Livräddning görs könsberoende – gissa vilka som ska räddas!

by


Vi har vant oss vid att det säljs ”Rosa bandet” i våra butikskassor – de små nålarna som säljs till förmån för forskning om bröstcancer (hos kvinnor).

Nu börjar de rosa banden få konkurrens av en annan nålsort i butikskassorna – ”Go red pin” (se ovan). Det är en nål med en röd klänning på. Den säljs till förmån för forskning om hjärtsjukdomar. Inte generellt, förstås, utan hjärtsjukdomar hos kvinnor. Bara kvinnor.

Bakom det hela ligger en kampanj kallad Go red for women. Den drivs av Hjärt-Lungfonden och 1,6-miljonersklubben. Syftet är att stödja forskning om ”kvinnohjärtat”. Alltså, att minska kvinnors dödlighet i hjärtsjukdomar.

Jag har länge ansett det vara oetiskt, rentav stötande, att göra livräddande insatser beroende av kön. Är det inte lika viktigt att rädda liv oavsett kön? Kan det ena könet (vi vet vilket) gott dö, eftersom det har ett så lågt värde? Det Skyldiga Könet!

Jag gick in på Socialstyrelsen och tittade på Dödsorsaksregistret. Det visade sig att för det senaste år för vilket statistik finns, 2007, avled 17.141 män och 16.279 kvinnor i hjärsjukdomar. Ingen större skillnad alltså, men en viss övervikt för män. Fler män dör alltså i hjärtsjukdomar än kvinnor. Knappas något som motiverar en ensidig satsning på kvinnors hjärtsjukdomar.

Kampanjen Go red for women vevar ett varv till på myten att vården och forskningen när det gäller hjärtsjukdomar mest intresserar sig för män och försummar kvinnor. Det är och förblir en av de många feministiska myterna. Här skriver exempelvis 15 hjärtspecialister, varav flera professorer, på DN debatt att det inte är så. ”En myt att kvinnorna får sämre hjärtsjukvård” är rubriken. Beträffande forskning om hjärtsjukdomar skriver de att det också är en myt att kvinnor är förbisedda i  hjärtinfarktforskningen.

Av intresse är också att även om dödstalen för män och kvinnor i hjärtsjukdomar är ganska lika så drabbas män i lägre ålder – cirka tio år tidigare i genomsnitt. Detta enligt Hjärt-Lungfonden (här). Det innebär att män berövas på ett större antal levnadsår än kvinnor, även om båda får lika mycket hjärtsjukdomar.

Vad tror du att det hade blivit för reaktion på en landsomfattande kampanj syftande till att rädda fler män från – exempelvis – hjärnblödning? Män men inte kvinnor, alltså. Satsa på manshjärnan! Go blue for men! Och så skulle det säljas det nålar med blåa shorts i våra butikskassor. När ser vi en sådan kampanj?

GenusNytts ställningstagande är: Livräddande verksamhet ska vara könsneutral. Människor är lika mycket värda oavsett kön.

För övrigt, jag vill rikta ett jättetack till personerna bakom de donationer som redan har börjat komma in till GenusNytt!

Annonser

17 svar to “Livräddning görs könsberoende – gissa vilka som ska räddas!”

 1. barfota Says:

  Hur skulle det vara om alla som läser Genus Nytt faktiskt för en gångs skull kom överens om att bojkotta ALLA insamlingar som inte gynnar båda könen lika mycket. Skicka era donationer till Pär Ström i stället 😀

 2. barfota Says:

  Ett STORT tack till DN http://www.dn.se/debatt/en-myt-att-kvinnorna-far-samre-hjartsjukvard-1.634644 och alla nedanstående personer.

  Eva Swahn, Professor Universitetssjukhuset Linköping,
  Annika Rosengren, Professor Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, Göteborg,
  Inger Hagerman, Med dr Karolinska sjukhuset, Huddinge,
  Lena Jonasson, Docent Universitetssjukhuset, Linköping,
  Karin Manhem, Docent Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Mölndal,
  Nina Rehnqvist, Professor SBU, Stockholm,
  Maria Schaufelberger, Docent Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, Göteborg,
  Staffan Ahnve, Professor Karolinska, Stockholm,
  Mikael Dellborg, Professor Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, Göteborg,
  Magnus Janzon, Med dr Universitetssjukhuset, Linköping,
  Bertil Lindahl, Docent Akademiska sjukhuset, Uppsala,
  Lars Rydén, Professor Karolinska sjukhuset, Solna,
  Karl Swedberg, Professor Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra, Göteborg,
  Anders Waldenström, Professor Norrlands Universitetssjukhus, Umeå, Lars Wallentin, Professor Akademiska sjukhuset, Uppsala

 3. Ulf Andersson Says:

  Vill bara göra ett tillägg till broder ”barfotas”
  utmärkta arbete:
  http://fathersforlife.org/health/heartdths.htm

 4. Matte Matik Says:

  Hjärt-Lungfonden började med kvinnospecifik insamling redan i julas. I deras julkampanj kunde man välja mellan några olika alternativ att skänka pengar till. Ett var barnhjärtan, ett var kvinnohjärtat, tredje alternativet var pengar för att minska hjärtinfarkter och så fanns det ett alternativ till, att lägga pengar på forskartjänster.

  Se själva här:
  http://www.hjart-lungfonden.se/jul

  Här finns en sida specifik för kampanjen ”rädda kvinnohjärtat”:
  http://www.hjart-lungfonden.se/Kampanjer/Radda-kvinnohjartat/

  Undrar vad som skulle hända om man hade kampanjer specifikt för andra grupper av människor, t.ex. svenskar. Rädda svenskhjärtat?

  Och ja, all heder till DN och de bakom artikeln!

 5. Gonzo Says:

  Tror ni att han lyckas?

  Littorin kräver ensam vårdnad
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6929088.ab

 6. barfota Says:

  @Gonzo

  Nej.
  Vi kanske skulle ha vadslagning om detta 😀

 7. Mia Says:

  Hoppas jag verkligen inte. Menar han verkligen att lagen från 2006 ska kompletteras med ekonomisk brottslighet (hos en ny partner) som skäl till enskild vårdnad? Men kanske åberopar han även samarbetssvårigheter.

  Vad gäller det andra så vore det intressant om man sålde blåshortspins för att se hur (om) folk skulle reagera.

 8. Mikael Hedberg Says:

  Ja, varför inte?

  http://transgenus.skivadlime.se/transgenus.php?url=http%3A%2F%2Fwww.hjart-lungfonden.se%2FKampanjer%2FRadda-kvinnohjartat%2F&conversion=antisemit

 9. (M)askulinism Says:

  Ska man vägra rädda en kvinna som faller ihop pga den kvinnliga könsmaktsordningen? Hur vill dom ha det egentligen. Jag vill bara veta, för hur är Samhället uppbyggt, på att män offrar sig för kvinnorna och beskyddar dom? Då passar det minsann! Vad säger alla riktiga kvinnor och inte feminister? När ska dom riktiga kvinnorna ta avstånd som dom innerst inne gör genom att säga sluta förstöra våra liv,sluta hjärntvätta dagispersonalen, sluta ljuga och pådyvla oss sektliknande ideologier på kvinnojourerna etc etc.

  Till Gonzo: Det kanske blir prejudicerande, och det händer väldigt mycket just nu på bloggar,på föreläsningar,skolor, seminarium men framförallt att Pappa-barn får gehör! Nu blir det valfläsk,intressant vad Socialdemokraterna säger om detta när de så friskt ska gå på val med s-kvinnor inspirerat av SCUM-manifestet. Samtidigt som männen och facken inom Socialdemokraterna morrar!Det kanske blir ialla fall som Parlamentet rött mot blått ändå? Fast då får alliansen skicka ett Rosa kuvert till Justitieministerns familj om hennes sydafrika resa först om de ska göra pudeln på riktigt!

  Går det att koppla månads autogiro för medlemsskap i Genusnytt?

 10. (M)askulinism Says:

  Mia säger:
  11 april 2010 kl 8:19

  Hoppas jag verkligen inte. Menar han verkligen att lagen från 2006 ska kompletteras med ekonomisk brottslighet (hos en ny partner) som skäl till enskild vårdnad? Men kanske åberopar han även samarbetssvårigheter.

  >Lagen från 2006 är inte den värsta. Det här är det värsta om Vänstern får makten. Vem postar till Littorin in person med cc till H.M. Konungen och drottningen/ World Child and Youth Forum Sverige som övervakar att Barnkonventionen efterlevs. Det gör den inte när marxistiska feministiska svarta blocket krafter som stödjer detta vid vårdnadstvister och allt som handlar om män, samtidigt som de vill häva monarkin som jag och majoriteten av Svenska folket vill bevara.

  http://www.vansterp artiet.se/ index.php? option=com_ content&view= article&id= 2672:inbjudan- seminarium- om-vardnadslagen -riksdaghuset- 173-kl-13- 17&catid= 322:rigt& Itemid=246

  Nu kanske Littorin kan övertala Borg att börja titta på kostnader för Samhällsekonomin för uteblivna Pappor och kopplingen till kriminalitet när statsfeministismen utmanövrerar Pappor.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/pappan-ar-viktigare-an-mamman-1.245993

  Men viktigast av allt för Littorin inför valet och för sin personliga sak är att Rättssäkerhet har även kommit att handla om honom vid vårdnadstvisten. Justitieministern skall avgå eller löpa gatlopp om regeringen ska komma till rätta med Rättssäkerhet i Stockholm 2010.
  Här är ytterligare en modig man som vågar säga vad han tycker om just detta.

  http://www.newsmill.se/artikel/2010/03/26/sexkop-och-straffvarde

 11. vmm Says:

  Skulle man göra någon slags genusanpassning av sjukvården så vore det väl snarast att se på hur den kan förbättras för män. Jag tänker på att något får män att söka (för) sent för sjukdomar, och som bekant har lägre medellivslängd.

  Är det inte lite intressant att när man tittar på någon verksamhet ur ett genusperspektiv så menar man nästan per definition att det handlar om kvinnor, och framförallt hur man ska kunna ändra verksamheten så att den passar bättre för ”kvinnors särskilda behov” (särartstänkande de luxe). Skulle man titta på något i genusperspektiv från mäns synvinkel så utgår man från att det är männen som är ”fel” och måste ändra sig så att dom passar bättre. I sjukvården och att män söker sent, tex. så tror jag att en genuskampanj när det gäller män INTE skulle handla om att anpassa sjukvården till männens behov utan att anpassa männen efter sjukvårdens behov (tex ändra mäns attityder).

 12. kimmy Says:

  Statsfeministerna kombinerar ridderlighet med feministisk dogm och rena känslor.

  Eftersom de verkligen tror (?) på idén om könets sociala konstruktion (genus) menar de förmodligen att om den med kjol får mer hjälp är det ett sätt att få pojkar att vilja bära klänning – det blir som ett påtryckningsmedel. Ett (omöjligt/meningslöst) sätt att försöka få pojkar att inte vilja spela fotboll.

  Problemet är att människan är ett däggdjur vilket betyder att deras sociala ingenjörskonstsexperiment inte fungerar och därför leder till just…

  …precis den här typen av diskriminerande kampanjer.

 13. Roffe Says:

  ”Varje kvart drabbas någon av hjärtinfarkt och varje timme dör någon. Fler
  kvinnor än män dör i hjärt- kärlsjukdomar!
  De som tror att det bara är män som drabbas har alltså invaggat sig i
  falsk trygghet.”

  Kan sexism/kvinnochauvinism uttryckas tydligare?
  Det vore alltså tryggt att veta att bara män drabbas? Jag får kalla kårar…

  Citatet är från Hjärt Lungfondens reklamkampanj före påsk i morgontidningarna. Fanns bara i pappersupplagorna.

 14. (M)askulinism Says:

  Jag instämmer med kimmy att människan är ett däggdjur med olika biologiska sammansättningar. Det är äntligen några herrar inom den smittbärande teatern där anklagelser om sextrakasserier vimlar. Skönt att männen tar ton

  http://svt.se/2.35188/1.1947749/kvinnors_sexuella_makt_en_myt?lid=puff_1948140&lpos=lasmer

  http://gt.expressen.se/noje/fredag/1.1932143/ola-rapace-det-ar-svarare-for-en-man

  http://www.tv4.se/1.1483570/2010/02/02/mia_skaringers_heta_sexfilm_med_ola_rapace
  och damerna

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/lena-endre-vi-vill-vara-fria-i-vart-skapande-1.1048437

  Vad är problemet,vem vill ha feminismens ideologi? Har dom svårt att förstå det? Varför sparkar man inte fler pk-journalister från Aftonbladet och Expressen och för att inte tala om SR och SVT och anställer folk med Pärs prägel om jämställdhet!

 15. Träd Says:

  Såg detta i en butik för ett tag sedan. Suckade djupt.

 16. Lasse Says:

  Frågade mitt apotek varför de bara körde rosa bandet och ej blåbandetkampanjen.

  Fick ett fräsande svar tillbaka från butikschefen som självklart var en kvinna.

  Svaret gick ut på att det minsann ej var synd om männen. Det var kvinnorna som var de utsatta. Madamen var ordentligt skolad i offerrollen. Kommer påpeka ovanstånde till personalen på de affärer jag stöter på det, blir mitt lilla bidrag.

 17. Träd Says:

  Lasse, bra gjort! Förstår verkligen inte hur du kunde få ett sånt svar, jag menar, sedan när blev cancer en tävling i vem som är mest ”utsatt”? Feminister vinklar verkligen allt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: