Jag debatterar genus i TV på söndag

by

Några läsare av GenusNytt kanske kommer ihåg att jag bad om hjälp inför en teveinspelning för några månader sedan? Nu är det i alla fall dags för sändning. Jag är med i Annas Eviga i SVT2 nu på söndag (påskdagen) kl 18.30.

Programmet, som alltså redan är inspelat, handlar om varför män förtrycker kvinnor. Inte om män förtrycker kvinnor, utan varför vi gör det. Jag argumenterar för att åsikten att män faktiskt inte förtrycker kvinnor. Mera info finner du på SVT:s sajt här.

Inspelningen blev svettig. Upplägget var nämligen långt ifrån opartiskt. Nedan har jag klippt in ett tidigare blogginlägg, där jag berättar om intrycken från inspelningen.

Nu är jag tillbaka efter inspelningen av TV-debatten om ”mäns förtryck av kvinnor”.

Jag hävdade att man inte kan säga att män förtrycker kvinnor (men att det naturligtvis finns människor av båda kön som beter sig illa). Men det var jag ensam om att tycka. Att Claes Borgström (f.d. JÄMO) är radikalfeminist visste jag redan – han gjorde mycket riktigt gällande att mäns förtryck av kvinnor är massivt. Däremot hade jag förhoppningar på mansforskaren Niclas Järvklo. Emellertid visade det sig att han i allt väsentligt höll med Claes Borgström -män förtrycker kvinnor.

Borgström underströk den kollektiva skuld som vi alla män har för detta kvinnoförtryck. Och så sa han att jag är okunnig (om kvinnoförtrycket). Niclas Järvklo sa att det aldrig har varit så lätt att vara man som nu. Och så sa han att det var oseriöst av mig att skriva på Newsmill att manliga feminister drivs av opportunism.

I mitten av inspelningen visades en videofilm som bestod av ett hopklipp av nyheter från SVT:s nyhetssändningar. Samtliga handlade om våldtäkter, trafficking och annat lidande som enbart drabbar kvinnor. Lidande som drabbar män – sådant finns det gott om – hade valts bort.

I praktiken rådde alltså en situation där det var tre mot en – jag hade två feministiska debattörer och en dator emot mig. Och ingen på min sida.

Men jag gjorde så gott det gick under dessa mycket frustrerande omständigheter. Programmet kommer att sändas i april. Jag meddelar på bloggen när det blir dags.

Tack för all hjälp med tips före inspelningen!

32 svar to “Jag debatterar genus i TV på söndag”

 1. Läsaren Says:

  Kommunist/feministsvinen som infesterat statstelevisionen agerar såsom väntat.

 2. Erik Says:

  Nicklas Järvklo är precis som väntat, en svensk variant av alla andra som anställts huvudsakligen med uppgiften att leta ”legitima” sätt att smutskasta det manliga könet. JAg låter dem alla representeras av Jackson Katz.

  http://aktivarum.wordpress.com/2009/10/24/rorelsen-mot-maskulinitet-del-1/

 3. JJ Says:

  Men Pär !!

  Tänk på att just själva händelsen av att det var tre mot en uppfattning är just ett bevis på att män förtrycks. Så det du ville få sagt lyckades SVT2 faktiskt själva bevisa.

 4. michael Says:

  Dom senaste valen har svt bara talat om kvinnliga väljare hur dom röstar & varför jag märker att man vill göra samma sak i år.Detta gör man medvetet för att diskriminera marginalisera & förtrycka dig som man för att få politiker att bara tänka kvinnliga väljare & att din röst som man är oviktig & dina frågor som du tycker är viktiga som man är strunt.Svt är en politisk kanal vid senaste valet till EU av experterna som skulle analysera å ställa frågor så var över hälften feminister vad jag vet det kan varit fler.Då går svt ut med budskapet att dom är en opolitisk kanal å alla vi som läser denna sida vet att dom är en feministisk propaganda kanal som vi är tvingade att betala till

 5. Steffo Says:

  ”I alla tider, i alla kulturer, har män förtryckt kvinnor”, så står det i SVTs introduktion till programmet. Feministerna har kommit så långt att deras påståenden betraktas som sanningar och dom kan häva ur sig de mest osannolika påhopp som ändå anses politiskt korrekta. Feministerna har uppenbarligen vunnit en walk over seger hittills. Det kommer nog tyvvär ta minst 15-20 år innan manshatardebatten blir mer balanserad, för den är så pass skruvad nu så det är helt otroligt och jag kommer nog snart bojkotta svensk media för man blir så frustrerad.

 6. Clabbe Says:

  Vi är många som står bakom dig och beundrar ditt mod, Pär!

  Claes Borgström är en av de mest arroganta, självgoda oresonliga människor jag vet!

 7. Uppochnervända Världen Says:

  Kämpa på Pär !
  Som man har sagt i tidigare kommentarer ovan – Vi står bakom dig.

 8. Adam Weisshaupt Says:

  Jag har mailat barskt till Barsk om premisserna för denna sändning, det är ju samma sak som: Har du slutat slå din fru?

 9. michael Says:

  Varför är alla invandrare kriminella varför förtrycker alla judar palestinier varför slår alla kvinnor sina barn att genarilisera om ett kön är sexism att genarilisera om etnicitet är rasism jag tycker att man ska anmäla rubriken & att många gör det det är dax att sluta ta skit

 10. Camilo Says:

  Claes Borgström är ju den värsta manshataren som finns. Skulle inte förvåna mig om han egentligen föddes som en kvinna men valde att göra om sig till man bara för att ha ett klockrent alibi i debatten.

 11. parstrom Says:

  Tack för allt stöd! Det betyder väldigt mycket, och ger energi!
  Pär S

 12. michael Says:

  ser att jag skrev generalisera fel så blir det när man skriver i affekt

 13. Erik Says:

  michael:

  Ditt exempel är rätt om du tar bort ordet ”alla” SVT och Borgström är inte korkade nog att säga alla män är våldsamma. De säger varför är män våldsamma. Så korrekt transgenus är ”varför är invandrare kriminella”

 14. Åke Says:

  Vad är detta? Ni verkar uppriktigt tycka synd om er själva, hela grabbgänget, varför inte bilda en sluten sekt långt bortom alla kvinnor, feminster, HBT-personeroch män som jag själv insett att männen bestämmer i världen. Faschinerande med dessa homofila grupperingar på nätet, när det finns bastuklubbar att träffas i, och uttrycka sina verbala och kroppslga lustar.

 15. Gonzo Says:

  Claes Borgström och Niclas Järvklo försöker skylla sitt eget kvinnohat på oss andra. Bara för att dom har eller har haft en unken kvinnosyn betyder inte att alla andra män har, har haft eller ens delar dearas kvinnosyn.

  Att herrarna Borgström och Järvklo njuter av att leka tuppar i den traditionella mansrollen är först och främst tragiskt, samtidigt är dessa herrar ett hån mot oss män som vill ha jämställdhet och som inte accepterar den unkna mansrollen som finns och som både Borgström och Järvklo tycks svälja

 16. Tant Åkes vårdpersonal Says:

  Vad har vi sagt om att missbruka psykofarmaka och skriva på Internet?

 17. Access Says:

  Pär, jag tror att du, Pelle Billing, och några andra, om 50 år kommer att bli ihågkomna som pionjärer inom jämställdhetsaktivismen. På ungefär samma sätt som feministerna har sina historiska ikoner från början av 1900-talet.

  Håll ut bara!

 18. Ulf Andersson Says:

  @ Access:

  Hoppas bara att det inte dröjer 50 år innan
  vi får sann jämställdhet – även inom föräldraskapet.

 19. Ikväll på TV2 kl 18.30 « Tanja Bergkvists Blog Says:

  […] på påståendet, och hävdar att det är kvinnor som förtrycker män.” Här har Pär Ström bloggat om  hur det gick på inspelningen. Genuspilot, en av de nya svenska […]

 20. Cavatus Says:

  Ok, Pär. Ska strax bänka mig framför TV:n och se programmet. Men det scenario du beskriver verkar stämma med det som grabbarna i SDU var med om inför programmet Debatt, där de ensamma blev offer för ett femtontal motståndare som angrep dem likt pirayor och programledare stod förstås på pirayornas sida. Skrämmande att man kan behandla människor på detta sätt. Grabbarna fick inte reda på detta förrän tio minuter före sändning. Den ena hade dessutom varit med om ett mordförsök som snabbt glömdes bort när hyenorna/pirayorna släpptes lös. Snacka om tendentiöst programupplägg. Man mår illa.

 21. Cavatus Says:

  Tittar just nu på programmet. Att säga att män misshandlar kvinnor är helt okej enligt det gällade paradigmet och därmed generalisera och indirekt anklaga alla män för att vara skurkar.

  Att däremot säga att invandrare är överrepresenterade i våldsstatistiken är ett oerhört övertramp i Sverige (till och med om det skulle gå att bevisas med befintlig statistik), helt enligt det nu gällande åsiktsparadigment.

  Det finns alltså åsikter som man måste hysa alternativt inte får hysa i vårt samhälle idag. Samhället är ett slags demokratur i en hel del frågor.

 22. Cavatus Says:

  När Borgström ställde dig mot väggen om när kvinnor utnyttjar män sexuellt hade du kunnat kontra med att kvinnor utnyttjar män på andra sätt, t ex i vårdnadstvister.

 23. Erik Says:

  Cavatus:

  Nej, vad han skall svara är att skillnaden mellan en man och en kvinna som fulla hamnade i säng med fel person är att mannen aldrig skulle kalla det en våldtäkt att en mindre attraktiv kvinna utnyttjade hans fylla för sex. Det betyder inte det aldrig inträffar det betyder att de gånger det har inträffat har ingen ringt polisen. Det betyder att VÅLDtäkt heter som det gör av en orsak.

 24. Gonzo Says:

  ERIK

  Skulle en man ringa till polisen så skulle dom antagligen bara skratta åt honom.
  Ingen skulle ta en man på allvar.
  Jag ville inte ha sex men hon tvingade mig. Jag vågade inte säga nej.

  Som karl har man ett ansvar för vad man gör.

 25. Shastra Says:

  Att tvingas betala pengar till SVT innebär de facto tvångsmedlemskap i en feministisk sammanslutning. Avanmäl TV-innehav ni som inte redan har gjort det.

 26. Åke Says:

  Slår vad om att hela bunten här röstar på SD och är klimatskeptiker; antifeminism verkar på nått sätt kopplat med detta parti och antimiljörörelsen

 27. Ulf Andersson Says:

  Åke, tänk på blodtrycket
  och fimpa psykofarmakan innan du skriver på Internet.

 28. Gonzo Says:

  Åke

  Är du en av dom som förtrycker kvinnorna?

 29. Per Hagman Says:

  .

  @Åke

  Använd sked när du äter gröt.
  Det är så svårt att läsa vad du skriver.

  .
  Per Hagman
  .
  O …sätt på dig staniolhatten när du går ut.

 30. Henrik Says:

  Jag vet inte hur många gånger jag tjafsat genus på universitetet. Man känner sig ofta trängd på grund av numerärt underläge och hätska anklagelser. En gång kom en kille fram på krogen ett par år efteråt och sa att han höll med mig. De flesta är för fega för att säga ifrån. Stå på Dig Per! Genusmänniskorna har alltför länge fått ”jobba” ifred.

 31. Cavatus Says:

  Intressanta rön

  http://www.expressen.se/1.1930217

 32. AndreasL Says:

  Cavatus, det där är ju inget annat än idioti, inga rön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: