Genusperspektiv på kriget mot terrorismen

by

Attackerna mot World Trade Center innebar en tillbakagång för jämställdheten i USA och en remaskulinisering av samhället. Det säger Anna T Höglund som är docent i etik vid Uppsala Universitet och aktuellt med boken Gender and the war on terrorism. Läs mer här.

Jag undrar hur det nya inslaget av kvinnliga terrorister (såsom nu senast i Moskva) påverkar genusperspektivet på terrorismen.

Tack för tipset, Leif!

23 svar to “Genusperspektiv på kriget mot terrorismen”

 1. Jan banan Says:

  ”så till exempel beskrevs räddningsarbetarna som modiga män som offrade sig för kvinnor och barn, trots att brandkåren och polisen i New York består av både kvinnor ”

  Det här tycker jag nästan är mest upprörande i artikeln. Det var ju nästan bara män som dog i brandkåren! Ska man inte få poängtera detta? Störtlöjligt.

 2. Leif Says:

  Under rubriken ”Death, destruction, charity, salvation, war, money, real estate, spouses, babies, and other September 11 statistics” i

  http://nymag.com/news/articles/wtc/1year/numbers.htm

  kan man läsa följande: ”Ratio of men to women who died: 3:1”

  På varje kvinna som omkom gick det alltså tre omkomna män.

 3. Leif Says:

  På ”THE UNOFFICIAL HOME PAGE OF FDNY” kan man se bilder på samtliga 343 omkomna brandmän och räkna de kvinnor som omkom.

  http://nyfd.com/9_11_wtc.html

 4. Lasse Says:

  Situationen är så sjuk !

  Den här vågen av fullständigt svammel och rent förtryck mot män gör att man blir förbannad nästan varje dag.

  Men å andra sidan är det väl ett friskhetstecken att bli upprörd mot hjärntvätt och indroktinering.

  Nu ska jag försöka ta time out ett par dagar.

 5. AV Says:

  Leif: Ja det var lika många kvinnor som brandmän med helskägg.

  Då är det väl den förlegade ridderligheten igen. När det verkligen börjar osa katt är det männen som tar ett steg framåt. I amerikanska militären får inte kvinnor kämpa i yttersta fronten. Hur är könsfördelningen i kravallpolisen i Sverige. Vi vet ju att ytterst få vill arbeta obekväma arbetstider som knarkspan i krogträsket med resultat att kvinnor inte åker dit för innehav. De får inte visiteras av manliga poliser. (Kalla fakta).

 6. Linda Says:

  Intressant artikel! Mer forskning med genusperspektiv! Synd att män tar illa upp av allt som berör kvinnor och män bara. Skulle de läsa genus skulle de förstå mer och inte känna sig kränkta.

 7. Lasse Says:

  Nice try Linda !

  Tyvärr är du på fel ställe för att predika om genus. Försök med någon klass i lågstadiet som är mer mottagliga för dina absurda sk. ”genus teorier”.

  Klopp

 8. Lasse Says:

  Glömd radera alla delar i min tänkta fortsättning därav är klopp en felstavning utan innebörd.

 9. michael Says:

  Du har argumenterat bra Lasse så du får ta lite välförtjänt vila =)

 10. Magnus Says:

  ”Intressant artikel! Mer forskning med genusperspektiv! Synd att män tar illa upp av allt som berör kvinnor och män bara. Skulle de läsa genus skulle de förstå mer och inte känna sig kränkta.”

  Det måste nog vara det löjligaste jag har hört på länge; en feminist med anspråk på vidsynthet! Är det inte just det det här blogginlägget handlar om? Att feministerna förnekar de uppoffringar som män dagligen, världen runt gör. Och sen har de fräckheten att kalla sin ideologi för fakta och vetenskap!

 11. AV Says:

  Linda: Genusvetenskap skulle kunna vara en seriös vetenskap om man forskade förutsättningslöst och använde vetenskapliga metoder. Problemet är att man redan har ideologin färdig och ”forskar” för att bekräfta denna. Män är alltid överordnade kvinnor, alla beteenden är kulturellt betingade, män förövare-kvinnor offer, män privilegierade-kvinnor förfördelade. Vi har ju sett hur de som vill forska på könsroller eller strukturer på ett sätt som inte följer doktrinen utfryses, förtigs och utsätts för härskartekniker på vissa institutioner.

  Dessutom uppvisar forskningen en pinsam brist på falsifierbara resultat. Var är alla artiklarna vi skulle kunna förvänta oss i vetenskapliga tidskrifter? Jaja, de styrs ju av manliga hegemonier och hierarkier. De strukturellt utesluter väl kvinnlig forskning? Tvingar dem att publicera sina resultat i ogranskade böcker istället?

  Ett annat problem är att man vill sprida sin ideologi till andra institutioner. Visst är det bra att kvinnor och män bemöts lika i utbildningen, men när man vill kvotera lärarnas kön, författares kön, innehållet i litteraturen eller kräva en problematisering för allt som inte är 50/50 är man långt ute. Speciellt när man inte först fixar det på sina egna institutioner med 90% kvinnor.

  Jag vet att det finns områden i samhället där både män och kvinnor gynnas och missgynnas av sina roller. Om någon skulle kunna forska vetenskapligt och utan ideologi på dessa och få fram repeterade resultat, läser jag med glädje. Tills dess får nog genusvetarna räkna med att betraktas som pseudovetenskap av stora delar av befolkningen. Och att be män ställa sig bakom är som att be svarta strida på sydstatssidan.

 12. Ola Jennebrink Says:

  AV// Förbaskat bra sammanfattning av kritiken mot feminismen.
  Jag blir mycket förvånad om Linda svarar.

 13. Gonzo Says:

  Linda

  ”Synd att män tar illa upp av allt som berör kvinnor och män bara.”

  Det är inte bara män som tar illa upp av genus och jämställdhets debatten.
  Om du tittar runt lite på den här bloggen och på andra bloggar tex ”Pelle Billings svenska blogg” (http://www.pellebilling.se/blogg/) så hittar du flera inlägg från kvinnor som är både kritiska, hånfulla och rent av fientligt inställda till det här med genus och jämställdhet.

  Kvinnor som inte tål att även män har börjat fundera på och prata om jämställdhet. Kvinnor som inte accepterar att män vill förändra den traditionella mansrollen.

  Män som tänker själv är lika provocerande som genus och jämställdhets debatten.
  Det finns tyvärr även kvinnor som vill att vi ska leva kvar i våra traditionella könsroller. Som man ska man vara hård, bita i hop och ta skit. Vara en riktig karl helt enkelt. En karl som är beredd att offra sig för kvinnor.

 14. Per Says:

  Genusvetenskapen skulle ju kunna breddas med allt det som skrivs på den här bloggen, problemet är ju bara att det inte görs. Kvinnor har uppenbarligen inte det intresset och män är mest förbannade.

  Själv använder jag genustänkandet till att frigöra mig från en massa jobbiga mansroller – ex självuppoffrande ridderlighet – då jag inte ställer upp på det. Här ger genusvetenskapen en nyckel till detta.

  Jag anser mig tänka i makulinistiska banor, men de tankarna är delvis en effekt av mitt genusvetande. Utan denna vetskap hade vi män harvat på i samma gamla tröttsamma mansroll.

  Så visst kan jag ge Linda rätt!

 15. Leif Says:

  Låt oss för ett ögonblick anta att Margaret Thatcher är en kvinna (kanhända vid en första anblick ett märkligt yttrande – men kom ihåg att genus är en social konstruktion!). Thatcher hade att hantera flera konflikter under sin tid som brittisk premiärminister; IRAs offensiv i Nordirland, Argentinas invasion av Falklandsöarna och gruvarbetarnas uppror under Artur Scargill. Det var dramatiska situationer i landets historia, vilket man också kan säga om 11 septembers roll i den amerikanska historien. Jag kan inte erinra mig att Thatcher precis läste sagor för det brittiska folket när hon framträdde i media under sin tid som premiärminister. BBC kommenterar t ex gruvarbetarkonflikten på följande sätt:”Mrs Thatcher ran the campaign against Scargill as if it were a military operation.” ( http://news.bbc.co.uk/2/hi/3067563.stm ).

  Se gärna också följande klipp angående fattigdomen i landet: http://www.youtube.com/watch?v=okHGCz6xxiw&feature=related .

  Är Margaret Thatcher en kvinna? Många har i alla fall ansett detta. Det jag sagt ovan ger utrymme för följande tolkningar:
  1. Margaret Thatcher är i själva verket en man. Bruket av härskartekniker, den aggressiva och klart maskulina ”machoframtoningen” tyder på det.
  2. Margeret Thatcher är trots allt en kvinna. En kvinna som under trycket av en omgivning av hegemonisk vildavästernmanlighet likt en kameleont, omedvetet tagit till sig och assimilerat dessa drag så till den grad att hon förefaller att vara en man.
  3. Margaret Thatcher är en genderförrädare. Hon har helt enkelt i sin vanvettiga och okuvliga vilja att göra karriär kastat alla tankar på solidaritet gentemot sitt kön överbord och anammat de hierarkiska genusmönstren – hon har högst medvetet förklätt sig till en man.

  I ett nyhetsbrev angående ”Gender and the War on Terrorism” sägs det som en slutkläm: ”Uppsala universitet – kvalitet, kunskap och kreativitet sedan 1477. Forskning i världsklass och högklassig utbildning till global nytta för samhälle, näringsliv och kultur. Uppsala universitet är ett av norra Europas högst rankade lärosäten.” Ack att det vore så!

  Lägg ned all denna tramsforskning och överför pengarna till något vettigt, eller, alternativt, minska statens kostnader. Rädda universiteten från detta träsk av intellektuellt snömos!

 16. Leif Says:

  @Linda:
  ”Skulle de läsa genus skulle de förstå mer och inte känna sig kränkta.”
  Typiskt exempel på s k härskarteknik. Män som har synpunkter på denna s k forskning har inte förstått.

 17. Lövet Says:

  Ja det torde vara den enskilt mest allvarliga koneskvensen av 9/11 – att samhället maskulineserades!

  Andra skulle kanske ha tyckt att det var värre att tusentals människor dog i själva attacken, att västvärlden i och med dessa drogs in i ett mångårigt flerfrontskrig med tusentals döda på båda sidor, att det civila samhället plötsligt tvingas leva med osäkerheten om nästa terrorattack, men inte
  Anna T Höglund. Hon tycker att det är värre att brandmännen hyllades för sina insatser.

  BTW: I USA heter brandman ”Fire fighter” – helt genusneutralt således. Hennes bedömning torde därmed komma enbart från det faktum att det v a r fler män än kvinnor bland dessa. Ännu ett fall av fabricerad genusproblematik.

 18. AV Says:

  Här kommer klargörande varför kvinnor spränger sig själva:

  http://www.expressen.se/debatt/1.1936987/julia-juzik-de-svarta-ankorna-ar-mannens-handgranater

  Det är givetvis för att de pressas till det av ett patriarkalt samhälle. När deras män har blivit dödade blir de utstötta i samhället och drivs att bli självmordsbombare. Intressant hur författaren vet vilka diskussioner som förts i gerillalägren. Vem som är drivande och på vems initiativ. För kvinnor kan ju inte själva vara religiöst fanatiska eller kunna drivas av sorg, hat och vrede? Om en man är självmordsbombare är han en religiös fanatiker som tror på jungfrur i himlen. Om en kvinna är det måste hon blivit lockad av fanatiska vänner.

 19. mikaelcronholm Says:

  Genusforskningen borde bara tillåtas (d v s statsfinansieras – med egna pengar kan dom forska om loppornas sexliv om dom vill) på ett enda villkor; att det är EXAKT lika könsfördelning mellan forskarna och att dom får EXAKT lika stora resurser och så vidare. Kvinnoöverskottet som nu finns skulle reduceras GENAST så att det blev jämlikt, d v s sparka ut 80% av totalen (enbart kvinnor förstås) så det blir lika. Sedan får kvinnorna som vill tillbaks vänta på att en man anmäler sig och antas, så att likafördelningen bibehålls kontinuerligt.

  Sedan skulle förstås dessa kvasiforskare avkrävas verkliga resultat också och då blir vi kvitt resten av den där förbannade institutionen…

 20. Leif Says:

  Liksom ett svar på min pessimistiska prognos för Uppsala universitet i ett inlägg ovan dyker det upp en helsidesannons i Dagens Nyheter lördagen 3 april (del 1, sidan 3) med rubriken ”Kvalitet. Kunskap. Framtid.” Sedan följer texten:
  ”Uppsala universitets främsta bidrag till en bättre värld är alla välutbildade studenter som med kunskap och engagemang på olika sätt främjar ökad välfärd och global utveckling.
  Utbildningar med kvalitet och bredd ger många spännande karriärvägar för den som studerat vid Uppsala universitet.”
  Därefter följer en lista på sammanlagt 57 personer som studerat vid universitet.
  Vad vill universitets ledning med denna annons á ca 300.000:-? Bättra på ett skamfilat rykte? Vem vet?
  Ett är säkert. Visdomsordet från professorn och rektorn vid universitetet, Erik Gustaf Geijer – ”Vad stort sker, det sker tyst” – det har man övergivet. Nu talar man för säkerhets skull om att stort sker vid universitetet.

 21. Leif Says:

  Granskningsnämnden för radio och TV
  Beslut SB 271/10

  SAKEN
  Vetenskapsradion Forum, P1, 2010-03-29, inslag med en författare; fråga
  om opartiskhet

  BESLUT
  Inslaget frias.

  INSLAGET
  I ett inslag i Vetenskapsradion Forum intervjuades docenten Anna T
  Höglund om sin bok, i vilken hon beskriver kriget mot terrorismen ur ett
  genusperspektiv. Hennes slutsats var att attackerna mot World Trade
  Center och det efterföljande kriget mot terrorismen hade inneburit en
  tillbakagång för den amerikanska jämställdheten. Bland annat sa hon att
  räddningsarbetarna beskrevs som modiga män som offrade sig för kvinnor
  och barn, trots att brandkåren och polisen i New York består av både
  kvinnor och män.

  ANMÄLAN
  Anmälaren anser att programledaren stödde författarens uppfattning
  genom att inte ifrågasätta henne. Enligt anmälaren var samtliga anställda
  vid New York City Fire Department som omkom i räddningsarbetet män,
  vilket han anser att programledaren borde ha lyft fram.

  GRANSKNINGSNÄMNDENS BEDÖMNING
  Granskningsnämnden anser inte att programledarens förhållningssätt
  medförde att inslaget blev partiskt i strid med kravet på opartiskhet.
  Detta beslut har fattats av Granskningsnämndens ställföreträdande direktör
  Eva Tetzell efter föredragning av Nidia Larsson.

  Eva Tetzell
  Nidia Larsson

 22. Klas Says:

  Genus och feminism handlar inte om kvinnor mot män. Genusvetenskap handlar om sociala konstruktioner och normer, som påverkar alla människor oavsett kön.

  Men fortsätt gärna ni att få ut era aggressioner mot detta erat upplevda manshat, som ni har valt att ge etiketten feminism.
  Det här med att lyssna sägs ju inte vara så maskulint ändå, när man kan skrika.

 23. woodbury homes Says:

  Appreciating the dedication you put into your blog and detailed
  information you provide. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same
  unwanted rehashed material. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my
  Google account.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: