En folkhögskola förbjuden för män

by

Jag råkade få upp ögonen för Kvinnofolkhögskolan, ”en feministisk folkhögskola med interkulturell inriktning, belägen mitt i Göteborg med filial i Bergsjön” som de kallar sig själva.

Män får inte gå på Kvinnofolkhögskolan. Detta motiverar skolan så här: ”Syftet med en enkönad och strukturerad studiemiljö är bl.a. att möjliggöra för kvinnor att se kvinnors inbördes mångfald och olikhet. […] Vi menar att en könsmedveten enkönad miljö ibland kan ge ett större utrymme för kvinnor att utveckla en personlighet som inte begränsas av en stereotyp genusroll”.

Vidare skriver de om sig själva: ”Kvinnofolkhögskolans huvudsakliga folkbildningsuppdrag är att öka kvinnors delaktighet i samhällslivet, att utvidga kvinnors kollektiva handlingsutrymme. […] Kvinnofolkhögskolans arbete har som utgångspunkt att stärka kvinnor och öka deras utrymme på den offentliga arenan, liksom frigörelse från stereotypa roller och begränsande handlingsmönster.”

Jag är väldigt nyfiken på hur skolan finansieras. Används offentliga medel? I så fall, är det verkligen lagligt att använda offentliga medel till verksamhet som ägnar sig åt könsdiskriminering? Är det någon läsare av denna blogg som vet hur Kvinnofolkhögskolan finansieras?

Uppdatering: Det har visat sig att skolan, som man kunde tro, har offentlig finansiering (se kommentarer).

20 svar to “En folkhögskola förbjuden för män”

 1. Access Says:

  Man kan googla lite …

  Se sid 2-3. Dryga miljonen från Göteborgs skattebetalare.
  http://www4.goteborg.se/prod/sk/ekonomihandbok/dalis2.nsf/0/7fb7f252d6c7d609c1256e6f0032bac3/$FILE/Majoritetens%20yrkande%20budgetjustering-bokslutsberedn%202003.doc

  http://www.internationalen.se/arkiv/1999/21/artikel3.htm

  ”Bakom står stiftelsen Kvinnofolkhögskolan. De enda bidragen är statliga, de har även fått EU-bidrag till datorer. Allt annat görs av kvinnorna själva /…”

  (vilket inte stämmer med tanke på att de får bidrag från andra håll också, t ex Göteborgs kommun)

 2. Hmm Says:

  Det där måste gå att DO anmäla.

 3. Trocadero Says:

  Men nu är det faktiskt även så att kvinnor som tänker för sig själva och inte medvetet väljer att följa den populäraste trenden utvecklar egna personligheter.

  Ska det verkligen vara så förbaskat svårt att låta folk leva sina egna liv, göra sina egna val? En kvinnlig vän till mig hävdade att könsrollen som tvingats på henne var orsaken till varför hon rakade benen och gjorde sig fin för sin pojkvän, inte medvetna val. Hon fick det att låta som att hon gjorde det under dödshot.

 4. Info Says:

  MALMÖ FRIA KVINNOUNIVERSITET

  Vem finansierar/medfinansierar numera Malmö Fria Kvinnouniversitet?

  ”Vi som startat MFK är Lisa Nyberg och Johanna Gustafsson, båda konstnärer och engagerade feminister. — Johanna har bl a skrivit boken ”female bonding” — Lisa har jobbat under namnet ”T.G.T tjejer gillar tjejer”, med olika projekt om kärlek mellan tjejer i Malmö, makt inom parrelationer och den ologiska heterosexualiteten.”

  Ett av universitetets mera spektakulära projekt var en ”fittbyxkurs”, som bl.a. Pär Ström skrivit om tidigare (30/12 2007). Där nämner Pär också vilka skattemedel som utgick till universitetet 2006 och 2007:

  ”Malmö fria kvinnouniversitet arrangerade i augusti ett fittbyxseminarium. I fyra dagar diskuterade feminister gylfens placering på byxor. Det ansågs icke-jämställt att gylfen sitter där fram och inte där nere. Kursen hade också praktiska inslag – feministerna intog en ”vätskedrivande buffé” och ägnade sig sedan åt kissövningar utomhus. Målet var att kissa stående. Kursens namn var ”Fittbyxor – en kurs i frirörelse och frigörelse”.

  Visst är det fritt för envar att arrangera sådana kurser. Däremot är det VERKLIGEN inte rimligt att det offentliga bidrar med ekonomiskt stöd. Så har emellertid skett. Bland annat gav Stiftelsen framtidens kultur (vilket är de gamla löntagarfonderna) under 2006 stöd med 280.000 kronor till Malmö fria kvinnouniversitet. Och under 2007 gav ”Delegationen för fördelning av statsbidrag för kvinnors organisering och jämställdhetsprojekt” – indirekt jämställdhetsminister Nyamko Sabuni – 52.000 kronor i stöd.”

 5. Matte Matik Says:

  Ur Kvinnofolkhögskolans jämställdhetsplan:

  Kvinnofolkhögskolans utgångspunkt är att det existerar ett globalt kvinnoförtryck och att diskrimineringen finns på alla nivåer i samhället.
  (Jaja, det där känner vi igen, inget nytt…)

  Kvinnofolkhögskolans målsättning är ett demokratiskt samhälle i vilket alla deltar i samhälls- och yrkesliv på lika villkor, oavsett kön.
  (Hur går detta ihop med en skola för enbart kvinnor?)

  Skolan skall bekämpa diskriminering och segregation genom att slå vakt om mångfald, genom att vara öppen för alla, oberoende av etnicitet, samhällsklass, ålder och sexualitet.
  (Inte kön??)

  Kvinnofolkhögskolan är beviljad folkhögskoleanslag med profilen att skolan endast bedriver verksamhet för och av kvinnor. Uppdragsutbildning är öppen oberoende av kön.

 6. Christopher Says:

  Svar till Hmm:

  Nej, det går inte att anmäla eftersom det enligt svensk grundlag är tillåtet att diskriminera män på grund av deras kön så länge man kallar det för jämställdhetsarbete. I Regeringsformen 16 § står det:

  ”Lag eller annan föreskrift får ej innebära att någon medborgare missgynnas på grund av sitt kön, om ej föreskriften utgör led i strävanden att åstadkomma jämställdhet mellan män och kvinnor eller avser värnplikt eller motsvarande tjänsteplikt.”

  Könskvotering av män till universitets- och högskoleutbildningar klassificeras inte som jämställdhetsarbete, men könskvotering av kvinnor till bolagsstyrelser och andra prestigefyllda poster i samhället kommer snart att klassificeras som jämställdhetsarbete.

 7. vmm Says:

  Enbart kvinnor för att öka mångfalden… Ofta sägs det att man vill ha både män och kvinnor för att öka mångfalden. ”Öka mångfalden” verkar vara ett tuggummiuttryck som kan användas till allt möjligt. Fast jag tror inte att man skulle kunna säga att man inte vill ha med kvinnor utan bara vill ha män för att öka mångfalden. Där går nog gränsen även för detta uttryck.

 8. Grodan Boll Says:

  Filialen i Bergsjön är delad i en allmän del med olika kurser (bla SFI om jag inte minns fel), och en del specifikt till de somaliska kvinnorna med egen entré och allt.

  Med tanke på de böcker de har i biblioteket och de posters som sitter uppe är jag inte helt förvånad över att de har en feministisk inriktning.

 9. Grodan Boll Says:

  För övrigt fnissade jag åt:

  ”Kvinnofolkhögskolans ANTIDISKRIMINERINGSPOLICY
  På Kvinnofolkhögskolan accepteras inte diskriminering och trakasserier på grund av kön, etnicitet, sexuella preferenser, ålder och funktionshinder.”

  På grund av kön?

 10. Grodan Boll Says:

  …och vidare:

  ”Kvinnofolkhögskolans jämställdhetsplan
  Skolan skall bekämpa diskriminering och segregation genom att slå vakt om mångfald, genom att vara öppen för alla, oberoende av etnicitet, samhällsklass, ålder och sexualitet.” *

  *Med undantag.

 11. Grodan Boll Says:

  woah:

  ”Stiftelsen Kvinnofolkhögskolan har i sin tolkning av stadgans målparagraf en uttrycklig skrivning som säger att ” ….verksamheten skall…….aktivt arbeta för att motverka patriarkala strukturer och alla former av förtryck, såväl lokalt som globalt.” Denna fråga är central vid anställningsintervjuer då vi menar att man till fullo måste omfatta denna tanke för att arbeta på Kvinnofolkhögskolan.”

  Borde inte det här vara politiskt förtryck, i stil med ”du måste vara moderat för att kunna väljas in i bolagsstyrelsen” ?

 12. Jack Says:

  Skrämmande.

 13. Plastfarfar Says:

  Utomhuskissövningar. Man tar sig för pannan. Och skattemedel!

 14. PO Says:

  Varför inte prova att öppna en högskola enbart för män?

 15. AV Says:

  PO: Klart vi kan det. För att det inte skall bli könsdiskriminering måste vi jobba med de områden där män är underrepresenterade och ”diskriminerade”. Om kvinnornas största problem är att de har svårt att kissa stående (vilket kan avhjälpas med en liten speciell kopp som används inom friluftsliv, mission done!) kan vi göra en kurs i manlig skönhetsvård (7,5p). Dessutom kan vi ha egna veterinärutbildningar mm. Motivering: Vi behöver en miljö för och av män, där vi inte av kvinnligt press utvecklas till manliga stereotyper. En plats där män kan vara sig själv (med visst norrländskt ölmärke på tapp). Givetvis skriver vi in något fint om att inte diskriminera andra (förutom kvinnor). För att anställas måste man vara man och dela uppfattningen att kvinnor utövar könsförtryck genom att hellre välja män med bra ekonomi och fejka orgasmer (vetenskapligt belagt!)

  Av någon anledning tror jag bidragen uteblir…

 16. Christopher Says:

  AV:

  Områden där män är underrepresenterade? I princip samtliga områden inom högskolevärlden.

 17. Stanislav Says:

  det finns:

  öl och folköl
  skola och folkskola
  högskola och folkhögskola
  universitet och folkuniversitet
  tandvården och folktandvården
  vett och folkvett
  musik och folkmusik
  kultur och folkkultur

  Är det bara jag som märker att allt som har folk som prefix är en minst sagt sämre variant av den riktiga grejen !?!

 18. Matte Matik Says:

  Stanislav: Hade jag faktis tänkt på, men det stämmer ju! Har för mig att man internt i Sovjet kallade sitt styre för ‘folkdemokrati’…

 19. Matte Matik Says:

  Hade jag faktiskt _inte_ tänkt på menar jag.

 20. Stanislav Says:

  Matte:

  Om man nu ska gå internationellt så har man:
  republik och (fortfarande) folkrepublik (Kina)

  I Sovjet hade man röda armén men i Kina är det folkarmé

  Och glöm inte nazziTyskland med sina wagen (som mercedes) och folkswagen 🙂

  … det finns hur många exempel som helst, men det var inte meningen att styre uppmärksamheten från den väl etablerade svenska FOLKhemsmodellen 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: