Feministisk moralpanik hotar rättssäkerheten?

by

Kammaråklagare Rolf Hillegren har skrivit en kontroversiell men intressant artikel på Newsmill (här). Den har rubriken ”Feministisk moralpanik hotar rättssäkerheten”.

En annan sak: Idag skriver Elise Claesson en intressant krönika om kvinnors vardagsmakt i Svenska Dagbladet (här). Hon tar upp något som ytterst sällan tas upp i genusdebatten – den stora makt som kvinnor har inom hus, hem och familj. Det gäller även stora beslut om inköp, exempelvis boende. Det verkar som om feministerna menar att denna makt inte ska ”räknas” – den enda makt som ska räknas i debatten enligt dem är makt i formella positioner i näringsliv och offentlig förvaltning (där män är i övervikt). Men det blir naturligtvis skevt när det ena könets stora makt på ett viktigt område helt tas bort ur debatten.

För övrigt: På Aftonbladet Debatt har två till synes feministiskt inriktade kvinnor skrivit en ganska stereotyp artikel med rubriken ”Sluta trycka ned duktiga flickor” (här). Vadå ”trycka ned”? Vad finns det för underlag för att påstå att duktiga flickor trycks ned? Tvärtom skördar väl unga kvinnor allt större framgångar, de håller ju exempelvis på att ta över högskolan.

21 svar to “Feministisk moralpanik hotar rättssäkerheten?”

 1. Lasse Says:

  Skulle nog vilja gå ett steg längre.

  Feministisk moralpanik har förstört rättssäkerheten inom vissa områden.

 2. Bongoman Says:

  Duktiga flickor trycks visst ned. Av kvinnor som inte är så duktiga och inte vill framstå som idioter. Speciellt tydligt är detta i vissa kulturer, typ de som fortfarande följer böcker från 600-talet.

 3. Den unga generationens intellektuella förfall « www.SimonsBlogg.se Says:

  […] med strukturteorier är att de alltid löper risk att göra paranoida påståenden. Den svenska feminismen är särskilt duktig på just det. Tinni Ernsjöö Rappe och Jennie Sjögren skriver på […]

 4. Feministen Says:

  Hillegren och andra som kritiserar B Ask och C Borgström utgår från att män ska åtnjuta rättssäkerhet i Sverige. Feminister tycker inte att män ska ha rättssäkerhet. En man ska vara skyldig till motsatsen bevisas.

 5. Info Says:

  DUKTIGA FLICKOR FÖRTRYCKS VERKLIGEN!

  Får jag ge ett litet exempel på riktigheten i Tinni Ernsjöö Rappes och Jennie Sjögrens AB-artikel (Pär Ström-länk ovan) om det ständigt och överallt närvarande förtrycket av ”duktiga flickor”. Den extremt duktiga flicka, som i citatet nedan målande beskriver, hur hon själv förtrycktes under en resa till Prag, är genusforskaren Carin Holmberg: ”född 1959, feminist, sociolog (fil.dr. vid Göteborgs universitet 1993), författare och forskare vid Centrum för genusstudier vid Stockholms universitet.” Hon skrev den 11. november 2009:

  ”Vi gör en bussresa till Prag, jag och Ulrica. En hel busslast fylld med pensionerade heteropar, kvinnor på gruppresa, mammor med döttrar, väninnor i par och så vi då – det lesbiska paret. —

  Det finns alltid – i alla fall i mig – en ilning av oro över hur det ska gå när vi ska umgås med människor som dem i ”heterobussen”. Vi ska vara med dem i sex dygn, på en begränsad yta och med begränsad möjlighet att undkomma obehag. — De uppfattar sig som särskilt normala när de kan spegla sig i vad de uppfattar som onormalt, med andra ord i det lesbiska paret. Ibland misstänker jag att det bor en liten KD:are i långt fler människor än i de fyra procent som visar dem sin lojalitet på valdagen. En liten SMYGFASCIST som känner livskraft och glädje varje gång de ges möjlighet att uttrycka sin latenta homofobi. Om inte annat för att det fyller deras egon med känslan av att de – trots allt – är normala.

  Min känsla av utanförskap fylls på och jag är så himla glad över att jag är utanför, bortvald och onormal. Tänk om jag varit fru med pärlhalsband i villa med man och barn och varje lördag behövt ägnat [= ägna] mig åt åtta minuters paranormalt penetreringssex, vilket helt normalt avslutats med hans ejakulation. Klart som sjutton att jag hade opererat brösten, ögonlocken eller vad som helst bara för att något skulle hända med min kropp som var starkare än en gäspning och det som ”började (och slutade) som en skakning på nedre däck”, för att citera Mikael Wiehe. —

  Alltså, det är inte särskilt hemskt om kvinnor ägnar sig åt tio minuters dagligt manshat och/eller hbt-personer luftar lite heterohat. —

  Även om jag blir arg på grund av min något trängda situation på bussen till Prag, vet jag att det i grund och botten handlar om strukturer av heteronormativitet som vi alla fostrats till och lärt oss.”

  Källa: http://www.tidningenkomut.se/ 11/11 2009.
  Bildgoogla: Carin Holmberg.

 6. Hmm Says:

  Borgström hade aldrig varit feminist om han hade tillhört medelklassen. Eller varit en lagerarbetande ung kille som ser hur unga tjejer har mycket mera ekonomi och makt.

 7. Lasse Says:

  Här kommer en liten annorlunda bild om förtryck av kön i u-länder.

 8. Lasse Says:

  Förtydligande:

  En annan bild än vad feminsterna anser vara den absoluta sanningen.

 9. Kille från Gbg Says:

  Pär. Det finns ett stort problem på högskolor misstänker jag.
  Jag är en kille och jag skulle skriva C-uppsats kring jämnställdhet där jag ville titta på just detta. Makt. Att kvinnor har makt i den privata sfären. Alla handledare var uttalade feminister och jag märkte direkt att dom inte gillade mitt föreslagna ämnesområde. Det slutade med att dom sa att det inte vore intressant att skriva en uppsats inom ”feministområdet” eftersom det redan är så ”uttjatat”. Jag kände vi våra samtal om vilken handläggare jag skulle välja att det fanns ett outtalat hot. Att dom inte tänkte ge en sådan uppsats bra betyg. Detta har gjort att jag nu skriver en c-uppsats om något som inte alls har med detta området att göra. Jag tror detta är vanligt. Är det fler killar än jag som stött på detta problem? I mina ögon råder det numera ett regelrätt könskrig. Könskriget är inget luddigt och tramsigt. Det är här.

 10. QED Says:

  Hej Pär! Är det möjligen något problem med din mejl? Meddelanden studsar
  på denna adress

  par (at) atomer.se

  Har försökt skicka några tips.

 11. Orwell Says:

  Jag kan uttala mitt stöd för ”Kille från Gbg”.

  Dessvärre är det främst 70-, 80- och 90-talister som står för kombinationen ”erfarenhet av statsfeminismens förtryck” och ”möjlighet att agera/protestera i egenskap att vara tillräckligt gamla” (00-talister är nog för små). Hur ska vi då agera? För könskriget är här. Det räcker snart inte med att sitta på internet och ”störa sig”.

 12. Orwell Says:

  När får vi förresten se en kvinnlig Bill Gates? När får vi se en kvinnlig Ingvar Kamprad? Steve Jobs? Shigeru Miyamoto? Sony? Sega? Nintendo? Volvo? Ikea? Saab? Skype? Facebook? Google? NÄR?

  De enda kvinnor som är stenrika är de som ärvt. Eller fixat en lönsam skiljsmässa. Fruktansvärt att detta eviga tjatande och avundsjuka, offermentalitet etc. hos kvinnor styr detta land. Alla vi andra, vanliga människor, som inte är (eller äger/har startat) ovanstående exempel blir lidande. Så j-vla trött. Det blir till att emigrera när Mona blir statsminister.

 13. QED Says:

  I media- mode- och kosmetikabranschen finns väl förmodligen en hel del stenrika kvinnliga entrepenörer.

 14. Pontus Says:

  En kvinnlig Bill Gates? Duger Meg Whitman? Hon kanske inte startade eBay, men hon fick företaget att växa rejält.

  Och det finns flera kinesiskor som byggt upp stora bolag.

 15. parstrom Says:

  QED:
  Ja, min epost är stoppad pga avgrävd kabel. Vet inte om det funkar än, annars borde det väl komma igång imorgon.
  Pär

 16. Steffo Says:

  Författarna till artikeln har ju verkligen ingen skam i kroppen. Jag fattar inte hur lite fokus det är på att pojkar underpresterar i skolväsendet och högskolan, och att man kallar det att flickor är ”duktiga”. Om pojkar skulle få bättre betyg skulle det enligt feministdebattörerna sannerligen inte bero på att pojkarna var ”duktiga”. Om lärarkaren dessutom var mansdominerad och killar fick bättre betyg och dominerade alla utbildningar som kräver höga intagningsbetyg, så skulle det skrikas upprört hur orättvist det var och hur patriarkala strukturer gör att pojkar premieras. Om jag förstar det rätt så är lärakåren kvinnodominerad. Varför är det ingen som ifrågasätter att det kan vara en ”matriarkal könsmaktsordning” som gör att pojkar får sämre betyg i skolan jämfört med sina jämnåriga flickor. Det är oerhört orättvist att pojkar från startlinjen i vuxenlivet har sämre förutsättningar att klara sig. Det är dessutom oetiskt när man betänker att det är omyndiga människor som bedöms (även om de kanske precis hinner fylla 18 innan dom får slutbetygen, men den överväldigande merparten av skoltiden är man omyndig och slutbetygen grundas till stor del på vad man presterat tidigare år). Jag är i princip emot kvotering, men vad gäller skolbetyg kan man göra ett undantag och kräva kvotering tycker jag, dvs att flickor och pojkar skall kvoteras till lika högt genomsnittsbetyg.

 17. marie Says:

  Så du menar alltså att vi ska nöja oss med att sitta hemma, när nu några har vänt könsrollerna till sin fördel på den fronten? En grav och förmodligen medveten förenkling av feminismen som vanligt. Jag kan lika gärna börja kalla dig kvinnohatare rakt av, så hamnar vi på samma nivå. God natt.

 18. michael Says:

  Feminism kan aldrig bli något annat än sexism & förtryck en ism som bygger på att måla upp världen i vi å dom svart å vitt ont & gott ni är onda vi är goda alla sådana ismer har lett till förtryck & det har funnits många sådana.Den som själv varit förtryckt blir oftast en värre förtryckare själv när man får makten eftersom man får den förtryckta att tro att han är förtryckaren & du feminist som har makten går omkring & tror att du offer därför är du blind för ditt eget förtryck & därför värre

 19. Chiggevara Says:

  Steffo:
  Som lärarstudent måste jag tyvärr protestera. Har du tur får du en videorespons på youtube, för det här tänker jag inte kontra i mitt svagaste medium, skrift.

 20. steffo Says:

  Det är ju uppenbarligen något lurt när pojkar presterar lika bra som flickorna på centralproven men ända får sämre slutbetyg än flickorna. Feministerna letar ju alltid efter strukturer så fort kvinnor enligt dom är i underläge men när män eller pojkar är i underläge så beror det visst inte på strukturer enligt dom. Det är de vuxnas ansvar att se till att alla barn går ut i livet med samma förutsättningar. Nu krävs det en kraftansträngning för att se till att pojkarna får samma förutsättningar som flickorna i skolan. Vill feministerna att deras söner skall ha sämre förutsättningar i vuxenlivet än deras döttrar? Jag skulle vara mer orolig hur mina söner skall klara sig i livet än mina döttrar.

 21. michael Says:

  Skolan idag är ett matriarkat som diskriminerar pojkar du ska komma ihåg att feminism har inget med jämnställdhet att göra felet är att detta kostar samhället allt mer på ena sidan allt färre unga män som startar livsdugliga företag som drar in pengar till skola vård pensioner o.s.v på andra sidan allt fler unga män utan framtid bara droger våld & brott som kostar allt mer.Det feminister inte tänker på är att det gör att det blir allt mindre pengar till vård barnomsorg o.s.v nästa gång du debatterar med en feminist lägg då märke till vilket hat hon utsrålar.Kom ihåg att feminismen bygger på hat å lögner hon har bara fått höra att tjejer skadar sig själva aldrig att det är lika många pojkar som gör det hon har bara fått höra att tjejer mår psykiskt dåligt aldrig att det är dubbelt så många killar som tar livet av sig.Det finns mycket som feminister inte talar om att det är dubbelt så många killar som säljer sexuellatjänster & förnedrar sig socialstyrelsen tittade på vården & såg att högutbildade kvinnor fåt den bästa vården & lågutbildade män den sämsta vården.Men för att kunna dela upp oss i vi & dom så måste feminister förtiga sådana saker för att skapa ett hat mellan oss därför talar dom bara om en sida av saken.Jag kommer å tänka på två saker jag sett som inte handlar om feminismen men som säger mycket om den.En svart komiker i usa som berättar i en intervju att han åker runt på skolor å talar om rasism vad man kan göra åt den för att stoppa den sen går han upp scenen å drar dom mest rasistiska å nedlåtande skämt om vita.det andra exemplet en äldre judisk kvinna i Israel som blir intervjuad om Palestiners förhållande i flykting läger & under ockupation då säger hon ja men det är ju vi Judar som är förtryckta å offer hon har alltså gått in i offer rollen så starkt att hon inte ens ser hur Israel förtrycker Palestiner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: