Gräddfil för kvinnor planeras på KTH

by

På två år ska antalet kvinnliga professor på KTH fördubblas. Det säger Gustav Amberg, vicerektor för fakultetsförnyelse och jämställdhet på KTH. Medicinen som ska göra universitetet till en mer jämställd arbetsplats heter Tenure Track, ett upplägg som erbjuder tydligare karriärvägar.

– Idag är 8 procent av KTH:s professorer kvinnor. Vi som mål att till 2012 nå 15 procent. Inom 5 till 10 år, när de förändringar vi gör nu har fått fullt genomslag, förväntar vi oss ännu bättre siffror – mellan 40 och 60 procent kvinnor, säger Gustav Amberg. Läs mer här.

Kommentar: Hur ska antalet kvinnliga professorer kunna fördubblas på två år utan att man skapar en gräddfil för kvinnor? Det som här planeras måste ju innebära att KTH börjar välja kvinnor när de ska tillsätta professurer för att de är kvinnor, mera än för att de har de bästa meriterna. Annars hade ju antalet kvinnliga professorer växt naturligt, eller hur? Om man i förväg säger att de kommande två åren ska antalet kvinnliga professorer öka väldigt mycket så måste man ju plocka kvinnor som russinen ur kakan.

Jag kan inte få det till något annat än att vad KTH håller på att förbereda är starkt ojämställt. En mansdiskriminering planeras. För det är det ju, om en kvinna får en professur för att hon är kvinna.

Mörker råder över svensk jämställdhet och genusdebatt…

Tack för tipset, Genusperspektiv!

28 svar to “Gräddfil för kvinnor planeras på KTH”

 1. Marius Says:

  Tror du att dagens situation, åtta procent kvinnliga professorer, inte är uttryck för något annat än att kvinnor är mindre intelligenta än män? (Siffror som förmodligen är på samma nivå på de flesta institutioner och universitet i landet.)
  Om du inte tror att kvinnor är mindre intelligenta än män, kan man tolka siffrorna som något annat än en extrem könsdiskriminering?

 2. seww Says:

  Kanske inte har nåt med intelligens att göra, skolan kanske bara satsar på bra professorer och det finns inga kvinnor som uppnår de krav skolan ställer…

  Men nåja, låt kvinnorna göra allt. Alla jobb, all försörjning, så vi män kan sitta hemma och ”casha” in lite bidrag och underhållsstöd eftersom vi är män och inte ska behöva jobba för kvinnorna är ju så mycket bättre än oss.
  Blir bra med Måna Muslim och Schyman i spetsen, då slipper man göra allt.

  Längtar verkligen till bidragen från kvinnorna börjar drälla in på kontot…

 3. Marius Says:

  Så du tror att kvinnor är mindre kompetenta än män? På de allra flesta områden inom universitetsvärlden?

 4. Lövet Says:

  Marius: Är du på riktigt?

 5. Emilia Says:

  3 kvinnor av 29 professorer totalt.

  http://www.kth.se/csc/kontakt/1.19550?l=en_UK

 6. Marius Says:

  Lövet: Ja.

 7. Jack Says:

  Marius, Emilia,
  Kvinnor har en egen vilja och fler alternativ utanför karriären. För män är karriären mer avgörande. Vid lika möjligheter bör det extra incitamentet för män och de extra alternativen för kvinnor göra att det är flest män på toppen, förutsatt att de för övrigt har samma talang. Utifall män också skulle vara mer frekventa i topp-percentilerna för talang blir ju skillnaden ännu större i dessa jobb. Hela iden om 50-50 eller 40-60 för den delen är biologiförnekande och inget gott kommer sig i längden av förnekande av verkligheten. Men det är en fråga om generationer innan sans återfinner sig tror jag. Vi är samma råmaterial nu som för 500 år sen, tomtar, troll, vi kan tro på allt. Evolutionen sorterar ut de lättlurade. Icke invandrade svenskar med sina förödande låga födslotal ser det mörkt ut för, speciellt bland akademiskt skolade kvinnor. Men vem vet. Internet är effektivt. Kanske är det bara en urskiljbar röta, feminismen, som behöver opereras bort för att samhällsorganismen ska återhämta sig.

  Seww,
  Den dagen endast män är bidragsberoende kommer antagligen bidragen slutas ge ut. Såtillvida inte män lärt sig att se riktigt gulliga ut dvs..fram med smink osv…

 8. Lasse Says:

  @ Marius

  Spelar ingen roll hur du och dina radikalfeminist polare försöker vrida till retoriken kring detta ämne. Det finns ingen som köper den här förnuftsvidriga propagandan förutom er själva.

  Även om det skulle finnas noll kvinnliga professorer är det ingen diskriminering och det finns ingen koppling till jämställdhet.

  Alla människor oavsett kön har likvärdiga förutsättningar att uppnå titeln professor som det ser ut idag. Anledningen till att det finns få kvinnliga professorer är att kvinnor och män har haft olika agendor.

  Vi styr våra liv genom känslor, drifter och behov och där är vi olika.

  Det som händer nu och som Pär har beskrivit är däremot diskriminerande och omjämställt i högsta grad.

 9. lkac Says:

  2005 delade ju KTH ut någon sorts jämställdhetspris till den (radikal)feministiska nätsidan Feminetik. Och det säger ju en hel om var KTH står i ”jämställd”hetsfrågan.

 10. Marius Says:

  All offentlig makt till enbart män kan alltså inte vara diskriminering och har ingenting med jämställdhet att göra, har jag tolkat det rätt? Det är ju faktiskt dumheter.

  Jack: Vad menar du att kvinnor kan välja, och vilket är det extra incitamentet för män? Det råder ju knappast någon brist på kvinnor som vill göra karriär.
  Menar du att det är gällande karriärambitioner eller kompetens och intelligens som man kan se biologiska skillnader mellan könen?

  Lasse: Varför tror du att jag är radikalfeminist?
  Vilka är dessa agendor du pratar om? Vad ska jag som man ha för agenda?

 11. Lasse Says:

  @Marius

  Läs och begrunda det jag skrivit en gång till, speciellt biten om känslor, drifter och behov eftersom våra kvinnliga/manliga agendor styrs utifrån detta.

  Sen får vi hoppas att tioöringen trillar ner. Nu har jag inte tid för mer debatt idag.

  ps. du beter dig som en radikalfeminist i din argumentering.

 12. Marius Says:

  Nej, Lasse, det säger mig ingenting. Berätta som om jag vore från Merkurius: hur skiljer sig känslor, drifter och behov hos kvinnor respektive män och vilka belägg har du för detta?

 13. Grodan Boll Says:

  ”Det råder ju knappast någon brist på kvinnor som vill göra karriär.”

  Tydligen gör det så, om man ska tro på en av patriarkerna Wallenbergs utalande förra gången kvotering till privata bolagsstyrelser kom på tal.

  Han hävdade att kvinnorna envisades med att byta karriär (eller lägga karriären på hyllan) för att hitta självförverkligande i annat när de kommit halvvägs upp i hierarkierna.

 14. Christopher Says:

  Varför finns det fler manliga professorer än kvinnliga professorer på KTH?

  Svar: För att det traditionellt sett har varit färre kvinnor än män som har valt att utbilda sig inom tekniska och naturvetenskapliga ämnen på högskola och universitet. Än idag är det färre tjejer än killar som väljer att söka till tekniska och naturvetenskapliga utbildningar trots att tjejer har högre gymnasiebetyg än killar. Generellt sett väljer tjejer bort teknik och naturvetenskap för humaniora och samhällsvetenskap – det är kvinnors egna val, inte könsdiskriminering.

 15. Lasse Says:

  @Marius

  Håller med lövet är du på riktigt eller existerar du i en alternativ verklighet.

  Beviset finns ju mitt framför ögonen på dig !

  Om kvinnor och män haft samma känslor, drifter och behov. Då hade det funnits lika många kvinnor och män.

  * som varit företagare
  * som suttit i styrelser
  * som varit professorer osv.

  Kvinnor har genom historien haft en annan prioritering än karriär.

  Finner ingen anledning att ytterliggare argumentera för det uppenbara med någon som är indroktinerad av sin egen övertygelse ”in absurdum”. Eller med andra ord spelar det ingen roll vad jag säger eller vilka belägg jag kan påvisa.

  Det är som i alla sk. -ismer, människor är så fast i sin ideologi att ingenting annat existerar. Nazismen är väl det som ligger närmast i jämförelse.

  Bifogar en länk vore nyttigt för dig att läsa:

  https://genusnytt.wordpress.com/2010/03/31/kvinnor-har-sexuell-makt-over-man/#comments

  Se Henry Lassanens länkar.

  Trevlig påsk !

 16. JJ Says:

  Då får vi hoppas att andelen pojkar/män på psykologlinjen + juristlinjen + på alla universitet och högskolor + alla arbeten inom den offentliga sektorn och ska fördubblas

 17. Access Says:

  Hur länge sen är det som det fanns något hinder för kvinnor att starta egna företag och börja bygga kapital? 100 år? Mer?

  Att kvinnor än idag väljer att inte ta de risker och det arbete som ett sådan engagemang medför innebär inte att de är diskriminerade. Bara att de gör andra val.

  Att män – i högre grad än kvinnor – väljer att ta sådana risker och ett sådant engagemang medför att det huvudsakligen är män som sitter i styrelser och på kapital. Men det innebär också att män – i högre grad än kvinnor – får ta konsekvenserna av misslyckade satsningar i form av konkurser och skulder.

  Den dagen kvinnor väljer att ta lika stora risker och lika stort ansvar som män, den dagen får de också mer makt. Men också större förluster.
  Men så länge kvinnor väljer att spela säkert så kommer de varken nå samma höjder eller dalar som män.

  Detsamma gäller inom KTH. Om kvinnor inte satsar på tekniska områden så kommer de vara i minoritet inom området – även gällande professorstjänster. Svårare än så är det inte.

  Naturligtvis kan tänka som så, att om man sätter du fler kvinnor på högre poster så kanske det kan locka fler kvinnor till utbildningarna. Men det man då gör är att diskriminera de män som inte kan söka tjänsterna på samma villkor som kvinnorna. Könet blir en fördel och man praktiserar (faktiskt!) sexism vid tillsättningen.

  Man kan dessutom undra vaför det är så viktigt att få in kvinnor på tekniska utbildningar om de nu inte vill. Vad är de för ideologi som säger att könsbalans går före individens eget val? Vad är det för ideologi som säger att individen är inkompetens att göra egna val och att ideologin vet bättre?

  Så fort det talas om kvoteringar så kommer jag att tänka på låten ”The trees” av Rush. Den texten är klockren!
  Läs den här:
  http://www.sing365.com/music/lyric.nsf/The-Trees-lyrics-Rush/914E9FF5E00C318948256BBF003287D4

 18. Mannen Says:

  Jag kräver nu att killar ska kvoteras in på utbildningar där kvinnor är i majoritet. Ska man se till andelen kvinnor på mitt universitet så är kvinnor i majoritet. Såsom lärare samt kansli samt elever. Men det är ingen som pratar om kvotering där inte.

 19. Martin Says:

  Hoppas att de kvoteras in män som barnmorskor också. Det finns nämligen fler kvinnliga än manliga idag och det MÅSTE ju bero på diskriminering. Eller är det bara diskriminering i de fall där det är fler män?

 20. Christopher Says:

  Argumentet att det föreligger könsdiskriminering om könsfördelningen inte är 50/50 är helt absurt.

  Män är underrepresenterade bland makeupartister och nagelskulptörer. Betyder det att män är diskriminerade i de yrkesgrupperna?

  Etniska svenskar är underrepresenterade bland ägare av kemtvättar. Betyder det att svenskar är diskriminerade i kemtvättsbranschen?

 21. Mats Says:

  @marius o emilia

  Om man har pluggat eller bara uppehållit sig på KTH kan man konstaera att rekryteringsbasen är långt från 50/50. Då faller det sig ganska naturligt att professurerna inte heller är 50/50.

 22. Gonzo Says:

  Det var inte längesedan kvotering av män till vetrinärsutbildningen ansågs vara diskriminering av kvinnor.
  Kvinnorna tilldömdes skadestånd.

 23. mikaelcronholm Says:

  Christoffer. Jag bläddrade i någon dagstidning och såg att han Barda är nån sorts skönhetsproffs. Är inte han bög? Det sätter fingret på ett problem. Det behövs inte bara könskvotering enligt man/kvinna utan bög/lesbisk/trans och, ja vad mer. Nä fy fan. Låt oss lägga ner könskampen och ta upp den igen den dag jag kan bli gravid. Då kan vi snacka kvotering igen, inte förr!

 24. lilith Says:

  ”Annars hade ju antalet kvinnliga professorer växt naturligt, eller hur? ”

  vilken värld lever Du i? snälla, svara, jag åker gärna dit och hälsar på!

  apropå Christopher: nagelskulptörer? ojojoj där tog du ett ritkigt bra exempel på kvinnligt arbete. Bryt inte nacken av dig.

 25. Krav: Särbehandla kvinnor ännu mer « GenusNytt Says:

  […] Här och här har jag tidigare bloggat om gräddfil för kvinnor vid tillsättning av professurer på KTH och Umeå Universitet. […]

 26. Insändare: Kvinnor får genvägar i akademin « GenusNytt Says:

  […] Jag har tidigare bloggat om hur KTH och Umeå Universitet skapar snabbspår för kvinnor till professorsposter – här och här. […]

 27. Mäter ny jämställdhetsmätare mansdiskriminering? « GenusNytt Says:

  […] 3. Tekniska Högskolan i Stockholm ska fördubbla antalet kvinnliga professorer på två år. Denna enorma ökningstakt kan rimligtvis bara åstadkommas genom positiv särbehandling. Tenure Track kallas satsningen. Se här. […]

 28. maja Says:

  Lasse:

  ”Om kvinnor och män haft samma känslor, drifter och behov. Då hade det funnits lika många kvinnor och män.

  * som varit företagare
  * som suttit i styrelser
  * som varit professorer osv.

  Kvinnor har genom historien haft en annan prioritering än karriär.”

  Många gånger handlar det inte om att ha olika prioriteringar, kvinnor har helt enkelt inte haft rätt att börja studera på universitet och högskolor, just för att de var kvinnor. Som ett exempel, kvinnor kunde först antas till KTH som ordinarie studenter 1921, dvs för mindre än 100 år sen. Kvinnors möjligheter har varit begränsade på arbetsmarknaden och de har ofta motarbetats. Detta är inget folk hittar på för att alla ska tycka synd om kvinnor det är helt enkelt bara så vår mänskliga historia ser ut.

  Om man förbjuder människor att välja fritt pga till exempel kön, kan det bli väldigt svårt att i efterhand se vad som är orsaken till hur det ser ut idag. Finns det färre kvinnliga studenter på KTH idag som en konsekvens av historien? Eller väljer kvinnor, generellt sett, inte de typer av utbildningar som finns på KTH pga intresse? Kan vara svårt att säga. Men jag tror absolut att det finns fördomar, mot att kvinnor inte klarar tekniska och naturvetenskapliga arbeten lika bra som män, som inte har något med kompetens att göra. Jag har själv pluggat på KTH i snart 5 år och känner till en situation där en äldre professor uttryckte åsikten att kvinnor inte var lämpade att bli professorer, det var bättre om de stannade hemma och tog hand om barn. Det handlade alltså inte om lämpligheten att bli professor baserat på vad man kan eller vilka meriter man har, utan baserat på kön.

  Jag tycker att könskvotering är fel, just på grund av att man tar hänsyn till en persons kön i en situation där det är irrelevant. Men om människor med samma typer av åsikter som den äldre KTH-professorn har någon sorts makt att bestämma vilka som kan komma att bli professorer i framtiden, så finns det ju redan en inofficiell könskvotering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: