På Haiti ska män undantas från hjälp

by

Jag har bloggat om det förut, men nu är det aktuellt igen. Hjälporganisationen ActionAid uppmanar FN:s givarkonferens att sätta fokus på kvinnor och flickor i återuppbyggnadsprocessen på Haiti. ”Om Haiti ska bli långsiktigt fritt från hunger måste stödet till kvinnor och småskaligt jordbruk öka kraftigt”, säger Ylva Jonsson Strömberg, generalsekreterare för ActionAid. Läs mer här.

Detta hittade jag via den utmärkta genusportalen Genusperspektiv, som automatiskt samlar genusrelaterade bloggposter (tack Magnus för den).

På ActionAids sajt kunde jag på startsidan snabbt räkna till fem notiser med särskilt fokus på kvinnor. Jag säg däremot ingen notis med särskilt fokus på män – resten är generella.

16 svar to “På Haiti ska män undantas från hjälp”

 1. vmm Says:

  ActionAid är ju mest känt för sin permanenta kampanj Bli fadder till en flicka.

 2. Lasse Says:

  Är det någon som såg Agenda SVT 20.00 och deras makalöst skruvade och vinklade reportage om kvinnor i kommunala bolag. Det reportaget ej belyste var den kompetens som krävs.

  Många pratar om könskrig, vissa dementerar och vissa säger att det är här.

  Personligen utlyser jag nu krigsförklaring mot femin-ISMEN.

  Tänker inte stå här med kulorna vinande runt skallen i tron om att det är bästa sättet att bemöta det här angreppet mot rättvisa, jämlikhet och mänskliga värderingar.

  Om jag gör det är slaget redan förlorat.

 3. Emilia Says:

  Menar du inte Uppdrag Granskning som sändes nu i kväll?
  Men motiveringen att det var 100 % män i kommunala bolagsstyrelser i 31 kommuner var väl generellt att det inte var just kompetens som saknades.. utan kvinnor som var intresserade? Vilket reportaget påvisade att så inte var fallet.. eftersom kvinnor var intresserade.. eller?

 4. Lasse Says:

  @Emilia

  Ahhh……. så kompetens och intresserad har lika värde enligt feminismens lära.

  Har du någonsin drivit ett aktiebolag inom en specialiserad bransch ?

 5. Lasse Says:

  Aktiebolag över 20 anställda om det skall få någon relevans.

 6. Jack Says:

  Precis som vid jordbävningen alltså, när FN inte gav mat till män, och precis som vid liknande krisdrabbade områden världen över de senaste 15 åren. Vad betyder det för oss män i Sverige om det skulle ske en katastrof här? Skulle vi få mat?

  Statsfeminsmen är utbredd i Sverige och Sverige är en av de nationer som betalar mest pengar till FN i förhållande till sin egen ekonomi. Men redan inom landet, där det är män som betalar den allra mesta av skatten, får män tillbaka mindre. Vi är också en av de starkaste stödjarna av internationella organisationer som inte hjälper män alls, eller bara lite.

 7. Emilia Says:

  Lasse,

  Men, varför blanda ihop reportaget med ”den feministiska läran”? Det man gjorde var ju att undersöka varför det helt saknades kvinnor inom detta område i kommunerna. Ifall det nu var så att kvinnorna inte var kompetenta i detta specifika fall skulle man väl motiverat att de inte fanns några kvinnor med orden ”Nej, vi saknar kompetenta kvinnor i den här kommunen”. Men man använde inte de orden, utan det man ”skyllde” på var att ingen kvinna var intresserad. Vilket många visade sig vara. Ifall dessa kvinnor är kompetenta eller ej vet jag inte. Det var inte det man redogjorde i programmet. Fast och andra sidan kan man ju undra hur man ska skaffa sig kompetens ifall man inte får möjlighet att någon gång vara nybörjare.

  Vad har mina egna erfarenheter att göra med att det finns kvinnliga politiker inom kommuner med 100 % manlig dominans inom kommunala bolagsstyrelser som inte blir erbjudna platser i dessa styrelser? Själv ser jag inget samband.

 8. Musse Pig Says:

  Feminazismen är en kvinnochauvinistisk, totalitaristisk masspsykos!

 9. Lasse Says:

  @Emilia

  En liten liknelse för att avgöra huruvida reportaget är färgat av feministisk ideologi.

  Om någon står på torget och skriker ”Heil Hitler” är det väl ganska uppenbart att den personen är Nazist, eller hur ?!

  Du skriver:

  ”Fast och andra sidan kan man ju undra hur man ska skaffa sig kompetens ifall man inte får möjlighet att någon gång vara nybörjare.”

  Du ger verkligen feminismen ett ansikte och ett målande exempel på den makthunger som finns. De vill åka gräddfil in i maktens boningar utan någon som helst kompetens.

  Feminassarna vill slippa år av hårt arbete som krävs för att skaffa sig den kunskap som är nödvändig. Om du ej ser ett samband mellan kompetens och bli erbjuden en anställning, uppdrag etc. känns det ganska meningslöst att föra en debatt med dig.

  Slutligen att ej svara på min fråga till dig är även det ett typexempel på feminismens sk. härskartekniker nämligen osynliggörande eller med andra ord brist på respekt.

 10. Clabbe Says:

  I dagens avsnitt av Efter tio (Malou von Sivers intervjuprogram på TV4) satt den stormrika företagsledaren Sven Hagströmer och berättade om alla pengar han skickat till Haitis kvinnor, eftersom ”männen bara super upp pengarna och lever loppan för dem”.

 11. Lasse Says:

  Känns väldigt tråkigt att personer på den nivån försöker köpa sig billiga poäng hos PK-maffian och den feminstiska rörelsen.

  Men å andra sidan var det väl många som gjorde samma sak under andra världskriget när det gällde att framstå i god dager hos nazismen. Man börjar skönja ett mönster.

 12. Emilia Says:

  Lasse,

  Man ska inte alltid se så svart eller vitt på omvärlden. Bara för att en person i fråga skriker Hiel Hitler betyder det inte att han eller hon är nazist. Däremot kan man sända signaler till omvärlden att det kan vara ett troligt antagande, eftersom man associera Hiel Hitler med Nazismen. Men man kan också säga saker man inte menar, eller ha ett underliggande budskap.. Som sagt man kan anta att personen är nazist, men inte helt säkert veta. Om någon däremot säger till dig att ”Jag är nazist”, så lämnar man inte så mycket till fantasin. Har jag sagt att jag är feminist?

  Det jag skrev som sista kommentar handlade om en hypotetisk fråga. Inget påstående om att man ska skyffla in okompetenta personer i en styrelse, bara för att dom är kvinnor. Vad jag åsyftar är att det finns en mängd olika sätt att skaffa sig kunskap/kompetens.
  Varken du eller jag har någon aning om ifall aktiva politiska kvinnor i dessa kommuner har kompetens eller inte. Det var som sagt inte kompetens som man påstod saknades i reportaget, det var intresset! Vi är överens om att man måste ha kompetens. Vad du automatiskt verkar anta är att dessa kvinnorna inte har det bara för att de inte blir tillfrågade, och det är ett antagande jag inte har. Jag tycker du ska se reportaget igen, så jag slipper förklara vad det hela handlade om. Annars är det ingen ide att debattera med dig heller. ÅTERIGEN jag TYCKER OCKSÅ att KOMPETENS är VIKTIGT! JAG FÖRSTÅR DE! Men ”kompetens” är ett väldigt luddigt begrepp, samt något man kan få på olika sätt, genom studier, livserfarenhet, arbetslivserfarenhet, förtroendeuppdrag, övning, praktik osv. Fast detta visste du säkert redan. Så om jag nu använt en härskarteknik ber jag om ursäkt. Inte mening att du ska behöva ikläda dig offerrollen.

  Men.. du använder alltså det jag skrev i min senaste kommentar som motivation till att du i din första replik till mig började tala om den feministiska läran? Återigen, har jag sagt att jag är feminist?

  Jag tyckte din sista fråga var provocerande eftersom jag tolkade in i din replik att du antog att jag inte hade suttit i en styrelse i ett aktiebolag och därmed ville.. förlöjliga mig? Och/eller ge mig mindre utrymme att ha en åsikt. Om du tolkar det som härskarteknik så, fine. (Detta kanske också är en härskarteknik!? Att inte bry sig om att du tycker att jag är respektlös för att jag inte vill svara på frågor du antagligen redan vet svaret på..)

  Men eftersom jag ändå har respekt (och vägrar va offer under dina härskartekniker..) så ska svara på din fråga. Nej, jag har inte drivit ett aktiebolag. Jag har blott en liten enskild firma med ambitioner att tjäna pengar på den. Samt att bli jävligt framgångsrik.

 13. Lasse Says:

  @Emilia

  Det var många rader om samma sak.

  Jag skrev:

  ”Det reportaget ej belyste var den kompetens som krävs”

  Det var bara fokus på att kvinnor skall in i styrelser ”no matter what” för att det är sk. gubbvälde.

  I mina ögon har kön i styrelser ingenting med jämställdhet att göra. Däremot är det väldigt diskriminerande mot män att kvotera in kvinnor.

  Jag kan skriva under på att majoriteten av alla bolag försöker få en mix av män och kvinnor på alla nivåer eftersom det är bästa sättet för ett optimalt fungerande företag. Det man ej får tumma på däremot är kompetensen.

  Hoppas det går bra för dig, man kan dra lärdom av alla debatter !

 14. kettleback Says:

  Jag hörde på radion ett Haiti-proffs som tyckte att man skulle satsa på Haitis kvinnor för att de bygga upp landet. Enligt Haiti-proffset så kunde kvinnor ”tänka långsiktigt” och inte ”leva för dagen”.

 15. Gonzo Says:

  kettleback

  Tyvärr är det så att i vissa länder så är männen inte så mycket att hänga i julgranen. Inte alla män, men en stor del.
  Att satsa på kvinnor ger faktiskt mycket mer än om man sattsar på den sortens karlar som tex mest sitter hon dricker the eller som bara driver runt och anser att det är kvinnans uppgift att sköta om familjen medan mannen får göra som han vill.

 16. H&M, ActionAid och könsrasism « Ann-Mari's Blogg Says:

  […] visst kan jag blogga om det, jag kan även påpeka att Pär Ström och Pelle Billing har uppmärksammat den snedvridna könsrasism som prioriterar flickor och kvinnor […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: