Kvinnors sexturism kallas semesterromanser eller dansresor

by

För 500 kronor i veckan köper äldre vita kvinnor sex av unga män i Gambia. Det kallas inte sexturism, det kallas semesterromanser. Eller i vissa fall (som när det gäller den nyligen avlidna feministiska författaren Kerstin Thorvall), dansresor.

Utdrag ur ett reportage i Sydsvenskan:

”Vid ett av borden sitter Anette, en brunbränd engelsk dam i sjuttioårsåldern. Hon har en ung snygging vid sin sida. Hennes hand rör sig sakta på insidan av hans lår. De nojsar lite.”

Mera utdrag:

”Kvinnan med den unge gambiern väcker inga som helst reaktioner på nattklubben. Hon är inte ensam om att köpa sällskap och sex. Överallt syns paren: äldre vita kvinnor tillsammans med unga vältränade gambier. På stränderna ligger de tätt intill varandra. På restaurangerna sitter de nära. På gatorna håller de handen. På nattklubbarna hånglar de öppet. Männen tycks fungera som kvinnornas betjänter: de servar med kylda drycker, hämtar mat, bär väskor, smörjer ryggar med solkräm. Händer och kyssar överallt.”

Läs mer här. Tack för tipset, Mats!

I media förskönas ofta kvinnors sexturism av feministiska journalister med formuleringar som att ”kvinnor söker en ömhet som världen förvägrar dem” (här, tack Matte Matik).

Nedan följer några länkar om kvinnors sexturism från ett långt och utmärkt blogginlägg på Ann-Mari´s blogg. Du finner ännu fler länkar och filmer i hennes inlägg här.

Money talks: Female sex tourism in Jamaica
Media coverage of female sexual tourism
Women seek romance in a lonely planet
Sex tourism: When women do it, it’s called ‘romance travelling’
Women who travel for sex: Sun, sea and gigolos

För övrigt: Mitt genusarbete tar mycket tid, vill du stödja det är jag mycket tacksam. Överst till höger på startsidan finns en knapp för att donera via PayPal/kontokort. Vill du ha bankkontonummer istället, mejla par@atomer.se. Jag vill rikta ett mycket stort tack till er som redan har donerat, och jag ska göra mitt yttersta för att leva upp till ert förtroende!

36 svar to “Kvinnors sexturism kallas semesterromanser eller dansresor”

 1. Bengt Says:

  Ja, vad säger nu med genuspolitiskt korrekta feministerna om detta? Jag skulle kalla det för hyckleri i all sin prydno..
  ”Dansresor”.. Jo, jag tackar ja…

 2. maukonen Says:

  Skrev lite om sexturism och kvinnor den 27 mars.
  Personer som säljer och köper sex
  http://maukonen.wordpress.com/2010/03/27/personer-som-saljer-och-koper-sex/

 3. klas Says:

  tack för artikeln. En bra länk: http://club.fom.ru/books/taylor_s.pdf

  författaren Jacqueline Sánchez Taylor är soiolog och känd för forskningen inom sexturism.

  rekomenderas!

 4. Matte Matik Says:

  En artikel om hur kvinnors sexturism framställts i utländsk media av feministiska journalister. Det heter bl.a. att det är synd om kvinnorna, att de ”söker en ömhet som världen förvägrar dom”:

  http://mensnewsdaily.com/2010/02/17/media-coverage-of-female-sexual-tourism/

 5. parstrom Says:

  Tack maukonen för tipset, jag har uppdaterat inlägget med några av länkarna och gett dig credit och länkat till ditt blogginlägg för mera info.
  Pär

 6. Erik Says:

  Ja jag påpekade ju den där nonsensböjningen redan i förra inlägget.
  Dansresor Hahahahaha! De hittar på vad som helst för att behålla egobilden.

 7. Maria Says:

  Hmm, jag försvarar inte på något sätt sexturism i alla dess former, mer än att jag tycker att det är ännu värre när minderåriga utnyttjas än när myndiga låter sig köpas för pengar, i en del fall för att kunna försörja sina barn. Vad Thorvall gjorde var väl att göra det privata offentligt, och jag för min del tycker att hon gjorde större fel som utnyttjade sina barn i de böcker hon skrev samt insinuerade att hennes far hade ett incestuöst förhållande till henne (vilket hon senare i intervjuer förnekade samtidigt som hon hävdade sin rätt att skriva så för att göra böckerna mer intressanta) än att hon åkte på dansresor och samtidigt passade på att leva ut sina drifter. Dansen var verkligen viktig för henne, det var en förlösande faktor när hon upptäckte den vid ett besök på Kuba och ett mentalsjukhus där. Man kan väl säga att dans och sex var hennes droger, eftersom hon i övrigt var nykterist. Jag tycker också att det är lite fel att framställa Thorvall som feminist, hon var knappast omhuldad som sådan och inte drivande i sådana kretsar, inte var hon heller politiskt aktiv vad jag vet. Om hon var något så var hon en stor individualist som lät begären styra, till skada för omgivningen. Allt det där var hon dock medveten om och kunde skriva om det och det är det som gör hennes böcker läsvärda. Hon hade perspektiv på sig själv. Hon var mycket professionell i sitt yrke, höll alltid deadlines och långa tider var det hon som försörjde familjen medan maken tog hand om hemmet och barnen. På så sätt betedde hon sig tidigt som en hel karl.

 8. Peter Says:

  @Maria

  Saken handlar väl om att när det är en kvinna som köper sex är det inte så farligt, men hade det varit en man som hade åkt i samma ärende så hade nog tongångarna varit närmast hatiska.

 9. Karoly Says:

  Så hur man vrider och vänder på saker så är det alltid kvinnan det är synd om. Tala om enögdhet och skygglappar! Desto mer konstigt som den s.k. genusvetenskapen påstår att de inte finns några skillnader mellan könen.

 10. Karoly Says:

  Härligt Maria. Du bekräftar intuitiva antaganden om Thorvall från min sida. Man måste fördöma eller godta sexturism oavsett vem som är turisten och vem som är ”infödingen”. Bortsett från det ser jag gärna Thorvall var en modig individualist som råkade vara kvinna. Kan man inte se det som utlandsbistånd, så länge det är fair deal och ingen oskyldig eller minderårig kommer till skada eller det finns mellanhänder? Tvekar själv där.

 11. Mysgullet Says:

  Glöm aldrig: Kvinnor är _alltid_ offer. Detta är mångfaldigt genusvetenskapligt bevisat.

  Om en blötfet vit svenne-feminist-kärring blir påsatt av en fattig mörkhyad människa mot betalning; så är det ju den mörkhyade fattiga mannen som utnyttjar kvinnans emotionella behov.

  Jag ser däremot inget problem, i och med att jag inte är en frigid sex-haterska, med affärstransaktionen som sådan. Svenne-feminist-kärringen får mörk köttraket, den mörkhyade får pengar. Alla nöjda.

 12. Maria Says:

  I fallet med de äldre damerna som åker till Gambia så tror jag inte att någon av dem skulle framställa sig som offer. Det gjorde inte heller Kerstin Thorvall, långt därifrån. Hon har väl inte heller hyllats direkt för de här resorna? Om hon nu får några hyllningsord efter sin död för sin litterära produktion så är det henne väl unt, hon är en utmärkt författare, särskilt gäller det den självbiografiska triologin.

 13. AndreasL Says:

  Blir bara lite irriterande att om en man skulle göra på detta sätt skulle han stämplas som en pervers utnyttjare av de flesta. Men när det är en kvinna så försöker man skönmåla det hela – sexturism? Nejdå. En dansresa är det..

  Främst media och de som skönmålar det hela som jag irriterar mig på, att man inte använder samma måttstock. Antingen är man en torsk när man betalar för sex, eller inte. Kan inte fatta att det blivit könsberoende 😦

 14. Harry Says:

  Maria säger: ”så tror jag inte att någon av dem skulle framställa sig som offer”

  Tror? Vem bryr sig om vad du _tror_? Tror gör man i kyrkan.

  Kvinnor _är_ offer. Maktlösa. Oskyldiga. Alltid: Feministisk vetenskap – ärthjärnornas julafton.

 15. AndreasL Says:

  Personligen ser jag gärna att fler kvinnor kommenterar här. Det ger ett mer vidgat perspektiv.. Men om de ”attackeras” för att de säger sin åsikt, om denna plats blir fientlig om man har en annan utgångspunkt, så lär det inte locka fler att säga sin mening, direkt.

 16. Läsaren Says:

  AndreasL,

  Attackeras? ”Kvinnor” och ”feminister” är inte samma sak. De senare är torgförare av en uppenbart sjuk ideologi. Dessa äckliga lögnerskor ska självklart attackeras, och behandlas som det samhällets iglar och avskräde som de faktiskt är.

  Personligen så ser jag det som fullständigt absurt att fjäska för individer som de facto torgför en förljugen och obehaglig offer-hat-ideologi som baseras på, inte medfödd hudfärg, men nu på människors medfödda kön.

 17. AndreasL Says:

  Tycker bara att det sänker kommentarerna till någon sandlådenivå som ingen tjänar på. Jag fjäskar inte för någon, men det måste väl gå att hålla en bra balans mellan vad man vill ha sagt, och hur man presenterar det? Det finns många vettiga röster här, och genom att sänka kvaliten på inläggen sänker man samtidigt förtroendet från folk som bara tittar in, som inte kommenterar så ofta. Mycket av det som sägs här är alltför viktigt för att drunkna bland kommenterarer som saknar substans.

 18. Läsaren Says:

  Feminism _ÄR_ sandlådenivå utan saklig substans och kvalitet.

 19. AndreasL Says:

  Jo, och med den åsikten kan du attackera dem, fast med logik och sakligt resonemang – det vinner du på i längden då din trovärdighet i andras ögon bara stiger.

 20. parstrom Says:

  Jag tycker det är oerhört viktigt att skilja på grupperna KVINNOR och FEMINISTER. Feminister talar för sig själva, inte för alla kvinnor. Det finns skäl att kritisera de flesta feminister för deras feministiska åsikt, men det finns inget som helst skäl att vara kritisk mot en kvinna för att hon är kvinna. Utgångsläget måste vara att de flesta kvinnor har sunda värderingar.
  Pär S

 21. AndreasL Says:

  Visst, men oavsett vilka som debatterar så är det väl bra att inläggen har en hygglig nivå, utan påhopp.

 22. Jonas P Says:

  Syftar inte AndreasL på Harrys kommentar, som kan tyckas vara onödigt aggressiv i tonen? Samtidigt som jag tycker att taket ska vara högt så håller jag med om att vi behöver ha ett respektfullt diskussionsklimat.

  Harry svarade Maria angående på vilka sätt kvinnor som handlar sex ursäktas (eftersom kvinnor, till skillnad från män, inte tenderar att ses som ansvariga för sina handlingar om dessa handlingar har negativa konsekvenser). Jag är inte så inläst själv på detta men det är tyvärr inte otänkbart att få en förklaring av den sexhandel kvinnor sysslar med i termer av att de svenska männen är för tråkiga eller dylikt, och att kvinnorna därför tvingades söka sig till Gambia där det är lite mer färg (en gång i tiden kunde man väl begära skilsmässa om man som kvinna inte blev tillfredsställd av sin man?). Den typen av förklaringar ser vi i alla möjliga sammanhang av den enkla anledningen att kvinnor som sagt inte är ansvariga för sina handlingar. Det behöver dock inte alltid handla om att kvinnor är explicita offer (Thorvall ses väl inte som något offer direkt), bara att de aldrig kan ställas till svars för eftersom de inte begår onda handlingar.

 23. AndreasL Says:

  Jonas P: Precis den syftade jag på, men ville göra en lite mer allmän påminnelse bara 🙂

 24. Frida Says:

  Den här frågan handlar väll mer om etik och moral?
  Om det inte är olagligt att köpa sex i Gambia, är det upp till de som köper. Sen att jag själv tycker att sexhandel, utifrån mitt perspektiv, är direkt motbjudande och inte borde finnas är en annan sak.
  Minns att vi diskuterat moral inom sexhandel tidigare här på genusnytt, då handlade det om att många här tyckte det var okej att militärer gick till bordeller på sin fritid när de var stationerade i Tyskland, eftersom det var en laglig bordell.

  Förekommer det kvinnlig sexturism till något annat land eller är det bara Gambia?

 25. Matte Matik Says:

  Haiti är ett annat populärt resmål för kvinnlig sexturism.

 26. JD Says:

  Enligt XX bloggen driven av tidningen arbetaren är det inte prostitution Thorvald pratade om, utan kvinnlig sexualitet.
  http://www.arbetaren.se/xxbloggen/?p=475

  Kollar också igenom arbetarbladet.
  Där förklaras pedofilin inom katolska kyrkan av att det är ett Patriarkat, att det är män som styr?
  http://arbetarbladet.se/ledare/1.1956783-dogmatismens-pris

  I tidningen verkar man också ställa sig frågande till att Socialdemokraterna inte har bättre väljarstöd trots att Mona Sahlin minsann både har ändrat frisyr, kläder och tal.
  ”ingenting verkar hjälpa” Konstaterar man…
  Arbetaren konstaterar därför att det dåliga väljarstödet beror på att Mona inte är en man.
  Kanske är bäst att vi könskvoterar in välfrisserade kvinnor in i den politiska makten istället för att vi håller val vart 3:e år?

  http://arbetarbladet.se/ledare/gastkronikan/1.1947851-mona-sahlin-lar-aldrig-bli-man

 27. Bengt Says:

  Skrattar gott åt alla förskönande och omskrivande eufemismer som kvinnlig sexturism omges av. Naturligtvis (!) är det ju ”alltid” ”ledande (vänster)feminister” som försvarar (bortförklarar) den som ”kvinnlig sexualitet och jämställdhet”.

  Hycklare kallar jag dem!

 28. (M)askulinism Says:

  Justitieminister Beatrice ask vill hänga ut sexköpare

  Saxat från Flashback

  Carlo.Gambino
  Medlem
  Carlo.Gambinos avatar
  Reg: Feb 2010
  Inlägg: 143

  ”Vi alla vet att Beatrice Ask vill göra detta för att kunna åka ner till Afrika i tystnad och bli påsatt av 12 svarta blånegrer. Ganska smart faktiskt, varenda tomte här i Sverige är upptagen med att prata om grannen som haft en mysig lördagskväll med Svetlana för att frugan har blivit för tråkig i sängen. Vem fan ska då komma och tänka på att Beatrice åkt ner till Gambia och blivit ett sprutluder. Hon kommer självfallet hem med AIDS och tycker att nu ska alla i Sverige också ha AIDS för att alla människor ska vara jämlika!!! Förutom när hon vill hänga ut folk som köper sex till folk som vill sälja sex

  Det kommer kära vänner, Beatrice Ask har precis öppnats”

  ” Lommi
  Medlem
  Lommis avatar
  Reg: Jun 2007
  Inlägg: 2 466

  Det är alltså enligt Ask rätt att hänga ut misstänkta sexköpare.

  Hur i helvete kan vi ha en justitieminister som sitter och förespråkar offentlig uthängning av icke dömda personer?

  Idiotin når fan nya nivåer. Det här är så korkat att Reinfeldt borde se till att Ask avgår alternativt avsätta henne själv.

  Men vad kan man förvänta sig när man har en justitieminister som inte har någon juridiskt utbildning.”

  https://www.flashback.org/t1150831

  Frida,

  ”Om det inte är olagligt att köpa sex i Gambia, är det upp till de som köper.”

  >Jämställdheten slingrar sig när det är en kvinna som handlar sex utomlands, som allmänheten inte känner till att dessa kvinnor gör i det dolda. Detta symboliserar den sjukt snedvridna debatten om jämställdhet på alla plan. Debatten och den falska undersökningen om Sextrakasserierna på teaterarna speglar även förnekandet av kvinnors sexhandel utomlands. Lyfter man på locket är det samma förnekande att kvinnans svinerier inte uppmärkssammas i Media. Det är någonting som fattas för att världsbilden ska bli seriös! Feministerna kan inte skyddas längre genom luft privilegier som hittintills varit utan granskning från gammel media.

  Som Bengt, så kallar jag dom hycklare också!

 29. Aftonbladets källa ”ANNA” avslöjad ! « Varjager's Weblog Says:

  […] Det går också rykten att Lena Melin är en flitig sexturist i Gambia. Det kan vara sant, eftersom hon inte dementerat uppgiften. Det är OK att köpa sex – om ”torsken” är kvinna. […]

 30. Lättsamt om politik och sex. « Varjager's Weblog Says:

  […] lagligt att sälja sex, men olagligt (för män) att köpa sex. (Kvinnor har aldrig åtalats för sexköp). Lagen är i likhet med Diskrimineringslagen inkvisitorisk. Den anklagade måste i praktiken […]

 31. Så lite får du i pension « Varjager's Weblog Says:

  […] står först i pensionskön om man får tro denna bild. Såvida det inte är en bild från ”dansresan” till Gambia […]

 32. Hanne Kjöller i DN vinklar genusfrågan igen « GenusNytt Says:

  […] nämner inget om kvinnor som åker och köper sex. Som jag bloggat om flera gånger (här, här, här) förekommer även detta. Det är ensidigt att låtsas som om sexturism bara är en manlig […]

 33. Ahmed Says:

  Feminister vill alltid hitta förklaringar till att ursäkta sig själva, nej, inte bara feminister, faktiskt många kvinnor överhuvudtaget. Det är alltid helt okej att kasta skit på män, män är perversa, tråkiga, våldsamma och allt annat. Men när kvinnor åker till Afrika och köper sex är det helt rätt.
  Varför förstår inte svenska män att svenska kvinnor och andra västkvinnor helt enkelt är smutskiga och syndiga. Det ända som gäller är islam här i Sverige också. Då får ni äntligen ha era kvinnor hemma och de åker inte och knullar runt. Män, våga ställa krav, och era kvinnor ska äntligen bli kvinnor igen, inshallah!

 34. Grace Olsson Says:

  ahahahahhahaha…dansar????Jag vet vilken dansa….hjhhahahahahhaha
  Jag vet inte varför men köper sex och kvinnor vill semesterromanser…hahahahahhaha

  it´s chustnut……!!!!

 35. ”Det finns mycket sexturism här” « GenusNytt Says:

  […] har tidigare bloggat om kvinnors sexturism här, här och här. Jag rekommenderar särskilt den sista länken – det blogginlägget handlar om […]

 36. Cole Says:

  Hej är det ok för men till men sex i Gambia, som gay är det ju tilltalande!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: