Forskning i maskuliniteter vid flugfiske

by

Den 11 mars ordnas det ett mycket viktigt seminarium på Centrum för genusvetenskap på Uppsala Universitet (här).  En disputerad forkare – doktor alltså – vid centret har forskat i maskuliniteter vid flugfiske. Tur att detta ämne äntligen belyses, flugfiske är ju skrämmande obelyst ur ett maskulinitetsperspektiv har jag sedan länge noterat.

Så här inleds beskrivningen av forskningen/seminariet:

”This paper examines the masculinities produced and performed through fly fishing for salmon and trout in the southwest of England. It identifies the way that many accounts of rural masculinities focus on particularly macho traits such as strength, resilience and domination and particular relationships with ‘nature’ and ‘the environment’.”

Läs mer här. Missa inte seminariet med doktor Jacob Bull!

Annonser

8 svar to “Forskning i maskuliniteter vid flugfiske”

 1. AV Says:

  Om det finns en hobby eller intresse som domineras av män måste den självklart analyseras och dissekeras i sin minsta beståndsdel. Självklart måste det finnas några strukturer som utesluter kvinnor. Rädda pojkar som försvarar sitt revir, sitt vattenhål, mot (egentligen) mycket duktigare kvinnor. Ja något fel måste det ju vara. Har karlarna roligt också? Nej usch och fy.

  Kanske dags att analysera några vanliga kvinnliga domäner ur ett genusperspektiv? Kanske dags att studera vilka kvinnliga maktstrukturer som hindrar män från inflytande över familjelivet? Nää, något sådant sysslar man inte med. Som vanligt söker man strukturer som förklaring till att kvinnor inte uppnår den manliga normen, som de därmed är med att sätta själva. Men att män inte får plats där den kvinnliga normen råder beror givetvis på att män är ointresserade, lata och inte tar ansvar. Inte kan det finnas strukturer med kvinnligt tolkningsföreträde? Nope!

  Det är väl bara att köpa ett flugspö, läsa lite böcker och börja knyta. Jag tror att de flesta fiskande killar blir glatt överraskade om det dyker upp kvinnor vid Emån sas. Tror faktiskt aldrig jag hört någon kommentar typ ”vad skall kärringarna hit och göra” i grabbiga sammanhang. Däremot har jag bemötts av blickar och fördomar i t ex sybehörsaffärer. Hade ett syprojekt för några år sedan som jag passade på att arbeta med under långpendling på buss och tåg. Oj oj oj vilka blickar man får av speciellt kvinnor. Den roligaste kommentaren var en äldre dam: Ja, han gör det snyggt på undersidan också!

 2. vmm Says:

  Själv skulle jag vilja forska på genus och… hm… långsemestrar. Lyxhotell. Fina middagar med gott vin. Härliga stränder. Safari. Vad hette det där man skulle forska i, sa du? Maskulniteter? Hur stavade du till det? Jodå, det vill jag forska om. Länge. Många år.

 3. vmm Says:

  OT: Jag har en tråkig nyhet. Det var en man som vann Vasaloppet i år IGEN!

 4. AV Says:

  vmm: ja i herrklassen, men en dam i damklassen. Dessutom på en av de allra bästa tiderna, bara en halvtimme efter herrvinnaren. Men varför finns det en tjejvasa, när det redan finns en kortvasa för alla?

 5. Tanja Bergkvist Says:

  Ha ha ha – vad sjukt 🙂 när ska allt detta ta slut???

 6. Access Says:

  Får man anslag för att forska på tangons betydelse för reproduktion av spansk maskulinitet? Forskningen kommer att utföras på plats och ta ca 2 år. Därefter kommer jag med en skriftlig rapport. Jag beräknar att det kommer att gå åt ca 1½ miljon kronor. Eftersom det är ett allmänintresse så bör det bekostas av skattepengar och inte min semesterkassa.
  Var kan jag ansöka om forskningsbidrag?

 7. Erik Says:

  AV:

  ”Om det finns en hobby eller intresse som domineras av män måste den självklart analyseras och dissekeras i sin minsta beståndsdel.”

  Javisst, och självfallet måste syftet med analysen vara att framställa allting som görs i verkligheten som dåligt jämfört med en påhittad fantasi som kommuns… umm genusforskarna ställer som alternativ – dock är det aldrig konkretiserat exakt HUR den fantasin skulle se ut för OM den vore konkretiserad kunde den testas och då kunde genusforskarna få skulden om det inte funkade.

  ”Självklart måste det finnas några strukturer som utesluter kvinnor.”

  Med det föregivna antagandet att detta i sin tur är dåligt och därmed antagandet fiskande skulle vara effektivare med fler kvinnor. Eller så är poängen att det viktiga är kvinnorna, inte fiskandet.

  ”Rädda pojkar som försvarar sitt revir, sitt vattenhål, mot (egentligen) mycket duktigare kvinnor. Ja något fel måste det ju vara. Har karlarna roligt också? Nej usch och fy.”

  Fast kvinnorna behöver såklart aldrig själva vara duktiga, då det är förbjudet att säga de inte är det så behöver de i praktiken inte prestera på någonting i verkligheten. De kan sola sig i glansen på hur bra de är på saker som de varken vill göra, gillar eller faktiskt gör. Poängen är ju att den enda orsaken en kvinna är sämre än en man är pga förtryck sämre träning hon fått. Skulle hon bara fått samma chanser som mannen skulle kvinnan antingen vara lika bra – eller vinna – på allt.

  Den enda räddningen från det löjliga antagandet är att kvinnor själva säger ifrån när de inser att de aldrig kommer att respekteras för antagandet att de är bäst på nåt de inte gör alls.

  ”Kanske dags att analysera några vanliga kvinnliga domäner ur ett genusperspektiv?”

  Exakt samma sak som analysen av män förutom antagandet allt kvinnor gör är nödvändigt och viktigt för kvinnor är en minoritet (maktmässigt)?

  ”Kanske dags att studera vilka kvinnliga maktstrukturer som hindrar män från inflytande över familjelivet?”

  Kvinnor har inga maktstrukturer, kvinnor gör ingenting av maktskäl – någonsin. Allt kvinnor gör är nödvändigt och bra (eller mindre bra men ändå nödvändigt och mäns fel såklart) Genusperspektiv betyder på enkel svenska utifrån EMPIRISK analys

  Man = Dålig/Godtycklig & Onödig

  Kvinna = Bra/Nödvändig

  All genusvetenskap kan sammanfattas med de två raderna ovan. Walter Fox berättelse säger allt man kan behöva veta om vilken effekt det får när politiker lyssnar på genusspecialister. Det behövs fler män som honom som har hyfsad makt genom jobbet och kan berätta inifrån. Trist nog är det nästan bara när är så gamla de inte längre är rädda om karriären som de vågar påtalade dessa saker.

  http://patriarkatsbloggen.wordpress.com/2010/03/03/i-kanada-jagar-regeringen-patriarkatet/
  http://patriarkatsbloggen.wordpress.com/2010/03/04/ett-mycket-sallsynt-tv-program/

 8. Martin Says:

  Bull shit

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: