gör dom till norm.Detta är inget nytt både kommunister nazister & rasister har samma retorik vi å dom ont å gott svart å vitt där dom är onda & vi goda där man klumpar ihop en hel grupp p.g.a ras religon eller kön & säger så är dom därför kan en sann liberal aldrig vara feminist kom ihåg att det är vi 98 som är normen & vi har all rätt att bli förbannade.Nästa gång du hör en feminist säga män är & sedan något nedsättande säg då vilken sexistisk kärring du är för det är just vad hon är jag lovar du kommer känna en befrielse

 37. Shastra Says:

  @marie

  Du skrev: ”Som om jag, som är vänsterpolitiskt engagerad, skulle beskylla alla som kallar sig höger för att vara sverigedemokrater.”

  Jag vill bara invända att sverigedemokrater är ju vänster snarare än höger: de ser människor som kollektiv snarare än som individer (typiskt vänster), de tar ingen hänsyn till historiska fakta (också typiskt vänster) som att Sverige har varit ett invandrarland åtminstone sen 1400-talet, de vill att staten ska bestämma över människors privatliv (typiskt vänster), och så vidare…

  Det verkar vara samma fenomen som när två konkurrerande fotbollsklubbar blir ärkefiender: båda bygger på ungefär samma sorts ideal i grund och botten, men båda är tvungna att distansera sig från det andra laget eftersom det bara kan finnas exakt en enda vinnande formel i totalitära sammanhang.

 38. Shastra Says:

  Mitt förra inlägg kommenterade ”Maria” inte ”marie”. Jag ber er båda om ursäkt för min felskrivning.

 39. AV Says:

  Ups! Ser att jag gjort samma misstag som Shastra. Mitt inlägg ovan var också riktad till Maria!

  AV

 40. Magnus Says:

  Shastra skriver:
  ”de tar ingen hänsyn till historiska fakta (också typiskt vänster) som att Sverige har varit ett invandrarland åtminstone sen 1400-talet”

  Sverigedemokraterna är väl det parti som mer än något annat hyllar Sveriges TIDIGARE invandring. Det är faktiskt ganska vanligt med invandarare som kommit hit som arbetskraftsinvandrare på 60 och 70-talet, som idag är medlemmar i partiet. Det är dagens destruktiva invandring, som leder till gettoisering, segregation och utanförskap, som man motsätter sig. Sverigedemokraterna har ingenting emot invandring som princip, bara den typ av invandring som får och har fått svåra sociala och ekonomiska följder för Sverige.

  ”de vill att staten ska bestämma över människors privatliv (typiskt vänster), och så vidare…”

  Vad menar och baserar du detta på?

 41. hulda3 Says:

  Jag tror inte att våldtäcktsantalet är så högt. Men säkert har 70% eller fler oskyddat sex. Och det är otvivelaktikt ett högriskbeteende både när det gäller att bli med barn (ca 40 000 aborter i bara i sverige varje år) och att få HIV.
  Våldtäckt är en förskräcklig handling där offret inte kan hållas ansvarig. Men väljer man att ha oskyddat sex så kalkylerar man själv med riskerna att bli med barn eller få olika sjukdomar som HIV. Ett val där man själv kastar tärningen, faktiskt

  I övrigt håller jag med om att man skall vara tydlig och hålla sig till faktisk fakta i alla undersökningar. Ahem! Gäller det kommentarer också tro?

 42. guapo Says:

  michael , en liten kommentar till ditt inlägg angående otrohet. I Sverige föds det ca 3500 fler pojkar än flickor varje år. Visserligen är dödligheten högre bland pojkar än flickor men köns-sned-fördelningen hos de som flyttar till Sverige gör att det finns ca 5000 fler män än kvinnor i varje åldersgrupp mellan 20 och 65 år gamla. Om alla människor vore heterosexuella så finns det med andra ord över 200 000 män i det åldersspannet som blir över ifall alla kvinnor skulle ha en monogam relation med en man. Alla människor är inte heterosexuella (och otrohet finns säkert bland alla sexuella läggningar). Jag antar (har inga fakta men tycker det är en ganska rimlig gissning) att andelen män som är homosexuella är ungefär lika stor som andelen kvinnor som är lesbiska.
  Om vi håller oss till gruppen heterosexuela så är det rimligt att anta att det finns betydligt fler män än kvinnor. I en heterosexuel monogam relation så har en man sex med en kvinna och vice versa. Om mannen är otrogen så är kvoten (singel kvinnor /kvinnor i en relation) mycket lägre än kvoten (singel män/män i en relation). Sannolikheten (om val av otrohetspartner är slumpfördelad map civilstånd) att personen mannen är otrogen med i sin tur är otrogen mot en partner borde alltså vara betydligt större än om kvinnan är otrogen (dvs det är större chans att hon är otrogen med en singel kille). Man kan också se det som att män som grupp och kvinnor som grupp har exakt lika många heterosexuela samlag vilket betyder att den genomsnittliga kvinnan har mer sex än den genomsnittliga mannen. Givetvis går det (med mycket ansträngning och stora orättvisor mot en stor grupp män ) hävda att män ändå är mer otrogna. Det innebär isåfall att otrogna kvinnor har affärer med män som också är otrogna samt att män som är otrogna väljer singeltjejer. I så fall betyder det också att singelkillar har väldigt lite sex och singeltjejer har väldigt mycket sex. Det känns inte rimligt. Det är också känt att ca 10% av alla barn har andra fäder än vad de och deras ”pappor” tror att de har. I familjer med allvarliga genetiska sjukdomar i släkten är denna andel mycket högre. Det är inte omöjligt att fler män än kvinnor i sverige är otrogna men om det hävdas så borde man också visa siffror som visar att det är troligt. Alla publikt tillgängliga siffror motsäger att så är fallet och sanningen ligger rimligtvis i intervallet män och kvinnor är otrogna i samma omfattning till att kvinnor är mer otrogna än män.

 43. vmm Says:

  Arbetarbladet skriver en ledare om UNAIDSrapporten:

  http://arbetarbladet.se/ledare/1.1865155-det-ar-ju-bara-lite-aids

 44. Shastra Says:

  @Magnus:

  I dokumenten på SD:s egen hemsida återkommer ständigt olika typer av nationalistisk fostran och klassificering av människor i grupper som ska tilldelas olika politiska rättigheter: nordbor, ”kulturellt avlägsna”, och så samer och tornedalsfinnar som inte riktigt har svensk nationstillhörighet men som tycks få nån sorts dispens ändå enligt SD.

  SD kräver att gammeldans ska vara prioriterat i skolorna (det är sant!) för att indoktrinera barnen i nationalism. Vänstern kräver liknande typer av indoktrinering, och har tyvärr lyckats genomföra rätt mycket av den.

  SD har exakt samma underliga kollektivistiska mentalitet som vänstern har, det bara är gruppindelningen som varierar lite.

  En sådan fixering vid gruppidentitet i politiken innebär per definition en massa ingrepp i privatlivet. Till exempel så har SD 10 detaljerade regler som måste uppfyllas för att två äkta makar ska tillåtas bo tillsammans i Sverige. Varför kan man inte låta folk leva sina liv ifred?

 45. Magnus Says:

  Jag tror bara att du inte ska blanda ihop det kollektvistiska i ideologier med just vänstern. Nazismen är liksom kommunismen produkten av det kollektivistiska gameltyska tänkesättet. En bok du säkert hade funnit mycket intressant är ”vägen till träldom” av AC Hayek, han skriver mycket om detta.

  Jag anser själv att ett visst mått av nationalism är rimligt. Och klassificeringen du talar om handlar nog om hur de motsätter sig utomeuropeiskinvandring, vilken bevisligen, i kontrast till t$idigare europeisk invandring, inte fungerar särskilt bra. Förhoppningsvis kan denna liksom har skett i Danmark minskas på i framtiden.

  Jag motsätter mig nog inte lika mycket kollektivism som du gör. Tex anser jag mäns våldstendenser vara en kollektivistisk fråga. Män bör inte klandras kollektivt för detta, men problemet är ju uppenbart könsrelaterat. Det som irriterar mig är att allt det positiva, den enorma skaparkraft som män besitter, rackas ner på och tillskrivs deras förmåga att förtrycka kvinnor. Liksom mäns aggressiva och destruktiva sidor, är det positiva en del av en större helhet.

 46. Caroline Says:

  @ Caspian Rehbinder:
  Jag råkar befinna mig i Brasilien, ett av de länder där du tydligen tror att ca 90% av kvinnorna har blivit våldtagna…
  Att du tror att nästan alla kvinnor här har blivit våldtagna (och därmed att nästan alla brasilianska män är våldtäktsmän) visar bara på att du är en otroligt fördomsfull och rasistisk människa – och inget annat.
  Du har förmodligen en alldeles för rasistisk och sexistisk värlsbild för att kunna fatta det, men som brasiliansk-svensk kvinna kan jag garantera dig att Brasilien inte är den våldtäktsfabrik som du beskyller landet för att vara: det är precis som i Sverige bara en mycket liten minoritet av störda män som våldtar och bara en liten olycklig minoritet av kvinnorna (och männen och barnen) som drabbas.
  Samma sak gäller Argentina, Colombia, Chile osv. Tväremot vad du tror är vi sydamerikaner är nämligen människor, precis t.ex. svenskar och norrmän – och inga ociviliserade våldtäktsmonster, som rasister som du vill göra gällande.
  Så snälla Caspian Rehbinder, ta din äckliga rasistpropaganda och stoppa upp den där bak istället för att sprida den här.

 47. michael Says:

  Du har helt rätt guapo men dessa siffror är dom ända som finns gjorda i en stor undersökning.Och vi ska komma ihåg att vi har fakta på vår sida och feminister bara lögnen så vi kommer att segra vilket vi redan börjat göra visserligen ännu bara små segrar men betydelsefulla.Vi har gjort så att vinden vänt och att den heliga kon som är genomrutten snart faller

 48. Frida Says:

  @Per
  Vart tog blogginlägget vägen där du skrev att 80 (tror jag det var) av tyska män utsatts för våld i hemmet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: